Blahoslavení chudí duchem

28. 07. 2011 | 15:12
Přečteno 8723 krát
Jindřišek bude mít v září už čtyři a půl roku. Loni jsem byla dost skleslá, protože se mi nepodařilo najít školku, kde by byli ochotní mého syna přijmout. Přesněji nenašla jsem klasickou školku, kde ho byli ochotní integrovat.


Letos jsem se do boje pustila znovu a volala a psala maily, že mám autistického syna, který je ale hrozně hodný, tichý, nikoho nekouše a nebije, jestli by se pro něj nenašlo místo.

Ríša takovou školku má. Jeho štěstí je, že se narodil o dva roky dřív než Jindřišek a tehdy nebyla ve školkách tak zoufalá situace jako dnes. Dnes se při zápisu pořizují pořadníky, jako kdyby šlo o přihlášku na prestižní univerzitu. Handicapované dítě může jen doufat, že nějaké místo zbude i pro něj.

Jindru jsem loni vozila dvacet pět kilometrů do rehabilitačního stacionáře. Je to tam jistě fajn, jen tam nejsou zdravé děti a nevím, jestli náhodou předškolní věk není ta poslední příležitost, kdy si mí kluci mohou přítomnost zdravých dětí prožít.

Cena benzínu se už nebezpečně blíží ceně kvalitního sudového vína a taky by se naší rodinné pokladně dost líbilo, kdybychom už nejezdili stovky kilometrů měsíčně.

Proto jsem se do toho marného boje pustila letos znovu.

První bitvu jsem prohrála na celé čáře, dost hloupě a navíc vinou našeho taťky. V den zápisu do školky v naší vesnici jsem byla s dětmi na léčení v lázních. Táta tedy dostal za úkol se na zápis dostavit a Jindřiška přihlásit.

V okolních školkách mne ujišťovali, že nejvíce šancí má v místě svého bydliště. A tak, i když je u nás školka přeplněná, jsem to chtěla zkusit. Vždyť v době zápisu měl už čtyři roky.

Tatínek vyzvedl přihlášku, zapsal si termín do kalendáře v telefonu a čekal až ho zvukové znamení upozorní, že má do školky na zápis zaskočit.

My jsme se vrátili z lázní kvůli nemoci kluků o pár dní dřív a ukázalo se, že si táta naštěstí nemusí brát volno v práci. Jsem už doma, takže na zápis mohu zajít s dětmi sama. Kluky jsem ustrojila a přišli jsme jako první, hned v deset hodin, kdy zápis začínal, jako bych doufala, že kdo přijde první, bude mít větší šanci.

Ve dveřích mne zastavila kuchařka.
"My jdeme k zápisu, už je otevřeno?" ptala jsem se, celá napjatá, jak dopadneme.
"Zápis už byl před dvěma dny," odpověděla překvapeně. "Ale běžte se domluvit s paní ředitelkou."

Ředitelka mi jen potvrdila, že zápis již proběhl.
"Aha, takže manžel si špatně zapsal datum," pomalu jsem začala chápat.
"Byla jsem překvapená, že jste nepřišli, když si manžel vyzvedl tu přihlášku," řekla ředitelka.
"Já už mám všechno uzavřené, bohužel se nedá už nic dělat."

Tak jsme během chvilky přišli o naší hlavní letošní šanci upíchnout syna někde poblíž našeho bydliště a zařadit jej do kolektivu zdravých dětí, které mluví, dívají se do očí, smějí se vtipu a zajdou si samy na záchod.

Není to příjemný pocit vidět, jak těžko lze handicapované dítě začlenit již v tak raném věku. Jaké to pak bude v jeho dospělosti? Všechno záleží jen na lidech, kteří pracují v předškolním nebo školním zařízení. Vše záleží na tom, jestli budou ochotni přijmout takové dítě i za cenu toho, jaké nesmírné administrativní a organizační starosti jim to způsobí.

Paradoxně se mi poslední dobou několikrát stalo, že jsme se díky průkazkám ZTP/P našich dětí dostali někam zadarmo. Koupila jsem za "nula korun" lístek na Pendolino do Prahy, když jsem měla jet se synem na kontrolu do nemocnice. Šli jsme zadarmo plavat a kluci zadarmo skáčkou na trampolínách v zábavním parku Bongo. Jeli jsme zadarmo lodí na brněnské přehradě.

To se máme dobře, tolik výhod!

Všechno bych to vyměnila za právo integrovat své dítě do školního zařízení v místě bydliště. Vyměnila bych to za stejné právo na vzdělání, jako mají zdravé děti.

Starší Ríša půjde za rok do školy. Jedna z mála jeho možností je autistická škola v Brně. Žádné podobné zařízení v České republice neexistuje. Je to unikátní škola s pedagogy, kteří školí učitele po celé republice.

Bohužel škola sídlí v ošklivé budově s tmavými chodbami, bez pořádného vytápění. Děti sedí na starých židlích, u starých stolů a pracují s pomůckami, které si pedagogové a rodiče vyrábějí na koleně. Prostředí je tak depresivní, že mám jen málo chuti, tam své dítě zavřít na půl dne. (viz reportáž)

Když jsem se navíc letos dozvěděla, že Ríšova pedagogická asistentka ve školce, která na půl úvazku dělá pedagogickou asistentku a na půl úvazku ve školce uklízí, má jako uklízečka více peněz, pochopila jsem, že integrace postižených dětí opravdu není v naší zemi priorita.

Kdo bude ochoten pracovat jako pedagogický asistent postiženého dítěte za plat nižší, než má uklízečka? Kdo bude ochoten postižené dítě integrovat ve škole nebo školce, když mu to přinese jen práci navíc?

A pak se to stalo. Taková ta náhoda, která zvrátí běh věcí.

Když už všechny další možnosti selhaly, téměř v závěru roku, po všech zápisech mne kamarádka upozornila na to, že se v blízkém městě otevírá úplně nová školka, církevní. Školku provozují "Chudé školské sestry naší Paní".

"Ano, to je asi naše cesta. Tam by opravdu mohla být šance," řekla jsem si, " známe přeci to rčení - Blahoslavení chudí duchem."

Jestli někde mohou přimout naše dítě takové, jaké je, je to církevní školka.

Já věřící nejsem a s dětmi do kostela nechodíme. Naštěstí víra není podmínkou. Je to neuvěřitelné, ale opravdu mám doma potvrzení o přijetí Jindřiška do školky.

Benzínu ušetříme jen trošku, místo dvaceti pěti kilometrů budu jezdit osmnáct. Navíc se bohužel ukázalo, že školka prozatím nemá finance na pedagogického asistenta.

Ministerstvo školství totiž, ač to může znít trochu legračně, přiděluje peníze na asistenty na rok kalendářní, ne školní. Když tedy vznikne nová školka a dá si žádost o finance na asistenta, nedostane je už od září, ale až ledna.

Nejdříve to vypadalo, že se budu snažit sehnat někde sponzory na plat pedagogického asistenta do prosince (na čtyři měsíce). Opravdu ale nevím, jak bych to měla udělat, protože církevní školka nesplňuje podmínky různých sbírkových kont, která přispívají spíš občanským sdružením, ne školským zařízením.

Vyřešíme to nakonec dost elegantně, že asistentku Jindřiškovi budu do konce roku dělat já sama. Jsem výborný kandidát, protože to budu dělat zadarmo. Navíc ještě ušetřím na benzínu, protože budu jezdit jenom dvě cesty denně, místo čtyř.

Před námi je Ríšův poslední školkový rok. Čeká ho škola a tuším, že tenhle rok, je pro něj veliká šance. Jak se nyní za poslední měsíce zlepšil, jak (snad nejenom prozatím) ustoupila jeho epilepsie, připadne mi, že se zase začal vyvíjet. Mohl by snad dohnat, co ztratil za poslední rok. Mohl by se zpátky přiblížit šanci, že se někdo uvolí ho integrovat do třídy zdravých dětí.

Ne jenom, proto, že chudí duchem jsou blahoslavení. Ale proto, že to je šestiletý kluk, který chce dělat to, co ostatní kluci. Ono to jistě všechno nezvládne, nebo bude potřebovat pomoc. Ale chce to aspoň zkusit.

Před pár dny jsme byli na jednom novém dětském hřišti. Moderní hřiště s vysokou skluzavkou, na kterou se ale leze po síti z tlustého lana ve výšce asi dvou metrů. Žádné pohodlné schůdky pro dítě, které kulhá, na skluzavku nevedou.

„Co bys chtěla, vždyť to je hřiště pro zdravé děti,“ vysvětloval manžel, když jsem tím přístupem na skluzavku byla zklamaná.
„A kde je tedy hřiště pro naše děti?“ říkala jsem si v duchu.

Kluky jsme zvedali vysoko nad hlavu, abychom je dostali nahoru na skluzavku. Ostatně dělali to tak i rodiče dvouletých dětí, které také nebyly schopné po lanové síti na skluzavku vylézt.

Děti velké jako náš syn Ríša ale hbitě šplhaly po lanech nahoru. A Ríša to chtěl taky dokázat, taky se tam chtěl vyšplhat. Nakonec jsme mu to dovolili. Kkdyž jsme ho oba přidržovali a postrkovali nahoru, dokázal to.

Měl velkou radost. Úspěch je příjemný každému.
I ve škole ho bude muset někdo přidržovat. S pomocí,s asistencí, to může zvládnout. Když dostane šanci.
Snad naše obě děti dostanou šanci na vzdělání.

P.S. Zajímala jsem se o původ rčení „blahoslavení chudí duchem“ a zjistila jsem, že obecné pochopení tohoto biblického výrazu není vůbec správné. Nejedná se totiž o lidi přihlouplé, ale o chudé ve smyslu majetku. Chudí (ti,co nejsou bohatí) jsou podle Ježíše blahoslavení, blažení.

Pro mne naštěstí, se stala taková náhoda, která zvrátila běh věcí. Nečetla jsem nikdy Bibli a žila jsem tak v domnění, že blahoslavení jsou opravdu lidé chudí duchem (ti ne příliš chytří). A že proto církevní školka bude naše spása.

A ona opravdu je.

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy