Archiv článků: březen 2015

20. 03.

USA a Česko v pevném svazku - a nikdy jinak!

Jan Berwid-Buquoy Přečteno 3757 krát

Rok 1945 (US Army bohužel pouze v Plzni). Rok 2015 (US Army konečně v celé ČR). Po roce 1989 jsme se stali součástí civilizovaného světa a USA nás vrátily zpátky do Evropy. V čele s Václavem Havlem jsme nastoupili cestu demokracie, svobody a blahobytu. Jsme nepostradatelným členem Evropské unie. USA oddělit od Evropy nelze, i když se o to Rusko houževnatě pokouší. Pokrok a chod dějin nelze zvrátit. Nepřátelé evropské a americké civilizace neprojdou!

Na internetu se objevilo slabomyslné idiotství charakterizované takto: „1939 - 1968 - 2015“. Má to znázorňovat logickou řadu - německá okupace (1939), sovětská okupace (1968) a „americká okupace“ (2015). Autor ovšem nemá ponětí o kauzalitě těchto událostí. Lidově řečeno „míchá jablka s hruškami“ a „plete páté přes deváté“. Dovolte mi krátkou empirickou analýzu:

Okupace tzv. 2. republiky ČSR nacistickou armádou (1939) byl sice mezinárodní akt dohodnutý mezi Berlínem a Prahou, ale jednalo se o opatření vládě ČSR vnucené hrozbou brutálního násilí ze strany nacistického Německa. Následek bylo potlačení posledních zbytků demokratického státu a nastolení bestiální hitlerovské totality.

Okupace sovětskou armádou v roce 1968 dohodnuta mezi Moskvou a Prahou nebyla. Naopak. Kreml tvrdil Praze: „Eto vaše delo!“ (To je vaše věc!).

Dne 21. 08. 1968 však došlo k náhlému přepadení ČSSR komunistickými armádami východního bloku, zatčení československých vládních činitelů a jejich násilné odvlečení do SSSR. Něco takového si Hitler a jeho hrdlořezové v našem případě ani nedovolili! Naproti tomu Rusko napřed Praze lhalo a potom naší zem uchvátilo. Zdá se, že na Ukrajině jde o ten samý postup: ČSSR (1968) - Ukrajina (2015).

USA je naší zárukou, že se výše uvedené tragédie již nesmějí nikdy opakovat. To znamená zamezit návratu totality ať již v jakékoli podobě, bez ohledu na ideologii extrémní pravice, či levice. Symbolický průjezd bojových vozidel US Army územím ČR je pro případného agresora zcela transparentním signálem: Kdo na tuto zemičku sáhne, je sebevrah! Toho vygumujeme z mapy světa!

Po rozhovoru s mými rakouskými přáteli musím našim občanům sdělit: Dámy a pánové, průjezd US Army naším územím nám Rakušané a Finové závidí. I když jim momentálně žádné nebezpečí sice nehrozí, přesto jim USA takové záruky, jako poskytují nám, v žádném případě nedávají. Podobné by to bylo patrně i se Švýcarskem. V současné době být neutrální, je nebezpečným hazardem se svou vlastní existencí. Ukrajina je neutrální!

V případě napadení by Rakousko, Finsko a Švýcarsko musely prosit USA o pomoc a slíbit, že se budou sami bránit.

To my nemáme absolutně zapotřebí. V případě agrese vůči Česku náš generální štáb sám nařizuje ozbrojeným silám USA, aby protivníka okamžitě zničily, aniž bychom my museli vůbec hnout brvou. A věc je vyřízená! To je standardní postup vojenské konexe NATO. Buďme upřímní - protestovat proti takovým opatřením zavání duševní slabomyslností a svěrací kazajkou...

Přesto, největším nepřítelem komunistů a fašistů jsou odjakživa Spojené státy. Proto levicoví a proruští extrémisté vyzývají k blokádě průjezdu vojenských vozidel US Army a dokonce zahájili organizaci odvetných opatření. Ačkoli žijeme již 25 let v americké zóně vlivu, stále existují mezi námi různé druhy sabotérů a rozvracečů toužících po návratu komunistické totality. Jejich návrhy na útoky a zastavení průjezdu vojenské kolony se stupňují a radikalizují...

Na tomto místě je důležité upozornit a důsledně varovat: Konečně žijeme v režimu, kde jsou lidská důstojnost i soukromé vlastnictví nedotknutelné a je možné je bránit i se zbraní v ruce.

„Armádní noviny“ nedávno zcela zřetelně varovaly proruské aktivisty a komunisty:
Útok na konvoj lze vyložit jako trestný čin rozvracení republiky (§ 310 zákona č. 40/2009 sb., tedy Trestního zákona). Podle „Armádních novin“ by de facto mohlo dojít k ohrožení obranyschopnosti České republiky, za což pachateli hrozí 8 až 12 let odnětí svobody, eventuálně 12 až 20 let, pokud by tento čin spáchal jako člen organizované skupiny. Rovněž by se podle trestního zákona mohl na útok vztahovat § 314 o sabotáži, za což pachateli hrozí 3 až 10 let, respektive 8 až 12 let, pokud by čin spáchal jako člen organizované skupiny.

Kdo by chtěl na projíždějící obrněné transportéry házet rajčata či vajíčka, tomu by hrozil trest odnětí svobody až na 2 roky. Trest vězení v rozmezí 6 měsíců až tří let by vyfasoval ten, kdo by vyvolal větší potyčku. Kdyby tato vedla k vážnějším zraněním, mohl by si útočník odsedět až desetiletý trest za mřížemi!

Pozor! Tak či onak, v České republice je trestnou normou a splnění skutkové podstaty nejen příprava, ale i nabádání k výše uvedeným činům!

Při průjezdu našich amerických přátel a armádních spojenců si raději zazpívejme píseň Voskovce + Wericha pod názvem “Kolumbovo vejce“ (1938), jejíž aktuálnost je stále čerstvá. Zde cituji alespoň úryvky:

Kdyby nebylo Kolumbusa
historie by byla kusá,
kéž by dnes měl ponorku
a zajel do New Yorku,
zazpívat za celou Evropu...

Zde končí středověká éra
evropský dnešek je tu včera
Země svobody, země práce,
země civilizace...

Hej strejdo za tou velkou louží
zas Evropu středověk souží
co se vypůjčí, to se i vrací
Vrať nám civilizaci...

Není tank jako tank!

Ten americký pochází ze „země svobody, země práce, země civilizace“ a pakliže bude Evropu „soužit středověk“ ve formě proruských a levicových extrémistů, vrátí nám ztracenou civilizaci.

Ostatně, bylo by naším pohádkovým štěstím, kdyby tak učinil v případě ČSR již v letech 1945 - 1948. Bohužel nestalo se tak a Všemohoucí nás potrestal komunismem. Po nacismu nastoupil hned komunismus - bylo by třeba zpytovat svědomí, čím jsme se provinili, že nás Bůh vytrestal tak strašnými neštěstími ve formě hitlerovského nacismu a stalinského komunismu - stálo nás to všechny dohromady celkem 52 let krutého žaláře. Žádejme americké tanky, aby již nikdy nic takového nepřipustily - a to nejen u nás !!!

16. 03.

Co bych radil Putinovi: Rozzlobit USA se nevyplácí!

Jan Berwid-Buquoy Přečteno 8058 krát

Události na východní Ukrajině nejsou žádnou krizí, nýbrž válkou. Ruská armáda překročila hranici cizího suverénního státu a na jeho území zahájila vojenské operace proti tamní vládě v Kyjevě. Jde tedy o o klasickou agresi a Ukrajina se pouze brání vůči postupujícímu nepříteli...

Zdá se, jako by kremelský vládce Vladimir Putin dělal vše ke znovuobnovení „studené války“. Zatím se mu za účasti ruských bojových jednotek a těžké bojové techniky podařilo na východní Ukrajině vyvolat děsivou občanskou válku a nikdo není schopen odhadnout, co tím do budoucna konkrétně sleduje.

Do oblasti bojových střetů směřuje z Ruska další a další vojenská technika, včetně „zvláštních operačních jednotek“. NATO sice vojensky zasáhnout nemůže, ale mohlo by dodávat Ukrajině zbraně obranného charakteru, které bez pochyby svou účinností předčí ty ruské. Kanada a Velká Británie by byly ochotny tento proces okamžitě zahájit, ale USA i Německo se tomu vehementně brání tvrdíc, že ona strategie by zbytečně vedla k „eskalaci krizového stavu.“ Moskva se nechala slyšet: „Rusko nelze vojensky pokořit!“ Jako by snad o to někdo v současném světě usiloval!?

Když už Putin zahájil novou „studenou válkou“, americký president Obama „hozenou rukavici“ zvedl a začal s klasickými protiopatřeními, která se již transparentně osvědčila v letech 1946 - 1989. To znamená, učinit vše pro to, aby byl protivník vyřazen hospodářskými sankcemi. Tato opatření by v extrémním případě mohla doslova katapultovat Rusko až do doby „kamenné“.

Současné sankce USA a západní Evropy vůči Rusku bych hodnotil parafrází Churchillova výroku „to není konec, ani začátek konce, ale konec začátku.“ Podívejme se nyní, jaký dopad má na Rusko nynější politiko-hospodářská izolace:

Ruská měna již v roce 2014 oslabila proti dolaru o 46% a tendence je i nadále klesající. Následek je citelné snížení příjmů a výdajů domácností. Ceny rostou. Ruská ekonomika se zmítá v neřešitelné recesi. Až jedna třetina Rusů očekává, že se jim drasticky sníží plat. Mnozí se obávají, že přijdou o práci...

Dokonce i vládnoucí garnitura se následkem hlubokého hospodářského poklesu dotkla svých příjmů. Tak např. ruský prezident Vladimír Putin snížil sám sobě plat o 10% a i premiérovi Medveděvovi, tak jako dalším členům kabinetu a vládním zaměstnancům snížil platy o desetinu. Žádné „vlastenecké nadšení“ tím nevyvolal. Rusko zajíždí rovnýma nohama do úpadku...

V extrémním případě by mohly jít USA tak daleko, že by rubl odstranily z burzy v newyorském Wall Streetu a tím by zrušily konvertibilitu ruské měny. Následek? Úplný propad do poměrů padesátých let: fronty na cibuli, česnek - nedostatek základních potravin a opětné spuštění „železné opony“. Možná, že v některých východních částech Ruska by dokonce mohl vypuknout hladomor...

Jeden z nejuznávanějších ruských historiků, Andrej Zubov, říká: „Dramaticky jsme se odvrátili od Západu, ocitli jsme se v systému sankcí, jsme v hluboké izolaci. Není to výhodné pro nikoho, v první řadě pro ruskou elitu.“ Podle uvedeného ruského historika prý není vyloučen ani „palácový převrat“ v Moskvě, pokud se vládnoucí elitě nepodaří přesvědčit Putina, aby svou politiku zrevidoval. Zubov: „Že touto cestou dál jít nelze, je zcela očividné. Náš stát se v důsledku tohoto dobrodružství ocitl v naprosté slepé uličce, jak jsem předpovídal.“

Putin měl před léty dokonce v úmyslu oživit tradici ruské globální ekonomiky. V době studené války tato země exportovala nejen do satelitních států východního bloku výrobky špičkové kvality: automobily - hlavně značky „Lada“. Nákladní vozy, traktory a kombajny. Televizní a radiové přijímače. Náramkové hodinky, které se svou kvalitou vyrovnávaly švýcarské produkci. Ledničky, chladničky, alkohol světové úrovně a cigaretový průmysl špičkové kvality, na úrovni tehdejších jugoslávských tabákových výrobků a polských cigaret značky „Carmen“, které svojí kvalitou byly považovány za „ameriky východu“...

Rusko se neprosadilo. Z uvedeného výčtu, až na sekt a vodku, nic jiného dnes již neexistuje. Pakliže bude Moskva naprosto zbytečně vydávat miliardové částky na opatření, vedoucí ke „studené válce“, stará tradice konkurenceschopných výrobků se za žádných okolností neobnoví a USA budou katapultovat tuto zemi na úroveň „doby kamenné“.

Já osobně bych velice akutně radil Putinovi - nedráždit USA. To je ta nehloupější politika, které se může dopustit - prostě si znepřátelit tohoto ekonomického a vojenského giganta. Větší idiotství si de facto ani nedovedu představit, než rozzuřit Spojené státy!

Následující budoucí postup kremelské politiky - v zájmu celé zeměkoule, bych viděl očima Andreje Zubova: „Putin neví, co má dělat, musí ale uznat své chyby. Až Rusko uzná ukrajinskou volbu, vrátí Krym, zaplatí reparace a ustoupí v otázce ceny za plyn, pak se začnou vztahy zlepšovat. Bude-li Moskva pokračovat ve své odpudivé politice vůči Ukrajině, pak se vztahy nadobro přeruší, jako se přerušily mezi Chorvaty a Srby. Rozhodnutí o okupaci Krymu přijal Kreml uspěchaně, v reakci na útěk bývalého prezidenta Viktora Janukovyče. Byl to pokus destabilizovat Ukrajinu, který se nezdařil,“ prohlašuje ruský historik...

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy