Fiala a Genscher

05. 02. 2018 | 09:21
Přečteno 3430 krát
Před třemi měsíci jsem v blogu Fialova volba jmenovanému poradil, co má dělat, aby se z Fialy-politologa stal Fiala-politik. Neposlechl mne, ale stále má šanci jít ve šlépějích Hanse-Dietricha Genschera nebo Joschky Fischera. Ale nesmí dlouho váhat.

Motivem k napsání tohoto blogu byl velmi zajímavý rozhovor Jaroslava Kubery s Emmou Smetana na DVTV. V závěrečné části se rozhovor točil kolem sestavování vlády:

ES: Vy jste jakoukoliv koalici s Ano vyloučil, s tím, že ten důvod je principiální, co je to za princip?
JK: No princip je ten, že voliči z důvodů té minulosti, kterou ODS má, jí nedali dostatek hlasů, aby ODS byla rovnocenným partnerem. To je jednoduché, kdyby ODS měla 22 procent,.tak samozřejmě je to úplně něčem jiném vstoupit do vlády.
ES: Takže důvod je slabost ODS, nikoliv obavy z hnutí ANO?
JK: Je to tak, co bysme tam dělali s našimi dvanácti procenty?
ES: Mohli byste například zabránit teoretické koalici nebo menšinové podpoře vlády s hnutím ANO.
JK: ……My nemáme tu sílu, abychom tomu mohli zabránit.


Poté Jaroslav Kubera dodal:
Ale zase představy některých novinářů o tom, že, nebo politiků, že by Andrej Babiš jako udělal velkoryse gesto, tak dobrá, abych uvolnil stavidla já tedy premiérem nebudu a pojďte do tý koalice, tak to je nesmyslný požadavek, on vyhrál to je bezesporu on ty volby fakticky vyhrál, to mu nemůžeme nijak odepřít.

Pokrytci a alibisté

Začnu od konce. Poslední citovaný výrok Jaroslava Kubery je přesně to, co by si měli všichni novináři a politici uvědomit a jednat podle toho. Čapí hnízdo je problém Babiše a představitelé ODS, TOP09, KDU-ČSL i dalších stran ho jen využívají jako alibi, kterým chtějí zakrýt svůj strach z účasti na Babišově vládě. Politici všech uvedených stran jsou ovšem pokrytci, protože jejich vrcholní představitelé, včetně současného předsedy TOP09 Jiřího Pospíšila a předsedy poslaneckého klubu TOP09 Miroslava Kalouska, seděli sedm měsíců v druhé Topolánkově vládě, vedené ODS, jejímž prvním místopředsedou byl sprostý obviněný Jiří Čunek, tehdejší předseda KDU-ČSL. A nikomu z nich, ani Topolánkovi, Schwarzenbergovi, Parkanové, Nečasovi, Julínkovi, již jmenovaným Kalouskovi a Pospíšilovi či dalším místopředsedům vlády Bursíkovi a Vondrovi to nevadilo a nikdo nevolal po jeho rezignaci „z principálních důvodů“, ba naopak, měli pro jeho úděl pochopení, podrobněji zde.

Na velikosti nezáleží

Kubera ovšem projevuje překvapující neznalost nedávné historie u našich sousedů, kde byli vicekancléři a minstry zahraničí dvě osobnosti, jejichž strany měly vůči svým větším koaliční partnerům čistě početně daleko menší váhu, než by měla ODS ve vládě s ANO. Mám na mysli především Hanse-Dietricha Genschera (21. 3. 1927 – 31. 3. 2016) z FDP, jenž byl ministrem zahraničí v letech 1974-1992 a to jak za vlády kancléře Helmuta Schmidta (SPD), tak od roku 1982 ve vládě Helmuta Kohla (CDU/CSU). Genscher byl považován za mistra diplomacie a hlavního architekta sjednocení Německa. Hvězdný okamžik jeho kariéry přišel 30. září 1989 v 18.59, kdy z balkonu německého velvyslanectví na Malé Straně oslovil zhruba 4000 východním Němců tísnících se v zahradě velvyslanectví, kam se uchýlili v naději, že budou moci odcestoval do Spolkové republiky, onou památnou větou, jejíž konec zanikl v jásotu čekajících Němců:

"Wir sind zu Ihnen gekommen, um Ihnen mitzuteilen, dass heute Ihre Ausreise…"
(„Přišli jsme k vám, abychom vám sdělili, že dnes byl váš odjezd…“)


Je dobré připomenout, že Němci se tísnili na německém velvyslanectví proto, že na žádost NDR českoslovenští pohraničníci prakticky uzavřeli pro východní Němce hranice do Maďarska, které již od května 1989 postupně likvidovalo hraniční zátarasy do Německa a tím prakticky, byť ne oficiálně, otevíralo hranice.

Procento hlasů pro FDP ve volbách do Bundestagu přitom po celou dobu kolísalo mezi 6,9 % a 11 %, což bylo čtyřikrát až sedmkrát méně, než kolik dostaly SPD nebo CDU/CSU. Pozice FDP vůči svým partnerům byla tedy z hlediska počtu poslaneckých křesel v Bundestagu výrazně horší, než by byla pozice ODS vůči ANO v naší Poslanecké sněmovně. Ve volbách v březnu 1983 chybělo samotné CDU/CSU v 520členném Bundestagu k absolutní většině dokonce jen šest křesel a pozice FDP s 35 křesly se zdála početně slaboučká.

A přesto se FDP s Genscherem ve vládě prosadila a zahraniční politiku dělal primárně Genscher, ne Schmidt či Kohl, byť oba byli mimořádné a ve svých stranách nezpochybnitelné osobnosti. Důvod byl dvojí: Genscher byla osobnost a Schmidt i Kohl FDP k vytvoření efektivní dvoučlenné koalice potřebovali.

To samé se opakovalo v letech 1998-2005, kdy vládla koalice SPD-Zelení, kancléřem byl Gerhard Schröder, „Genosse der Bosse“, a ministrem zahraničí Joschka Fischer, další výrazná osobnost, jejíž životní příběh je názornou ilustrací Churchillova výroku "Kdo není ve dvaceti levičák, nemá srdce, kdo je levičák ve čtyřiceti, nemá rozum."

Fischer ho dostal tak akorát a pod jeho vedením Zelení získaly ve volbách do Bundestagu v roce 1998 6,7 % hlasů, což bylo sice daleko méně než 40,9 % hlasů pro SPD, ale Schröder Zelené potřeboval a tak se Joschka Fischer stal vicekancléřem a ministrem zahraničí. A velmi rychle se stal nejoblíbenějším německým politikem a všeobecně uznávaným ministrem zahraničí.

Jak se (ne)stát osobností

Genscher, stejně jako Fischer, se osobnostmi nenarodili, ale stali se jimi svými postoji a rozhodnutími. Pro Genschera byl zlomem roku 1982, kdy se jako předseda „trpaslíka“ FDP rozhodl v důsledku neshod v hospodářské a sociální politice vyměnit jednoho velkého koaličního partnera, SPD, za druhého, CDU/CSU. Tato zrada byla velmi riskantním krokem, protože neměla plnou podporu ani uvnitř FDP a nebylo jasné, jak ji přijme veřejnost. 1. října 1982 Bundestag vyslovil Schmidtovi konstruktivní nedůvěru a současně zvolil Kohla kancléřem a Genscher pokračoval jako vicekancléř a ministr zahraničí. Tím ovšem věc neskončila a za měsíc po své volbě kancléřem Kolhl vyvolal velmi sporným způsobem, který zde nebudu popisovat, předčasné volby, v nichž v březnu 1983 CDU/CSU získala rekordních 48,8 % hlasů, ale FDP stále potřebovala. Kohl a Genscherem vytvořili sehraný tandem, který na podzim 1989 nezaváhal a využil jedinečné příležitosti k znovusjednocení Německa. Dvojkoalice typu obr-trpaslík mohou fungovat za předpokladu, že je vedou osobnosti typu Kohl-Genscher či Schröder-Fischer, které vědí, že obr musí dát trpaslíkovi důvod, aby v koalici slovy našich politiků "prosazoval své zájmy" , a trpaslík nesmí naopak obra vydírat.

Genscher v roce 1985 odstoupil z funkce předsedy FDP, ale zůstal vicekancléřem a ministrem zahraničí. Nikdo z jeho následovníků ve funkci předsedy FDP nezískal ani zlomek politického vlivu a respektu, který měl Genscher. A zatím ho nemá ani současný předseda FDP Christian Lindner, který stranu vede od konce roku 2013. FDP se pod jeho vedením snažila koncem minulého roku při jednání s CDU/CSU a Zelenými o vytvoření jamajky boxovat o dvě váhové kategorie výše, než kam patří, a když neuspěla, hodila do ringu ručník a z jednání odešla se slovy „je lépe nevládnout, než vládnout špatně“. Lindner tím uškodil sobě i FDP, ale hlavně přivedl Německo do situace, na níž není zvyklé a z níž se jen klopotně dostává. Uvidíme, zda tímto riskantním krokem získá, podobně jako Genscher v roce 1982, ale já bych si na to nevsadil.

Kdo se bojí, nesmí s Andrejem

Poučení z nedávné historie u našich sousedů je jasné a měla by si ho vzít k srdci ODS a především Petr Fiala. Babiš by dal bezpochyby přednost dvoučlenné koalici s ODS, než jakékoliv upatlané vládě s podporou Okamury a Filipa a Fiala by mohl jako ministr zahraničí uskutečňovat eurorealistickou politiku, o níž tak rád hovoří. Je jen na něm, zda půjde ve stopách Genschera a Fischera, nebo zůstane politologem. Přál bych jemu i nám to první. První, co ovšem musí udělat, je zapomenout na Čapí hnízdo a řídit se v tomto ohledu názorem Jaroslava Kubery.

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy