Lékař varuje: Sledování naší politické reprezentace škodí zdraví

26. 06. 2018 | 10:52
Přečteno 16973 krát
Rozhovor pro Parlamentní listy

Když jsem vás před časem kontaktoval se žádostí o rozhovor, tak jste se omluvil, že se zrovna vydáváte na plavbu po moři. Zabloudily během ní vaše myšlenky někdy k tomu, jak to v naší zemi vypadá, a pokud ano, byl ten pohled z odstupu pro Česko příznivější?

Počátkem dubna jsem byl členem česko-slovenské posádky převážející plachetnici z Mallorky do chorvatského Zadaru. Dva týdny non stop plavby. Přes Menorku, Sardinii, Usticu, Lipary, Messinu. Cestou nás provázela hejna delfínů, potkali jsme desítky želv, měsíčníky, za Messinou dokonce tři žraloky velké bílé. Většinu času bez mobilního připojení, bez zpráv o tom, co předvádí naše politické reprezentace. Byla to obrovská úleva. Detox. Psychopati na naší politické scéně těží z toho, že jejich negacím věnujeme pozornost, necháme se jimi zaměstnávat. Zatímco na lodi jsem ani jednou nezvracel, při sledování politické scény se mi dělá nevolno. Doporučuji sledovat z velkého odstupu nebo nadhledu, jinak škodí zdraví.

Nejsme ale vůči situaci u nás doma v tom každodenním životě přece jen přespříliš kritičtí? Mnozí u nás s až nábožnou úctou vzhlížejí k Německu, ale když se podíváme, jak se země našich západních sousedů mění v důsledku kancléřkou Angelou Merkelovou nezvládnuté migrační situace, tak na takovou politickou reprezentaci bychom také moc hrdí být nemohli, není to tak?

Angela Merkelová migrační krizi nezpůsobila. Snaží se ji řešit. Na rozdíl od naší politické reprezentace, která jen ze zákrytu kritizuje, dává knížecí rady a řídí se heslem: Kdo nic nedělá, nic nezkazí. Možná, že Angela Merkelová situaci ze začátku nevyhodnotila správně. Otázkou je, zda mohla vývoj předvídat. Migrační krize je tak obrovský problém, že ji mohou a musí řešit všechny státy. A nejen Evropy. Je logické, že pokud odmítáme přijmout migranty, zvažuje Evropská unie jiné možnosti: kvóty, finanční spoluúčast… Nelze nečinně přihlížet náporu, kterému čelí Itálie, Španělsko, Malta… Pokud chceme těžit z výhod, které z členství v Evropské unii plynou, musíme přijmout i zodpovědnost, podílet se na pomoci zemím a lidem v nouzi. Premiér Babiš je ve schizofrenní situaci. Jeho impérium stojí na dotacích, obchodu se Západem. Přitom odmítá solidaritu a s prezidentem Zemanem nás táhnou na Východ. Pokud budeme solidaritu dál odmítat, odmítne vyspělá Evropa nás. Evropská unie se bez Česka a Agrofertu nepoloží. Agrofert a Česko bez EU velmi rychle.

Ještě jednou otázkou zůstanu u Angely Merkelové. Co říkáte tomu, že pod tlakem domácí kritiky včetně sporů se šéfem sesterské CSU Horstem Seehoferem kancléřka dohání politické body výroky, že pro vyhnání Němců ze zemí střední a východní Evropy po druhé světové válce neexistovalo morální ani politické ospravedlnění, jako by tu nebylo zabrání československého pohraničí po Mnichovu?

Máme chalupu v bývalých Sudetech. Dodnes se tam vedou v hospodě spory o slovo. Ti, kteří museli své domovy opustit, trvají na slově vyhnání. Ti, kteří se do jejich domovů nastěhovali, hovoří o odsunu. Vůči tehdejšímu obyvatelstvu Sudet bylo postupováno podle principu kolektivní viny. To je princip v civilizovaném světě nepřijatelný. Děly se při něm věci, které nejsou ospravedlnitelné tvrzením, že Němci si začali nebo že se chovali mnohem hůř. Nemyslím, že by Angela Merkelová naháněla politické body. Jen pojmenovává věci pravými jmény. Přitom musí čelit samolibému Putinovi, mentálně narušenému Trumpovi, solidaritu sabotujícím zemím Visegrádu, domácí politické opozici... Je obdivuhodné, jak se drží. Pokud bych si mohl vybrat prezidenta a premiéra, tak místo Zemana s Babišem dám bez váhání přednost někdejšímu německému prezidentovi Gauckovi a Angele Merkelové.

Jsme už osm měsíců od voleb, ale pořád bez vlády s důvěrou. Vy se často vyjadřujete k politikům jako k lidem s poruchou osobnosti. Ale i kdyby nešlo o politika, dokážete si představit vítěze nějakého klání, který nechá shrábnout bank poraženému? Copak by mělo něco společného se soutěží politických stran, kdyby vládu sestavoval druhý na pásce Petr Fiala, jehož ODS nemá ani třetinu poslanců oproti hnutí ANO Andreje Babiše? Nechová se stávající premiér naopak zcela logicky a tak, jak by se choval na jeho místě každý racionálně uvažující jedinec?

Premiér Babiš svádí boj o vlastní svobodu. Musí položit právní stát dřív, než právní stát položí jeho. Zatím se mu to daří. Koupil si média, jezdí po republice a slibuje: tu halu na rychlobruslení, jinde nové nádraží, jízdné pro studenty zadarmo, zvýšení platů zdravotníkům... Slibuje a slibuje. Nic ho to nestojí. Má úžasnou schopnost koupit si voliče za jejich vlastní peníze. A ti mu to baští jak kostelecké uzeniny nebo vodňanské kuře. Při našem dávném osobním setkání jsem si chvíli myslel, že je to kultivovaný, vzdělaný člověk, který má zájem na řešení problémů naší země. Už dávno si to nemyslím. Jediným zájmem Andreje Babiše je Andrej Babiš. Velké ego, velká firma, velké vítězství. A vítěz bere vše. Tak proč by měl spolupracovat s ODS? Pokud se ČSSD nechá zaměstnat v Agrofertu, vytře s ní, co si zamane.

Vláda je sice bez důvěry, ale slovy Andreje Babiše maká. Ministerstvo zdravotnictví chystá zákon, který má za cíl regulovat léčitele. Co si o tomto záměru myslíte a je to momentálně pro rezort naléhavé téma? Téma léčitelů důrazně připomněl dokument České televize o kontroverzních praktikách konzultačního centra Aktip, který byl odvysílán pod názvem Obchod se zdravím. Jaký je váš názor jednak na Aktip, ale i na samotný dokument?

Reportáž byla profesionální. Postupy Aktipu neobhajitelné. Tady se ale míchají hrušky s jablky. Jestliže jde člověk k léčiteli, riskuje, že péče, která je mu poskytovaná, může být neověřená, zavádějící, nebo dokonce nebezpečná. Jestliže jde k lékaři, měl by mít záruku, že se lékař řídí poznatky medicínské vědy, postupuje lege artis. Reportáže z Aktipu v rámci cyklu České televize Infitrace a později z Endaly v pořadu Reportéři ČT odhalily nesmírně závažný problém. Protagonisty obou zařízení jsou mediálně známí lékaři. Za kouřovou clonou počítačové technologie, řečmi o medicíně 21. století a rádoby vědeckými frázemi se přitom skrývá šarlatánství nejtěžšího kalibru. Zahalené do bílého pláště. Za nehorázné peníze.

Pokud to tak je, proč to nikdo neřeší?

Osobně jsem v minulosti ministerstvo zdravotnictví i lékařskou komoru na podobné excesy upozorňoval. Žádal po nich, aby se vyjádřily například k problematické metodě léčby artrózy pomocí kmenových buněk tukové tkáně nebo k léčbě boreliózy prostřednictvím mnohaletého soustavného podávání antibiotik. Tyto metody mají totožné rysy jako ty, které odhalily reportáže ČT. Ministerstvo i lékařská komora jsou k jejich řešení zcela netečné. Na podnět ohledně léčby artrózy mi komora po mnoha urgencích odpověděla až za pět let. Bohužel, na otázku, na kterou jsem se vůbec neptal. Podnět týkající se léčby boreliozy přehodila jako horký brambor na oblastní sdružení, které, jak vyplynulo z déle než dva roky trvající korespondence, si s ním neví rady. Tyto peripetie popisuji v knize Příběhy obyčejného uzdravení. Pro ministerstvo i komoru je mnohem snazší vyhlásit nesmiřitelný boj léčitelům než si zamést před vlastním prahem.

Nedá mi to, abych se vás na závěr nezeptal na akci prezidenta Miloše Zemana, jenž vzbudil pozdvižení, když před několika dny napínal veřejnost ohlášením brífinku bez uvedení tématu. Nakonec na něm spálil červené trenýrky s tím, že čas spodního prádla v politice skončil. Dá se to brát tak, že se humornou formou vypořádal s těmi, kteří při jeho výjezdech do krajů s ním nedokáží diskutovat a jen drží červené trenýrky jako odkaz na akci skupiny Ztohoven, nebo něco takového je pro hlavu státu nepatřičné?

Vystoupení pana Zemana s trenýrkami bylo politováníhodné, smutné. Jeho výroky a chování jsou ale vysvětlitelné pokročilým rozpadem osobnosti. Na vlastní oči můžeme pozorovat, že stárnutí je těžké a alkohol je metla lidstva. Redaktor Reflexu J. X. Doležal nedávno navrhoval, aby se pan Zeman nechal vyšetřit psychiatrem. Na to je už dávno pozdě. Psychiatrie už mu dávno nemá co nabídnout. Jediné místo, kde může pacient přežívat a prezentovat excesy podobné těm s trenýrkami, je Pražský hrad. Obklopený věrnými: Ovčáčkem, Mynářem a Nejedlým. Ochrankou zachycující pády. Hasiči střežícími, aby Hrad nepodpálil. Za betonovými zátarasy. Hlídán kamerovým systémem. Jediný způsob, jak na to reagovat, je ignorace. Jakékoliv komentování je na úkor pacienta i komentujícího.

Vyšlo v Parlamentních listech 25. 6. 2018, otázky Jiří Hroník

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy