Miloš Zeman je kyborg. Andrej Babiš je nahý

25. 09. 2019 | 06:15
Přečteno 10828 krát
Rozhovor pro Parlamentní listy

Rozhodnutí Městského státního zastupitelství v Praze zastavit trestní stíhání Andreje Babiše a jeho rodiny v kauze Čapí hnízdo způsobilo poprask. Právník Petr Kolman ale v komentáři pro Info.cz vysvětluje, že „osvobození“ ze strany státního zástupce má vyšší hodnotu, než kdyby Andreje Babiše označil za nevinného nezávislý soud. Pokud trestně stíhaného zprostí státní zástupce, tak opravdu proto, že seznal, že na něj nic nemá. Ale pokud ho „pustí“ až soudce, může to být proto, že nic nemá, ale taky proto, že nemá dost důkazů. Lze přesto souhlasit s tím, že na Babišovi ulpěla jakási pachuť či stopa podvodu, kterou už nesmyje? Překvapilo vás rozhodnutí žalobců?

Z ordinace jsem zvyklý na větší hrůzy. Jen tak něco mne nepřekvapí. Snažím se v každé situaci najít něco pozitivního. I v případě zastavení stíhání Andreje Babiše. Hrozilo mu až deset let vězení. Náklady na vězně činí ročně asi 350 tisíc korun, to je za deset let 3,5 milionu. Stíhaní byli i manželka Monika, její bratr, Babišův syn...To by daňové poplatníky přišlo pěkně draho. To je ale asi jediné, z čeho se můžeme radovat. Státní zastupitelství před pár dny zveřejnilo text rozhodnutí, ve kterém je spousta vět začerněná. To mluví za všechno. Po čtyřech letech průtahů je to celé ušmudlané, nevěrohodné, zapáchající. Andrej Babiš navíc tvrdí, že postup policie a státních zástupců nijak neovlivňoval. Lže, jako když noviny z jeho svěřenského fondu tisknou. I kdyby na úřadu vlády jen seděl, mlčel a koulel očima, tak šetření ovlivňoval. Jednoduše tím, že sedí v křesle premiéra. Ten den, kdy bylo trestní stíhání zahájeno, měl z funkce odejít. Pak by bylo rozhodnutí státního zástupce uvěřitelné. V jednom měl ale Andrej Babiš přece jen pravdu. Od začátku tvrdil, že kauza Čapí hnízdo je účelovka, kampaň. V nezačerněné části zprávy státního zastupitelství se píše, že ve snaze získat dotaci jednal účelově. Tak to účelovka opravdu byla.

Je rozhodnutí státních zástupců prohrou těch, kteří chtěli, aby Babiš za kauzu Čapí hnízdo odstoupil, tedy Milionu chvilek, opozice, některých médií, nebo jde jen o malý a přeceňovaný moment, přičemž premiér má dalších problémů dost?

Rozhodnutí státních zástupců je prohrou nás všech a kauza Čapí hnízdo není zdaleka jediným problémem Andreje Babiše. Na internetu koluje výstižný text: „Opakovaně lhal, nechal unést syna na Krym, celá rodina dočasně onemocněla, zápisy z valných hromad se ztratily, vyhrožoval úředníkům, vyměnil půlku státní správy, vrátil, co neoprávněně načerpal… a nakonec se ukázalo, že je nevinný“. Možná, že Andrej Babiš skutečně neporušil žádný zákon. Trestní právo je ale ta nejtvrdší právní norma, která přichází na řadu, když selžou normy mravní. Andrej Babiš je postižený. Má nefunkční mozková centra, která jsou zodpovědná za soucit, stud, zodpovědnost, svědomí a spolupráci. Podle toho se chová. My se divíme, jak se může tak chovat, že se nestydí. On se diví, čemu se divíme. Nechápe, že by se měl za něco stydět.

Lidí, co se nestydí, se najde určitě dost. Co z absence studu plyne?

Podle J. M. Lotmana, stoupence nauky o znacích, sémiotiky, je stud základem vytváření kulturních norem. Lotman říká, že se ve společnosti vyčleňují dvě skupiny lidí: skupina organizovaná studem a skupina organizovaná strachem. Tyto skupiny se kryjí s označením „my“ a „oni.“ Kulturní „my“ je skupina, ve které převládá snaha řídit se normami studu a cti, snaha co nejméně se uchylovat k zákonům, k policii nebo soudům. Řadě našich čelných politiků emoce studu v osobnostní výbavě chybí. Jsou charakteroví invalidé. Rádi hovoří o mravnosti a demokracii. Skutečný obsah těchto slov je jim ale cizí. Znají jen sami sebe, vliv, moc a peníze. Na straně jedné jsou charismatičtí, inteligentní, vzdělaní, pracovití, dokonale oblečení, jazykově vybavení. Na straně druhé arogantní, draví, bezohlední, bezcitní. Charakterové postižení je předurčuje k dosahování krátkodobých cílů, v dlouhodobém horizontu je ale jejich působení na rodinu, spolupracovníky i celou společnost ničivé. Studem se projevuje člověk, který dokáže posoudit sám sebe, a může tak být svobodný, aniž by tím ohrožoval ostatní. Člověk, kterému stud chybí, je nestydatý nebo nestoudný. Dělá ostudu. Podle Platóna je schopnost studu a spravedlnosti nezbytnou podmínkou života v obci. Andrej Babiš určitě šije u nejlepšího krejčího. Teď má z ostudy kabát. Naparuje se v něm. Státní zástupce mu ho pochválil. Spousta lidí k němu obdivně vzhlíží. Jen jeden malý chlapec si dovolil zavolat: „Premiér je nahý!“

Zmíněný spolek Milion chvilek pro demokracii měl svou existenci založenou na tom, že požadoval, aby Česko nevedl trestně stíhaný premiér. Když se to teď splnilo, jako by ztratil smysl. Na co by měl zaměřit své snažení, aby ta občanská energie, která byla patrná nejvíce od dubna do června při protestních akcích, nepřišla vniveč?

Pokud se spokojíme s tím, že premiér není usvědčený zloděj, ale jenom lhář, tak jsme na tom hodně špatně. Největší chybou by bylo, kdyby politické strany, které se prezentují jako demokratické, teď s „omytým“ Babišem začaly spolupracovat. Jeho lži a podvody by tím legitimizovaly. Postupem času by se staly, tak jako ČSSD, obětí jeho rozpínavosti a nenasytnosti. Úsilí Milionu chvilek pro demokracii bude ještě hodně potřeba. Jde o to, aby se aktivizovalo co nejvíc občanů. Nikoliv proti Babišovi a Zemanovi, ale na podporu právního státu, k ochraně životního prostředí, k zajištění zdrojů pitné vody, základních potravin, abychom se zapojili do celosvětového úsilí řešení klimatické i migrační krize. Abychom se nenechali psychopaty strhnout k zástupným problémům, jako je kanál Dunaj – Odra – Labe, Hedvábná stezka, úřednická čtvrt v Letňanech a podobné pitomosti. Abychom se nenechali opít sliby o bezplatném jízdném pro studenty a seniory, zrušení televizních poplatků pro penzisty, sliby o tom, že bude líp. Abychom byli aktivními tvůrci, nikoliv pasivní obětí. „Svět nebude zničen těmi, kteří páchají zlo, ale těmi, kteří se na ně dívají, aniž by něco udělali,“ napsal Albert Einstein. Je nejvyšší čas, abychom si jeho slova připomenuli. Snad ještě není pozdě...

Existuje žena, která Andreje Babiše porazila. Jana Filipová se s ním soudila kvůli jeho výroku, že lidé na demonstracích proti premiérovi jsou za svou účast placeni. Žena spor vyhrála, ale stěžuje si, že jí lidé kvůli tomu vyhrožují a nadávají jí. Vítáte takové rozhodnutí soudu?

Jedinou možností, jak čelit psychopatům, je sdělit jim: „Vím, že lžeš, a nenechám si to líbit“. Paní Jana Filipová má můj obdiv. Stejně jako paní Terezie Kaslová, vnučka Ferdinanda Peroutky, která zažalovala Miloše Zemana za tvrzení o existenci neexistujícího článku „Hitler je gentleman“.
Stejně jako v případu paní Filipové o lži Andreje Babiše, že jsou účastníci demonstrací zaplacení, soud už jednou konstatoval lež Miloše Zemana o Ferdinandu Peroutkovi. Ani Babiš, ani Zeman se neomluví. Neodstoupí. Nikdy. Budou se odvolávat a soudit až do soudného dne. Pokud by se omluvili, přiznali chybu, popřeli by sami sebe.

S premiérem úzce spojujete hlavu státu. Bývalý brněnský radní Svatopluk Bartík napsal v roce 2017 na Facebook, že má prezident Zeman rakovinu a zbývá mu několik měsíců života. Prezidentská kancelář teď po něm žádá omluvu a pět miliónů korun. Vy jste se k prezidentovu zdraví v minulosti také vyjadřoval. Co si o této kauze myslíte?

Zdraví pana prezidenta mi dělalo velké starosti. Z lékařského hlediska považuji za vyloučené, že by člověk v takovém stavu zvládal výkon funkce, cesty po krajích, dlouhé lety do Číny a Ruska. Dlouho mi to vrtalo hlavou. Pak jsem si přečetl rozhovor s ekonomem Tomášem Sedláčkem a rozsvítilo se mi. Podle Tomáše Sedláčka biologická forma života, nebo smyslu toho, čemu Keynes říká „animal spirits“, v budoucnosti splyne s moderními technologiemi, s mobilem, s počítačem… Miloš Zeman byl vždycky o krok napřed. To, co teď sledujeme, už není animal spirits. Je to kyborg. Vznikl ve spolupráci Huaweie a Rosatomu. Jeden ovladač má Vladimír Putin, druhý čínský prezident Si Ťin-pching. Prototyp je ale šitý horkou jehlou. Design je z nejlevnějšího plastu. Pro lokomoci byla použitá přes padesát let stará mechanika Lunochodu. A je to znát. Chůze je toporná, kyborg neudrží stabilitu, každou chvíli padá. Počítačový překladač z čínštiny do češtiny tvoří zkomoleniny, třeba místo alkoholici říká abolici. Hapruje vizuální snímač, vidí článek Ferdinanda Peroutky tam, kde není. Když vypadne přenos signálu z Moskvy nebo Pekingu, kyborg je na několik minut úplně mimo. Základní obsluhu Mynář, Nejedlý a Ovčáček zvládají. Se složitějšími problémy softwaru ale musí za programátory do Huaweie, na dobití baterií do Rosatomu.

V Parlamentních listech vyšlo 24. 9. 2019, otázky Jiří Hroník

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy