Jak udělat lidi šťastné

19. 04. 2020 | 07:28
Přečteno 43988 krát
Rozhovor pro eXtra.cz


Pane doktore, připadá Vám, že v současné koronakrizi poslouchají spíš vrcholní politici odborníky na epidemie, nebo naopak?

Mozek byl odstaven na vedlejší kolej. Řízení se ujaly emoce. Vláda se snaží veřejnost přesvědčit, že dělá uvážlivá a promyšlená rozhodnutí, že má situaci pod kontrolou. Jedna pitomost přitom stíhá druhou. Náměstek Prymula plácne, že se za hranice dva roky nepodíváme, pak říká, že možná jen do podzimu. Rouška vždy a všude, pak zase, že venku a při kondičním sportu nejsou nutné. Ministr školství Plaga minulý týden představil návrh na relativně rychlé otevírání škol. O víkendu se probudil prezident Zeman a kategoricky to odmítl. Náměstek Prymula a hlavní hygienička Rážová se přidali. Pravá ruka neví, co dělá levá. O velikonočním pondělí policie ukončila bohoslužby v kostele pravoslavné církve na Praze 6 a v kostele Na Slupi. Lidé sice měli roušky, ale porušili zákaz shlukování. Bude se to řešit ve správním řízení. Hlavní hygienička Rážová to vysvětlila v Radiožurnálu: „Pobyt v hobby marketu není tak dlouhý, jako by byl pobyt více lidí uzavřeném prostoru po dobu kostelního obřadu (redaktor ji opravil - bohoslužby) Omlouvám se, nejsem věřící, takže mám někdy problém najít správný výraz.“ Paní doktorka sice neví, jak se jmenuje, co se v kostelích děje, ale ví, že by tam věřící v rouškách, na rozdíl od hobby marketů, mohli něco chytit. Kardinál Duka (v roušce), místo aby hlasitě protestoval, bránil svobodu víry, nechá v katedrále svatého Víta číst z bible hradního patolízala Ovčáčka (v roušce). To je do nebe volající drzost. Bůh to vidí. Bůh to potrestá.

Sám osobně, pokud kvůli pracovním povinnostem nemusím, zprávy o koronaviru už několik týdnů naprosto ignoruji. Cítil jsem, že i ve mně už to totiž vyvolávalo obavu z budoucnosti, tak jsem se tím přestal úplně zabývat. Dělám dobře?

Nejlepší přístup. Koronavirus tady s největší pravděpodobností byl už koncem uplynulého roku. Spousta lidí si jím prošla (já zřejmě taky), zotavila se, vypracovala si imunitu. Nemocní před koronavirem měli štěstí, že ho považovali za těžší virózu. Tehdy ještě neměl jméno a děsivý mediální náboj. Dneska se ze všech stran valí informace kolik lidí se nakazilo, kolik zemřelo. Pozornosti uniká, že většina zemřelých je starších 80- ti let a byli dlouhodobě vážně nemocní. Nezemřeli na koronavirus, ale s koronavirem. V úterý se v médiích objevila zpráva, že zemřel 44- letý muž, přímo na koronavirus. Bylo to prezentováno až vítězně: „Tak vidíte! Už je to tady! Koronavirus zabíjí! Děste se!“ Ano, na koronavirus může zemřít i mladý zdravý člověk. Stejně jako na jiný vážný virus. Nebo na jiné těžké nemoci. Odkládají se operace, stojí specializované ambulance...a nikoho to neděsí. Veškerá pozornost se soustředí na koronavirus. Panika se se šíří jako epidemie. Nejhorší je nemoc z vyplašení. Když někoho dokážete přesvědčit, že na koronavirus zemře, našel jste jedinečný způsob, jak Vám projde vražda.

Lidé se v krizích snadno zbavují výdobytků demokracie. Probíhá podle vás v současnosti známý efekt pomalého vaření žáby? Máme se obávat toho, jestli někdo situace zneužije? Náznaky už byly…

To není pomalé vaření žáby. To je rychlé vaření celého národa. Premiér Babiš, prezident Zeman, ministryně Schillerová, ministr Hamáček, ministr Vojtěch, náměstek Prymula... přikládají pod kotel strachu a paniky. Za vydatné pomoci médií z Babišova svěřenského fondu. Uniká jim, že se v tom kotli nakonec uvaří taky. V komentářích mých blogů jsem narazil na zajímavý příspěvek. Má jít o tisíciletí starou japonskou moudrost. Andrej Babiš by ji měla nechat vytesat na úřad vlády:

Jak udělat lidi šťastné:
1. Všechno jim seberete
2. Všechno jim zakážete
3. K smrti je vyděsíte
4. Vezmete jim všechny jistoty, přeházíte návyky
5. Zhruba polovinu toho, co měli, jim vrátíte
6. Přesvědčíte je, že jste je uchránili před nebezpečím, které jste si dříve vymysleli
7. Zhruba polovinu toho, co jste jim zakázali, jim povolíte
Lidé si budou připadat neskonale bohatí, volní a šťastní. Do smrti vám budou vděční.


Premiér Babiš se v poslední době přestal objevovat na veřejnosti. Svědčí to podle Vás o něčem? Máte pocit, že ze strany některých vládních politiků dochází k zneužití strachu?

„Jsem v objektu, kde je kancelář a ložnice. Nepřicházím do styku téměř s nikým. Schůze vlády nebo Bezpečnostní rady státu řídím přes videokonference,“ řekl Babiš. Úplně se izoloval od rodiny i kolegů z úřadu. Chyběl na setkání nejvyšší představitelů v Lánech. Patnáct nejbližších spolupracovníků nechal testovat na koronavirus. Do budovy Úřadu vlády se smí jen jedním vchodem, pod dohledem termokamery. O velikonocích zveřejnil video, jak v respirátoru, s dvoumetrovou pomlázkou, prohání manželku Moniku. Proč v respirátoru? Proč v odstupu dvou metrů? Vždyť jsou manželé! To spolu nežijí? Tak se nechová mentálně integrovaný člověk. Babiše ovládla paranoia, existenciální strach. Ne o manželku, děti, firmu, naši zemi. Strach o sebe. Všechna jeho rozhodnutí jsou jím podmíněná. Šíří ho, kudy chodí. Říkám mu premiér Strach.

Kdybyste byl nyní předsedou vlády, co byste udělal jako první?

Nerozhodoval bych sám. Sestavil skupinu odborníků na zamezení šíření viru a paniky: hygieniky, epidemiology, právníky, psychology, ekonomy. Zvažoval jejich doporučení, jaká omezení zavést, jaký bude jejich přínos, jaké budou mít nežádoucí vedlejší účinky. Průběžně vyhodnocoval jejich efektivitu, chybná rozhodnutí hned korigoval. Nenechal se strhnout vlastním strachem. Nikoho nestrašil. To si politik ve vedoucí funkci nesmí dovolit.

Předpokládá se, že koronavirová pandemie změní do budoucna naše chování. Je to ale možné úplně, když současná podoba kapitalismu je založena na výrazné potřebě?

Babiš mluví o válce proti koronaviru. Virus je dědičná informace uložená ve formě nukleových kyselin. Takže o „válku“ vlastně jde, ale informační. Když politik nedokáže řešit problémy, hrozí mu trestní stíhání, kolaps financí, sociálního systému...najde si zástupný problém. Aby odvedl pozornost od sebe, mohl svést vinu na někoho nebo něco jiného. Na EU, migranty, koronavirus. Hesla „Společně to zvládneme“… „Musíme táhnout za jeden provaz“ připomínají komunistickou agitku „Proletáři všech zemí spojte se“… „Kdo nejde s námi, ten jde proti nám.“ Co to ale společně zvládneme? Nosit disciplinovaně roušky? To, obávám se, stačit nebude. Problém je hlubší. Nárůst spotřeby, přelidnění, vyčerpávání energetických zdrojů, změna klimatu, nedostatek pitné vody, ničení životního prostředí. Před tím nás rouška z Číny neuchrání. Letos v únoru, ještě před vypuknutím pandemie, mi redaktorka magazínu Žena a život položila otázku: „Co považujete za aktuální největší hrozbu lidstva? Předpokládám, že koronavirus to není.“ Odpověděl jsem, že největší hrozbou pro lidstvo je samo lidstvo. Uprostřed koronavirové pandemie to nemohu, než zopakovat. Koronavirus je informace. Pobídka ke změně chování. Můžeme ji pochopit a využít. Nebo se také nechat psychopaty strhnout k válce, k sebezničení.

Ani lékaři se neshodnou na tom, jak situaci řešit. Řada lidí je kvůli té situaci bezradných. Očekáváte, že se to projeví i na zdraví národa, vzrůstu počtu pacientů s depresí?

To už se děje. Pacientů s úzkostmi a depresemi přibývá. Co ale může medicína nabídnout lidem, kteří přišli o práci, jsou zoufalí, zadlužení, bez perspektivy. Má je psychoterapeut utěšovat, že to zvládnou, ať si to tak neberou? To jim bude houby platné. Profitovat budou farmaceutické firmy. Anxiolytika a antidepresiva půjdou skvěle na odbyt. Problém sice nevyřeší, pacientovi ale dovolí, aby se tak netrápil. Dneska jsem měl v ordinaci mladého muže s depresí a hnisavým kožním zánětem. Přesně kopíroval ochrannou roušku. Je pokladní v supermarketu. Ve stresu, do roušky celý den chrchlá, smrká, nesmí si ji sundat, nemá čas ji vyměnit. Pod rouškou si vytvořil malé hnojiště, podhoubí pro plísně a bakterie. Jak se má uzdravit, když do práce musí a bez roušky to nejde? Podobně trpí astmatici, alergici, lidé s bronchitidami...V nemocné společnosti nemohou žít zdraví lidé. Tady je mocná medicína bezmocná.

Už asi nejde zamezit tomu, abychom ze situace vyšli bez zničené ekonomiky. Stálo nám to za to?

To nestálo, ale stalo se. Paní ministryně Schillerová plácla, že se ekonomika na úroveň před koronavirem dostane za osm let. Jak může něco takového říct? Podniky i hranice jsou stále zavřené, lidé sedí doma, dětí nechodí do školy. Každým dnem se propadáme hlouběji. Nevíme, co bude zítra, paní ministryně ví, co bude za osm let? To je směs hlouposti, otrlosti, nehoráznosti, drzosti a cynizmu. V jidiš se tomu říká chucpe. Zkušení lékaři se shodují, že škody způsobené nepromyšlenou represí, budou mít (už mají) zničující dopad na zdravotní stav občanů, sociální péči, podnikání, ekonomiku. Moudře o tom promluvili například doktor Balík, vedoucí lékař Kliniky anesteziologie a resuscitace VFN, doktorka Adámková, mikrobioložka VFN, profesor Kolář, přednosta kliniky rehabilitace v Motole, profesor Zima, biochemik, rektor UK, Lukáš Pollert, bývalý olympionik, anesteziolog kardiologie Motol......Jejich hlasy se ale v panice ztrácejí jako jehla v kupce sena. „Jsme ve fázi šílené paniky, zastavit se to nedá, nedá se proti tomu ani křičet,“ pověděl Lukáš Pollert. Nesouhlasím. Naopak. Panice musíme postavit hráz. Podpořit hlasy rozumu. Vláda žádný plán uvolňování nemá. Doslova si to cucá z prstu. Stříhání psů je povolené od pondělí, stříhání lidí až od konce května. To nejde brát vážně. Už nemůžeme čekat, s jakou pitomostí na nás vyrukují. Občané musí vyrukovat na vládu. Musí být slyšet. Slušně, ale důrazně. Nebýt pasivní obětí, ale aktivními tvůrci Psát petice, atakovat poslance, senátory, zastupitele. Volat je k zodpovědnosti, žádat otevření škol, hranic, restart podnikání, minimalizaci škod…Včera bylo pozdě. Lepší pozdě, než nikdy.

Vyšlo na eXtra.cz, 16. 4. 2020, otázky David Zápal

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy