Zápisky z archeologické cesty do Mexika (2)

03. 09. 2015 | 07:53
Přečteno 5336 krát
V sobotu se se mnou kolega Paris vypravil do historického centra Mexico City. Nejprve mne zavedl do nejstarší nemocnice v Mexiku, kterou zde založil dobyvatel Hernán Cortéz v roce 1524, krátce po příchodu Španělů do země. Celá renesanční stavba Hospital de Jésus je dnes obestavěna moderním proskleným křídlem nemocnice, takže chodec o jejím historickém původu vůbec neví.

Jsem Paridovi vděčný, že mne sem zavedl. Kromě původní renesanční výzdoby a glazovaných dlaždic Azulejos je tu také dlouhý nástěnný výjev zobrazující, jak Aztékové komunikovali se smrtí, jak zacházeli s nemocnými, jak léčili a pak jak čelili příchodu španělských dobyvatelů. Je tu setkání vládce Moctezumy s Cortézem a nakonec také nerovné prolínání obou kultur, které vedlo k vzniku nového mexického národa. Kostel, který patřil k nemocnici a dnes již zmizelému konventu, má zvláštně umístěný renesanční boční portál, který sem byl přemístěn z jiné, zrušené stavby. Jeden z výkladů zvažuje, že může jít o původní portál druhé stavební fáze katedrály (první byla dřevěná pionýrská "nouzovka"), která předcházela její dnešní barokní podobě. Je to ale jen teorie.

Celé centrum Mexico City je postaveno na umělém ostrově vytvořeném zpevňovanými navážkami a tak je zde velmi nestabilní podloží. Třeba prezidentský palác musel být rozřezán na segmenty, aby nedošlo k jeho rozlomení a zřícení. Střední část budovy totiž stojí na místech původní aztécké hradby a má tedy pevnější podloží a méně se propadá, zatímco další části budovy jsou už o několik desítek centimetrů níže. Všechny historické budovy ve městě jsou buď zvlněné, nakloněné, nebo přímo ponořené pod okolní terén. Jako třeba barokní kostel La Santísima, do kterého se z ulice vstupovalo po schodech dolů. Kostel se za staletí ponořil téměř o 3 metry a teprve v roce 1980 byl "vyproštěn" snížením úrovně okolní ulice, takže se dnes k jeho zapuštěnému náměstíčku sestupuje po schodištích.

Vzhledem k založení města na jezerních sedimentech zde byla vždy nouze o stavební kámen, ten byl už v předkoloniální době dovážen od blízkých vulkánů. V době stavby katedrály byly ale v jejím bezprostředním sousedství k dispozici bohaté zdroje stavebního kamene z původní hlavní aztécké svatyně Templo Mayor a z Moctezumova paláce, na místě dnešního prezidentského paláce. Zde byl také nalezen slavný obří aztécký kalendář.

Stavba Templo Mayor dosahovala původně výšky 45 metrů, zatímco dnešní katedrála má 60 metrů, ta ale nebyla postavena na místě hlavního aztéckého chrámu tehdejšího města Tenotchitlanu, protože zde byl právě onen lom druhotného stavebního materiálu. Templo Mayor má sedm stavebních fází, které se stihly od jeho založení v roce 1325 do roku 1519, kdy vítězný Hernán Cortéz rozhodl o jeho zničení. Každá stavební fáze byla vždy zakonzervována navážkou a překryta další fází. Stavba je přirovnávána ke slupkám cibule a zachování stavebních fází svědčí o vývoji aztécké architektury a volbě rozličných stavebních materiálů. Na temeni chrámu byly vždy dvě svatyně. Jedna boha vody a deště Tlaloca a boha války a zemědělství Huitzilopochtli. Tato dualita provázela nejen celý chrám ale i symboliku aztécké mytologie. Vedle chrámu byl palác orlích válečníků, kde docházelo ve velkém ke krvavým obětem, z nich zřejmě většina byly autooběti bojovníků, kteří zde obřadně krváceli a obětovali pulque, fermentovaný nápoj z agáve. To vše nedávno potvrdil geochemický průzkum vrty, které i označily "epicentrum" této aktivity.

Sbírky Museo de Templo Mayor jsou obrovské, obsahují reliéfy a prvky monumentální architektury, votivní obětiny s ozdobnými dýkami, těly zvířat a ozdobenými lidskými lebkami. Jsou tu také nesčetné sochy bohů a bojovníků.

Na závěr dne jsme procházeli ulicemi starého města až k secesnímu paláci krásných umění (Palacio de Belles Artes), který je postaven s některými prvky předkoloniální architektury a mytologie. Nakonec jsme ochutnávali Mezcal, kořalku z agáve.

V neděli jsme se s Paridem vypravili na cestu do Veracruz - Xalapy. Nebyl jsem bohužel dobrým spolujezdcem, neb mne stihla "Moctezumova pomsta", jednodenní střevní choroba, takže jsem větší část cesty prospal. Už večer bylo lépe a tak mohu i nadále pokračovat v komplexním vnímání a ochutnávání Mexika.

Ve státě Veracruz bydlíme nedaleko Xalapy, kde přednáším. Jsme s Paridem u jeho spolužáků, antropologů Emília a Thálie. Mají překrásného dvouletého chlapečka Íjú, bydlí v malé vesničce v deštném lese, asi 6 km od Xalapy. Dům mají vystavěný ekologicky z bambusu a nepálených cihel. Mají vlastní biočističku odpadní vody. On je aktivista a bojuje proti těžbě břidlicového plynu. Jejich spolužačku před necelým měsícem, po mnoha výhrůžkách zavraždila policie. Byla feministka a její aktivismus nebyl vládě po vůli. Nedávno dokonce odjela do Mexico City, aby nebyla tolik na očích, ale tam se jí to stalo. Tady za ni drží celá universita tryznu a provádí sbírku pro její rodinu. Mám pocit, že se ten strach přenáší i na naše domácí a že už se ani doma necítí bezpečně. Ač jsme doma s lecčím nespokojeni, je u nás stále ještě nějaká demokracie a aktivisté se zatím nevraždí.

V pondělí 31. 8. jsem měl opět přednášku o objevech Českého egyptologického ústavu v Abusíru a Súdánu. Přišlo ještě více studentů než v Mexico City a měli trpělivost i otázky. Odpoledne po přednášce jsme s Paridem vyrazili do Xico na vodopády a na cestě zpět, v Coatepec, jsme už v dešti nakoupili velké množství místní výtečné kávy. Auto nám teď celé voní jako pražírna kávy.

V úterý 1. září jsme se vypravili do termálních lázní v Carrisal, kde jsme v sirném koupališti strávili příjemné chvíle. Létalo tam spoustu krásných motýlů, z nichž jsem pomocí googlu identifikoval černočerveného Parides Alopius, a oranžovočerného monarcha stěhovavého. Na odchodu z koupaliště nás "sbalily" dvě zachovalé šedesátnice, kterým jsme nabídli odvoz do nejbližší vesnice jménem Plan del Río. Dámy nás na oplátku pozvaly na oslavu jejich dnešního dne Panny Marie. Nejprve jsme byli pohoštěni a pak se šlo tančit do místního kulturáku. Tam nám naštěstí děvčata přebrali místní sedmdesátníci. Jednu dámu jsem ale nakonec po jejím dlouhém naléhání také provedl. Tančilo se tradičně, latinskoamericky, což moc neumím, ale vzhledem k tomu, že jsem byl nejmladší tanečník na parketu, dalo se to zvládnout.

Zítra a pozítří budu mít druhou a třetí přednášku, navíc zítra návštěvu antropologického muzea v Xalapě (s průvodcem, archeologem z univerzity) a nějaký rozhovor o ISIS a ničených památkách pro místní noviny.

Ještě vzpomínka na Casa Azul, Fridiny šaty
Ještě vzpomínka na Casa Azul, Fridiny šaty


Bota Fridy Kahlo
Bota Fridy Kahlo


Fridina kuchyně
Fridina kuchyně


Mexico City Hospital de Jésus, založena 1524
Mexico City Hospital de Jésus, založena 1524


Nástěnné malby v Hospital de Jésus
Nástěnné malby v Hospital de Jésus


Nemocnice a kostel
Nemocnice a kostel


Mexico City, ponořený kostel La Santísima
Mexico City, ponořený kostel La Santísima


Templo Mayor, palác orlích válečníků, kde docházelo ve velkém ke krvavým obětem
Templo Mayor, palác orlích válečníků, kde docházelo ve velkém ke krvavým obětem


Templo Mayor, votivní obětiny
Templo Mayor, votivní obětiny


Templo Mayor, okaré obětní dýky
Templo Mayor, okaré obětní dýky


Templo Mayor, Mitclantechutli, aztécký bůh smrti
Templo Mayor, Mitclantechutli, aztécký bůh smrti


Templo Mayor, orlí válečník
Templo Mayor, orlí válečník


Templo Mayor, stěna lebek
Templo Mayor, stěna lebek


Katedrála v Mexico City
Katedrála v Mexico City


Palacio de Bellas Artes
Palacio de Bellas Artes


Mezcal
Mezcal


Vodopády v Xico
Vodopády v Xico


Vodopády v Xico
Vodopády v Xico


Íjú
Íjú


Paris a paní na fiestě
Paris a paní na fiestě


Tančím...
Tančím...

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy