„…aféra, potřebuje to aféru…“ aneb podobnost opravdu jen náhodná?

25. 08. 2007 | 23:09
Přečteno 22976 krát
Když prosákla na veřejnost pouhé tři dny před volbami tzv. Kubiceho zpráva,chtělo se mi zvolat: „Jak geniální!“. Slátanina bez ladu a skladu, primitivní text, „informace“ čpící na dálku fekáliemi z hodně přeplněné žumpy, žádný důkaz ani náhodou.

Ale správný čas a správné místo jistě sehrají svoji roli. A než se v tom zorientují voliči, bude dávno po volbách. No a pak, děj se vůle Boží. Dokonce jsem k autorům scénáře pocítila na chvilku cosi podobného obdivu.

Před pár dny jsem navštívila přítelkyni. Zastihla jsem ji s knihou v ruce. Brožované vydání, zažloutlé stránky. Podala mi ji se slovy: „Tohle si musíš přečíst!“ Poslechla jsem. Kniha se jmenuje Tartany a bílé útesy, autorem je Dušan Rovenský. Kniha popisuje především atmosféru v Anglii šedesátých, sedmdesátých a osmdesátých let. Pasáž, která mne upoutala začíná slovy:“ Kabinet, vláda, státní aparát, tajné služby, oficiální tisk, to všechno jsou nástroje moci. Moc však není jen mechanismus. Moc, to jsou metody …

O pár řádků níže je název kapitoly: Anatomie moci-pokus o rekonstrukci.

První z postav na scéně je Martin, šéf utajeného oddělení, které připravuje každý den informace pro premiéra. Martin je velmi ambiciózní, touží zasednout mezi ty, kdo rozhodují nejen o osudech lidí, ale celé země. Když nese premiérovi „svodku“, vypracovanou jeho oddělením, zastaví se před číslem 10. v Downing Street, dívá se na turisty, shromážděné před sídlem premiéra a v duchu si říká, kdyby tak ti lidé věděli…

Další postavy „pokusu o rekonstrukci“ jsou lobbysta John a vysoce postavený funkcionář konzervativní strany Morgan . První z nich vymýšlí aforismy do projevů toho druhého, sbírá ohromující citáty a radí, jak a kdy mají být použity. A dalším je vrchní komisař speciálního oddělení pro komunistické záležitosti Scotland Yardu, Wilson. Všichni se setkají na zámku v Kentu při jakési společenské události. Přítomny jsou špičky opoziční konzervativní strany, ale také lidé velkého byznysu, jejichž miliony pomáhají držet konzervativce nad vodou.

U moci jsou v té době labouristé a premiér se chystá v nejbližší době vypsat volby. Události jsou volbám a labouristům jednoznačně nakloněny, klesá nezaměstnanost, zpomalil se růst cen, všechno nahrává tomu, aby labouristé opět volby vyhráli. A to je právě (podle autora rekonstrukce) noční můrou konzervativců. To všechno se na zámku v Kentu probírá ze všech stran a především, hledá se řešení, které by situaci dokázalo zvrátit.

A tehdy, v stařičkém křesle u ještě staršího krbu na zámku v Kentu pronáší jeden z konzervativců památnou větu: „Aféra! Potřebuje to aféru…“ Ostatní se toho okamžitě chytají. „Musí to být politická aféra, špionáž, nebo něco podobného. Musí to být hodně škaredé, aby to otřáslo lidmi…musí to být aféra, díky které nezůstane labouristům ani špetka sympatií…“. Tento dodatek pronáší už výše zmíněný John, přítel vysoce postaveného konzervativce Morgana. Všem přítomným se nápad okamžitě zalíbí. John také vzápětí vytahuje trumf z rukávu. Svého kamaráda Martina. Ví, že to je právě muž, na jehož stole se sbíhají všechny citlivé informace, které jsou před ostatním světem důkladně utajeny.

Na schůzce naznačí John Martinovi, o co jde. Zbývá poslední krok. Vybrat mezi labouristy jednoho na kterého se aféra „ušije“ a dostat informace mezi novináře…

A tady se vynoří další ze vzpomenutých postav. Policejní inspektor Wilson, který seznámí Martina s jistým, věci znalým, novinářem. V té chvíli už je jasné, že aféra bude „ušita“na míru labouristickému poslanci Biggsovi.
Po několika dnech se všichni znovu sejdou a dají na stůl co mají k dispozici proti Biggsovi. Ale je toho málo.

“Nic zvláštního to sice není, ale je hlavně potřeba začít. Začít hned a to shromažďováním materiálů, které by vyvolaly pořádný skandál a v tom nejlepším případě dostaly Biggse před soud. Ostatní můžeme nechat na bulvárním tisku!“ Na tom se shodují všichni přítomní.

Akce Biggs je odstartována. Během zasedání parlamentu přichází parlamentní sluha uprostřed jednání, aby Biggsovi předal jakýsi lístek se vzkazem, že jej očekává v návštěvní místnosti jistý diplomat. Diplomat Biggsovi v návštěvní místnosti předává bílou obálku s banálním obsahem. Jde o pozvání na koktej některý z příštích dnů. Biggs si ale všímá, že vzdor zákazu ho právě v té chvíli někdo z novinářské lóže fotografuje. Ale pouští to brzy z hlavy.

Všichni zainteresovaní pracují jako o život, aby na Biggse něco vyhrabali. Marně. Všechno, k čemu se dopracovali bylo zjištění, že Biggs o sobě kdysi na univerzitě prohlásil, že má levicové názory. Na ty ale, jak se ukázalo, po opuštění univerzity rychle zapomněl. A tak zůstal jediný „důkaz“, fotografie, na níž někdo předává Biggsovi bílou obálku.

Znovu je potřeba služeb Martina a jeho zvláštního oddělení. V jedné továrně na výrobu tanků se ztratil plán na výrobu stabilizátoru a zaměřovače. Protože se na Biggse do té chvíle nic nenašlo, posílá Martin svého člověka do bydliště Biggse, aby podstrčil plány na výrobu tanků na předem určené místo. A to v obálce podobné té, v níž dostal Biggs pozvánku na koktejl.

Morgan, člen konzervativní strany a vysoce postavený politik, je nápadem na vyvolání aféry a později jeho realizací nadšen. Citace z knihy Tartany a bílé útesy: kapitola Anatomie moci- pokus o rekonstrukci: Představa, že za několik týdnů vyjdou ffleetsreetské deníky pod palcovými titulky „Poslanec špionem“, „Labouristický poslanec pracuje pro komunisty a je zatčen!“, ho uchvátila. Větřil jako starý ohař svou kořist. Cítil, že jeho strana ve volbách zvítězí a že on osobně se stane pánem Downing Street 10.

Všechno probíhalo jako podle dobře postaveného scénáře. V poslancově bytě se našla podstrčená obálka a v závěru akce je Biggs zatčen. Články se předhánějí ve spekulacích o možnostech, které poslanec měl, ke spisu postupně přibývaly „důkazy“ o Biggsově vině, do tisku unikají informace ze speciálních policejních složek. Vyvrcholením je článek, který Biggse tvrdě obvinil, že prodával do zahraničí dokumenty s vojenským tajemstvím. Veřejné mínění se postupně přiklonilo k názoru, že na tom asi něco nejspíš přece jen být musí a že Biggs možná až tak nevinen jak tvrdí, není.

Policejní inspektor Wilson je spokojen. Věděl, že Biggs sice všechna obvinění popírá, ale také věděl, že „jeho hoši“, jak s oblibou říkal svým podřízeným, odvedli bezchybnou práci. Začal se připravovat proces.

Jenomže, nikdo není dokonalý. Inspektor Wilson uspořádal pro své podřízené „pánskou jízdu“, jako odměnu za dobře odvedenou práci. Kdesi na předměstí Londýna, v malé hospůdce. Všichni vzpomínali na staré případy, jeden chtěl trumfnout druhého. A sem se vloudila chybička. Wilson byl přímo nabit potřebou vykřičet do světa, že to byl právě on, kdo se podílel na tvorbě toho opravdu geniálního scénáře. Neodolal a vybral si ucho svého kamaráda z dětství, jistého plukovníka Collinse. Bohužel, právě onoho Collinse, který měl u soudu podat odborný posudek na to, co vlastně Biggs udělal, jakého zločinu se dopustil a co že to vlastně za speciální tajemství nepříteli prodal .

Soud měl průběh, který se dal očekávat. Chyběl jenom rozsudek. Jako poslední svědek měl promluvit plukovník Collins. Jeho svědectví mělo být rozhodující. Bylo. Collins v závěru svého svědectví prohlásil, že žádný důkaz o vině poslance Biggse ve skutečnosti neexistuje.

Ponaučení? V každém státě, v němž se najde nějaký Wilson se najde i nějaký ten plukovník Collins. Byl by v tom čert, abychom byli výjimkou.


A na závěr pár pár osobních vzkazů:
Děkuji všem, kteří četli můj poslední blog. Děkuji všem, kteří na něj reagovali.

V reakcích se objevilo také pár otázek, které by se nejspíš opět někdy znovu vynořily. A tak na ně chci ve stručnosti odpovědět.

Nikdy jsem nebyla v žádné politické straně
Během totality jsem nesměla a vlastně ani nechtěla vykonávat novinářskou profesi.
Problém s alkoholem mám a to dosti výrazný, alkohol totiž nesnáším a tudíž nekonzumuji.
Nejsem příbuzná generála Lorenze

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy