Archiv článků: březen 2010

30. 03.

Kdo rozhoduje o budoucnosti Petra Nečase...

Jan Kubáček Přečteno 7709 krát

ODS v minulém týdnu zažila nečekaně rychlé personální zemětřesení. Ač napětí ve straně občas probublávalo už od krajského „volebního waterloo“ na podzim 2008 a naznačovalo dlouhé vnitrostranické spory, občanští demokraté se nezvykle rychle zkonsolidovali a zapověděli si vnitřní vášně. Po dva roky měl Mirek Topolánek v zádech několik frakcí vzývajících politiku vendety, po minulém čtvrtku však po nich není památky. Upozadily se a nyní se až demonstrativně předhánějí v podpoře nového volebního lídra, Petra Nečase.

Nečas je sice známým představitelem strany již od jejího zrodu, má i vlivného stoupence v prezidentu Klausovi a nesnaží se o mocenskou konfrontaci, čímž nevyvolává obavu u konkurentů obavu. Důvody náhle disciplinovanosti spolustraníků je však nutné hledat jinde. Nad sebevědomými vnitrostranickými frakcemi lačnícími po vlivu totiž visí mnohem zásadnější korektiv – nervozita členské základny a zejména pak stranických funkcionářů a komunálních politiků. Ti vzhlíží ke vzdálenějším horizontům – podzimním volbám, nejen senátním, ale zejména k těm komunálním. Právě v nich mají občanští demokraté nejvíce vsazeno. Sněmovní volby jsou bezesporu důležité jako šance ovlivňovat směřování státu a míru štědrosti státní kasy a ty senátní jsou významné svým výběrem volitelů budoucího prezidenta a možností částečně vyvažovat sněmovní legislativní smršť. Avšak komunální volby jsou pro stranu typu ODS dlouhodobě kruciální.

Z obecních voleb totiž vzejdou nové tváře ODS. Právě skrze komunální politiku a vládu nad radnicemi se vytváří nové předivo stranických vztahů a partaj se obecně stabilizuje v české politice a přežívá díky nim i v dobách méně příznivých. Navíc tím, že se ODS tradičně formuje jako strana početného komunálu, by její náhlý volební neúspěch měl za následek velmi početnou skupinu nezaměstnaných politiků. Jejich množství a nespokojenost s „nezaviněnou prohrou“ by posléze velmi dlouho cloumala stranou.

ODS by vypadla jedna početná generace politiků a potenciálních nástupců současných stranických parlamentářů, což stranám vždy spíše uškodilo. Právě tato armáda komunálních politiků a straníků je současným nejvlivnějším spojencem nového „volebního lodivoda“, Petra Nečase. Jejich výhodou je, že jsou nejvlivnější hlasovací skupinou strany na budoucím kongresu. Kongresu, který bude rozhodovat o novém předsedovi strany a o jeho týmu zástupců. Proto se v okolí nového lídra rozhostil klid a ODS usiluje o exemplární souhru navenek.

Dokud bude šance na růst preferencí a tím i na solidní sněmovní výsledek (z něhož vyplývá i příležitost nového dynamického rozjezdu pro podzimní klání), bude i podpora těchto straníků silná. Už i proto, že každému kritikovi zevnitř modrého týmu, který by oslabil jednotu strany hrozí pomsta na nejbližším stranickém fóru.

Psáno pro deník E15

15. 03.

Paroubkovo lákadlo pro Prahu - Martin Pecina...zabere?

Jan Kubáček Přečteno 5542 krát

Sociální demokracie vytáhla do voleb s dlouho zvažovanou ministerskou rošádou. Symbolem těchto přesunů na kandidátní listině strany růže se stal stávající ministr vnitra Martin Pecina. Byla zvažována i další jména, například ministra české diplomacie Kohouta, avšak ve finále je do volební vřavy vyslán pouze stávají reprezentant vnitra, a to hned do čela vlivné pražské kandidátky.

Od strany, která již měsíc sebevědomě formuje budoucí vládu, včetně jmen budoucích členů a náležitě své úvahy prezentuje médiím, toto rozhodnutí mírně překvapí. ČSSD nechybí kritické ostří vůči stávajícímu Fischerovu kabinetu i přesto, že ho sama spoluvytvořila. Často nedbá předjednaných priorit „překlenovacího“ premiéra a jeho ministrů, či jim přinejmenším osladí sněmovní anabázi. O to víc zaujme rozhodná nominace jednoho z předních členů stávajícího týmu ze Strakovy akademie, navíc učiněná v samotném závěru lhůty podávání kandidátek.

Tah je to zejména marketingový a strategický. Pozice ministra silného resortu nabízí jistotu medializace až do posledního dne voleb. Druhým příslibem tohoto tahu je pacifikace a kontrola vlivné pražské frakce ČSSD. Lídr sociální demokracie, ač sám člen pražské ČSSD, byl soustavně v napětí s pražskou stranickou frakcí, navíc její personální osazenstvo mu připomínalo doby jeho magistrátního působení a „velké koalice v málem“ s Pavlem Bémem v čele Prahy. Jiří Paroubek si je velmi dobře vědom, že předvolební debaty budou i o pražské politice a některých kontroverzních rozhodnutích, proto potřeboval někoho, kdo bude v očích veřejnosti symbolizovat odstřižení.

Bude zajímavé sledovat, co toto rozhodnutí shora udělá v sebevědomé pražské frakci i jak ministr Pecina užije svůj um k získání duše pražského voliče. Řada Pražanů sice stále uvažuje v mnohém celostátně, přesto sílí volání po ryze metropolitních tématech. Je jisté, že tým ministra Peciny do kampaně vytáhne s agendou postihu korupce a bezpečnostní problematikou, avšak jakou nabídne znalost městského klimatu, je otázkou. Ostatně to už rozsoudí sami voliči.

I v cizině se využívá viditelné tváře ministrů, avšak jejich jmenování probíhá ve značném předstihu a se znalostí místa kandidatury. Většinou i za cenu odstoupení z ministerské funkce. V případě našem, ve světle slibu stran, že žádný z ministrů nebude kandidovat a že jde o ministra policie a tajných služeb, se tato varianta nabízí o to víc. Nehledě na způsob kandidatury z ministra Martina Peciny roste výrazná a vlivná postava sociální demokracie. Pokud to přetaví i v zájmy Pražanů, může bodovat. Pokud ne, pražská frakce bude ještě roztříštěnější a vůči vedení strany neviditelnější. Obojí však současnému lídrovi ČSSD vyhovuje.


Komentář psán pro deník E15.

09. 03.

Co na nás chystá volební kampaň....

Jan Kubáček Přečteno 7542 krát

Doslova před očima nám startuje intenzivní a zlomová „supervolební“ kampaň. Nevyniká ale přelomovými prvky volební komunikace, novými metodami či odlišným přístupem k nám, voličům. Naopak, v mnoha ohledech je pokračováním dosavadní permanentní rétoriky stran od krajských voleb 2008.

Její výjimečnost spočívá ve faktu, že předáci několika českých partají spojují s volebním výsledkem svoji další budoucnost a politickou kariéru. Druhá atypičnost této agitace spočívá v načasování, sněmovní volby totiž startují sled celého předvolebního cyklu – komunálního klání, volební soutěže o pražský magistrát a zejména voleb senátních, v nichž se bude rozhodovat i o budoucích volitelích dalšího českého prezidenta.

Řada argumentů pro intenzivní vedení kampaní a jejich dynamické finále, řeklo by se. V sofistikovanosti metod se to však příliš neprojevuje, jak dokazují dosavadní trendy. Stále vede masáž billboardy a inzeráty, negativní kampaň a boj skrze aféry, pseudoaféry metodou spin doctoringu. Přesto je tu několik novinek, které do budoucna zásadně ovlivní další vedení politických kampaní.

Jednou z nich jsou sociální sítě a nový způsob komunikace s voliči, podporovateli, dobrovolníky a straníky. Jde o metodu efektivní a poměrně levnou vzhledem k počtu oslovených. Navíc principielně vyhledává netradiční formáty, průběžný kontakt, jistý nadhled nad politikou a zejména profesionální zacílení na jednotlivé stěžejní voličské skupiny. To vše dohromady nabízí velmi dobrou příležitost podprahově zlepšovat obrázek jednotlivých politických stran a jejich programové nabídky. Doposud však strany dostatečně těchto možností nevyužívají. Nereagují na poptávku veřejnosti, komunikují nárazově, frázovitě, příliš ideologicky a úřednicky. Přesto již několik pokusných balónků bylo vypuštěno, překvapivě spíše u menších politických stran. Velkým táborům roste zásadní konkurenční výzva. Nemluvě o propojení komunikace a systematické spolupráce s podporovateli, sympatizanty a straníky. Všechny významné kampaně v zahraničí to opakovaně potvrzují.

Další zajímavým nóvem jsou stranické e-shopy. Zatím jsou spíše libůstka, v budoucnu ale zajímavá šance, jak částečně osvobodit sevřené stranické kasy od lobbyistů, tajemných sponzorů či fixace na státním příspěvku a následně i volebním výsledku za každou cenu. Dosud zde vedou strany pravého středu.

A nelze nevzpomenout ani již vzpomínanou negativní kampaň. Letos se sází spíše na její srovnávací metodu, která je dle dlouhodobých výzkumů mnohem účinnější. V českém prostředí se oproti minulosti vyvinula, v současnosti mnohem více využívá dat, tabulek, grafů a sugestivních představitelných částek. V této metodě vedou dva největší stranické tábory.


Komentář je rozšířeným textem pro časopis Marketing a Média

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy