Archiv článků: listopad 2011

04. 11.

Vítězství sil mafiánského kapitalismu při hlasování o zákonu o veřejných zakázkách

Jan Štern Přečteno 8198 krát

Při projednávání zákona o veřejných zakázkách se podařila jedna věc, která se v politice nestává často: během jednoho hlasování se vytvořila dělící linie mezi těmi politiky, kteří tu chtějí zachovat mafiánský kapitalismus založený na korupci a systému klientelistické demokracie zajišťující trvalou vládu politicko eknomických mafií, a mezi těmi politiky, kteří chtějí takový systém odstranit. Jde o hlasování o pozměňovacím návrhu číslo 10 k zákonu o veřejných zakázkách, který vytvořily Nadační fond proti korupci a Veřejnost proti korupci a který si osvojili poslanci sociální demokracie. Tento návrh, pokud by byl přijat, by umožnil zveřejnění konkrétních majitelů firem účastnících se veřejných zakázek včetně jejich subdodavatelů. Pak by nebylo možné, aby politici a úředníci dostávali provize formou nikdy nezjistitelné majetkové účasti na firmách, jimž by zajistili vítězství při získání veřejných zakázek. Navíc by zveřejnění vlastníků firem realizujících veřejné zakázky vedlo k odhalení osob – tzv. kmotrů řídících z pozadí politické rozhodování. To je ještě důležitější, protože konec konců politici a úředníci mohou své provize dostat i jinou cestou. Ale důkazy o tom, kdo vlastně inkasuje zisky z korupčních zakázek a kdo řídí z mafiánského zákulisí politiku, by okamžitě byly k dispozici.

Tento návrh byl zamítnut většinou poslanců. Mafiánský kapitalismus opět zvítězil. Místo toho byl přijat zákon, který transparentnost vlastnické struktury firem jenom předstírá, ale umožňuje i nadále vlastníky ukrýt, doufaje v to, že to neinformovaná veřejnost spolkne. Podle tohoto hlasování si mafiánský kapitalismus přejí až na výjimky všichni poslanci ODS, TOP09 a Věcí veřejných, a to navzdory hlasitým proklamacím oboji proti korupci. Navzdory tomu, že poradní sbor vlády NERV doporučil jednoznačně, aby účastníci veřejných zakázek museli odkrýt majetkovou strukturu do posledního majitele. Navzdory tomu, že část poslanců TOP09 v přípravném řízení spolupracovala na uvedeném pozměňovacím návrhu. Na poslední chvíli od něj ustoupila – prý protože nechtěla hlasovat jinak než zbytek koalice. Navzdory tomu, že tu vybuchuje jedna korupční aféra za druhou a vždy skončí na tom, že nejsme schopni dohledat u podezřelých firem její vlastníky. Navzdory tomu, že většinu veřejných zakázek vyhrávají firmy s akciemi na doručitele, u nichž nelze dohledat skutečné majitele. Naopak pro návrh a tedy proti mafiánskému kapitalismu hlasovali poslanci sociální demokracie, poslanci KSČM, Jiří Paroubek a Kristýna Kočí. Jaká ostuda pro tzv. pravicové strany, když na rozdíl od nich pro protikorupční opatření hlasují komunisté.

Nesnesitelné je rovněž, že média (včetně veřejnoprávních) informují o tomto zákonu jako o významném nástroji boje s korupcí. Média ignorují fakt, že se jedná o podvod a o vítězství korupčních sil v naší zemi. Avšak pozitivní na celé události je, že se jasně vytvořila dělící linie mezi těmi, kdo chtějí mafiánský kapitalismus a kdo ne. Dnes už si politici vládní koalice nemusí dál hrát na boj proti korupci. Tímto hlasování odkryli karty a jde jen o to, aby to voliči konečně pochopili.

04. 11.

Řecká krize, demokracie a odpovědnost

Jan Štern Přečteno 5146 krát

Na ČT24 vystoupil k řecké krizi publicista a politolog s řeckým jménem (bohužel si ho nepamatuji) zhruba s tezí, že Eurozóna nemůže Řecku oktrojovat, co má dělat. Mluvil k mému překvapení o záchranném plánu Eurozóny pro Řecko. Z celého jeho projevu jsem měl dojem, že EU v podobě záchranného plánu pro Řecko chystá nějakou velkou nespravedlnost a darebáctví. Dlouho jsem nechápal, proti čemu obyčejní Řekové v ulicích protestují a proč odmítají nezbytné (a stále nedostatečné) úsporné kroky, které vláda na základě záchranného plánu chystá. Ten plán má jednoduchou logiku:za poměrně velké benefity (odpuštění 50% dluhů a velmi výhodné půjčky na minimální úrok) Řecko sníží státní výdaje (propustí 100 tis. zaměstnanců, zbytku sníží platy o třetinu) tak, aby se dostalo do aspoň trochu rozumných čísel z hlediska příjmů a výdajů. Na plánu pracovaly významné finanční instituce a byl odsouhlasen řeckou vládou. Ale nyní mi to došlo. Logika obyčejných Řeků zřejmě funguje na jiných principech. Dluhy, které jejich vlády nasekaly za posledních deset let a z nichž platily nesmyslné platy státním zaměstnancům a další různé (u nás neznámé) sociální benefity, považují Řekové zřejmě za dluhy politiků, s nimiž nechtějí mít nic společného. Naopak požadují pokračování dosavadního životního standardu a nějak nechápou, že peníze došly.

Je třeba připomenout, že Řekové si žili v relativním blahobytu zaplaceném permanentním zadlužováním státu krytém podvodným vykazováním falešných dat vůči institucím EU, aby se na to nepřišlo. Čili žilo se nejen na dluh, ale podvodně na základě lživých statistik. Do dluhů je nedostal žádný tlak nadnárodních společností nebo globálního kapitalismu. K bankrotu došli svobodně a demokraticky na základě vlastní volby.

A v této situaci přijde Eurozóna se svým záchranným plánem, který by měl umožnit Řekům odvrátit hrozící bankrot. Jenže běžní Řekové (podobně jako zmíněný politolog) v něm vidí pouze arogantní gesto pánů z EU, kteří jim chtějí sebrat jejich vymoženosti. Jiří Pehe k otázce Řecka napsal správně, že demokracie přichází poněkud zkrátka, protože silným hráčům činí potíže fakt, že by se měli Řekové k záchrannému plánu vyjádřit referendem. Také se domnívám, že Řekové by neměli být kráceni na svých demokratických právech. K demokracii a svobodě patří nejenom práva, ale i odpovědnost. Je nesporným právem Řeků volit si vlády, které soustavně žijí na dluh a evropské orgány obelhávají falešnými statistikami, aby se na to nepřišlo. Zatímco v Evropském parlamentu o tom věděl, kdekdo, v samotném Řecku se proti tomu nikdo nebouřil. Nyní přišel účet, Řecko stojí před bankrotem, kterému může zabránit jen pomoc zvenčí. EU zachraňující Řecko mi přijde jako rodiče, kteří neustále tahají rozmazleného, problémového syna z nějakého průšvihu. Vděčnost u něj nezískají, on se stejně nikdy nepoučí, protože se vždy vyhne trestu, jelikož to za něj rodiče vždycky vyžehlí. A jenom se tím oddaluje nějaký daleko větší průšvih. Podobně i Řekové, kteří evidentně nechápou svojí stoprocentní odpovědnost za malér, do nějž se dostali, budou nenávidět EU za snížení své životní úrovně v důsledku nezbytných úspor, aniž by ocenili benefity, které jim za to EU dává. Řekové zjevně nechápou, že hrozící bankrot je daleko horší než to, co jim nabízí Eurozóna. EU vlastně za Řeky domýšlí, že bankrot by pro ně měl daleko horší následky, a snaží se tomu zabránit. Jestliže se tu mluvilo o demokracii, tak mně tohle demokratické nepřijde. Vždycky, když někdo silnější a rozumnější přinutí slabšího a hloupějšího k racionálnímu řešení, tak je to nedemokratické. Možná by bývalo lepší nechat Řecko zbankrotovat a řešit následný dopad na banky, které by bankrot Řecka eventuelně položil.

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy