Afrikou na kole: Z Maun do Francistown

27. 10. 2017 | 11:48
Přečteno 2155 krát
Jsem na své čtrnácté cyklistické cestě, tentokrát po jihovýchodní části afrického kontinentu.

Mikrobusem z Maunu do Nata
Nerad jezdím dvakrát stejnou trasu. Proto jsem se rozhodl vrátit se do Naty autobusem a odtud pokračovat zase vlastními silami. Ve středu jsem zjistil, že mohu jet jen velkým linkovým autobusem, do jehož zavazadlového prostoru se kolo s otočenými řídítky vejde. Autobusy odjíždí denně ve 12:30.

Měl jsem fůru času. Poválel jsem se ráno ve stanu a asi hodinu si četl svůj Kindle. Opulentní snídaně sestávala z ham and eggs ze tří vajec, okurky, rajčat, jogurtu a pomeranče. Zapil jsem to žejdlíkem kafe. Potom jsem rozdělil poslední kapitolu mého blogu na dva díly, aby se to rychleji načítalo. Rozloučil se se skvělým kempem a s každým členem personálu, což byli až na jednu výjimku rodinní příslušníci.

[Maun] Svělý kemping v Motsebe Backpackers - tráva, stoly, lavice
[Maun] Svělý kemping v Motsebe Backpackers - tráva, stoly, lavice

Vyjel jsem do pět kilometrů vzdálené internetové společnosti, kde jsem hodlal protlačit několik včerejších videí na web. Mají tři dny zavřeno, adaptace prostor. Zajel jsem na autobusový terminál, měl jsem dvě hodiny času do odjezdu autobusu. Dvouhodinové čekání nemiluji, a tak jsem zkoumal možnosti. Mikrobus pro 18 pasažérů měl malý přívěs. Šel jsem za řidičem, jestli mne vezme. "Když tam to kolo naložíš, tak pojedeš". Sundal jsem brašny, mezitím průvodčí uvolnil v přívěsu místo a poté mi kolo pevně přivázal provazem.

[Maun] Podařilo se mi naložit kolo na přívěsný vozík, nechám se odvézt do Nata
[Maun] Podařilo se mi naložit kolo na přívěsný vozík, nechám se odvézt do Nata

A už to frčelo. V autobuse jsem urval poslední místo na dvojsedačce u paní, jejíž pozadí bylo na tu úzkou dvojsedačku tak akorát. Mě tam zbývalo místo tak na půl zadku, žádný komfort. Musel jsem se na ní tlačit, abych nespadl do uličky na posledního pasažéra sedícího na obráceném odpadkovém koši. Přitom jsme si povídali kdo kam jede a tak dál. Můj těsný tělesný kontakt spolucestující zřejmě považovala za snahu o sblížení.

"Líbí se ti botswanský holky?", ptala se mne. "Jo, jsou fakt pěkný", odpověděl jsem zdvořile a o vysoké promořenosti populace AIDS jsem se diplomaticky nezmiňoval. Tím padly veškeré zábrany. "Chceš mne?", šokovala mne přímým dotazem. "Ale ty jedeš do Francistownu, já do Naty", povídám, abych ji nemusel přímo odmítnout. "Nevadí, vystoupím v Nata", pravila rezolutně. No to jsem zrovna tak potřeboval. Šrotovalo mi v hlavě, jak ji odmítnout a přitom neurazit. Pak mne to napadlo. "Hele, je moc vedro, radši si uděláme selfíčko". Zabralo to a do konce cesty už žádná nabídka nepadla.

[Gweta] Selfíčko se spolucestující z mikrobusu
[Gweta] Selfíčko se spolucestující z mikrobusu

V autobuse jsem byl jediný běloch. Malý dvouletý chlapeček, který seděl na mamince přes uličku, z pohledu na mne vždy dostal psotník. Teprve až se dvě hodiny prospal, dokázal se podívat na bledou tvář a modré oči bez toho, aby propadl v hysterický pláč. Musím říci, že už barvu kůže vůbec nevnímám. Spíše si všímám povahových vlastností, bezstarostnosti místních, spokojenosti s momentálním stavem a sklonem smát se jakýmkoliv kravinám. A hlavně spontánnosti. V autobuse byl mladík, který se celou čtyřhodinovou cestu nakrucoval podle chraplavé hudby z reproduktorů a ve vypjatých pasážích povstal a tančil, přestože byl z obou stran natěsno obložen spolucestujícími. Tohle musíte zažít.

[Gweta] V mikrobusu, chlapeček se mne už nebojí
[Gweta] V mikrobusu, chlapeček se mne už nebojí

Minule mne kemping v Pelican Lodge nijak nenadchl. Minul jsem ho a je dál až do Nata Lodge s očekáváním, že kemp bude lepší. Ani náhodou, kolo jsem protlačoval dvaceti centimetrovou vrstvou písku, abych se do kempu od recepce dostal (taky tam měli ceduli jen pro 4x4). Žádné stoly ani lavice, wifi slabá, k internetu jsem se vůbec nepřipojil. No, tu jednu noc to vydržím.

Bíno tancuj
Zapisoval jsem se v Nata Lodge na recepci. Recepční se mne ptala, co znamená Bina. "Jenom jméno, jiný význam to nemá", povídám. "A u nás to znamená tanec nebo tancuj." A hned mi začala za pultem předvádět, jak si ten tanec představuje. Přitom se vesele smála a vybízela mne "Bina bina".

Za zmínku rovněž stojí místní sekuriťák nepříliš pronikavého intelektu. Rozhodl se, že mé kolo koupí. Řekl jsem mu, že není na prodej, je to můj jediný dopravní prostředek. Trochu to ochladilo jeho zápal, ale vytrval. Po půlhodinách za mnou chodil s novou nabídkou, která tu předešlou navyšovala o závratných 50 pula (cca 105 Kč). S jiskrou v oku čekal, že mne konečně jeho nabídka ohromí a kolo bude jeho. Neměl jsem to srdce poslat ho do pihlele tmavé, ale ráno už jsem se ním odmítl bavit.

Po mizerné silnici připomínající tankodrom jsem opustil Nata Lodge a vydal se směrem ke 180 kilometrů vzdálenému Francistownu. Žádná pohodová jízda, pořád jsem civěl do zrcátek a v případě potřeby vypadl na kamenitou a rozrytou krajnici. Silnice A3, jedna z hlavních botswanských tepen, byla tak úzká, že dva protijedoucí kamiony to měly na knap. Pro mne tam prostě už místo nebylo. Dlužno dodat, že to řidiči kamionů kvitovali s povděkem, zatroubili a nebo poděkovali varovnými blikačkami.

[J od Nata] Silnice A3 místy připomínala tankodrom
[J od Nata] Silnice A3 místy připomínala tankodrom

Čeští inženýři znovu dobývají kdysi dobytou Afriku
Předjelo mě auto, zastavilo a řidič hned volal "ahoj". Martin Juchelka, český pracovník plzeňské Škodovky, byl evidentně rád, že vidí krajánka. Jel v protisměru, ale vrátil se, abychom si mohli pokecat. Bydlí ještě s kolegou v Palapye a dohlíží na instalaci škodovácké turbíny do nové elektrárny budované v blízkosti. Dal mi adresu hotelu kde bydlí a jestli mi to vyjde, rád se u nich zastavím.

[J od Nata] Pan Juchelka bdí nad montáží turbíny z plzeňské Škody v nové botswanské elektrárně
[J od Nata] Pan Juchelka bdí nad montáží turbíny z plzeňské Škody v nové botswanské elektrárně

Po pár kilometrech jsem uviděl u vjezdu na pozemek dřevěnou kostru připomínající iglú. Vyfotil jsem si ho a už u mne byl výrobce a chtěl za fotku dvacet pula. Povídám mu, neblbni, myslíš si, že kdybych měl peníze, že se budu v tomhle vedru mořit na kole. To vždycky zabere. Z byznysu sice sešlo, ale srdečně jsme si povídali alespoň čtvrt hodiny. Na pozemku má několik zkompletovaných stanových obydlí a poskytuje v nich ubytování za 60 pula na noc (tedy levněji než v kempu ve vlastním stanu). Slíbil jsem mu, že to dám na svůj web. Tak to tady máte.

[30 km J od Nata] Kostra stanového domku vystavená před ohradou výrobce
[30 km J od Nata] Kostra stanového domku vystavená před ohradou výrobce

Potom už to byla jen tvrdá makačka. Cyklocomputer mi naměřil maximálně 57 stupňů Celsia, průměrnou teplotu 41 stupňů. Pro představu, ohřejte si vodu na 57 stupňů a zkuste v ní udržet ruku. A v téhle suché pekelné výhni já tady jezdím ty svý stokilometrový trasy. Občas se objevila nějaká menší vesnice a já dokupoval pití. Zkusil jsem Sprite, nanic. Všechny sladké nápoje, včetně energetických jako Powerade, mi vysušují sliznice a pocit žízně ještě zvyšují. Voda, čaj a pivo, to jediné zde funguje.

Shánění vody
Bylo zřejmé, že budu spát na divoko a voda mi docházela. Zatímco piva a sladkých limonád jsem mohl koupit co hrdlo ráčilo, vodu nikdo neprodával. Nakonec jsem v Kulamogore objel tři garážové prodejny, až mi zavolali do čtvrté, kde měli v mrazáku tři půllitrovky vody. Nebylo to moc, ale s tím vydržím.

[120 km J od Nata] Spaní u silnice
[120 km J od Nata] Spaní u silnice

Najít místo na spaní bylo snadné. V této oblasti divá zvěř nežije, byl jsem v klidu. K večeři byla samozřejmě VPZ (večeře poslední záchrany). Dbám na to, abych měl vždy jednu v brašně. Tento gastronomický zázrak sestává ze dvou ingrediencí - plechovky fazolí v rajčatové omáčce a konzervě lančmítu. Díky velkému teplu jsou už v brašně předehřáté na 30 stupňů, stačí je lžící po vojensku bagrovat. Vzpomněl jsem si přitom na svého dávného spolupracovníka. Obědval vždy jenom sekanou v řeznictví s tím, že se jedná o nejlepší poměr proteinů k ceně.
Tento večer jsem navíc zaexperimentoval. Měl jsem v brašně sedmičku piva ještě z Maunu. Tekutinu jsem potřeboval, zkusil jsem to ohřáté pivo vypít. Nebylo to tak hrozné, jak jsem se obával. Pouze mi půlhodinu po vypití klesla víčka a já spal blažených 10 hodin až do ranního svítání v půl šesté.

[130 km J od Nata] Krajinu oživily skály a velké balvany
[130 km J od Nata] Krajinu oživily skály a velké balvany

Ráno mě trápil silný protivítr a k tomu silný provoz. Byla neděle a kamionů jezdilo víc než v pracovní dny. Nicméně těch 60 kilometrů do Francistownu bylo oproti včerejšku hračka.

[Řeka Shashe] Pasačka oslů vyráží k napajedlu
[Řeka Shashe] Pasačka oslů vyráží k napajedlu

Francistown
Druhé největší botswanské město, 150 tisíc obyvatel. Jedno z nejstarších měst zažilo rozkvět díky zlaté horečce, když geolog Karl Mauch objevil v okolí města zlato v roce 1860. Město má jedinou hlavní třídu souběžnou se železniční tratí z Kapského města do Káhiry (Rhodesův projekt). Její jméno - Blue Jacket - je na památku Sama Andersona, prvního může který prošel západní poušť Austrálie se svým ručně taženým vozíkem. A chodil oblečen pouze v modrých džínách.

[Francistown] Na hlavní třídě Blue Jacket
[Francistown] Na hlavní třídě Blue Jacket

Ve zmíněném centru jsou zastoupeny všechny významné obchody a supermarkety - Spar, Shoprite, Pick and Pay a Choppies. Ve Sparu jsem nakoupil jídlo - měli tam čerstvě upečené T-bone steaky, dal jsem dva kusy. K tomu jsem nabral bramborový salát, červenou řepu a zelený salát ze salátového baru. Maso se musí zapít pivem. To se však smí prodávat jen ve speciálních obchodech, nikoliv v supermarketu. Šel jsem do Tops (filiálka Sparu pro chlast). Bylo zavřeno, neděle má být věnována duševnímu rozjímání a tak se alkohol prodávat nesmí. Později jsem zjistil, že většina obchodů má v neděli buď zavřeno, nebo prodávají do 13 max 14 hodin. Pouze supermarkety do 17 hodin.

[Francistown] Před Civic Center
[Francistown] Před Civic Center

Jel jsem do kempu vzdáleného pět kilometrů od centra města a přitom narazil na City Inn. Ubytování jako v motelu, s kolem jsem bez problémů zajel do 40 metrů čtverečních velkého pokoje. Pouze wifi pomalá, ale to je tady všude. Dokonce mi prodali i pivo z hotelové restaurace, pohoda. Zbaštil jsem steaky, vypral a vyrazil do města. Tam chcípl pes, většina obchodů zavřených, nic se nikde nedělo. Alespoň jsem nakoupil zásoby, hlavně ovesné vločky, které jsem ráno dojedl. Město je spíše roztahaná vesnice a kdo se sem nedostane, rozhodně o nic nepřijde.

[Francistown] Mešita
[Francistown] Mešita


[Francistown] Afrikánský kostel
[Francistown] Afrikánský kostel

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy