Diag Human – šachy s gorilou

08. 03. 2010 | 08:54
Přečteno 9423 krát
„Hraješ-li šachy s gorilou, nebuď překvapený, když ti místo tahu figurkou sežere královnu i s kusem šachovnice“. Následující scénář vychází z informací hodnověrných a obvykle dobře informovaných zdrojů – pokud se něco takového dá říci o lidech blízkých „zařizovačům“ z vedení ČSSD a ODS. Tyto informace nebylo a zatím není možné potvrdit z jiných zdrojů – přinejmenším však beze zbytku vysvětlují všechny nestandardní události, ke kterým ve sporu České republiky s Diag Human došlo v posledních týdnech a dnech.

Podle zmíněných zdrojů došlo na konci podzimu minulého roku, v reakci na ponižující prohru u Ústavního soudu a odložení parlamentních voleb, k dohodě o tom, že právními prostředky prohraný rozhodčí spor s firmou Diag Human bude zvrácen mocensky - a zároveň využit k zalátání dluhů obou největších politických stran. Řízením dohodnuté operace měl být pověřen pro obě strany přijatelný exministr spravedlnosti Pavel Němec. To, jak se zdá, potvrzují i jeho ověřené schůzky nejméně s rozhodcem Petrem Kuželem a náměstkem ministra zdravotnictví Markem Šnajdrem. Podle těchto informací má nyní spor skončit co nejrychleji – tak, aby žádné právní kroky protistrany už nemohly připravený scénář zvrátit. Každé ze dvou politických stran z něj má prostřednictvím dvou nastrčených offshorových firem připadnout podíl sto padesát až dvě stě milionů korun – který by pohodlně stačil na zaplacení většiny nákladů na volební kampaň.

Němcova iniciativa v této chvíli spolehlivě kontroluje dva rozhodce tříčlenného senátu. Docent Milan Kindl se stal snadno ovladatelným díky aféře s podvodnými tituly z plzeňských práv. Jeho student a prezident Hospodářské komory Petr Kužel je na tom podobně. Před několika dny musel sám - na důrazné doporučení fakulty - nedokončené studium plzeňských práv dokonce s ostudou ukončit, jen pár dní předtím, než fakulta začala zveřejňovat výsledky prověrek. Kužel až do konce prosince úmyslně průběh sporu zdržoval– odmítl, například, pět navržených termínů jednání. Lze se domnívat, že právě v tomto čase byla připravována obtížně zjistitelná cesta k vyvedení dohodnutých částek z České republiky. Odpovídalo by tomu i datování podpisu smluv a vzniku jedné z oněch dvou offshorových společností, Dumfries Holdings, která se stala „provozuschopnou“ až 29.prosince loňského roku.

Jen o několik dní později Kužel vpustil za zády všech zúčastněných tyto dvě offshorové společnosti s neznámými vlastníky do sporu. Kužel s Kindlem proto mohou už nyní kdykoliv přehlasovat švýcarského rozhodce Damiano Della Ca a spor ukončit. Podle citovaných zdrojů bude rozhodnuto – bez ohledu na čtyři jednoznačné výroky předchozích rozhodčích senátů a znalecké posudky – o razantním snížení výpočtu státem způsobené škody. Uvažuje se prý o částce mezi dvěma až třemi miliardami, zatímco podle původního nálezu z roku 2008 měl Diag Human nárok na téměř devět miliard. Pro odvedení pozornosti veřejnosti, která určitě nadšeně uvítá spektakulární porážku pověstného „nepřítele státu“, navíc Diag Human na základě vymyšlené formální vady nedostane nic. Dva ze tří rozhodců budou, alespoň na chvíli, tvrdit, že společnost Diag Human, které stát způsobil škodu, dnes už vlastně vůbec neexistuje, a proto není třeba jí cokoliv platit. Že to není pravda, nebude zatím na překážku. Naopak - jak ukazuje neinformované nadšení většiny českých médií nad informací o údajné „osudové chybě Diag Human“, kterou přinesl článek Jakuba Svobody v Právu (7.3.), ve sporu už v průběhu posledních osmi let několikrát vznesená, a vždy rozhodci na základě dokumentů tvrdě odmítnutá námitka zástupců státu, bude v médiích a veřejnosti přijata s potleskem – a jako svatá vítězící pravda. Oba podivní rozhodci budou vynášeni jako hrdinové. To, že Kužel musel být ustanoven rozhodcem podvodem, jenom aby se „zástupci státu“ zbavili právoplatně zvoleného, ale nezávislého a neúplatného ombudsmana Otakara Motejla, bude zapomenuto. Kolem šesti až sedmi set milionů pak v pozadí nastalých triumfálních oslav tiše odplyne na zahraniční konta neznámých vlastníků dvou propojených a koordinujících krycích společností – neboť jejich „nárok“ bude, na rozdíl od nároku Diag Human, uznán. Tři až čtyři sta milionů bude okamžitě propráno přes řadu offshorových transakcí - a má se rozpustit většinou v nedohledatelných nákladech na volební kampaně ČSSD a ODS. Zbytek půjde na odměny a podíly „chlapců, kteří to vyřídili“.

Nepůjde o právo, ale o rychlost. Nález přezkumného senátu je totiž do pěti dnů po vyslovení vymahatelný exekucí. Platbu ministerstva financí tedy už nikdo nebude moci zastavit – a tyto peníze už nikdy nikdo neuvidí. Nikdo je ani nebude smět hledat. Diag Human se bude moci leda tak obrátit na české soudy a strávit tam dalších deset let bojem s českou nezákonností. A půjde o stejně „nezávislé“ české soudy, u kterých se může ve sporu o zákonnost či nezákonnost jmenování Petra Kužela rozhodcem v soudním spise objevit jeho dopis, který nemá příjmové razítko podatelny a není zapsán ani v knize došlé pošty. Zkuste si vy dojít za předsedkyní senátu a osobně jí přinést svoje vyjádření…

Premiéru Fischerovi a ministru financí Janotovi bylo údajně důrazně doporučeno, aby se do takto připravené transakce nemíchali – a konec jejich politické kariéry proto bude, velmi pravděpodobně, už navždy poznamenán smutným statováním u podvodu. Je až směšné, když zástupce jedné z najatých offshorových firem (Towit Machinery) před švýcarským soudem tvrdí (3.března v Romanshornu), že česká vláda už firmě potvrdila (!) její pětadvacetiprocentní podíl z dvacetimiliardové (!) pohledávky Diag Human – a ministerstvo financí neřekne ani popel. V tolik medializovaném sporu o danění zaměstnaneckých výhod přitom jde o mnohem méně. Nachvat připravené a v češtině napsané dokumenty, které mají prokazovat domnělé nároky obou propojených „offshorových“ firem, jsou přitom tak zpackané, že i amatér si jejich srovnáním dokáže spočítat, že nesouhlasí součty, data, anebo podpisy – ale ani to ministerstvu financí nevadí.

Jednání švýcarského soudu by se přitom za normálních okolností dalo nazvat třeba „romanshornským masakrem švýcarským právem“. Rozhodcem Kuželem legitimizovaná offshorová firma totiž po konfrontaci s písemnými důkazy od tamního soudu raději utekla. Její právníci požádali Diag Human o mimosoudní jednání a oficiálně informovali soud, že firma nemá, v případě pokračování pře, ani na zaplacení soudních poplatků. To ovšem české mocné nemusí znepokojovat. Obě offshorové společnosti přece během několika týdnů po transakci tiše zmizí v konkurzu. Tak jaképak právo…

Pokud se tento scénář, byť jen zčásti a jakýmkoliv způsobem potvrdí, nepůjde jenom o podvod a korupci. Jenom stěží pak bude možné vnímat květnové volby jako svobodnou soutěž rovnoprávných politických subjektů, a Českou republiku jako právní stát. Tomu dnešnímu „státu-gorile“ spřátelení advokáti nám ale určitě, a s vtipem, vysvětlí, že je všechno naprosto v pořádku.




Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy