Vyvolávání ducha starého Fritze

24. 01. 2012 | 00:11
Přečteno 4701 krát
24. ledna 1712 před 300 lety se narodil v Berlíně v rodině braniborských Hohenzollernů korunní princ Bedřich. Pozdější symbol osvíceného absolutismu a pruského patriotismu. Vojevůdce a tvrdý reformátor, kterým započal i zvláštní vztah mezi Pruskem a Ruskem, ovlivňující pozdější evropskou geopolitiku.

null
null

Bedřich Pruský (1712 - 1786)

Třetího pruského krále připomínám m.j. i ve vztahu k oživlému sporu mezi evropskými konzervativci a liberály o starém pojmu prušáctví. Patrioti kdysi spojovali s prušáctvím starého Fritze ctnosti jako je píle a činorodost, smysl pro čest a pro práci ve prospěch celku. Když ale byla nedávno v Německu znovu vydána kniha Oswalda Spenglera „Preußentum und Socialismus“ (1919), hledali mnozí v staropruské tradici spíše paralelu se současnými eurokratickými elitami a jejich byrokratickými a militaristickými sklony. Je to oprávněné ?
Starému Fritzovi se v historii ne nadarmo říká „Friedrich II. der Große“. Do jeho nástupu na pruský trůn bylo Německo vyřazeno z velkých světových dějin, sužoval je přežilý a neefektivní systém roboty i svrchovanost zhruba tří set omezených zemských vrchností. Oproti stavu, který různá knížátka udržovala v těchto trpasličích tyraniích, byly Bedřichovy reformy relativně pokrokovou změnou. Reformy ale prosazoval s pomocí junkerských důstojníků a byrokracie a nikdy nepřekročily meze pozdně feudální společnosti.
Romantizující obraz starého Fritze, osvíceného krále žebráků, obcházejícího v staré uniformě, s copem a holí své Prusko, se rozšířil při vzestupu německého nacionalismu. Rod Hohenzollernů byl podle této mytologie povýšen na rytíře německé národní myšlenky, který získal nárok na vůdcovství v německých zemích. Realita byla samozřejmě vzdálená této legendě. Gotthold Ephraim Lessing jako rodilý Sas označil pruský stát v dopise z roku 1769 za stále nejotročtější stát v Evropě. A Karel Marx psal ve svém „Die Taten des Hauses Hohenzollern“ (1849) o Bedřichovi Velikém jako o příteli osvěty šířené lískovou.
Když Bedřich usedl ve svých 38 letech na trůn, považovali ho v Evropě za trpasličího krále, kterého mohli mocní jen zneužívat ke svým cílům. To že se stal úspěšným představitelem osvíceneckého absolutismu ovlivnily nejen objektivní proměny materiálních a duchovních poměrů ve společnosti, ale také subjektivní vlivy, které na něj v mládí působily. Jeho učitelé mu přibližovali základní osvícenecké myšlenky, které se dostávaly do příkrého rozporu s úzkoprsým a bigotním prostředí pruského dvora za vlády jeho otce.
Podle jeho životopisců se Bedřich neusiloval být pouze Caesarem, nýbrž i Markem Aureliem. Sám navrhl základní osnovu svého letního sídla zámku Sanssouci v Postupimi do kterého se pak v roce 1747 přestěhoval. Opakovaně tu přijal Voltaira, který chápal Evropu jako jakousi velkou republiku rozdělenou na několik států a snil o osvíceném imperátorovi, který by dokázal Evropu sjednotit shora. Ze vzájemné korespondence Bedřicha s Voltariem tak vznikl jeho spisek “Antimachiavelli oder Versuch einer Kritik über Regierungskunst“ (1740), kde podrobil kritické analýze Machiavelliho státotvorné zásady. Sám se ovšem svými filosofickými ideály moc neřídil a s Voltairem se nakonec nepohodl.
Bedřich o své roli monarchy rád říkal : „Jsem první služebník svého státu.“ Posilování funkcí státu spolu s militarizací bylo zárukou vnitřní stability i vnější moci země. Organizace pruské armády a způsoby jejího boje byly ve své době skutečně nejlepší a všechny evropské vlády je postupně přejímaly. Dalším krokem byla unifikace práva a oddělení kompetencí soudů a správy (zaniká patrimoniální justice). Za „fridericiánského státu“ vznikla silná úřednická vrstva, spojená i s vysokými financemi. Průmyslu a obchodu se věnovalo měšťanstvo, junkerská šlechta se zaměřila na pozemkové vlastnictví.
Nástrojem posilování země měla být územní expanze. Mladý král Bedřich neuznal pragmatickou sankci, která přisoudila rakouský trůn Marii Terezii a údajně se vyjádřil o jejím panování jako o vládě spodniček. Rakouská císařovna ho na oplátku nazývala “zlý muž v Sanssouci”. Prusové nakonec ve válce o dědictví rakouské (1740-1748) připojili podstatnou část bohatého Slezska až po Opavu, a Kladsko na dvě staletí k Prusku. Slavný Clausewitz o této válce napsal že v žádné jiné válce neprolínala politika strategii jako v této.
null
null

Pruské bombardování Prahy v roce 1757

Touto válkou samozřejmě rivalita mezi hlavními evropskými velmocemi neskončila. V tzv. sedmileté válce (1756-1763) se Prusko se nechalo najmout za nemalé subsidie Anglií proti Francii a Rakousku. A k protipruské koalici se zase přidalo Rusko Švédsko a Sasko. Prusko tak muselo válčit na západě i východe, na severu i jihu. Anglie byla nakonec chatrný spojenec, za zády Prusů jednala dokonce s druhu stranou a po smrti britského předsedy vlády Williama Pitta ukončila i vyplácení finanční pomoci . Bedřich se ocitl v kritickém postavení a téměř Prusko pohřbil. Ruská a rakouská vojska v roce 1760 dokonce dobyla Berlín..
Válečné spory mezi velmocemi tehdy zasáhly celý kontinent a i americké kolonie. Paralelu s dneškem nabízí i první mezinárodně významná vlna finančních krachů v roce 1763. Válčení vyvolalo vyšší potřebu kapitálu, což vedlo ke vzniku bubliny směnných papírů, k inflaci a k radikálním měnovým reformám.Všeobecná platební neschopnost klíčových obchodních domů v roce 1763 již bohužel vyvolala řetězovou reakci v celé Evropě, která se pak hasila mimořádným importem.drahých kovů. V roce 1765 také vzniká pruská státní banka.
Na konci sedmileté války se podařilo Prusku svojí diplomacií neutralizovat ruské nebezpečí na východě. Bedřich se zasadil za sňatek ruského následníka trůnu Petra s anhaltskou princeznu Sofii Frederikou Augustou (jejíž matka byla z holštýnského rodu a její otec byl pruský maršál). Po smrti ruské carevny Jelizavety se projevily sympatie careviče Petra k Prusku, uzavřel s Pruskem separátní mír a vrátil mu východní Prusko. Válečná remiza umožnila Prusku se stabilizovat a stát se definitivně velmocí.
Politika cara Petra III. po nástupu na trůn vyvolala odpor, který vyústil v palácový převrat. Ruský historik Vasilij Ključevskij ho ve svém díle „Pусская история“ (1890) označoval za pruského donašeče Ruského trůnu se ale ujala jeho vdova, anhaltská princezna, která konvertovala k pravoslaví a vládla už pod ruským jménem Jekaterina (Екатери́на II. Великая). Z počátku jí tlak domácí opozice přinutil nazvat Bedřicha nejhorším nepřítelem Ruska. Válku s ním už ale neobnovila a dohodu s Pruskem v roce 1764 znovu potvrdila.
S Bedřichem carevna Jekaterina nalezla shodu i když vyzval Rusko k prvnímu dělení Polska v roce 1772. Prusko mohlo anektovat západní Prusy a Varmii, dosáhlo spojení s východními Prusy spolu se slezským územím se jeho rozloha oproti roku 1740 téměř ztrojnásobila. Mocenský dualismus protestantského Pruska a katolického Rakouska pak vyloučil snahy využít k německému sjednocování středověkou Svatou říši římskou, pro kterou se vžil název „Sacrum Romanum imperium nationis Germanicae“. Bedřich už na císařskou korunu v podstatě kašlal, považoval ji za prázdný titul. Naopak před smrtí založil ještě konkurenční „Spolek knížectví“ (Fürstenbund), který ale už byl jen epizodou a velkoněmecké ambice se realizovaly po jiné linii (založení „druhé říše“ v roce 1871).
null
null

Pruská orlice s písmeny FR (fridericus rex) na hrudi

Kdo vyvolává ducha starého Fritze, neměl by zapomínat, jak ho už jeho souputníci měli plné zuby (viz např. Mirabeau : „De la Monarchie Prussienen sous Fréderic le Grand“, 1788). Osvícený despota na konci svého života zhořknul a nesnášel jiné názory. Proč se přesto starý Fritz stal symbolem úspěšnosti reforem shora ? Pro budoucnost se ukázal lepší paternalismus silného státu než závislost lidí na zvůli feudálních stavů (osud tehdejšího Polska je toho důkazem). U nás měly podobný význam josefínské reformy.
Problémem vrchnostenských reforem je legitimace zdola – osvícené autoritářství hlásá „vše pro lid, ale ne jeho prostřednictvím“. Nelze je zavrhovat, někdy jsou i objektivně nutné, ale váznou v rozporech, které neumí řešit. V minulosti šlo o byrokratický pruský stát či klerikální církevní reformy, z novější doby lze za reformy shora považovat třeba čínský tengismus nebo integraci EU. Dnes nemá Evropa mnoho společného s pruskou disciplinou ani konstitutivní odpovědností za společné myšlenky a cíle. Ale bohužel ani s vyšší emancipací člověka a větší svobodou jednotlivce. Staří duchové tu prostě už nepomohou.

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy