Jmenování Kavanaugha soudcem je špatná zpráva – ale dobrých řešení již nebylo

15. 10. 2018 | 10:13
Přečteno 4730 krát
Aféra kolem soudce Kavanaugha měla nakonec jen dvě řešení – špatné a špatné. Dobrá řešení by vyžadovala politickou vůli k dohodě či kompromisu, které již v rozdělených USA není skoro nikdo schopen.

Hodně špatná zpráva dorazila zhruba před týdnem z USA. Brett Kavanaugh byl Senátem schválen do funkce nejvyššího soudce a následně složil přísahu. Stalo se tak po velmi ostrém politickém střetu mezi demokraty a republikány, který byl navíc velmi prohlouben tím, že čelil v posledních týdnech podezření ze sexuálního obtěžování, resp. násilí, kterého se měl dopustit jako student.

Domnívám se, že tak, jak se situace vyvinula, je to rozhodnutí špatné. Současně však dodávám, že opačné rozhodnutí by bylo špatné rovněž. Kvůli čemu a jak celá kauza nakonec dospěla do takto extrémní situace? Oněch příčin je několik:

1.) Obsazení nejvyššího soudu (SCOTUS) je v USA navýsost politickou otázkou. Soudců je devět a svou funkci vykonávají doživotně, resp. do chvíle, než rezignují. Politicky jsou neodvolatelní, aby ztratili mandát, musel by proběhnout impeachment podobný procesu odvolání prezidenta, což se v historii stalo jen jednou, a to ještě neúspěšně. Americká politika je po desetiletí (či déle) rozdělena na dva hlavní proudy, které v zásadě reprezentují obě velké strany. Demokraté jsou liberální, ovšem v americkém slova smyslu, tedy jinak, než co znamená liberální v Evropě. Jsou spíše naklonění změnám k čemuž patří i prosazování zájmů nejrůznějších menšin (ať již definovaných rasově, sexuálně či jakkoli jinak) – a mimo jiné také důsledný boj za rovnoprávnost žen. Svá témata mívají občas sklon prosazovat až příliš intenzivně. Republikáni jsou konzervativnější. I oni ve většině souhlasí a prosazují rovnoprávnost žen a minorit, ovšem v podstatně nižší intenzitě. Mívají tendenci výrazné změny spíše zpomalovat.
Uvedené dělení USA na konzervativní a liberální tábor se pochopitelně dotýká i SCOTUS, který je dlouhodobě rozdělen zhruba půl na půl mezi oběma směry – ovšem samozřejmě s tím, že jeden z nich má vždy navrch. A protože jsou soudci ve své funkci doživotně, znamená každá změna důležité posílení jednoho či druhého tábora. A to je právě jádro sporu – soudce nominuje prezident a schvaluje Senát. Prezident je jasný a rovněž v Senátu mají republikáni těsnou převahu. O tu by však mohli po volbách za pár týdnů přijít, proto se snažili Kavanaugha prosadit ještě před nimi. A přesně proto se tomu demokraté bránili. Až sem je všechno v pořádku – je naprosto normální, že ta strana, která má prezidenta a kontroluje senát, se pokouší prosadit sobě blízké lidi do nejvyššího soudu, pokud k tomu tedy má příležitost. A je stejně tak naprosto normální, že ta druhá se tomu snaží zabránit.

2.) Nyní přichází samotný problém, Brett Kavanaugh byl nařčen ze sexuálního obtěžování a pokusu o znásilnění. Mělo k tomu dojít před 36 lety, tedy v letech studií. Obvinila ho Christine Blasey Fordová, profesorka psychologie působící mj. na Stanfordově univerzitě. Následně se objevily další dvě ženy, které údajně měly být rovněž terčem sexuálního obtěžování (o pokusech o znásilnění již řeč není, což je velmi důležité). Zásadní obtíž je v tom, že vzhledem k době, která již uplynula, je prokazatelnost dotyčného jednání velmi obtížná a pravděpodobně prakticky nemožná. Kromě toho prof. Fordová nepůsobí ve svých vzpomínkách právě nejpřesvědčivěji – na něco si pamatuje zcela přesně, na jiné věci ani rámcově. To je zcela pochopitelné, protože 36 let je velmi dlouhá doba a uvedená událost, pokud se tedy stala, musela být silnou vzpomínkou přehlušující v paměti události ostatní. Současně je však pochopitelné, že to její svědectví do jisté míry zpochybňuje, ačkoli celkově se v žádném případě nejedná o nedůvěryhodnou osobu.

Vsuvka: Aby bylo jasno – naprosto věřím, že mladý Brett Kavanaugh klidně mohl být docela „kvítko“ a minimálně část popisovaného jednání se docela dobře odehrát mohla. Ostatně večírky pořádané studentskými „bratrstvy“ a „sesterstvy“ jsou do jisté míry proslulé (nechvalně). Podívejme se nyní na to, jak dotyčnou událost posuzovat. Mám na mysli onen Kavanaughův „tanec“ a otázky, o jakou formu sexuálního deliktu případně šlo. Neřeším tedy údajný pokus o znásilnění, tam je situace podle mého zcela jasná. Pokud jde o onen „tanec“, šlo o sexuální obtěžování? Podle mého názoru z dnešního úhlu pohledu ano, z tehdejšího pohledu asi spíše ne. A šlo (opět co se „tance“ týče) o pokus o znásilnění? Myslím, že podle dnešních měřítek možná částečně, podle tehdejších však rozhodně nikoli. Čímž v žádném případě netvrdím, že je to jednání v pořádku.

3.) Demokraté následně požadovali stažení nominace, což bylo pro republikány naprosto nepřijatelné. Argumentovali (a argumentují tím), že by se vytvořil nebezpečný precedent. Do jisté míry mají pravdu. Falešná obvinění ze sexuálního obtěžování nejsou v USA rozhodně výjimkou a Kavanaughova rezignace by znamenala, že proti komukoliv se může objevit takováto dávná aféra (vymyšlená či pravdivá). Co je důležité, do budoucna se to může týkat i nominovaných demokratickou stranou a klidně i žen. Republikáni tedy hodlali věc fakticky smést ze stolu s tím, že je neprůkazná a neprokazatelná, což je zase zcela nepřijatelné pro demokraty. I oni mají pravdu – vyšetřování sexuálních zločinů bývá velmi obtížné a zdlouhavé a mnoho viníků se v historii jevilo zpočátku jako velmi nepravděpodobných (Bill Cosby je ukázkovým a zcela aktuálním případem).

4.) Případem se začala zabývat FBI. Dostala ovšem pouze týdenní lhůtu, což je zcela šibeniční termín. Důvodem je bod 1 – delší lhůta by znamenala, že by se o Kavanaughovi mohlo hlasovat třeba až v novém složení Senátu. A to je přesně to, co republikáni nehodlali za žádnou cenu dopustit, a nakonec potvrzení nového soudce prohlasovali. FBI za tak krátkou dobu samozřejmě se zásadními zjištěními nepřišla – a logicky ani nemohla. Takže případ zůstane zřejmě navždy nejasný a Kavanaugh a republikáni (protože oni „na sílu“ vyhráli) si podezření ponesou dále.

Výsledkem výše uvedeného je, že případ Bretta Kavanaugha již neměl a nemá dobré řešení. Při zamítnutí by se otevírala cesta na ukončení kariéry kohokoli podobným obviněním (reálným či smyšleným), potvrzením se otevírá možnost, že byl do této funkce obsazen člověk, který se mohl dopustit sexuálního zločinu. Existují (či existovala) snad „dobrá řešení“? Ale jistě – ovšem nebyla zjevně politicky průchodná. Základním předpokladem je, že by muselo pokračovat vyšetřování FBI – a to poměrně dlouhou dobu. A buď by se Brett Kavanaugh musel zavázat k rezignaci, pokud by FBI došla k závěru, že důkazy nasvědčují tomu, že se pokus o znásilnění se stal. Nebo by se museli demokraté zavázat, že jej potvrdí do funkce, pokud by FBI došla k závěru opačnému. Ani jedno není v hluboce rozštěpených USA v tuto chvíli reálné, a proto vše dopadlo tak, jak dopadlo. Pro budoucí vnitřní vývoj USA je to další hodně špatná zpráva.

Poznámka: Blog, jak již z jeho podstaty vyplývá, vyjadřuje autorovy osobní názory, byť podepřené jistým odborným fundamentem. Autor tyto názory nemíní v žádném případě vydávat za absolutní pravdu, nýbrž přinášet možný úhel pohledu podepřený fakty.

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy