Dnešek: Směr k totalitnímu pohodlí

15. 09. 2020 | 00:57
Přečteno 3492 krát
Cenzurovat je pohodlnější než přemýšlet, nařídit je pohodlnější než přesvědčit a kádrovat je pohodlnější než věcně oponovat. Věděli to už soudruzi, a jsme tam jednou nohou zase.

Přichází to krůček za krůčkem. A nejhorší na tom je, že to zase začínáme přijímat jako standard. Mocní a vlivní si život opět usnadňují cenzurou, nařizováním a kádrováním, jen to má trochu jiné podoby než v minulosti - zase ovšem směřuje k vyšší dokonalosti. Tak například soudruzi to všechno klidně vystavovali a měli v zákonech (tedy byli předvídatelní), zatímco dnes se to maskuje a tvrdí, že nic z toho se neděje - nicméně podstata je úplně stejná. Spoléhá se současně na to, že to těm vlivným dovolíme. Proč bychom jim to taky nedovolili?

Obchody jsou plné (fronty jsou aktuálně jen na zubaře), zábavy je nespočet (i když i kapely už se cenzurují), nikdo nikoho nenutí být v nějaké partaji (to už ale taky prý není úplně tak), studovat dnes může kde kdo a dokonce i kde co – ať to má či nemá hlavu a patu a smysl… Navíc všichni v této rychlé době bojujeme s časem, takže proč ho ztrácet nějakými šlechetnými aktivitami, protože „to stejně nemá cenu“ – kolikrát jsem já už tuto větu v posledních letech slyšela! A když se nějaká aktivita vyskytne, dělá se to za peníze jako džob (viz chvilkaři). Tak proč bychom raději nedrželi ústa a krok?

A vůči komu je držíme? Nehovořím zdaleka jen o politicích, ale taky o vlivných a mocných gigantech typu sociálních sítí a médií. Těm všem ustupujeme, protože je to prostě pohodlnější, než se o zablokování soudit.

Zkrátka moc a vliv se dostává opět do rukou drzých skupin, které drží v rukou, co si přečteme, co se dozvíme, co bude odstraněno a co bude milostivě ponecháno ve veřejné sféře, tedy obraz světa kolem nás je jimi „cenzurovaně“ vytvářen, a jeho objektivní stav velmi modifikován. Jako kdysi, když jste si pustili televizi. Četli jsme mezi řádky, a už čteme zase. A je jedno, že tehdy ty „řádky“ byly černobílé, zatímco dnes jsou barevné a někdy dokonce 3D. A už zase posloucháme „cizí rozhlas“ – tedy necenzurované zprávy z jiných zdrojů.

A EU? To je kapitola sama pro sebe.

Svobodu lidí tu ukrajují stále početnější příkazy shora, které svými složitostmi omezují zejména drobné svobodné podnikání, které je svazováno do šílených administrativ a evidencí všeho (aby byly asi raději kolosy – vzpomínáte na objev socialistického bloku - koncerny?), komplikované je svobodné vyjadřování, ve kterém už za chvíli budou i zakázaná slova (patrně nejžhavějšími adepty jsou přídavná jména „černý“ a bílý“ – mého přítele tento týden FB zablokoval na měsíc za užití názvu obchodního centra Černý most), a pozornost od důležitých témat (pandemie, migrace) je odváděna směrem ke genderové vyváženosti, postavené někdy až na hlavu, a k desítkám pohlaví, která nikdo nikdy neviděl. A evropské zemědělství? To je zkrátka takové obrovské JZD – nejmladší z rodu Hamrů Honzík by měl dnes jistě obrovskou radost.

Na svém území pomalu přestáváme být svými pány – když jsem si v tomto měsíci přečetla poučení „shora“, že i malá obec musí přijmout žádost o byt od každého občana EU, a to přesto, že byty postavila za své peníze, musí je nabídnout všem, dýchl na mne socialismus jako vyšitý – ono rovnostářství a přístup, že je všechno všech… Takové znárodnění soukromého majetku samosprávy ve prospěch tisíců občanů jiných evropských samospráv, které třeba nejsou až tak dobré. Atd… atd … atd…

Takže si to shrňme – máme tu jedno velké zemědělské JZD (EU), kde malý rolník (Česká republika), si nemůže vůbec dělat, co chce, na svých polích (o úplně malých rolnících ani neuvažuji). Máme tu své území, o kterém si prý ale taky nemůžeme rozhodovat sami, a musíme zde ubytovat toho, kdo si dupne, a dokonce ho musíme živit, pokud se mu nechce až tak pracovat. A EU, a dokonce i jedna kancléřka odvedle, si nám to prý může diktovat. Někdo jiný zase (často nějaký anonym) rozhoduje, co budeme číst a vidět ve zprávách a na sítích, a dokonce reguluje i to, co my sami si chceme sdělovat ve veřejném prostoru – protože on ví nejlépe, co by to mělo být (a ničím poctivým se živit neumí). Kam se hrabou cenzoři za socialismu! Malá obec vybuduje za své peníze byty pro své občany, ale nesmí to říkat nahlas, protože o její byty se může ucházet každý občan EU, a ona je povinna jim je nabídnout - (!!!!). Pro „cokoli“ už není důležité, zda to „cokoli“ odvedou lidé dobře, ale podstatnější je, jakou mají barvu pleti a a jakého jsou pohlaví, než to, co skutečně umí... Tedy tyto vnější důvody nahradily dřívější protekční stranické knížky. A jak správně podotkl Marek Stoniš v jednom ze svých úvodníků v Reflexu – poselství do vesmíru by dnes obsahově neobstálo, protože je v něm málo žen a málo různých barev pleti v obsahu zprávy. Lidé se už automaticky začínají vyhýbat určitým tématům, neboť nechtějí mít kvůli jedné větě zakázáno pochlubit se celý měsíc úlovky hříbků…a tak dávají přednost těm hříbkům. A začínají být programově „beznázoroví“. Jako kdysi za těch soudruhů. Prostě se ten první máj odmával, a šlo se na pivo. Dnes se mávne rukou nad stupiditami Bruselu, a jde se na to pivo taky.

A proto se možná také chodí čím dál méně k volbám – protože lidé si na beznázorovost zvykli, a proč zvyky najednou měnit. Mít názor je totiž dnes akt odvahy úplně stejně, jako tomu bylo za těch „komančů“. A opět jsou tu i zakázaná jména, která nesmí publikovat a pořádat autogramiády. Takoví novodobí disidenti. Jen je ještě nezavíráme.

Už delší dobu proto tvrdím, že nejvíce demokratické jsou zatím postsocialistické státy. Protože my opravdu víme, co to cenzura, kádrování a trapné nařizování stupidit je. A že EU nás tlačí do novodobého socialismu, jen s jinou tváří, je už taky docela zřetelné. A neměli bychom to připustit. I kvůli maličkostem. Třeba volbě MISS. Soudruzi také kdysi zrušili právě volbu MISS (jako symbol), protože jednak nemohli uhlídat, že nejkrásnější dívka bude členka SSM, ale hlavně proto, že MISS přece byla „kapitalistická“ soutěž. Dnes se v naší Evropě bojíme zvolit královnou krásy bělošku, a díky tlaku různých zahalených etnik rušíme i tradiční promenády v plavkách, neb to prý není žen důstojné. Houby. Ony by své ladné křivky rády ukázaly, a zažily potlesk své kráse – to jen my jim vnucujeme jiný názor.

Zkrátka lámou se dnes ledy. A nelámou se méně dokonce ani tehdy, kdy čelíme hrozbě nepřečteného viru. Kdy by bylo jistě účinnější, a národ méně rozdělující, kdyby vláda například o nošení roušek lidi po boku s odborníky přesvědčila, doporučila je, než přikazovala pod sankcemi a podobně. Názory můžeme mít různé, ale můžeme respektovat názory jiných, dokonce můžeme být chápající, ohleduplní a občas i přizpůsobící se, ovšem to by nás o to někdo musel slušně požádat. Možná i poprosit. To často funguje víc, než jakákoli nařízení.

Jenže – jsme jednou nohou opět v socialismu. Direktivním, cenzurujícím, kádrujícím, a dokonce umožňující zářnou kariéru i hlupákům. A na to může doplatit celá EU, a s ní i naše Česká republika. Proto bychom k těm volbám prostě měli zase jednou jít. Abychom se nedivili ještě víc, než se divíme už teď – co vše je zase možné. Rozumné kraje a pár rozumných senátorů je docela dobrá věc. A je to v našich rukou. Zatím. Tak tím nepohrdejme. Aby nám to zase jednou nesebrali.

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy