Chaotická represivní opatření mohou napáchat víc škody než koronavirus

26. 03. 2020 | 08:10
Přečteno 44525 krát
Rozhovor pro magazín Flowee

Co si myslíte o přísných českých vládních opatřeních v reakci na vir?

Přísnost a prevence musí být. Pokyny ale mají být jasné, srozumitelné, prakticky realizovatelné. Problém je v tom, že o všem rozhoduje premiér Babiš. Rychle, rázně, zmateně. Jeden den vyhlásí, že od 10 do 12 smějí nakupovat jen senioři, druhý den to ministr Vojtěch změní od 7 do 9, před chvílí oznámili, že to bude od 8 do 10. Všichni musí nosit roušky. Policie už rozdala desetitisícové pokuty. Dneska jsem obešel lékárny a všude mě vítala cedule: „Respirátory, roušky, gumové rukavice a teploměry nemáme.“ Dcera mě poslala sehnat nitě a tkalouny. Galanterie vyprodané nebo zavřené. Ministerstvo zdravotnictví dalo na web návod, jak vyrobit roušku. Jsem zvědavý, kdy se tam objeví návod, jak si mají lidi operovat slepé střevo. Neuvěřitelný chaos! O našem zdraví, životě, osobní svobodě... rozhoduje zmatená, psychicky labilní a trestně stíhaná osoba. Co kdyby ho vyšetřovatel Nevtípil předvolal k výslechu a on nepřišel? Bude obviněný z maření vyšetřování? Nebo obviní vyšetřovatele z vlastizrady? To by Orwell nevymyslel. Kancléřka Merkelová pověřila Ústav Roberta Kocha, německý spolkový úřad pro kontrolu a prevenci nemocí. Řídí se doporučeními expertů, sama se drží v pozadí. Když jsem o ustavení odborné poradní komise hygieniků a epidemiologů žádal prezidenta lékařské komory doktora Kubka a prezidenta lékařské společnosti profesora Svačinu, bylo mi řečeno, že si mám nasadit roušku a držet ústa.

Pan premiér respektuje profesora Prymulu. To snad není odborník?

Pan profesor Prymula je chaotik. Jen letmo: 19. 3. oznámil nasazení remdesiviru, antivirotika americké firmy Gilead. O víkendu vyhlásil, že by se mohlo hodit spíš antimalarikum plaquenil, 23. 3. Gilead oznámil, že o experimentální léčbě remdesivirem v ČR neuvažuje. Jeden den hlásá: „Spása už je blízko, z Číny dorazí 150 000 rychlotestů.“ Dneska ostravští hygienici oznámili, že rychlotesty v 80% selhávají, nepostihují sedm dní od nákazy, kdy je člověk nejvíc nakažlivý, ale ještě nemá protilátky. Prymula kontruje: „Rychlotesty selhávají jen ve 30%, testovat nebudeme třetí, ale až pátý den.“ Zájmy Číny z toho čouhají jako sláma z bot. Snahou vybudovat kliniku čínské medicíny v Hradci a institucionalizovat čínské léčitele jako zdravotnické pracovníky se pan profesor profesně zdiskreditoval. Nevěřím mu ani dobrý den. A to jsem držitel bludného balvanu Sisyfa...

Zaujali jsme podle vás lepší přístup než jiné země, které dávají do karantény jen nejohroženější skupiny obyvatel a snaží se tak vytvořit kolektivní imunitu s co nejmenším dopadem na ekonomiku?

Obávám se, že zdravotní, ekonomické a sociální následky chaotických represivních opatření mohou ve výsledku napáchat větší škody, než koronavirus. V armádě se tomu říká přátelská palba ( friendly fire). Ve snaze zničit nepřítele se vybombardují i vlastní jednotky. Premiér Babiš, než by nás nechal nakazit, tak nás radši nechá zastřelit. U Babiše, Vojtěcha nebo Prymuly mě to nepřekvapuje. Zklamáním je pro mne nečinnost EU. V každé zemi to řeší jinak. Holandsko ponechává volný průběh, Boris Johnson nejdřív zlehčoval, teď se lekl a přitvrdil, někdo spoléhá na represi, jiný na kolektivní imunitu, další na kombinaci. Epidemie je ale globální problém, virus nezná hranice. Představa Babiše, že nás zamkne do chlíva a nepustí, dokud se to nepřežene, je naivní. Evropská unie by měla vydat aspoň rámcová doporučení, jak mají státy postupovat. Teď by měla být nejvíc slyšet.


Co říkáte povinnému nošení roušek?

Rouška je potřebná v uzavřených prostorách, na nákupech, v hromadné dopravě, všude tam, kde se shromažďuje větší počet lidí. Pokud se jdete projít do parku nebo do lesa, jedete na cyklistickou vyjížďku, jedete sami nebo s rodinou v autě, pracujete venku… může být nebezpečná. Vydýchané bakterie, viry, hleny a nečistoty se v roušce zachytí a vy je vdechujete zpátky. Je to jako byste se vysmrkala do kapesníku a pak ho celý den nosila připlácnutý na obličeji. Odpoledne jsem se byl projít v Šáreckém údolí. Chodci, běžci, cyklisté, všichni v roušce. Vystresovaná maminka se pokoušela nasadit roušku asi ročnímu dítěti. Dítě z plna hrdla křičelo. Scéna jako z Polednice. Na to člověk ani nemusí být doktor, aby pochopil, že je to pitomost. Pro posílení imunity je nejlepší se každý den projít, nadýchat čerstvého vzduchu - bez roušky. Vydýchat to! Nařízení vlády je ale nařízení vlády. „Dej blbci funkci a vymyslí lejstro,“ řekl Jan Werich. Když se necháme dusit, tak se udusíme. Spousta lidí mě žádala o doporučení, jak a kdy nosit roušku. Dal jsem ho na blog a facebook (Rouška ano, ale s rozumem). Šíří se jako lavina. Starostové několika obcí mi psali, jestli to můžou použít pro informaci občanům, že je to stručné, jasné, proveditelné. Odpověděl jsem jim: „Klidně to použijte, jen Vás upozorňuji, že nejsem hygienik a moje doporučení odporuje nařízení vlády.“

Říkáte, že horší než nemoc je strach z ní. Co si myslíte o způsobu, jakým o koronaviru informují média? Kdy je podle Vás reálné, že se situace v Česku vrátí k normálu?


Lidé jsou vystrašení, úzkostní, depresivní. Média nás bombardují informacemi o tom kolik, nakažených přibylo, kolik lidí ve světě zemřelo. Dneska hlášený první mrtvý u nás. Bylo mu 95 let, měl řadu jiných nemocí. Nepotřebujeme slyšet, kolik lidí zemřelo, ale kolik lidí se uzdravilo. Tlak na psychiku je drtivý. Ministr vnitra Hamáček prohlásil: „Musíte nosit roušky, když někoho nakazíte, tak umře!“ Pitomost! Pokud je někdo pozitivně testovaný, není nutně nemocný. Když na někoho virus přenese, tak ho nakazí. Nákaza u něj ale může mít lehký průběh. Pokud mu nějaký chytrák neřekne, že by měl umřít. Když někoho dokážete přesvědčit, že zemře, máte jedinečný způsob, jak Vám projde vražda. Včera profesor Prymula prohlásil, že se za hranice možná dva roky nepodíváme. Jak může něco takového plácnout? Nevíme, co bude zítra, on ví, co bude za dva roky? Podle mě to není náhoda. Jde o to, lidi co nejvíc vyděsit, aby se s nimi dalo manipulovat. Pak budou vděční, když jim dovolí sundat si roušku v lese, jít do práce, dětem chodit do školy, navštívit rodiče na venkově. Budou líbat ruce za chleba z Penamu, za kostelecké uzeniny. Babiš to má dokonale vymyšlené. Kdyby to dopadlo špatně, může říct: „Makal jsem pro vás ze všech sil, víc to nešlo.“ Když to dopadne dobře, může říct: „To je jen díky mě, já to zařídil.“ Vsadím se, že jeho PR tým už má obě prezentace hotové. Pokud by omluvu za chaotická rozhodnutí, zmíněnou v projevu k národu, myslel vážně, tak odstoupí a řízení předá týmu expertů. Vsadím se, že to nikdy neudělá. Nikdy!

Můžeme v pandemii vidět i něco pozitivního?

Nic jiného nám nezbude. Pacientům v ordinaci říkám: „Nemoc je informace o tom, že tímto způsobem už dál žít nemůžeš. Zastav se, zamysli se kde děláš chybu.“ Koronavirus nás k k tomu donutil. Máme dost času přehodnotit priority. Uvědomit si, že pro zdraví a štěstí potřebujeme zázemí rodiny, dobré kamarády, pitnou vodu, základní potraviny, střechu nad hlavou. Starat se nejen o sebe, ale také o své bližní, o životní prostředí, nebýt lhostejní k lidem v nouzi. Nikdy nevíme, kdy se v ní sami ocitneme.


Rozhovor pro magazín Flowee, otázky Milada Kadeřábková, Flowee, 25. 3. 2020






Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy