Kam směřuje komerční svět módy? (oděvní trendy dámské módy pro sezónu podzim - zima 2010/11)

14. 11. 2009 | 10:01
Přečteno 14243 krát
Inspirací pro komerční průmysl se stávají přehlídky špičkových návrhářů , které byly představeny letos na jaře. V trendech se cituje především kolekce návrháře J.-P. Gaultiera pro módní dům Hermes.

Aviatický styl připomínal období dvacátých let a odvážného pilota Ch. A. Lindbergha.

Gaultier
Gaultier


Kurážná žena je v tvorbě Gaultierově všudypřítomná. Připomeňme jeho model „Johanky z Arku“ z konce 90. let. Nejde o maskulinní styl, ale o odvážnou a statečnou bytost bojující a oslňující svými ryze ženskými přednostmi.

Gaultier2
Gaultier2

Foto z kolekce podzim - zima 2010/11 J.P. Gaultier - kombinace síťoviny a měkkých plyšových materiálů

Prada naopak upoutala již onou zmíněnou meziválečnou kolekcí: skrytý luxus zakódovaný ve vysoce kvalitních materiálech mnohdy jakoby obnošeného vzhledu.

Prada
Prada

Prada 2009/10 - neokázalý luxus

Salon Dior inspiroval komerční trendy skulpturálními tvary, Max Mara županovými plášti v barvě velbloudí srsti, Gaultier ve své vlastní přehlídce provokoval vzhledem „goth de luxe“ a toto téma bylo blízké samozřejmě Italovi Robertu Cavallimu. Antonio Maras, rodák ze Sardinie se připomíná opět svou láskou k tradici v oblasti odpočinkové, ležérní módy. Alexandre Vauthier, návrhář, který získal praxi u Muglera a Gaultiera, ukázal, jak jej oba učitelé fascinují. Ostré tvarování na tělo, výrazně zvednutá ramena a rockerská černá poznamenaly jeho jarní pařížský debut. Mimo jiné upoutal svým prohlášením, kterým si dovolil kritizovat výsostnou haute couture za nepřiměřené, záměrně držené ceny, jimž neodpovídají ani materiály ani krejčovské vypracování. Doba se změnila, oblek si lidé nepořizují na půlku života, jako tomu bývalo v minulosti, kdy se trendy, zvláště v pánské módě, tak chameleónsky neproměňovaly.

Barevnost sezóny se pohybuje od teplých tónů čokoládové, okrové, zemité a teplé šedé, přes chladné „industriální“ tóny šedých, antracitových temně zelených a ocelově modrých až ke škále černých a půlnoční modré. Atraktivní „zaprášené“ nezřetelné pastely, béžová, hnědočervená, šedorůžová, šedomodrá, vínová, vyniknou především na vysoce kvalitních vlněných vlasových tkaninách. Výrazněji působí jantarová žlutá a purpurová. Kovový lesk mají chladné zelené, hnědé a šedé barvy. Dominují odstíny černých. U sportovněji zaměřené módy se objevují i jasnější odstíny modrých, žlutých a purpurových.

Materiály

„Opotřebované typy“, vzhled „vintage“ zastupují broušené a kartáčované povrchy na vlně, vybledlé tkaniny připomínající závěsy či čalounění. „Industriální“ materiály ohlížející se ke kořenům průmyslové revoluce, jsou zde v podobě hustě dostavených kompaktních vlněných tkanin, plachtovin a denimů. Typické jsou pro ně zvrásněné povrchy a kovové efekty.

Další skupina – materiály typu „boudoir“ – je prezentována perleťovým leskem, aplikacemi, krajkami, tafty a samety, paličkováním, háčkovanými efekty a síťovinami.

Téma „pohádka“ je zastoupeno transparentními mušelíny, organzami a tkaninami v „ledovém“ vzhledu, vzdušnými žoržety .

„Privátní klub“ a noční život v barech je z pohledu materiálů spojen především s kůží a její imitací, retro samety a tafty, s arabeskami na vlně i hedvábí. „Divadelní“ modely ve stylu art deco, florální, grafické a figurální v teatrální barevnosti s ornamentálními vzory, aplikacemi a velury připomínají ruský balet Sergeje Ďagileva a ruského kostýmního návrháře Leonida Baksta.

„Plyšoví medvídci“ jsou oblastí zahrnující měkké vlněné buklé, baby alpaku, textilie s vlasovými povrchy, prošívané typy, dvojité a oboustranné kvality.

Nové technické a syntetické textilie připomínají svět robotů a lety do vesmíru. Kovový lesk, streče,imitace kůže.

Tvarování

„Odvážná razantní žena“ se inspiruje především aviatickým stylem. Obléká se do maxi-pláštů z vysoce kvalitních materiálů, ušlechtilé vlny či kůže, nebo nosí letecké bundy. Nově, po delší pauze, se v módě objevují letecké kombinézy. Kalhoty jsou buď ve vyštíhlené linii nebo široké typu Marlen, rovněž pánské ve zkrácené délce ke kolenům. Doplňky hrají důležitou roli a podtrhují celé téma. Jsou to letecké kukly z 20. let, velké brýle, pánské hodinky, aktovky a rukavice. Obuv na vysoké podešvi či vysoké boty nad kolena, odstávající od nohy a mnohdy zachyceny koženými podvazky. Nechybí prvky uniformy na pláštích, pracovní košile, jednoduché pláště v uvolněné siluetě ke kolenům. Barevnost tohoto tématu se odehrává především v teplých hnědých, čokoládových, béžových a okrových tónech, nechybí černá.

odvazna zena
odvazna zena

Odvážná žena, autor: Ak.mal. Alena Blažková

Trend „Hříšný rock“ je provokativní prezentací těla, tvarování obepínající postavu je podpořeno výraznými švy, šikmými střihy, zipy, elastickými materiály, štepováním a šněrováním. Doplňky poukazují na retro 80. let, kdy se rockový styl vyvinul v takzvaný glam rock, výrazné štrasy, mohutné kovové náramky, rukavice, punčochy, obuv a kabelky se zdobnými kameny v předimenzované i velice jemné, filigránové podobě. Důležitý je kovový a perleťový lesk, dlouhé rukavice na šněrování. Rockerské bundy a pláště na zipy doplňují úzké tubovité kalhoty v předimenzované délce nohavic a úzké sukně. Nové jsou pláštěnky a pláště architektonického typu, konické, krabicové a pánské vesty nošené k sakům s „křidélkovitými“, zvednutými rameny ve stylu 70. let doplněné např. botami s“ ostruhami“ kolem paty. Dominatní barevnost je černá, antracitová, kovově šedá.

hrisny rock
hrisny rock

Hříšný rock, autor: Ak.mal. Alena Blažková

„Nově interpretovaná minulost“ se představuje v zaprášených pastelech, klasických střizích jednoduchých plášťů ve stylu 50. let a šatech s nápadnými kombinacemi abstrakních vzorů se stylizovanými velkými květy, často solitérně umístěnými. Předimenzované detaily zdobí “neo-retro“ doplňky, brýle s pastelovými výraznými obroučkami, rukavice. Typické jsou zkrácené délky rukávů u plášťů a palet. I materiály připomínají dávnou minulost. Šifony, mušelíny, transparentní typy v ledovém vzhledu se vzory stylizovaných rostlin a listů, kožešinová boa, perleťový lesk – to vše se odráží na šatech prádlového a košilového typu. Silueta jen měkce konturuje tělo, čemuž napomáhají splývavé materiály. Elegantně působí županové pláště. Vzhled podtrhuje bledý make up.

ve stylu retro
ve stylu retro

Ve stylu retro, autor: Ak.mal. Alena Blažková

„Kultivovaná, rafinovaná linie“ je naopak spojena s výrazným kontrastním líčením. Charakterizuje ji čistota a minimalismus. Úpletové šaty jsou v hladkém provedení, mnohdy bez rukávů, nebo je zdobí drobný detail, překřížení v oblasti hrudní partie, vsazované límce, pásky. Zapínání u plášťů bez fazony je skryté. Kravatové a drobné eternelové vzory působí nenápadně. Měkká pastelová barevnost a vysoce kvalitní materiály dodávají tomuto tématu potřebnou ušlechtilost. Obuv na vyšších podešvích ve stylu 30. let má často barevně odlišný podpatek.

kultivovana linie
kultivovana linie

Kultivovaná linie, autor: Ak.mal. Alena Blažková

Sportovně laděné casual oblečení zahrnuje téma „odpočinková klasika“. Mixují se v ní tradiční a moderní prvky, sofistikovanost a jistá robustnost, avantgarda a klasika. V tomto námětu se uplatní kromě béžových, šedých a černých i výraznější barevná paleta – jantarová, okrová, jasnější modrá, zelenohnědá. Kromě vlněných kár a pepita, mohéru, imitace kůže, jsou to nově především plyše a opět králičí kožešiny na kabátky a široké lemy sukní v linii H nebo A. Parky mají tunikové ukončení na stahování. Dlouhé šaty jsou doplněny kožešinovými bolérky. Úpletové šaty v hadicové linii s mohutnými uvolněnými roláky mají mnohdy copánkové vzory. Kožené bundy, šaty či pláště se zipy doplňují síťoviny. Pláště s přikrývkovými, velkými vzory působí objemně. Měkkost, útulnost, pohodlí dominuje sportovně-městské módě pro sezónu 2010/11.

odpocinkova klasika
odpocinkova klasika

Odpočinková klasika, autor: Ak.mal. Alena Blažková

Na rozdíl od letní sezóny se témata staví vyhýbavě jak k folkloru, tak k etnickým inspiracím. Tvarování obuvi a doplňků naopak prochází výraznými změnami. Bizarně působí prezentované zimní pláště v kombinaci s kotníčkovou obuví, často na šněrování s vykrojenou, otevřenou špičkou.

Trendy jsou jistou předpovědí na danou sezónu, odbornějším návodem pro návrháře konfekce. Do jaké míry se ujmou, se ukáže na konfekčních veletrzích např. v lednu na Pret a Porter v Paříži. Co z této nabídky se objeví v obchodech, rozhodnou až nákupčí.

První část textu, která pojednává o tom, jak se do módy promítla světová finanční krize, najdete ZDE

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy