Babiš kontra politický kartel

03. 03. 2014 | 16:37
Přečteno 2907 krát
Andrej Babiš může získat mnohem více, nahradí-li své politické konkurenty, než kdyby s nimi vstupoval do soutěže.



Prosinec 2001: Jeden z otců-zakladatelů státostranického kartelu s mužem, kterého vybral jako ideálního partnera pro český petrochemický průmysl.

Od roku 1998 české politické strany fungují jako ekonomický kartel. Využívají veřejné prostředky k omezování politické soutěže a k zajištění vlastního znovuzvolení a blahobytu svých obchodních partnerů.

Avšak kartely, ať už obchodní či politické, v sobě samých nosí také sémě vlastního zániku. Nakonec je zahubí nenažranost. Vždy se najde alespoň jeden člen kartelu, v jehož očích momentální výhody z toho, že ostatním podtrhne židli, převáží nevýhody, které by vyplynuly z možného rozpadu kartelu.

Vezměte si takového Andreje Babiše. O Babišovi, absolutním vlastníku obrovského obchodního konglomerátu, jenž byl privilegovaným obchodním partnerem českého politického establishmentu po dvě desetiletí, se dá stěží mluvit jako o člověku „zvenku“. Právě naopak – od samého začátku byl řádným a placeným členem tohoto kartelu.

Například v prosinci 2001 jeden ze zakládajících otců českého státostranického kartelu, tehdejší premiér Miloš Zeman, nadělil Agrofertu většinový podíl v Unipetrolu, a to navzdory tomu, že Agrofert nabídl pouze 11,5 mld Kč oproti 14,7 mld, které nabízelo britsko-americké konsorcium. Zeman opěvoval Agrofert jako „ideálního strategického partnera“ pro český petrochemický průmysl, zatímco britsko-amerického uchazeče odbyl jako „pouhého finančního investora“.

Vzhledem k tomu, že Američany v konsorciu reprezentoval petrochemický gigant Conoco, bylo toto rozhodnutí podivné. A bylo také pitomé, víme-li dnes, že prodej ztroskotal o několik týdnů později na tom, že Babiš nedokázal dát dohromady peníze.

V roce 2011 se pak Babiš proti kartelu etablovaných politických stran postavil, protože si spočítal, že může vytěžit více z toho, že ji (z jejich pohledu) podtrhne židli, než když s nimi bude dál spolupracovat. Nikoho ovšem nezajímá, že se Babiš rozhodl hryzat do ruky, která jeho obchodní impérium léta živila dotacemi a přátelskými regulacemi. Podstatné je, že nyní díky němu dojde k oživení politické soutěže.

Nemůžete uzavřít kartel sám se sebou

S tímto tvrzením by se dalo souhlasit, pokud by bylo pravdivé; jenže není. Nástup Andreje Babiše do politiky rozhodně neznamená posílení soutěže, leda v krátkodobém horizontu. Babiš může jistě zatnout tipec „jánabráchismu“ mezi etablovanými politickými stranami. Jenže zamezení koluzi není ještě totéž, co obnovení volné soutěže. Problém je už třeba to, že kartely, zejména ty politické, mají vzácnou schopnost ustát náraz a přeskupit se (byť pro začátek třeba jen na obecní úrovni).

Bylo by naivní domnívat se, že byznysmen Babišova formátu, erudicí a zkušeností s nakládáním se státnímu dotacemi a podniky by pracoval na rozbití kartelu, byť politického, s cílem nastolit volnou soutěž. Mnohem pravděpodobnější je, že seznal, že současné uspořádání již neslouží svému účelu.

Uvažujte: Člověk nemůže uzavřít kartelovou dohodu s někým, koho vlastní – ať už formálně nebo via facti tím, že dotyčnému vnutí svůj patronát. Toho si je vlastník takového obchodního konglomerátu, jakým je Agrofert, bezpochyby vědom. Pokud vám to neštymuje, zeptejte se bývalých vlastníků firem, které s Babišem obchodovaly, dokud je nezískal. Rozhodnutí brněnského ÚOHS posledních let se jenom hemží agrofertími akvizicemi, které získaly zelenou jen proto, že objekt akvizice už byl z hlediska konkurence neodlišitelný od svého budoucího nabyvatele.

Babiš je nade vší pochybnost konkurenční hrozbou dnešním etablovaným politickým stranám. Otázkou ovšem je, zda jeho politická aktivita povede k obnovení politické soutěže, či zda ji v budoucnu zcela zničí. Technokratický model, který prosazuje, představuje ohrožení systému založeného na politických stranách jako takového. Nejen že Babišova technokracie nepovede k návratu ke zdravému parlamentarismu zaleženému na konkurenci; není mnohem pravděpodobnější, že instituci parlamentu ještě více paralyzuje?

Babiš je rozhodnut přesochat si českou politiku po svém a vtisknout jí svou vlastní, absurdně manažerskou tvář. Nehodlá ztrácet čas užvaněnými plenárními manýrami, na kterých stojí demokratický proces rozhodování. Pro něho je každá organizace nikoli kolegiem, ale hierarchickou strukturou, nad níž má její vůdce absolutní rozhodovací moc. Příkladů jeho pohrdání nedokonalostmi parlamentní politiky známe už celou řadu, od odhodlání nepřipouštět do vlády zvolené politiky až po snahu o okleštění parlamentních rozprav. Není nic neefektivnějšího, než muset poslouchat všechny ty únavně „neodborné“ projevy.

Nepříjemné, avšak nezbytné laxativum?

Někteří tuzemští komentátoři, jako např. Jan Macháček z Respektu*, vidí v Andreji Babišovi sice nepříjemné, avšak nezbytné laxativum. Pro ně to byl Babiš, kdo loni v říjnu zatarasil cestu do Sněmovny Zemanovým prokremelským podržtaškům; je pro ně vítanou ťafkou do tváře etablovaným politickým stranám, kterým přílišná moc vlezla na mozek a učinila z nich nenažrance a lenochy; a především vidí Babiše jako populární bublinu, která brzy splaskne. Krátce řečeno, Macháček tvrdí, že až Babiš vrátí české politické tělo do formy, tělo ho jako každé dobré projímadlo samo vyloučí.

Laxativ je třeba užívat s mírou a pod dohledem lékaře, pokud mají organismus vyčistit, avšak neuškodit mu. Lidé, kteří užívají nadměrné dávky projímadel, po čase dosáhnou pravého opaku toho, co zamýšleli – projímadlo způsobí zácpu.

Není sporu o to, že Babiš pomohl českým voličům vyhnout se katastrofálnímu omylu, kterého by se byli dopustili, pokud by byli v říjnu odevzdali dostatečný počet hlasů zemanovcům a umožnili tak prezidentovi přizvat ČSSD a vytvořit vládu podle svého diktátu.

Není ale vůbec jisté, zda projímadlo značky Babiš bude užíváno tak, aby se zamezilo nežádoucím účinkům. Není také vůbec jisté, zda dvě ze čtyř etablovaných politických stran budou ještě “naživu”, aby si mohly vychutnat Babišovo vypuzení z politického těla. V tomto supervolebním roce hraje čas do karet ANO. Je pravděpodobné, že do konce roku 2014 ANO 2011 vyhraje volby evropské, senátní i obecní.

Jeho letošní volební triumf může z politické mapy zcela a nadobro vymazat egyptskými ranami pronásledovanou Fialovu ODS. Právě tak nepochybně přispěje i k urychlení rozkladu TOP 09, která se už začíná drolit kvůli koudeli hořící Kalouskovi u zadní části těla, podpálené jeho nástupcem v ministerském křesle. Jak jsem už napsal na jiném místě, dosazení právníka Roberta Pelikána a auditora Lukáše Wagenknechta, dvou nesmiřitelných Kalouskových kritiků, do vrcholových postů ministerstva financí, se rovná vyhlášení chemoterapeutické války jednomu ze dvou životně důležitých orgánů TOP 09. A lze vůbec odstranit kalouskovský nádor, aniž by TOP 09 zemřela na operačním stole?

Souhlasím s Janem Macháčkem, že Babišova bublina nakonec splaskne, avšak pochybuji, že až se tak stane, vzniklé vakuum zaplní obnovené politické strany. Zdá se mi pravděpodobnější, že si lidé opět zvolí nějaké hnutí typu ANO či Úsvitu.

Co říci závěrem? Je vysoce nepravděpodobné, že by člověk s tak silně vyvinutým shromažďovacím reflexem, jako je Babiš, pracoval na rozbití politického uspořádání na principech kartelu, z něhož jeho byznys tak dlouho a tak bohatě profitoval, jen aby dovolil renesanci a opětovný rozkvět volné soutěže politických stran. Podle mého soudu je jeho nástup do politiky motivován úvahou, že je nyní pro něho výhodnější konkurovat zdiskreditovanému politickému establishmentu a poté ho pohltit, než pokračovat s ním ve spolupráci.

Zkrátka –Andrej Babiš má na umožnění volné soutěže v politice zhruba stejný zájem, jako na skutečně svobodné a otevřené soutěži v podnikání a v oblasti médií: totiž absolutně nulový.

* Polemiku mezi Janem Macháčkem a mou osobou o politickém významu Andreje Babiše najdete tento týden v Respektu.

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy