Zámecký pán z KDU-ČSL: V Česku se žije nejlíp a Ukrajina patří do EU

17. 08. 2014 | 10:00
Přečteno 3905 krát
(Rozhovor pro Parlamentní listy ze 14. 8. 2014, 20:49 – zkrácená verze)

Vládu Bohuslava Sobotky oceňuje už po půlroce politolog a historik Jan Berwid-Buquoy za to, že se pokouší vytáhnout zemi ze společenského bahna, do níž ji uvrhla Nečasova a předtím i Topolánkova vláda. Potomka šlechtického rodu žijícího v barokním zámku Tábor-Měšice nemrzí, že se v politickém ústraní ocitl i Karel Schwarzenberg a naopak slovy chvály nešetří na ministra financí Andreje Babiše. Bývalý senátorský kandidát KDU-ČSL také tvrdí, že si exprezident Václav Klaus neuvědomuje, že je národu k smíchu.

Jak hodnotíte po prvním půlroce činnost koaličního kabinetu Bohuslava Sobotky?

Osobně jsem s nynější vládou spokojen a domnívám se, že to ani líp nejde. Vždyť Nečasova vláda, ale už i předtím Topolánkova, uvedla národ do hrozné krize. Navíc funguje dobře její spojení s prezidentem Zemanem, což za Klause a ODS nebylo. K této vládě mám důvěru ne proto, že její součástí je KDU-ČSL, ale už z toho důvodu, že se za tu velice krátkou dobu pokusila – a částečně se jí to podařilo – vytáhnout národ z klimatu společenského bahna na výsluní.

Ve vládě už ale není TOP 09 a její předseda Karel Schwarzenberg, jehož účast v politice jste si v minulosti pochvaloval. To vás nemrzí?

Svět se dnes mění takovou rychlostí, že to, co platilo včera, dnes už neplatí. A týká se to i politiků. Politici, kteří se vám zamlouvali včera, už dnes na problémy nestačí. Je proto třeba najít novou elitu, která by fungovala lépe v téhle velice složité moderní demokracii. Schwarzenberg byl politik pro určitý časový úsek, ale myslím, že už se dostal za svůj zenit. Před rokem a půl bych ho rád viděl jako prezidenta republiky, protože by nám otvíral dveře do světa. Miloš Zeman sice strašně špatně začínal se svým opilstvím, ale dnes jsou jeho postoje k aktuálním problémům ve světě zralé a je možno se za ně postavit.

Nejčastěji diskutovaným členem vlády je ministr financí Andrej Babiš. Co si o jeho raketovém politickém vzestupu myslíte?


V něm vidím skutečně spolehlivý základ. Dovolil bych si tvrdit, že je Johnem Kennedym naší české moderní demokracie a společnosti. Znám ho osobně, pozval mě k sobě do Průhonic, vedli jsme spolu dalekosáhlou diskuzi. Má systematické myšlení, neskáče z jednoho problému na druhý, aniž by ho vyřešil. Kde je přehled problematiky zcela transparentní, tam jí řeší ihned, a na to ostatní si nachází metodiku, jakým způsobem to řešit. Nemá talent typického politika „žvanila“, který všechno odůvodní, všude byl a všechno zná. To on nedělá. Přičemž u něho máme záruku, že je nekorumpovatelný, protože jako miliardáře ho korumpovat nemůžete. Znovu se vracím k přirovnání s Kennedym. Kennedyové , coby miliardáři nemohli být korumpovatelní. Když byl Rockefeller viceprezidentem za presidentství Geralda Forda, tak také nebylo možné je zkorumpovat. S Babišem je to něco podobného.

Přesto je ale častým terčem kritiky kvůli možnému střetu zájmů a vyjádřením, že bude stát řídit jako firmu. Místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek pro něj nenajde slova dobrého. Když použiji jeho termínu, vám nevadí, že tak významnou funkci ve vládě zastává oligarcha?


V Andreji Babišovi má národ záruku, že skutečně něčemu rozumí, protože vystavět si miliardové impérium v takové malé zemičce jako je Česká republika, je obrovské umění. Takže ten člověk svou věc ovládá a něco zná. Ony ideologické momenty a kritika, že stát se nedá řídit jako firma, je absolutní nesmysl. Právě že se současný moderní stát jako firma řídit musí. Existuje určitá vládní hierarchie a každý ze státních úředníků má určitou úlohu, kterou musí plnit. To znamená, že stát je obrovský podnik a Andrej Babiš je správný člověk na správném místě, alespoň v tomto momentě a dovolil bych si tvrdit, že na následujících pět let. Potom se uvidí, s jakou problematikou budeme mít co do činění. Kalousek nebyl špatným ministrem, ale byl to úředník. Babiš je ministr, současně podnikatel a miliardář. Kalousek mu pořád spílá. Ale nenadává mu věcně, on mu svým způsobem závidí. Jako ministr financí fungoval dobře, v zahraničí ho uznávali, nebyl špatný, ale Babiš je ještě lepší. Nikoho lepšího nemáme.

Když jsem četl některé vaše texty, připadalo mi, že jste bořič trůnů. Nešetřil jste v nich ani bývalého prezidenta Václava Klause. Proto se vás zeptám, co si myslíte o jeho pár dnů starém výroku, že pokud by v příští přímé prezidentské volbě kandidoval Tomáš Halík, šel by do toho také?

Klaus si nechce připustit, že by byl opuštěn a že by na něj národ zapomněl. Dnes, když se někoho zeptáte na Klause, tak začne uvažovat, kdo to vlastně byl. Ten člověk upadl v zapomnění. A já si nevzpomínám, že by někdy udělal něco dobře. Ještě jako od premiéra vlády byly od něj některé věci pozitivní, ale to se vezl s tehdejší vlnou, takže to nebyl žádný výkon transformovat společnost z komunismu do kapitalismu s lidskou tváří. My žijeme dnes v kapitalismu s lidskou tváří, kterou například Marx vůbec neznal. A tento druh kapitalismu je schopný se reformovat na rozdíl od komunismu, který také proto zanikl, a dnes je naprosto jiný než v době, kdy ho popisoval Marx.

A co si máme myslet o tom, že se už tři a půl roku před příští prezidentskou volbou rojí kandidáti, ať už jde o Václava Klause, Tomáše Halíka či Zdeňka Škromacha?

Každý má právo kandidovat. Ale Klaus není schopen si uvědomit, že je dnes národu k smíchu. Nevím, jestli by ho volilo jedno procento voličů. Ten člověk už byl na špatném místě v době, kdy byl prezidentem, protože národ rozděloval. Postavil se i proti vlastní straně, která ho udělala prezidentem. Pomlouval ji, kudy chodil. Mě z ODS vyhodili, že jsem ho kritizoval. A nakonec sami poznali, že Klaus je rakovinou ODS. Neustále proti ODS intrikoval, až se ta strana de facto zhroutila a stala se dinosaurem na vymření. Díval jsem se na poslední průzkum preferencí a podle něho by KDU-ČSL o 1,7 procenta ODS porazila. A to je strana, která byla ještě nedávno u moci.

Vy se o našem původním státu Československu vyjadřujete jako o francouzském protektorátu. S existencí České republiky a jejím členstvím v Evropské unii problém nemáte?

Svět je globální a globalizuje se čím dál víc. Nemůžeme žít izolovaně, nejsme Švýcarsko ani Švédsko. V historii jsme byli železným srdcem habsburské říše, byli jsme součástí velmoci. Měli jsme relativní klid a obrovskou životní úroveň. Najednou vypukla světová válka, kterou jsme vůbec nepotřebovali, protože jsme neměli žádné hospodářské potíže. Pak nastoupila Československá republika, kterou si vymysleli Francouzi, od roku 1919 jsme se stali francouzským protektorátem. Ale Českou republiku považuji za útvar, který je naprosto skvělý, odpovídající Čechům. Máme svoji suverenitu, máme svůj blahobyt. Ze své vlastní zkušenosti mohu říct, že jsme nejsvobodnějším státem na světě. Máme víc svobody než průměrný Američan. Česká republika je vynikajícím státem, já jsem tady strašně rád. Máme sice nějaký majetek v Německu, moje manželka je Němka, pravidelně tam jezdím, ale vždy se hrozně rád vracím. Žil jsem ve Spolkové republice Německo a v západním Berlíně třicet let, sloužil jsem deset let v britské armádě v Západním Berlíně, rád tam sice jedu, ale už bych tam žít nechtěl. Tady máme více svobody. Tenhle národ a stát má perspektivu.

Jak hodnotíte postup Evropské unie od počátku tragických událostí na Ukrajině?


Evropská unie je především Spolková republika Německo a Francie, ty dva státy ji drží. A kancléřka Angela Merkelová, ale i kdyby v té funkci byl někdo jiný, má zájem o to, aby se Evropská unie rozšiřovala. Ukrajina patří do Evropy, takže všeobecný zájem je získat Ukrajinu pro sebe, to znamená pro Evropu. O to se už ostatně pokoušel za první republiky dokonce T.G. Masaryk, že by to byla sýpka Československa, ale Francouzi nám to zakázali, protože se báli bolševiků. Svým způsobem je Evropská unie novodobé Rakousko-Uhersko. Ukrajina by k nám měla svým způsobem ideologicky a kulturně patřit.

Rusku vládne prezident Putin, jehož popularita v zemi dosahuje rekordní úrovně. Naopak pro Západ je symbol zla. Zaregistroval jsem dokonce výzvu bývalého agenta CIA z doby Ronalda Reagana, že Rusko by se ho mělo zbavit. A je jedno, jestli ho sesadí, nebo sestřelí, protože představuje hrozbu pro světový mír. Jak vnímáte prezidenta Putina očima politologa vy?

Putin je člověk, který Rusům dodává sebevědomí. Je velice mazaný, dalo by se říci geniální intrikán. Dodává jim ho takovým způsobem, který ruskému národu lichotí. Protože ruský národ utržil obrovskou porážku, když prohrál studenou válku, a s tím se dodnes nedokáže smířit. Pro tak obrovský národ, který má tolik atomových zbraní, že by naší zeměkouli zničil jedenáctkrát, to je strašná pohana, strašná rána. A tuto depresi, politicko-ideologickou, oni mají. A najednou přišel někdo – to je Putin – a zvednul jim sebevědomí. Proto je v Rusku tak nesmírně populární. Putin je politická droga.

Berete ten konflikt na Ukrajině jako válku, tedy občanskou válku, nebo potlačování povstání protikyjevských vzbouřenců?

Považuji to za klasickou občanskou válku východu proti západu Ukrajiny. Mám tu na zámku ubytované Ukrajince, znám trochu zdejší místní ukrajinskou menšinu. A když se jich vyptávám, tak zjišťuji, že problémy jsou po celé Ukrajině, nejen v té východní části, ale v každém městě, v každé vesničce. Pořád se mluví o rychlém ukončení války. Rychle ukončíte válku jenom tím, že ji prohrajete. Ale žádná z těchto dvou stran tu válku prohrát nechce. To znamená, že by tam mohla být válka věčná, protože by tam vznikaly nové a nové konflikty.

Evropská unie včetně České republiky by měla předkládat Ukrajincům i Rusům návrhy, jak si představujeme řešení, aby se všichni dostali k tahu. A postupně je vylepšovat tak, až by byly přijatelné pro všechny a nastal mír. Začít válku dokáže každý vůl, ale dojednat a udržet mír, to už dá pořádnou fušku.

Jiří Hroník, redakce „Parlamentní listy“.

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy