Vláda neobětuje sebe ale občany

21. 03. 2012 | 07:31
Přečteno 3529 krát
Při hlasování o nedůvěře obhajoval premiér Nečas reformní étos své vlády jako by byl přesvědčen, že se vlastně obětuje nenahraditelné a jediné správné reformní myšlence. A vzkázal do opozičních lavic i nespokojencům na náměstích, že nastolit otázku existence takové vlády je pro něj jen jenom populistická fraška.

Jaké jsou to ale reformy? Říkat tomuto paskvilu reforma je to dost špatný vtip. Realita hospodářské recese odhaluje slabá místa reforem, které jsou nakonec kritizovány i zprava. Krásným příkladem může být daňová reforma. Před volbami žádná z vládních stran neslibovala, že bude zvyšovat daně, a vida. Děje se tak a jako by nyní zbývala už jenom debata, jestli vám berně šáhnou do pravé, anebo do levé kapsy.
Vláda k tomu dodává, že břemeno reforem, spravedlivě rozdělí. Od roku 2009, kdy procházíme první a druhou vlnou krize, stále slyšíme, že uskromnit se musí všichni. Fakta ale hovoří jinak. Podle šetření z konce loňského roku v České republice přibyly tisíce dolarových milionářů. Konkrétně mezi rokem 2010 a 2011 jich přibylo o 29 % a dnes je u nás dolarových milionářů víc než před krizovým rokem 2009. Takže tahle vypadá v realitě to spravedlivé uskromňování každého.
Pokud jde o údajný bezmyšlenkový populismus kritiků tak 80% občanů ČR podle průzkumů veřejného mínění si už nemyslí, že tato vláda je jejich vládou. Samozřejmě lidé jsou různě vybaveni informacemi. Někteří se dají omámit tou či onou propagandou Ale myslí si snad někdo, že těch 80 % občanů České republiky jsou pitomečkové, kteří nedomýšlí reálné možnosti ekonomiky a politiky atd.? Pokud si vláda nemyslí, že tito občané trpí diagnozou idiocie, mělo by se to nějak odrazit na její sebereflexi. Bohužel zatím nula!
Vládní poslanci se při hlasování o nedůvěře snažili demonstrovat takřka idylickou soudržnost. Přitom každá z koaličních stran problémy hází na tu druhou a jdou si navzájem po krku. TOPka říká, že pokud bude odsouzen dřívější ministr dopravy Bárta, že nemůže v této vládě vydržet. A „bártostrana“ s ústy svých představitelů předvádí jak vyjednala lidem vynikající věci, protože to nikdo jiný za ně neudělá. Skóre je ale jednoduché: Měla být daňová progrese, není! Mělo být majetkové přiznání, není! Véčkaři oprašují svůj volební program do té doby, než o tom musí hlasovat. A pak už jde jen o zachování vládních křesel. a splnit základní úkoly, kterými ale nejsou spravedlivé reformy. Těmi je odvést miliardy církvím, odvést miliardy do penzijních fondů no a pak po nás potopa. Tak to asi myslí TOP 09, když říká: neopustíme loď v bouři.
V podstatě jsme tady svědky, že za tou idylickou fasádou se schovává bankrot prodavačů iluzí, kteří cosi naslibovali před dvěma lety a nejsou už ani schopni se důvěryhodně tvářit že to splní. Základním znakem této vlády je rozpočtová odpovědnost. Neustále slyšíme, že do roku 2013 se má deficit snížit pod 3 % a na tomto základě v roce 2016 má být dokonce deficit nulový a nastane zásadní obrat. Podívejte se ale na rozpočet v roce 2009, jak dopadl, jak se sype systém veřejných rozpočtů v roce 2012. Připomíná to známou filmovou komedii „Jak básníkům chutná život“; když tam pedantický pan učitel Hájek plánuje život se svou snoubenkou a říká nad grafikonem „a pak už přijdou jenom samá pozitiva a sociální jistoty“. Vláda je jak ten pan učitel Hájek. Bohužel, jemu to nevyšlo a vládě to také nevyjde.
Až spadne maska z toho, že vládní rovnice rozpočtových výhledů nevyjdou, odhalí se skutečné varianty vývoje. Jednou variantou je, že ekonomický vývoj ve světě i slábnoucí sociální smír, si vynutí zpomalení politiky konsolidace veřejných financí. Je otázkou zda by nebylo lepší včas aktivně využít manévrovací prostor který ČR zatím ještě má oproti jiným zemím. Proč se nezaměřit důrazněji na kofinancování evropských projektů, na daleko větší kapitálové injekce do vybraných výrazně multiplikujících projektů. Nic takového se ale nepřipravuje, takže i ten prostor, který tady je, nebude zřejmě využit.
Druhá možná varianta je uvažovat o odlišném mixu, spravedlivějším mixu konsolidačních opatření. Na to téma je minimální diskuse. Víme zatím jediné, že se hledá nejlépe stravitelná a pokud možno salámovou metodou podávaná varianta zvyšování nepřímých daní, protože ty se dobře vybírají. Má být zvýšeno inkaso DPH o zhruba 40 mld. Kč (část půjde na penzijní reformu, část - protože jde o sdílenou daň - tak bude směrována k územním rozpočtům a jenom část přijde do státního rozpočtu). Copak neexistuje jiná alternativa ?
Nikdo dnes nebude navrhovat nějaké extrémní hodnoty daňových sazeb, ale je reálná alespoň třípásmová a daleko výraznější daňová progrese, než o které uvažuje pan ministr financí a kterou slibují véčkaři. Vládní jen symbolická verze by znamenala, že se na dani z příjmu vyberou od našich milionářů tak tři čtyři miliardy, víc to nebude. To nepokryje ani peníze, které získali tito milionáři tím, že se jim zrušili stropy na odvody do sociálního a zdravotního pojištění. Takže nula od nuly pojde.
Důležitým, ale dosud nevyužitým zdrojem je korporátní daň neboli daň z příjmů právnických osob. Nemusí jít o plošné zvýšení. Proč pronásledovat malé firmy, malé korporace? Opakovaně jsem navrhoval dvě sazby, pro velké podniky zvlášť a pro malé podniky zvlášť. Ty velké podniky to určitě nepoloží. Zvažme třeba i návrat ke zdanění dividend, to také není malá částka. Podobně lze uvažovat o progresi majetkových daní. To umožní šanovat menší majetky a vybrat srovnatelně více od těch opravdu velkých. A proč je u nás odkopávána, v Evropě už poměrně běžně diskutovaná, záležitost podílu bankovního sektoru v podobě daně z finančních traskací?. To už jsme někde na řádu 30 - 40 alternativních miliard korun. A máme rozpočet zbilancovaný daleko méně bolestivě, než jak navrhuje vláda.
Součástí konsolidace veřejných financí jsou i bilance veřejného pojištění. Panika, že se nám zhroutí penzijní účet, protože nám stárne populace není na místě. I nezávislými experty spočítáno, že toto riziko nastoupí nejdřív za 15 let. Nyní lze postupovat tak, že v systému necháme peníze, může to být 15, 20 miliard, které by jinak tzv. opt-outem byly vyvedeny pryč. Další zdroje získáme když zrušíme zcela stropy na odvodech. A je-li situace skutečně tak mimořádná, tak než ekonomika chytne druhý dech, no tak můžeme znovu začít diskutovat superdividendy. ČEZ není v tak zlé kondici aby si superdividendu nemohl dovolit. Místo toho ale vláda chystá občanům dáreček v podobě energetických daní, které by měly vydělat do rozpočtu dalších 6 miliard, ale u řadových chudých domácností to vyvolá tlak na sociální kompenzace a na ty opět chybí.
Prostě je možno diskutovat o reálných alternativách. My je klademe na stůl. Demokracie, to není dát občanům formální šanci přijít ke zdi nářků a tam se vyplakat. Demokracie je dialog s občany a vybírání z více variant řešení tak, aby to vyhovovalo většině i společné budoucnosti. Jestliže bude růst ve společnosti vztek z bezvýchodnosti protestů, tak to je přesně to, co nahrává fašizaci. Fašizaci nezpůsobí různí iniciátoři možná někdy i naivních protestů. Fašizaci způsobuje těžká sociální situace a bezvýchodnost a jestliže chceme fašizaci čelit, tak musíme především se zbavit onoho tabu, že jiné cesty neexistují. Prozření pak přijde a inspirace ze zemí, kde se již tak stalo - nemusí to být jenom Slovensko - je myslím dost zřejmá. Jestli se chceme považovat za politicky vyspělou zemi, tak se nebojme dopřát těmto alternativám sluchu.

Z parlamentního vystoupení k hlasování o nedůvěře vládě – publikováno na www.parlamentnilisty.cz

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy