Jak se Michal zbavil Euthyroxu

06. 01. 2019 | 08:55
Přečteno 21515 krát
Pokračování cyklu stejnojmenné knihy Příběhy obyčejného uzdravení




„Až desetinu lidí postihne onemocnění štítné žlázy, častější je u žen. Podle odhadů odborníků žije v Česku asi 525.000 lidí se sníženou funkcí této žlázy a přibližně 105.000 lidí s její zvýšenou funkcí. Pouze každý druhý pacient o svém nemoci ví, příznaky jako je únava, zimomřivost nebo zvýšená spavost často podceňují,“ řekl v květnu 2017 předseda České endokrinologické společnosti Michal Kršek.

Přesně takové příznaky na sobě v létě 2009 pozoroval tehdy šestadvacetiletý Michal. Když potíže po několika týdnech nepolevovaly, zašel k praktickému lékaři. Ten udělal odběry krve, zjistil nižší hladinu hormonů štítné žlázy (TSH) a doporučil endokrinologa. Další vyšetření poruchu funkce - hypotyreózu - potvrdila. Michal se dozvěděl, že jde o vážné onemocnění vyžadující užívání léků a odcházel s receptem na umělý hormon - Euthyrox. „Nechtěl jsem se s tím smířit a navštívil jsem tehdy několik různých endokrinologů. Přestože ani jeden nezjistil příčinu nemoci, všichni mi potvrdili, že léky musím brát do konce života,“ říká Michal. Tak je bral. Po sedmi letech se dávky Euthyroxu vyšplhaly na 125 mikrogramů. To je docela dost. Tělo si na léky postupně zvykalo, štítná žláza zlenivěla, nebyla stimulovaná k vlastní produkci. Začal se zajímat, jestli by se nemohl léčit i jinak než prostřednictvím tablet. Jestli by pro uzdravení nemohl něco udělat sám. V srpnu 2016 se přišel poradit.

Onemocnění štítné žlázy jsou často spojená s psychikou, se stresem. Pacientům pro snazší pochopení říkám, že štítní žláza je emoční štít. Pokud je člověk citlivý, emotivní a má nějaké starosti, tak ho ty starosti tíží, vyvolávají napětí, nejen psychické, ale i fyzické. Aby člověk tu tíhu unesl. Pokud napětí trvá delší dobu, dostaví se únava. Však se také říká „utahanej ze starostí.“ Štítná žláza se oslabí a začne selhávat. To ještě dál zvyšuje napětí a zvětšuje únavu. A tak pořád dokola. Bludný kruh. Michal se v něm točil devět let. Je citlivý, starostlivý, uzavřený. Problémy si bere víc, než je potřeba, negativní emoce obrací proti sobě - a to je vlastně podstata autoimunity. Z počátku nemoci ho stresovalo zaměstnání, pak se přidalo studium vysoké školy, rozchod partnerkou. Na sport mu moc času nezbývalo. Vysvětlil jsem mu, že pokud se chce léků zbavit, musí je něčím nahradit. Nejlepším způsobem uvolnění napětí je pohyb. Jde o to, aby ho bavil, byl pestrý a užíval si ho jako lék - každý den dávku. Žádné honičky a posilovny. Pohyb pro radost, ne pro výkon. Dal jsem mu na výběr plavání, nordic walking, jógu, lehce běžky...ale i běžné práce na zahradě. Jako doplněk doporučil dostatek tekutin: magnesii, bylinné čaje. Důrazně jsem ho varoval před svévolným snížením nebo dokonce vysazením Euthyroxu. „Pokud se ale budete cítit v pohodě, uvolněný, odpočinutý, zkuste poprosit vašeho endokrinologa, aby dávku Euthyroxu nepatrně snížil, udělal za tři měsíce kontrolní odběr a pokud budou hodnoty v pořádku, může se pokračovat v pomalém snižování. Kdyby nastal nějaký problém, vrátíte se na původní dávku. Tím minimalizujete riziko komplikací. Za pokus to stojí. Když nevyjde, budete brát Euthyrox dál... ,“ řekl jsem mu na závěr. Ujistil mne, že to zkusí. Byl jsem zvědavý, jestli endokrinolog na spolupráci přistoupí a jaký bude mít efekt. Nevěřil jsem, že by se po devíti letech mohl Euthyroxu úplně zbavit. Za úspěch bych považoval, kdyby se jeho dávka nezvyšovala, nebo dokonce trochu snížila.

Na kontrolu přišel po čtrnácti měsících, v květnu 2017. „Endokrinolog s tím neměl žádný problém, sám připustil, že příčina může být psychosomatická, na štítné žláze totiž nikdy nebyl žádný objektivní nález. Euthyrox jsme ubrali na 100 mikrogramů a plánujeme snižovat dál. Uklidnil jsem se, školu jsem si o rok protáhl, mám víc času na sport, na meditaci. Snažím se být co nejvíc v klidu a vyhýbat se stresovým situacím,“ hlásil ve dveřích. Kámen mi spadl ze srdce. Funguje to! „Na jakou nejnižší dávku Euthyroxu se ale může dostat? Má štítná žláza ještě další regenerační potenciál?“ honilo se mi hlavou. Odpověď na sebe nenechala dlouho čekat. Koncem října 2017 byl na 50 mikrogramech, začátkem června 2018 na 25, v říjnu 2018 ho přestal brát úplně. „Endokrinolog se mně ptal, co že to se sebou dělám zázračného. Prý to ještě za svoji praxi nezažil. Zřejmě jsem první pacient, kterému se podařilo zbavit závislosti na lécích,“ radoval se Michal při poslední návštěvě. A já s ním. Jaký lék a na co ho nasadit nám totiž vtloukali do hlavy po celé studium lékařské fakulty. Z toho, jak pacienta léku zase zbavit nás ale nikdo nezkoušel. Abych v nadšení z Michalova uzdravení nedělal ukvapené závěry, poprosil jsem o komentář bývalého spolužáka a zkušeného endokrinologa MUDr. Jiřího Jenšovského, CSc.:

„Problémem současné endokrinologie jsou subklinické stavy. Laboratorní nález totiž není nemoc! Pacientů s nálezem TSH někde mezi 4,2-7 je mnoho. Nejsnazší a mnohdy i nejčastější způsob řešení je "paní Vám špatně funguje štítnice" tady máte prášek… pak už se dávka jen zvyšuje. Zamyslet se nad příčinou, opakovat výsledek s odstupem, doplnit další vyšetření… To jsou postupy, které vyžadují určité množství znalostí, zkušeností i času a navíc se "nevyplácejí". Když se zamyslíte a budete více vyšetřovat, tak Vám to zdravotní „přerozdělovny“ jednak nezaplatí a ještě vytmaví… Výsledky laboratorních testů na funkci štítné žlázy jsou a mohou být ovlivňovány řadou vlivů, které leží mimo štítnici (tzv. non- thyroidal- illness). Ve své praxi vídám pacienty, kteří se, z různých důvodů nebo přesvědčení, vykašlali na užívání léků a kupodivu se nic nestalo. A často byli i na vyšších dávkách. Lék byl zjevně nasazen předčasně nebo zbytečně. Pokud vyšetření hraničního TSH opakuji s odstupem, u nezanedbatelné skupiny pacientů se výsledek normalizuje. Musím samozřejmě vědět, jak jsou na tom s autoprotilátkami a jak vypadá jejich žláza na ultrazvuku. Přisoudit někomu doživotní! léčbu vyžaduje skutečně pevná data a přesvědčení, že činím správně. Dvakrát měř a jednou řež. Po světě pobíhá spousta pacientů léčených pro vysoký krevní tlak, na základě jednoho zběžného měření u praktického lékaře, ve stresu, po čtyřhodinovém pobytu v přeplněné čekárně. Stejně tak je i řada pacientů léčených pro hypofunkci štítnice na základě jednou naměřeného lehce vyššího TSH. Pokud dojde ke skutečnému rozvoji skutečné choroby, pak se to bez doživotního užívání léků neobejde. Pokud se takový pacient pokusí léčit "alternativně" sníží si významně kvalitu života nebo na to může dokonce životem doplatit. Pan Michal měl štěstí, že narazil na dva tolerantní lékaře, kteří byli ochotni a schopni se zamyslet. O endokrinologa bych měl malinko obavu. Pokud by někdo na zdravotní „přerozdělovně“ zjistil, jak často pacienta kontroloval a z jakého důvodu, postih ho nemine. Zvolený postup, spolupráce lékaře zkušeného na poli psychosomatiky s příslušným odborníkem, je evidentně efektivní. Pan Michal by měl být jistě nadále pravidelně kontrolován svým endokrinologem. Pokud má skutečně autoimunitní onemocnění štítné žlázy, pak možným poruchám funkce v budoucnosti možná neunikne. Doufám jen, že zveřejnění jeho příběhu nebude inspirovat labilní a alternativně laděné pacienty s ukvapenému vysazení léků a k neuváženým experimentům.“

Netřeba se obávat. Zveřejnění Michalova příběhu nemíním ani jako kritiku klasické medicíny, ani jako výzvu pacientům k vysazení léků. Pacienty jím chci inspirovat k porozumění nemoci a spolupráci na uzdravení, lékaře k uvážlivému posuzování výsledků objektivních nálezů a jejich zasazení do souvislostí pacientova života. Tak, aby pacientů odsouzených k doživotnímu užívání léků bylo co nejméně.

Vyšlo na serveru Vitalia.cz 3. 1. 2019

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy