Přehledně: opatření EU proti pandemii

31. 03. 2020 | 19:21
Přečteno 2936 krát
Internetem i médii se šíří názory o tom, že Evropská unie nedělá v boji proti globální pandemii dost. Pojďme to uvést na pravou míru. Zaprvé, Unie má jen omezené pravomoci a její role je především koordinovat opatření. Poslední slovo mají národní vlády. A za druhé, navzdory těmto omezeným možnostem toho EU za poslední měsíc udělala docela dost.

Zdravotnický materiál
V první řadě Komise vytvořila systém rescEU. Jde o vznik společné zásoby nouzového zdravotnického vybavení, k němuž dochází vůbec poprvé v historii Evropy. Systém je součástí mechanismu civilní ochrany EU, který posiluje spolupráci mezi státy v s cílem zlepšit připravenost na přírodní katastrofy.

Opatření EU v číslech
- 20,2 bil. Kč na ekonomické dopady
- 2, 2 bil. Kč na vývoj vakcíny
- 1 bil. Kč na zdravotní systém
- 4,5 mld. Kč pro startupy zaměřené na boj s pandemií
- 3,7 mld. Kč na inovace a lékařský výzkum
- 11 mld. Kč pro Západní Balkán
- 23 mld. Kč pro Východní partnerství
- 12 tun zdravotnického materiálu odesláno do Číny

A jak zajistit, aby byla Evropa co nejrychleji ve zdravotních pomůckách soběstačná, aby v systému rescEU vůbec něco bylo? Evropští ministři zdravotnictví se v únoru na mimořádném zasedání shodli na nutnosti společných nákupů zdravotnického vybavení. A to se i děje. Výrobci ochranných prostředků před koronavirem předložili Komisi nabídky, které v některých případech svým množstvím překračují požadavky samotných členských států. Společné zadávání zakázek se vztahuje na roušky, respirátory, rukavice, ochranné brýle, štíty a kombinézy.

Když už je řeč o evropské spolupráci, nejde také nezmínit, že členské státy už v lednu do Číny společně poslaly 12 tun zdravotnického materiálu. Bylo to v době, kdy to Čína nejvíce potřebovala. Včasná pomoc Číně pomohla zabránit ještě masivnějšímu a rychlejšímu rozšíření viru. Škoda, Čína s námi tu stejnou solidaritu nemá. Jen Česko za čínské zdravotnické pomůcky zaplatilo už miliardy korun.

Mezinárodní doprava
Zároveň Komise myslí i na to, aby se zdravotnické pomůcky dostaly co nejrychleji do míst, kde jsou nejvíce potřeba. Navrhla proto vytvoření rychlých pruhů pro přepravu zboží přes hranice. Kamiony s nákladem by neměly čekat déle než 15 minut.

Kromě humanitární pomoci je ale také třeba zajistit transport lidí. Z oblastí, kde zůstali po vypuknutí pandemie zaseknutí, do domovských zemí. A k tomu slouží opět evropská letadla. Jsou to stroje evropských zemí, které nám teď pomáhají dostat “naše lidi” do Česka. A je to právě EU, která pomáhá. Z různých zemí se tak nedostávají jen Němci do Německa, ale i Češi, Slováci, Poláci nebo Francouzi. Mezi konkrétní příklady patří portugalské letadlo, které pomohlo evakuovat z Číny stovky Evropanů. Koncem března zase v Praze přistálo letadlo, na jehož palubě jsou kromě Čechů i další Evropané, kteří předtím uvízli v Asii. Šlo o evakuační let v období pandemie, který byl koordinován na úrovni EU.
Solidarita v EU v číslech
- 20 tisíc ochranných obleků a 1 milion masek poslala Francie Itálii
- Německo bere pacienty z Francie a severní Itálie
- 1,6 milionů masek posílá Rakousko Itálii
- 1 milion ochranných masek pošle Německo Itálii

Virtuální prostor
Po vypuknutí pandemie a vyhlášení (přísnějšího či benevolentnějšího) omezení vycházení po celé Evropě se většina společenského i pracovního života přesunula online. A k hladkému fungování je potřeba hlavně fungující internet. Proto se třeba komisař Thierry Breton dohodl s Netflixem na dočasném snížení kvality přenosu. Ulehčí se přetíženému internetu a to přispěje k lepšímu fungování důležitějších aktivit, jako jsou například online pracovní hovory.

Ruku v ruce se zajištěním hladkého chodu internetu je také zajištění toho, aby se skrze ten internet nešířily poplašné zprávy a dezinformace týkající se pandemie. A s tím pomohla zase Komisařka Věra Jourová, která se v březnu sešla se zástupci Googlu, Facebooku a dalších online platforem, aby s nimi projednala možná řešení. Eurokomisař Didier Reynders zase vyzval provozovatele sociálních sítí, vyhledávačů a dalších relevantních online platforem ke spolupráci ve snaze omezit šíření nebezpečných padělků a falešných léků.

Eurofondy a evropské záchranné balíčky
V první řadě je třeba ukázat si na nepřehlédnutelného slona v pokoji. Premiér Babiš útočí na Komisi, že nic nedělá a vlastně Česku žádné nové prostředky neposkytuje, protože sám nebude moct letos z eurofondů určených na rozvoj vědy a výzkumu financovat vlastní linku na toastový chleba. Místo toho peníze půjdou na účely, na které byly původně určené. Na rozvoj technologií a inovací.

Pravdou je, že EU na boj proti pandemii vyhlásila celou řadu záchranných balíčků a uvolnila biliony korun. Asi nejvíce diskutované na českém internetu jsou právě ony "populární" Evropské strukturální investiční fondy.

Pojďme tento bod rozdělit do dvou sekcí na: a) Peníze, které EU přiřadila do strukturálních fondů navíc k prostředkům stávajícím. Jde o asi 783 mld. korun. b) Peníze z dosud nepřidělených strukturálních fondů, celkově jde o asi 810 mld. korun. Z této částky dostane Česko 8 mld. korun. Po dohodě vlády s Komisí se 2 mld. převedou na Českomoravskou záruční a rozvojovou banku (ČMZRB). Peníze mají pomoci podnikatelům.

Jde o peníze, které by Česko teoreticky mohlo čerpat, ovšem v horizontu několika let. Strukturální fondy jsou zároveň vázané na určité projekty. Tedy to, že jsou ve fondu peníze, které by Česko teoreticky mohlo čerpat ještě vůbec neznamená, že je také skutečně vyčerpá. Zkušenosti z minulých let dokazují, že v tomto ohledu máme stále ještě velké rezervy. V boji proti pandemii ovšem EU tyto prostředky umožní čerpat okamžitě a bez návaznosti na konkrétní projekty.

Kromě toho ale existují i další záchranné fondy, ze kterých jde, nebo ze kterých jde nově díky rozhodnutí Komise a schválení Europarlamentu, peníze na boj proti pandemii čerpat. Komise plánuje podpořit likviditu postižených malých a středních podniků pomocí stávajících nástrojů. Podpora má mít formu záruk pro Evropský investiční fond (EIF) ve výši 27 mld. korun. Opatření má za cíl zmobilizovat až 216 mld. korun financování.

Nebo fond solidarity EU, do kterého je nově zařazená i krize v oblasti veřejného zdraví, čímž dává členským a kandidátským zemím k dispozici dalších 21,6 mld. korun pro boj proti pandemii. A nezapomínejme na Evropský fond na podporu globalizace, který má na podporu lidí, kteří kvůli pandemii přijdou o práci, pro rok 2020 k dispozici 5 mld. korun.

Čistě na boj proti pandemii vytvořila EU Corona Response Investment Initiative, jejímž cílem je nasměrovat investice na přímou podporu vnitrostátních systémů zdravotní péče, malých a středních podniků, trhů práce a dalších postižených částí hospodářství EU. V rámci investiční iniciativy pro reakci na koronavirus bude moci Česko využít téměř 32 mld. korun.

No a opatření, která přijala EU v rámci Evropského stabilizačního mechanismu na podporu zemí eurozóny, pro nás na první pohled nemusí být tak důležitá. Záchranný fond půjčí zemím eurozóny až do výše 2 % HDP. Fond má k dispozici 11 bil. korun. Ale protože je Česko na eurozóně závislé, pomoc Evropské centrální banky eurozóně je zároveň i pomocí pro nás.

Tenhle blog je dlouhý a úmorný, přiznávám. Pokud jste došli až sem na konec, gratuluji. A pokud se cítíte mentálně vyčerpání, je to správný pocit. Proto EU toho navzdory relativně omezeným pravomocem dělá v boji proti pandemii opravdu hodně.

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy