Trumping.

23. 11. 2016 | 12:08
Přečteno 16949 krát
Marný pokus o návrat starých časů.



Nedá mi to, abych naše povídání nezačal Vaším lékařským desaterem, v němž tvrdíte, že politici šíří zdraví nebezpečné negativní emoce. Donald Trump v předvolebni kampani silné emoce vyvolával, považujete jeho zvolení „prvním mužem světa“ za nebezpečné?


Zvolení Miloše Zemana, Donalda Trumpa, brexit, expanze Číny, zábor Krymu Ruskem, válka v Sýrii, migrační krize …to vše má společného jmenovatele. Naše civilizace je založená na nekonečném hospodářském růstu. Energetické zdroje planety jsou ale konečné. Další růst už není možný. S tím nikdo nepočítá. Mocnosti pod záminkami existence zbraní hromadného ničení, prosazování demokracie, náboženských rozdílů... bojují o ropná pole Perského zálivu. Závisí na nich ekonomika EU, Ruska, Číny i USA. Lidé trpící válkou, nedostatkem potravin i pitné vody se vydali na pochod. Zvedla se migrační vlna tsunami. V bohatých zemích se šíří strach, lidé neznají řešení. To je živná půda pro chvastouny a populisty typu Zemana nebo Trumpa. Za normálních okolností by byli bez šance. Teď se ochotně ujímají role spasitelů. Jsou mistry brainwashingu. Nejprve je potřeba lidi vyděsit: existencí vnější hrozby, ukázáním na vnějšího nepřítele: romy, imigranty, pravdoláskaře, islám, Evropskou unii, dalajlámu... Pak přichází uklidnění: „Nebojte se, krizi vyřešíme, imigranty odrazíme, změna klimatu se nekoná, energie je dost, všechno bude jako dřív. Stačí, když nám odevzdáte vaše peníze, vaši vůli, svobodu.“. Jsou jako šmejdi, prodávající naivním lidem předražený šunt. Když pak člověk zjistí, že naletěl, je pozdě. Peníze a svoboda jsou pryč.

Proč nedokázala v předvolební kampani oslovit více voličů Trumpova soupeřka Hillary Clintonová?

Lidé vystrašení, slabí a nejistí hledají spasitele, někoho silného, kdo je povede, kdo je ochrání. Jsou jako malé děti, hledající otce. Takovému archetypu ideálně vyhovuje velký hřmotný muž. Sebejistý, drzý, arogantní, urážející, opilec, lhář. Dětinským slabochům imponuje, dodává sílu, uděluje jim povolení chovat se stejně. Jak se ukázalo, takových lidí je hodně i ve Spojených Státech. Ani tak silná demokracie není za určitých okolností proti manipulátorům imunní. Člověk s mravními zásadami nemůže ve volební kampani hulvátovi konkurovat. Slušnost je jeho hendikepem. Očekávám, že americký Kongres bude, na rozdíl od servilního českého premiéra a dalších našich ústavních činitelů, Trumpovy případné excesy rázně korigovat. Nepřesvědčila mne ale ani Hillary Clintonová. Být Američanem, jako prezidentku bych ctil Michelle Obamovou. Je vzdělaná, odvážná, charizmatická. Manželka Donalda Trumpa nestydatě okopírovala text jejího projevu. Když se Michelle zapojila do podpory kandidatury Clintonové, sklidila mnohem větší ovace než Hillary.

Čím to, že lidé začínají vkládat důvěru do nejbohatších lidí? Zůstaneme jen u Donalda Trumpa a Andreje Babiše. Jsou větším příslibem než jiní?


Nashromáždění obrovského majetku lidem imponuje. Naivně věří, že když se miliardář dokáže dobře postarat o sebe, postará se i o ně. Mne velký majek spíše děsí. Vždycky si vzpomenu na citaci Honoré de Balzaca „Za každým velkým majetkem se skrývá zločin“. Nezáleží jen na tom, že je člověk miliardář, ale především na tom, jakým způsobem majetek získal a jak ho používá ku prospěchu společnosti. Trump má nejasnosti v placení daní, Babiš se zamotal do Čapího hnízda…Na místě je nejvyšší opatrnost. Pokud by se miliardář o svůj majetek podělil, už by nebyl miliardář. Aby zůstal miliardář, potřebuje, aby se mu lidé odevzdali a mohl s nimi manipulovat.

Předseda Strany zelených Matěj Stropnický po amerických prezidentských volbách napsal: „Vítězství Trumpa je zoufalý pokus o návrat nadvlády bílého muže ve světě, který již bílým mužům nepatří. Je to dávno úplně stejně i svět bílých žen a také svět mužů a žen jiné pleti, jiných vyznání, jiných kultur. Trump svůj svět včerejška, s jehož hluboce minulým programem kandidoval, nedokáže vrátit.“ Jak je to podle vás s těmi zmiňovanými bílými muži a lze zvolení Trumpa vnímat jako pokus o návrat do „starých“ časů? 

Retro Zeman i retro Trump jsou zoufalým pokusem o návrat starých časů, popřením reality, snahou udržet neudržitelné. Jejich retro trumping nemůže mít dlouhého trvání. Snížení spotřeby, ochrana životního prostřední i pomoc imigrantům jsou skutečnostmi, které musíme přijmout. Nesmíme se nechat strhnout falešnými prognostiky, retro politiky a excentrickými miliardáři k nenávisti, rozdělování, k násilí. Nesmíme být pasivními příjemci jejich retro pojetí světa, nýbrž aktivními tvůrci světa nového. Jedině tak se můžeme vyhnout budoucí katastrofě. Slovy Alberta Einsteina: „Svět nebude zničen těmi, kdo páchají zlo, ale těmi, kteří se na ně dívají, aniž by něco udělali“.

Přejděme na českou politickou scénu, na níž začalo být rušno v období před 28. říjnem a odstartovala to návštěva dalajlámy v Praze. Co jste si o dění kolem duchovního vůdce Tibeťanů myslel?


Dalajlama je ztělesněním lidskosti a laskavosti, vyzývá k porozumění a spolupráci. Hrad jeho vystoupení na Hradčanském náměstí označil za bezpečnostní hrozbu a zakázal. Na psychopaty jeho klid, mravní síla a moudrost působí jako červené trenky na býka. Jsou zvyklí se hádat, urážet, ponižovat, rozeštvávat. On dělá pravý opak. To je pro psychopaty nesrozumitelné, nepřijatelné. Proto ho odmítají. Hrad dnes připomíná uzavřený pavilon léčebny. Osazenstvo trpí různými poruchami osobnosti, narcizmem, megalomanstvím, alkoholizmem, nikotinizmem, demencí, lhavostí bájivou…. Bezpečností rámy, kamery, osobní prohlídky jsou na místě. Ne jako ochrana osazenstva Hradu před veřejností, ale veřejnosti před patologií šířenou z Hradu. Jen by ještě návštěvníci měli u vchodu fasovat návleky na boty a roušku na obličej. Aby si neodnesli hradní virózu.

Jste kritický vůči hlavě státu i v tzv. kauze „strýčka ministra Hermana“, tedy neudělení státního vyznamenání Jiřímu Bradymu?

Účastnil jsem se setkání s panem Bradym na Strossmayerově náměstí, organizovaném studenty Přírodní školy. Byl tam i další svědek holocaustu pan Toman Brod. Oba prošli peklem koncentračních táborů, mají obrovskou mravní sílu. Varují, že zlo je stále v nás, abychom byli ostražití, nenechali se strhnout k nenávisti, nenechali se rozeštvat. Takového člověka psychopat nemůže ani přijmout, ani vyznamenat. Jiří Brady ani Toman Brod ostatně žádné vyznamenání nepotřebují. Oni sami vyznamenávají. Tím, že se s nimi člověk může setkat.

Exmanželka Donalda Trumpa Ivana projevila zájem o post velvyslankyně USA v ČR. Hrad to přivítal. Co tomu říkáte?

Paní Trumpová má veškeré předpoklady, aby vztahy mezi ČR a USA pozvedla na kvalitativně novou úroveň. Donaldu Trumpovi porodila tři děti, napsala tři knížky, je ze Zlína a zná ji celý svět. Po neviditelném A. Schapirovi a jeho nediplomacii to bude cenný přírůstek muzea kuriozit. Pokud bude delegována, měli bychom, v zájmu reciprocity a diplomatického protokolu, velkorysost administrativy USA opětovat a na post velvyslankyně ČR v USA delegovat paní Ivanu Zemanovou. Kus za kus. Hynek Kmoníček dámě jistě galantně ustoupí.

Před pár dny předložila skupina poslanců návrh zákona trestajícího hanobení prezidenta republiky odnětím svobody až na jeden rok. Jak se vám jejich nápad zamlouvá?


Jen další retro. Snaha zaručit důstojnost zákonem tam, kde přirozená důstojnost a autorita chybí. Psychiatr Robert Hare a psycholog Paul Babiak zjistili, že mezi vysokými politiky a manažery je mnohem větší procento psychopatů, než mezi vězni ve federálních věznicích USA. Studie uvádějí, že se jejich počet pohybuje mezi 5 až 10%. Návrh zákona o hanobení prezidenta podalo přes 60 poslanců, téměř třetina poslanecké sněmovny. Vypadá to, že v počtu mravně narušených politiků máme světový primát. Jejich typickou vlastností je, že neustále posouvají hranice slušnosti, zkoušejí, kam až mohou zajít, kolik toho vydržíme. Zatím jim to vychází. Pokud bude zákon o hanobení institutu prezidenta a státnosti ČR schválen, prvním odsouzeným by měl být ing. Miloš Zeman. Jak z Hradu volá, tak se z podhradí ozývá.

Vyšlo v Parlamentních listech, 21. 11. 2016, otázky. J. Hroník

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy