Koho volit na Hrad?

11. 01. 2018 | 19:44
Přečteno 3996 krát
Ještě nikdy nebylo rozhodnutí tak obtížné. Jednak z hlediska omezeného výběru, jednak z důvodů vážnosti situace na domácí i zahraniční scéně a tedy i možných důsledků pro občany.

Neřešíme jen to, kolik nám zbyde v peněžence díky konání politiků. Jde bohužel o daleko víc. Nároky na roli prezidenta tím výrazně zesilují a jeho směřování a vliv rozhodnou o mnohém.

Správná politická rozhodnutí předpokládají správnou a objektivní interpretaci toho, kam se vyvíjí ČR, EU, okolní země, jaké cíle mají a jaké prostředky jsou připraveny použít světové velmoci, jaká významná rizika a příležitosti existují nebo nás v blízké budoucnosti čekají. Bohužel, právě jakákoli snaha o objektivní analýzu je nejvíce pod tlakem ideologických klišé, neochoty přiznat si existenci určitých druhů rizik a především nejrůznějších mocenských zájmů. Právě na odlišné interpretaci vývoje společnosti je nejen česká společnost rozdělena nejvíce a příkopy se dále prohlubují. Základní problém ČR a Evropy je, že se neshodneme na existenci a významu rizik!

V dané situaci tedy primárně nejde o to, co by mohl nastupující prezident vytvořit nového, ale čemu by mohl zabránit a co by nemusel nenávratně pokazit. V zahraniční politice se to týká dle mého především obhajoby skutečných zájmů občanů ČR (detailněji viz dále), v domácí politice o zastavení procesu demontáže demokracie, omezování svobody slova, primárních rolí státu a ovládnutí politiky oligarchy (jejímž aspektem je alespoň částečné vyvážení moci Andreje Babiše).

Je potřeba si zároveň přiznat, že volba prezidenta je do značné míry volbou emocionální, protože nemáme dostatek relevantních informací pro racionální volbu. Jak z pohledu skutečných cílů, motivů a schopností kandidátů, tak z pohledu toho, jaké znalosti a dovednosti budou v následujících letech nejvíce potřeba pro dobrý výkon prezidentské funkce v zájmu občanů ČR.

I proto jsou prezidentské volby provázeny tolika emocemi, odsuzováním oponentů s odlišnými názory, zesměšňováním, někdy i hádkami přátel či uvnitř rodin. Možná bychom si mohli uvědomit, že to je zbytečné, nikomu a ničemu to nepomůže. Respektování jiného názoru a vystoupení ze sociálních bublin je nutnou podmínkou jakéhokoli účelného dialogu.

Kritéria volby

Jediný způsob, kterým lze volbu racionalizovat, jsou kritéria, podle kterých člověk bude vybírat svého kandidáta a váhy, kterým jednotlivým kritériím přisoudíme. Bylo by fajn, aby si každý odpovědný volič sestavil takový seznam kritérií sám za sebe. Ty jediné objektivně odráží jeho názory a preference.
Kritéria mohou být dvojí: vylučující a výběrová. Vylučující kritéria jsou nejčastěji ta základní: tedy taková, na kterých se shodnou všichni a nesplnění znamená pro kandidáta stopku. Za normálních podmínek dostatku skutečně kvalitních kandidátů, stabilní domácí i geopolitické situace a absence významných bezpečnostních rizik by vylučujícími kritérii mohla být absence:
• předchozí politické a diplomatické zkušenosti,
• uznávání kandidáta domácími politickými subjekty i v mezinárodním měřítku,
• čistého „morálního rejstříku“,
• ctění Ústavy,
• důstojnosti v chování kandidáta,
• znalost jazyků…

Bohužel podmínky jsou ale abnormální ve všech výše uvedených ohledech a už přes první tři odrážky neprojde ani jeden kandidát.

Dílčí závěr: nemáme k dispozici žádného opravdu vhodného kandidáta, který by splňoval zároveň všechny základní náležitosti pro výkon funkce prezidenta. Tato kritéria není tedy možné použít jako vylučující. Smutný výsledek posledních třiceti / sedmdesáti let.

Výběrová kritéria naopak slouží pro stanovení pořadí přijatelných kandidátů, tedy míry souladu s vlastními představami a názory. Nabízím následující výběrová kritéria:
1. Bude obhajovat skutečné národní zájmy, přesněji zájmy občanů ČR, domácích institucí a firem s domácím vlastnictvím v rámci svých pravomocí a vlivu (váha 35%), což v mém případě znamená především sledovaní těchto priorit:
• udržení koruny;
• zabránění přijetí stálého mechanismu přerozdělování ekonomických migrantů;
• prosazování podoby EU jako organizace podporující spolupráci rovnocenných národů Evropy, při vědomí toho, že pokračování integrace povede k její destrukci;
• jasný a kritický postoj k těm zemím NATO, které bez mandátu OSN válčí v některých zemích jen proto, že to je v zájmu jejich vojensko-bezpečnostního a průmyslového komplexu, ropných společností atd.…
2. Bude prosazovat zahraniční politiku všech azimutů s cílem zajištění bezpečnosti ČR prostřednictvím vyvažování velmocenských vlivů a vyšší míry středoevropské spolupráce (váha 35%)
3. Bude systémový, tj. půjde mu o stabilitu celku a ne výhody pro nějaké skupiny, tedy odolný vůči korupčním tlakům a hlavně mocenským zájmům včetně zahraničních (váha 15%)
4. Vytvoří alespoň částečnou protiváhu mocenské pozici Babiše (váha 15%)

Z uvedeného je zřejmé, že zahraničně politickým a bezpečnostním tématům jsem dal větší váhu, než domácím. Hájení národních zájmů nevnímám jako nekritické poklonkování NATO a EU, USA, či naopak vůči Číně, Rusku atd., ale vycházím z přiznání si tvrdé skutečnosti, že vyjmenované země a mezinárodní instituce především hájí zájmy své a zájmy mocenských struktur za nimi stojících a nejsou žádnou zárukou ekonomického rozvoje ani bezpečnosti státu.

Pokud vyhodnotím kandidáty dle výběrových kritérií na základě jejich deklarovaného programu (a jiná kritéria nepoužiji), rozdělím je do skupin „vyšší shoda“ a „nižší shoda“, dostanu druhý dílčí závěr: Více přijatelní: Jiří Hynek (slabý ale čitelný v kritériu 3), Miloš Zeman (slabý v kritériu 4, nejistý v kritériu 3 – „rádcové“), Mirek Topolánek (velmi slabý v kritériu 3, naopak nejsilnější v kritériu 4) a Petr Hannig (vyhovuje ve všech kritériích). Méně přijatelní: zbylí kandidáti.

Při psaní vlastních kritérií je dobré si uvědomit i ta významnější kritéria, která nepoužijeme. Zde například kromě výše uvedených vylučujících kritérií to může být kvalita lidí, kterými se budoucí prezident obklopí, názor na kritéria výběru členů bankovní rady, ústavních soudců, způsob uplatňování pozice vrchního velitele ozbrojených sil atp.

Tím veškerá snaha o racionalitu končí. Jsou zde ale další velmi významné neznámé…

To nejdůležitější nevíme!

• Bude nový prezident dělat to, co před volbami říká, nebo se jednalo o politický marketing na principu „slibem nezarmoutíš“ a bude hájit zájmy úplně někoho jiného, než občanů?
• Dokáže splnit své sliby (rozhodnost, odvaha, dostatek znalostí, zkušeností a energie na výkon funkce, schopnost rétorická a argumentační, obklopení se správnými lidmi, ustátí tlaku oponentů, médií, …)?

Kromě Zemana a Topolánka, s kterými máme zkušenost, se můžeme spolehnout výhradně na intuici. Přitom se jedná o nejdůležitější kritéria vůbec: „po ovoci poznáte je“. Tady je každá rada drahá.

Vzít v úvahu šance kandidátů?

V této volbě (na rozdíl od parlamentních, kde se rozděluje 200 mandátů) vítěz bere vše. Volba srdcem (kandidáta, kterého „cítíme“ nejlépe) bez ohledu na jeho reálné šance dostat se do druhého kola je subjektivně jistě správná. Objektivně ale může a nemusí nastat v důsledku toho konstelace, která do prezidentského úřadu přivede kandidáta velmi málo přijatelného, respektive, v případném druhém kole nebude k dispozici přijatelný kandidát. Vzhledem k aktuálním volebním preferencím je to ale dost nepravděpodobné.

Dilema řeší především dvě skupiny voličů.

Ti, pro které je přijatelný Miloš Zeman, váhají, zda dát hlasy například Petrovi Hannigovi či Jiřímu Hynkovi a snížit tím pravděpodobnost vítězství Miloše Zemana v prvním kole. A nést rizika druhého kola.

Ti, pro které jsou nepřijatelní Miloš Zeman i Mirek Topolánek řeší , zda podporou Fischera, Horáčka, Hilschera atd. neotevřou cestu do druhého kola právě této uvedené dvojici, pokud by Drahoš i díky jejich „vyhozeným“ hlasům neprošel do druhého kola.

Není to jednoduché: přeji šťastnou volbu, která bude v co nevyšším zájmu občanů ČR bez ohledu na to, s jak nejistými fakty a okolnostmi pracujeme, co všechno nevidíme a nejsme schopni domyslet.

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy