Chirurgem v Africe: Krysy na střeše

11. 10. 2010 | 08:30
Přečteno 6895 krát
Pane bože, jsem tady přesně deset dní a připadá mi to jako věčnost! Vůbec jsem neměl po večerech čas nebo energii sednout k počítači a psát tenhle blog, a když si teď mám vybavit, jaké to bylo po příletu a co jsem dělal, musím se zamýšlet, jako bych vzpomínal na něco před lety.

Možná kdybych nepil tolik piva, bylo by to snazší. Ale jak si má člověk vybrat mezi kokakolou a pivem, když vyleze po celém dni na sále propocený, vysušený a vyčerpaný do tropického večerního horka, doplazí se na základnu a tam jsou v lednici ty hnědé litrové lahve kvalitního moku tak hezky vyrovnané, tak vábivě vychlazené a otvírák leží pokaždé na stolku hned vedle?? C´est pas facile.

Ale jo, už vím, jaké to bylo po příletu. Praštil jsem s batohem v jídelně vedle stolu, na kterém bylo prostřeno k obědu, a nadzvednul jsem lačně poklice hrnců, které stály uprostřed. Nejenom, že jsem měl hlad jako vlk, ale každý expat na misi ví, jak důležitá je kuchyně a kuchař. Už jsem zmínil to, že romantika celé práce v Africe s Lékaři bez hranic je něco, co si člověk dokáže mnohem lépe představit, když leží doma v Praze v posteli a sní o tom, co by tak ještě v životě chtěl prožít. V reálu to pak jsou neuvěřitelně dlouhé dny, sice plné napětí a zajímavé práce, ale také vyčerpávající a hladové, a tak mizerné jídlo na základně vás může psychicky dorazit. Na první misi v Kongu jsme měli každý den k snídani toustový chleba potažený plísní nebo vlhké smradlavé sušenky. Zhubnul jsem pět kilo a chtělo se mi brečet hned po ránu.

Takže když jsem nadzvednul poklice hrnců, hrozně se mi ulevilo – tady to bude dobré! Těstoviny, křehké hovězí v červené kořeněné omáčce, listový salát s okurkou a rajčetem zalitý francouzským dressingem z pravé dijonské hořčice a dokonce jakýsi kakaový koláč! Kde v téhle pustině vyhrabal můj nový tým takového kuchaře, to nechápu – zázrak. O pár dní později jsem s kuchařem mluvil, abych se dozvěděl, kde se takhle naučil vařit. Je to takový tichý pečlivý kluk, asi pětadvacet let, pořád se plaše usmívá. Vysvětlil mi, že jeho tatínek byl taky kuchař a pracoval celý život u různých potentátů v hlavním městě. On sám vařil pět let v Kamerunu pro jakéhosi prefekta a jeho rodinu, a když se chtěl vrátit zpátky domů do Středoafrické republiky, našel práci u Lékařů bez hranic v Paoua. Budiž pochválen osud, který ho k nám zavál, taky jsme tady mohli žvýkat stoletou kozu na jeden způsob den co den.



U stolu jsem se seznámil s chirurgem, kterého jsem přijel vystřídat. Jean-Pierre šéfuje delší dobu chirurgickému oddělení v Quimper a už byl z té dennodenní rutiny ve své nemocnici natolik unavený, že se ve svých 50 letech rozhodl poprvé vyjet na misi s Lékaři bez hranic. Poslali ho do Paoua, kde se tento rozvážný džentlmen se soustředěným pohledem zpoza malých brýlí bez obrouček ocitl na základně v obležení ještěrek a krys velikosti menších králíků. I on se musel naučit hezky nahlas pozdravit při vstupu do kuchyně „Bon jour, les souris!“ a k tomu zatleskat a zapískat, což je obvyklý způsob, jak plašíme krysy, které tam na nás čekají, kdykoliv po setmění vstoupíme třeba pro sklenici nebo nůž. Jean-Pierre mě ovšem upozornil, že hlavně běhají pod postelí a po střeše našich jednoduchých kójí, kde si snad každé ráno staví hnízdo nebo hrají fotbal s kusy klacků a kamení.

Je to právě tahle roztomilá havěť, která nás všechny budí neuvěřitelným lomozem už kolem páté hodiny ráno. Se svolením anestezioložky, která spí vedle v místnosti našeho dvojdomku, jsem na ně včera poprvé vytáhnul násadu koštěte, a když znovu začaly po ránu šílet, bouchnul jsem tou násadou do stropu tak, že se mi do postele vysypalo asi kilo omítky a prachu. Krysy se na deset vteřin zamyslely, co je to dole za vola, a věnovaly se nadále nerušeně svým budovatelským aktivitám. Tak tedy vypadá svěží a bohulibý začátek dne humanitárního pracovníka – budí se se zuřivou myšlenkou, že se hned po ránu a ještě v trenýrkách vyšplhá na střechu, ubije ty mrchy koštětem, anebo tam rovnou hodí granát, který se na místním trhu dá docela určitě za pár franků koupit. Jean-Pierre mi u toho skvělého oběda popsal všechny své chirurgické pacienty a spolu s Vincentem, francouzským anesteziologem, jsme se vydali na mou první odpolední vizitu, abychom se na ně podívali.

Po tom, co jsem zažil v Kongu a na Haiti, jsem hned pochopil, že nemocnice v Paoua se mi bude líbit. Postavila ji jakási německá nevládní organizace relativně nedávno, v roce 2001, a je to na ní vidět. Čistá práce, jednoduché, bíle omítnuté a funkční stavby. Kolem velikého dvora, kterému vévodí pěkně rostlý mangovník, jsou postavené do čtverce dlouhé nízké budovy všech oddělení, které má africká nemocnice mít. Pediatrie, chirurgie, interna, porodnice, oddělení pro podvyživené děti a pro pacienty s tuberkulózou a HIV, k tomu rentgen a laboratoř, která ovšem prakticky kromě mikroskopického vyšetření na parazity žádné jiné vyšetření neposkytne. A to zase tolik nevadí – bez těch různých molekul v krvi, jako CRP, jaterních enzymů nebo iontů, se dá nakonec ve většině případů docela dobře obejít. Naopak to, že tady máme ultrazvuk, svědčí o zcela nadstandardním vybavení. Jedinou slabinou snad může být to, že si každého pacienta musím ultrazvukem vyšetřit sám. No jistě, jistě, nejsem rentgenolog, ale řadu věcí člověk přece jenom pozná – těhotenství například (když má k tomu paní dostatečně velké břicho a pozitivní těhotenský test). Nebo nádory a abscesy. No někdy se to prostě hodí, i když člověk není zrovna odborník, že?

A mně se to hodilo hned první den. Během odpolední vizity s Jean-Pierrem a Vincentem jsme vyšetřili i nově přijatou devatenáctiletou pacientku s volně pohyblivou koulí velikosti grapefruitu v pravé polovině břicha. Při pohmatu jí dost bolela. Svojí domněnku, že jde o velkou cystu vaječníku, jsem si druhý den pak potvrdil právě ultrazvukem. Na ultrazvuku jsem ovšem viděl i prosáklou dělohu a v ní malý plod s miniaturním tlukoucím srdcem. Slečna mi tvrdila, že těhotná určitě není, tak jsem jí musel vysvětlit, že těhotná asi bude a že někdy to je raz dva. Nakonec jsem jí namočil prst do inkoustu a obtisknul ho na souhlas s operací pro podezření na přetočenou a uskřinutou cystu vaječníku. Hned druhý den po příjezdu jsem tak začal s laparotomií (operací břicha) a je třeba přiznat, že jsem u toho byl docela nervózní. Přece jenom – místní sálové sestry už tady za těch pět let viděly desítky chirurgů z celého světa a bylo mi jasné, že pozorují každý můj pohyb, aby si mě zařadily buď do kategorie „S ním to půjde“ anebo „Panebože, koho to sem zase poslali!“.

A další den byla další laparotomie, kterou jsem ovšem indikoval později, než bych měl. Ale žádný učený z nebe nespadl a příště už se nenechám zviklat nesmyslným otálením ostatních, hlavně místních lékařů, kteří mi tvrdili, že když osmadvacetiletou pacientku bolí břicho nad sponou stydkou tak, že je zkrátka peritoneální a krvácí u toho slabě z rodidel, mám ještě počkat, protože to je určitě zánět malé pánve a ne prasklé mimoděložní těhotenství, jak jsem tvrdil já už od začátku. Navíc prý je to týden, co měla poslední menstruaci, tak jak by mohla být těhotná? Až když jsem jí otevřel a vylily se na mě z břicha dva litry krve, docvaklo mi, že ta její poslední menstruace bylo první zakrvácení, které k mimoděložnímu těhotenství patří a které nebohá vesničanka neuměla popsat jinak než jako menstruaci. Tak mi po té správné indikaci a úspěšné operaci zase o něco stouplo sebevědomí, což je dobře, protože ho tady v některých situacích potřebuji jako sůl.

Paoua, čtvrtek 30. září

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy