Z Nata do Maun

23. 10. 2017 | 13:31
Přečteno 2223 krát
Afrikou na kole - část čtvrtá
Jsem na své čtrnácté cyklistické cestě, tentokrát po jihovýchodní části afrického kontinentu.

Okavango Delta je nejvýše ceněná oblast pro pozorování zvěře ve volné přírodě. Nejen v Africe, ale údajně celosvětově. A úplně nej nej nej je oblast Moremi. Takže snad chápete, proč jsem nelenil a pelášil tam.

Z Nata do Maun, které je východiskem do zmíněného ráje, vede slušná asfaltová silnice. Zhruba sto kilometrů od Nata leží vesnice Gweta, kde funguje Gweta Lodge s kempem. První úsek byl tedy pokryt. Nejhorší část silnice byl osmi kilometrový úsek z Pelican Lodge do Nata. Žádná krajnice, rozsáhlé díry ve vozovce a poměrně silný provoz (tj. asi dvacet aut za hodinu v jednom směru).

V Nata jsem zatočil doleva (pro ty zeměpisně obdařené na západ) a hověl si na slušné silničce, obklopené stády roztomilých oslíků. Ale přece jenom to na rozptýlení sto kilometrového přejezdu nestačilo. Krajina je zde pořád, furt a imrvére stejná, rozptýlení minimální. Občas nějaký pořízek baobab, ale jinak nuda.

[20 km z od Nata] Baobab
[20 km z od Nata] Baobab


[20 km z od Nata] Výrazně potentní baobab
[20 km z od Nata] Výrazně potentní baobab

Před Zoroga byl značený Detour (objížďka), ale ukazatele na objížďku nějací vandalové zlikvidovali, a tak jsem jel pořád rovně po původní silnici. Nebyl jsem sám, občas mne míjelo auto, byl jsem v klidu. Kvalita silnice se zhoršila, z rozbité asfaltky to přešlo do pískem zasypané prašné a já v těch okamžicích zapochyboval, zda jedu správně. Tím spíše, že po paralelní prašné cestě jelo přece jen o trochu více aut. Vyjasnilo se to v Zoroga, kde moje silnice vedla do náspu. Já ho pohodlně objel a při tom pochopil, že správná cesta vedla po objížďce.

[35 km z od Nata] Silnice se na několik km zhoršila
[35 km z od Nata] Silnice se na několik km zhoršila


[40 km z od Nata] Prašná silnice
[40 km z od Nata] Prašná silnice


[Zoroga] Příjezd do vesnice
[Zoroga] Příjezd do vesnice


[Zoroga] Po zavřené silnici jsem právě přijel, proto byla tak mizerná
[Zoroga] Po zavřené silnici jsem právě přijel, proto byla tak mizerná


Gweta
Dnešním cílem byla tato vesnice. V obchodě honosně nazvaném supermarket to brali vážně, paní pokladní i kuchařka měly stejné zástěry. Kuchařce jsem provětral várnice, poručil si hovězí stew (omáčka, guláš), rýži a salát z červené řepy. K tomu plechovku jablečného džusu. Krmil jsem se udatně a vlastně jsem netušil, jaký hlad mne držel ve svých spárech. Jím tady dvakrát denně, snídani a potom odpoledne po dojezdu. Vydýchal jsem tu bohatýrskou porci, zakoupil dvě sedmičky mého oblíbeného piva Hansa (Pilsener) a dopravil se do přilehlé Gweta Lodge.

Lodge byla nóbl, ale tak mizerný kemp jsem ještě nezažil. Prašný plácek - cca deset centimetrů prašného písku - jeden kohoutek s vodou, čtyři betonové bloky pro barbecue a jinak nic. Nebylo si kam sednout, leda tak na záchodě na mísu. Přivlekl jsem vrak domorodé loďky z přilehlé ohrady a alespoň tak si zajistil jakés takés životní prostředí.

Robert - Čech
Wifi fungovala jen v nóbl části. Zasunul jsem se do hlubokého křesla u bazénu. Servírku jsem odehnal s tím, že nejdřív musím vyřídit obchodní záležitosti a pak si něco možná objednám. V bazénu zatím vrcholila show, ve které se trochu namazaný chlap mého věku snažil vynořit nad hladinu a přitom ho natáčely na telefony ženy jeho kamarádů.

Voda ho probrala, na ženský zanevřel, vzal si dvojku bílýho a přesunul se ke mně. "Hi, I'm Robert and I saw you riding bicycle". "Ahoj Roberte, říkám mu, měl jsi v bazénu perfektní mediální pokytí". "Jsou to p.č.", svěřil se mi. A protože nebyl úplně na mraky a slyšel můj speciální anglický akcent, následovala logicky otázka. "Where are you originally from" (odkuď opravdu jseš). "Czech Republic", vyhlásil jsem hrdě. Robert se rozzářil a řekl, byť anglicky, "já jsem taky Čech".

"Jó, jak se jmenuješ", ptám se. Odpověď "Robert". To vím, ty bejku, povídám mu, ale příjmením. "Miller". "Roberte, brácho, ty budeš spíš Němec, ty tam máš určitě dvě l". "Hovno", pravil Robert s despektem, "mám ta jenom jedno l a moji rodiče utekli z Československa v roce 1948 před komunistama, já se narodil až v Kanadě". No trochu jsme to s compatriotem rozjeli. Bývá v Praze každé dva až tři roky, dostal kontakt a snad se ukáže. Perfektní parťák do hospody, české geny se nezapřou.
<br />
[45 km Z od Gweta] Vjezd do Národního parku
<br /> [45 km Z od Gweta] Vjezd do Národního parku

Do Maunu 205 kilometrů a žádná možnost ubytování po cestě. Normálně mne to nebere, ale tady v oblasti nacpané divokou zvěří jsem z toho přeci jen trochu nesvůj. Spaní v buši u silnice vypadá bezproblémově do okamžiku, kdy uvidíte 40 metrů od silnice volně ložené slony, kteří jsou tam evidentně doma.

[65 km Z od Gweta] Sloni u silnice
[65 km Z od Gweta] Sloni u silnice


VIDEO: Sloni o mne věděli a já byl připraven uprchnout při náznaku jejich agrese


Musím přiznat, trochu jsem znejistěl. Budu muset najít nějaké bezpečné bydlení. První možnost byla po 80 kilometrech u vjezdu do Národního parku. Zamítl jsem, příliš brzy. Stejně tak, ve vesnici Phuduhudu jsem mohl kempovat na prašné návsi za 20 pudu (26 Kč). Bylo půl druhé, co bych tam asi dělal.

[110 km od Gweta] Holanďané, kteří mne chtěli vykrmit
[110 km od Gweta] Holanďané, kteří mne chtěli vykrmit

Jel jsem dál a mezitím se o mne starali lidé z míjejících aut. Dvojice (bělochů) z Maunu mi vnutila studenou vodu. "Dáme ti jablka, ořechy, jídlo", povzbuzovali mne. "No, jedno jablko by se mi hodilo", povídám skromně. Paní mi nabalila balíček a teprve druhý den dopoledne, kdy jsem byl se zásobami na dně, jsem ocenil její úsilí. Dalších 15 kilometrů a u silnice stáli postarší Holanďani a křičeli "pojeď sem". Kafe bylo vařený, chleba, párky, vajíčka. Vzal jsem si alespoň ledovou vodu, při jízdě nikdy nejím. Ale pokecali jsme náramně.

[Motopi] Oslíci v řece Boteti
[Motopi] Oslíci v řece Boteti


Motopi

Na mapě, kterou mi dali v Pelican Lodge, jsem našel vesnici Motopi, asi tři kilometry od hlavní silnice. Věděl jsem, že tam žádný kemp, ani nic jiného není, ale byla to má jediná šance nespat v buši. Hrozně mne baví, jak se díky logistickým problémům dostávám na no name místa, která nejsou na žádném seznamu Unesco, Tesco, Esco ani Co. A přitom tam žijí unikátní lidé. Posuďte sami.

[Motopi] Kempuji na skládce haraburdí u obchodu
[Motopi] Kempuji na skládce haraburdí u obchodu

Jediný otevřený obchod bylo řeznictví, kde obchod obsluhovala čupr ženská. Marketingovým tahákem byla veřejně přístupná nádoba se studenou pitnou vodou. Přednesl jsem ji svou prosbu a zavolala manžela, který za přepážkou porcoval maso. Vynořil se 205 centimetrů vysoký tmavočerný chlápek, tenký jako tyčka. Sloní tlapou setřel pot a šel se mnou do stavení přes cestu. Manžela pozdravil a vyžádal si jeho ženu. To už jsem věděl, že je vše v pořádku. Asi třicetiletá štíhlá mamina několika dětí to šla se mnou projít.

[Motopi] Kluci sledují každý můj počin (jak já jim rozumím, taky jsem za totáče koukal na každého cizince jako na kinga)
[Motopi] Kluci sledují každý můj počin (jak já jim rozumím, taky jsem za totáče koukal na každého cizince jako na kinga)

Chtěl jsem být někde u vody, viděl jsem na place kohoutek s vodou. Ona myslela že chci k řece, tak mne opatrně táhla dolů. Viděl jsem ideální travnatý plácek a povídám, že tam si postavím stan. Zavrtěla hlavou, tam by tě vytáhli krokodýli. "Musíš spát tady kousek výš, sem svítí světlo a oni sem nejdou". No a kdyby světlo zhaslo, pomyslel jsem si a vybral krytý flek za odloženým rezavým ISO kontejnerem.

Dal jsem jí štědrých 70 dešťovek (jméno zdejší měny pula znamená déšť) a ona udělala nejlepší deal měsíce. Povídám jí, že potřebuji koupit pivo a obchod je zavřený. Ptala se, jaké chci, Hansu nemají. Vyndala klíče, otevřela kšeft a prodala mi dvě sedmičky oroseného. Po 130 kilometrech jízdy přišly opravdu vhod. Tím to ale nekončilo. Přišla s koštětem a místo pro stan mi umetla. Viděla, že sedím na odložené pneumatice a přinesla mi stoličku na sezení. Prostě super servis.

Mezitím mne celá vesnice pozorovala, jak si povedu. Zejména mladí kluci mne sledovali bedlivě. Předvedl jsem vypití 0.7 litru piva za necelou minutu, postavení stanu za pět minut, vzorné rozpálení benzinového vařiče a uvaření fazolí s lančmítem. Ale i já měl na co koukat. V neděli večer odcházely zdejší matrony z kostela. Pestrobarevné róby až na zem, ty vláčely ve zdejší deseti centimetrové vrstvě prachu a písku. Většina starších žen má tak vysedlá pozadí, že by se tam dal bezpečně postavit půllitr s pivem. Možná se to dá využít i jinak. Experimenty v tomto směru neplánuji.

[60 km V od Maun] Pták poskakující u silnice
[60 km V od Maun] Pták poskakující u silnice


Maun
Dalších 100 kiláků a byl jsem v Maunu. Našel jsem backpeckers dva kilometry od nákupních středisek. Kemp za klasických sto dešťovek. Po zaplacení mi nabídli, že za tu cenu mohu bydlet v pokoji. Odmítl jsem, travnatý kemp na břehu řeky mi učaroval. Objednal jsem na zítřek safari a byl jsem plný očekávání. Mimochodem, byl jsem jediný host a připadal jsem si spíše jako příbuzný. Vařil jsem v jejich silně zabordelené kuchyni a psi mne měli za nevlastního páníčka.

[50 km V od Maun] 50 km do Maun měla být děravá vozovka, realita byla příznivější
[50 km V od Maun] 50 km do Maun měla být děravá vozovka, realita byla příznivější

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy