Podnikatelský stát: vize pro Českou republiku

07. 04. 2013 | 12:05
Přečteno 8505 krát
V globalizovaném světě se mění role národního státu, zejména u menších zemí. Běžní občané vstupují na pracovní trh v podmínkách, které v nesrovnatelně větší míře než doposud ovlivňují nadstátní koncerny, finanční trhy a nadnárodní instituce. Národní státy ztrácejí vliv na podmínky a možnosti, s nimiž se občan musí ve svém boji o osobní úspěch vyrovnat. Existuje však inspirace, kudy z toho v takových zemích, jako je ČR, ven.

Dosavadní politické koncepty se opírají o národní stát, respektive pracují s tradičními prostředky. Tomu odpovídají pravolevé politické koncepty. Pravicový koncept je založen na liberálním pojetí minimálního státu, jehož hlavním úkolem je nastavovat pravidla, vynucovat jejich plnění a zajišťovat podmínky pro rozvoj podnikání. Levicový koncept je založen na přerozdělování společenského bohatství za účelem zmírnění rozdílů mezi lidmi. Tyto koncepty jsou však v globalizovaném světě málo účinné.

Obrazně by se dalo říci, že cesta k prosperitě a úspěchu nevede ani doprava, ani doleva, nýbrž dopředu. Dopředu znamená, že stát by neměl jen volit určitý poměr mezi přerozdělováním peněz a vymáháním pravidel. Musí poskytovat ještě další podmínky vedoucí k úspěchu. Jaké to jsou?

Pět kapitalismů

Jak se lze dočíst v loňské knize amerického analytika globálních trendů Davida Rothkopfa nazvané Power, Inc.: The Epic Rivalry Between Big Business and Government and the Reckoning That Lies Ahead, funguje v současnosti pět hlavních společenských systémů, neboli systémů určených k utváření rovnováhy mezi veřejnou a soukromou sférou. Jejich společným prvkem je kapitalismus, ale jinak každý má své pojetí vztahu mezi veřejnou a soukromou sférou.

Prvním je Americký kapitalismus charakterizovaný iniciativou, podnikáním, osobní odpovědností, kdy stát pouze garantuje co nejlepší podmínky pro svobodné podnikání. Druhým systémem je kapitalismus čínského typu, který kromě Číny reprezentuje například Vietnam. Čínská ekonomika je momentálně nejdynamičtější na světě. Kombinuje divoké podnikatelské praktiky a státem ovládané ekonomické části (největší podniky). Spojuje dravost kapitalismu a direktivnost autoritářského režimu. Úspěšné odděluje politiku od ekonomiky. Čína je důkazem toho, že kapitalismus nepotřebuje demokracii.
Třetím systémem je demokratický rozvojový kapitalismus, který se ujal v Indii či v Brazílii. Na rozdíl od Číny v těchto zemích vládne systém parlamentní demokracie, i když více či méně formální, v zásadě ovšem funguje rovnováha mezi privátní a veřejnou sférou. Vlády sice často jsou sociálně populistické, ale významně se orientují i na technický vývoj. Jde o přijatelný mix aktivistické vlády a respektu pro moc trhu.
Čtvrtý systém lze formulovat jako německo-francouzsko-skandinávský eurokapitalismus. Na rozdíl od amerického klade velký důraz na sociální stát a větší roli státu v ekonomice (hlavně technický rozvoj, shánění míst pro nezaměstnané, vzdělávací programy). Je v něm daleko menší míra nerovnosti, která, byť stojí značné prostředky, vede k větší sociální mobilitě obyvatelstva, a ta je zase zdrojem růstu ekonomiky.
A konečně pátým kapitalismem je takzvaný podnikatelský stát – tady se dají jmenovat Izrael, Singapur, Spojené arabské emiráty, částečně Litva nebo Chile. Za svůj cíl si bere zejména rozvoj inovací, modernizaci výroby a maximální rozvoj kvalifikace a kvality pracovních sil. Funguje nikoliv na principu plnění administrativních předpisů jako tradiční stát, nýbrž na podnikatelském principu založeném na vztahu mezi příjmem a výsledkem práce. Izrael je kombinací sociálního státu s inovační kulturou (má největší počet inovací na hlavu, v oblasti IT dokonce přitáhl investice na hlavu třicetkrát větší než činí evropský průměr). Arabské emiráty nejsou - slovy jednoho ekonoma - „stát, to je rizikový kapitálový fond“. Pouze čtvrtina příjmů Emirátů pochází z prodeje ropy, zbytek obstarávají stavebnictví, strojírenství či IT technologie.

Izraeli nezbylo nic jiného

Česká republika náleží do sféry německo-francouzsko-skandinávského eurokapitalismu. Měla by se však inspirovat progresivními prvky podnikatelského státu. Podnikatelské státy dokazují, že být malý neznamená být upozaděný. Tyto státy jsou dravé, agresivní, bojovné a znalé. Ačkoliv byly vystaveny značným problémům ze strany svého okolí, tak právě proto vyvinuly procesy a instituce, jimiž ovlivnily mezinárodní obchod a finanční komunity, přitáhly technologie a kvalifikované mladé pracovní síly. Jak David Rothkopf píše ve své knize, osvojily si postupy úspěšných nadnárodních firem: ať už se to týká získávání špičkových manažerů a osobností do vládních služeb, implementace strategického plánování, přitáhnutí atraktivních investorů nebo vůle k inovacím.

Dva ze tří hlavních podnikatelských států - Singapur, Spojené arabské emiráty - nejsou liberálními demokraciemi v západním slova smyslu. Dalším znakem je, že jsou relativně velmi malé. Čili státní paternalismus kombinovaný s malou velikostí umožňuje jejich vládcům uzpůsobovat „firemní“ chování státu. Ovšem Stát Izrael je liberální demokracií. Obrovský tlak nepřátelského okolí jej nutí k opatřením typu podnikatelského státu. Česká republice je sice vzata pod křídly liberálně demokratického kapitalismu EU, nicméně nutnost obstát v nelítostné globální konkurenci může být chápána, bude-li vůle, coby analogie k tlakům, které zažívají jmenované podnikatelské státy.

Podnikatelský stát přitom neznamená, že se zapomene na ostatní povinnosti. Naopak vymáhání vlády zákona a zajištění sociálních pilířů jsou nedílnou součástí. Jde o to, že část státu se přetvoří do funkční podoby agentur sloužících zadaným cílům. Podnikatelský stát musí aktivně přistupovat k rozvoji inovací, k podnikání v sofistikovaných odvětvích výroby s vysokou návratností investic a tudíž k maximální modernizaci průmyslu či služeb. Podniky národního rozsahu a podnikatelé na této úrovni vesměs nemají v globálním světě šanci konkurovat rozhodujícím, tedy nadnárodním hráčům na trhu. Přitom tyto gigantické společnosti často svírá organizační konzervatismus a nechuť k inovacím plynoucí z monopolní pozice. Být mrštný a inovativní, v tom leží šance pro menší hráče! - ovšem za předpokladu, že mohou získat podporu v podobě úvěrů, úvěrových garancí, vědecké a technické pomoci od státních institucí, na niž za dnešních obvyklých podmínek nemají šanci dosáhnout. Stejně tak i občan odkázaný výhradně na své možnosti je často objektivně neschopný sehnat práci nebo si zajistit příslušné vzdělání tak, aby obstál na trhu práce.

Takhle by to mohlo být

Pokusme se nyní formulovat, co by se mimo jiné muselo změnit v České republice, aby ta vykročila směrem k podnikatelskému státu. ČR by měla usilovat o přitáhnutí maximálně možného množství zahraničního kapitálu. V tomto směru máme tradici ve CzechInvestu, příspěvkové organizaci pro podporu konkurenceschopnosti, podnikání a investic. Vznikla 1. ledna 2004 a zprvu hrála důležitou roli při získávání zahraničních investic. Pravicové vlády z ideologických důvodů CzechInvest zdevastovaly. Je zapotřebí tuto instituci zrevitalizovat.
Dále by měla existovat agentura pro rozvoj konkurenceschopnosti. K dispozici musí mít adekvátní prostředky (cca 10 miliard Kč), které bude cíleně poskytovat na podporu soukromých investic do perspektivních technologií. Agentura by také měla koordinovat činnost škol a vědeckých pracovišť ve prospěch těchto inovačních projektů.
Úřady práce se dílem musí přeměnit na personální agentury, které budou s maximálním úsilím vyhledávat a získávat pracovní místa pro své klienty – nezaměstnané. Činnost zaměstnanců úřadů práce bude hodnocena a oceňována i podle délky doby, po níž dostanou své klienty zpět do zaměstnání.

Jmenované a navržené instituce přitom musí fungovat na jiném principu, než klasické státní úřady s nepružnými tabulkovými platy. Cíle by naplňovaly podobnou formou, jako kdyby se jednalo o podnikatelský záměr. Agentura CzechInvest musí být motivována získat maximální možné množství kapitálu a investic. Platy manažerů by měl záviset na objemu získaných investic. Stejně tak by výsledek práce agentury pro podporu konkurenceschopnosti byl měřen objemem inovačních projektů, které se podařilo rozjet.

Implementace podstatných prvků podnikatelského státu by v České republice nemohla zůstat bez vlivu na modernizaci a ekonomický růst. Ano, aplikace těchto postupů vyžaduje obrovskou sílu a vůli k překonání ideologických klišé a pohodlnosti elit. Najdeme v sobě takovou vůli?

Vyšlo v MFDnes, v příloze Kavárna



Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy