Islandské inspirace bez mýtů

24. 04. 2012 | 09:34
Přečteno 5084 krát
Hospodářská krize na podzim 2008 rozmetala islandský ekonomický zázrak, který se stal počátkem 21. století symbolem globálního růstu. Důsledkem pádu do dluhů a znehodnocení celoživotních úspor islanďanů byla občanská revolta a vyvolání předčasných voleb. Nyní někteří dávají islandskou zkušenost za vzor i lidem v ČR.

null
null

Výbušnost současné politické situace je značná. A právě proto neuškodí podívat se na originální příběh Islandu s nadhledem. Vládní pravice používá strašák řecké neodpovědnosti – realitou je, že ČR má do řecké cesty daleko. Média malému Islandu nevěnují příliš pozornosti a tak o událostech v zemi gejzírů existují velmi rozporné představy. Jak je to tedy se zamlčenou islandskou „revolucí“ ?

Především je obtížné srovnání s ČR. Tento malý ostrov v severním Atlantiku má jen 300 tisíc obyvatel. Nemá vlastní armádu a tak garantem bezpečnosti jsou zejm. USA (i když se američané v roce 2006 stáhli ze špionážní základny Keflavik a nyní tuto funkci plní kontingent NATO). Svou dosud spíše izolacionalistickou politiku překročil Island až nedávno přihláškou do EU v roce 2010 (nyní je v přístupovém řízení). Je tedy naivní myslet si že Islandané udělali na zbytek světa dlouhý nos a nyní si tam dělají co chtějí.

Specifický je příběh islandských bank. Islandské banky byly privatizovány v roce 2000 tehdejším premierem Davidem Oddsonem. Jejich následná riskantní úvěrová expanze závisela na značně nezodpovědném prodeji cizích dlužních úpisů, jejichž objem vystoupal k výšinám. Nabízeli vkladní účty i cizím zájemcům. Bankéře nikdo nekontroloval, žádný regulační úřad, vláda nad nimi držela ochrannou ruku.
V přerostlém finančním průmyslu nacházeli práci mnozí občané, lidé si brali hypotéky, kupovali velké podíly v zahraničních podnicích. Cenou bylo obrovské zadlužení bank – dluh těch největších dosáhl téměř 61 miliard dolarů, což je více než pětinásobek ročního HDP Islandu (veřejný dluh Islandu byl přitom tehdy jen na 1/3 HDP) . Pád po kolapsu tří největších bank v září a říjnu roku 2008 byl proto ošklivý. Konečný dluh celého bankovního sektoru dosáhl 85 miliard amerických dolarů.
Jako první se dostala do problémů Glitnir, třetí největší banka v zemi. 29. září 2008 převzala vláda nad ní kontrolu a poskytla jí podporu ve vši 600 miliónů eur. Další byla Landsbanki (druhá největší banka v zemi), které už ale Islandská centrální banka odmítla poskytnout úvěr Islandský parlament urychleně schválil balíček zákonů umožňující opět znárodnit islandské banky). 7. října 2008 pak islandská vláda Landsbanki znárodnila a propustila původní management. Současně začala vyjednávat s Ruskem o půjčce 4 miliard eur, k dohodě ale nakonec nedošlo. K vyplacení střadatelů nabídla islandské vládě půjčku 3 miliard liber britská vláda
. Islandská krona v této situaci prudce padla – v roce 2007 bylo 64 ISK za USD. nyní se její kurz propadá až na 305 ISK za 1 EUR. Islandská centrální banka se snažila zasáhnou proti propadu měny fixaci kursu, ale trh už nefungoval a likvidita byla nulová. Zastaveno bylo obchodování s akciemi islandských bank na islandské burze. Británie napojená na islandský finanční sektor pohrozila Islandu tvrdými právními kroky. Panika způsobená kroky britské vlády smetla největší islandskou banku Kaupthing a přinutila jí hledat pomoc u státní správy.

Bankovní systém Islandu tak přestal téměř fungovat. Po velkém bankovním experimentu zůstaly velké dluhy (většinou v cizích měnách). Islandská vláda se po převzetí bank (nešlo o klasické znárodnění) dostala do vážného problému s nedostatkem kapitálu a byla nucena vyjednávat o půjčce na zvýšení devizových rezerv. V listopadu 2008 získal Island získal podpůrnou půjčku od MMF ve výši přibližně 2,1 miliardy USD za podmínek provedení některých reforem a postupného uvolnění kurzu islandské koruny a splácenou v letech 2012 až 2014. Zajímavé je, že i za toho stavu Island přispíval a přispívá ČR a dalším 14 zemím střední, východní a jižní Evropy v rámci tzv. EEA/Norských fondů.

Kolaps islandských bank donutil islandské občany k dramatickým demonstracím, nejintenzivnějším od vstupu Islandu do NATO v roce 1949. Sporadicky začaly již v říjnu 2008, ale počátkem roku 2009 přerostly v pouliční bouře a výtržnosti. Demonstranti bušili do hrnců, troubili na vuvuzely, házeli dýmovnice a vysklili několik oken parlamentu. Rachot pánví a hrnců způsobil, že se pro události na Islandu vžilo označení „kuchyňská revoluce. Když byl proti demonstrantům použit slzný plyn, napadli vajíčky a sněhovými koulemi před úřadem vlády premiéra Geirama Haardeho.
Konzervativní premiér nakonec 23. ledna 2009 oznámil, že se v dubnu uskuteční předčasné volby a že vzhledem ke svému onemocnění rakovinou nebude znovu usilovat o funkci. Prezident Ólafur Grímsson zasáhl proti snaze vlády prosadit zákon, podle něhož by se vyplatilo kolem 8 miliard amerických dolarů vládám Británie a Holandska, jako kompenzace vkladů jejích občanů. Dokonce se dvakrát k tomu mohli občané vyjádřit ve formě referenda.

Překlenovací menšinový kabinet, jenž zemi dovedl k volbám tvořili sociální demokraté se zelenou levicí. Premiérkou se stala někdejší ministryně sociálních věcí Jóhanna Sigurðardóttir, vůbec první lesbická předsedkyně vlády na světě. Zaručeny byly vklady vlastních občanů, ale cizím se odmítlo zaplatit. Několik top manažerů a bankéřů zatčeno. Bankéře pak začal vyšetřovat speciální úřad pro podezření z korupce, manipulace trhů a dalších trestných činů. Také expremiér a též bývalý ministr financí Haarde stanul před zvláštním tribunálem Landsdómur (včera ho uznal vinným v jednom z bodů obžaloby, ale žádný trest mu nevyměřil).

Ve volbách 25. dubna 2009 zvítězily levicové strany, které získaly poprvé od vyhlášení nezávislosti v roce 1944 parlamentní většinu. Sociálně demokratická aliance obdržela 29,8 % hlasů a Zelená levice 21,7 %, což jim zajistilo majoritu v 63členném Althingu. Posílila i centristicko-agrární Pokroková strana se 14,8 % a do parlamentu se probojovalo se 7,2 % Občanské hnutí, jež vzniklo během lednových protestů. Naopak propadla posledních osmnáct let vládnoucí konzervativní Strana nezávislosti, jež se ziskem 23,7 % ztratila třetinu voličů. Liberální strana se 2,2 % zcela vypadla.
Na podzim roku 2009 se začala z lidového podnětu prostřednictvím občanských shromáždění připravovat nová ústava. Volby do ústavodárného shromáždění v roce 2010 byly sice pro neúčast voličů zneplatněny nejvyšším soudem, kabinet ale situaci zachránil tím, že prosadil vznik ústavodárné rady z jmenovaných členů. Tento orgán pak zpracoval tzv. lidovou ústavu, kterou následně schválil parlament.

Jaký je Island dnes po těchto mimořádných událostech ? Tak především zde nevznikl nějaký alternativní společenský systém. Islandská krize byla zvláštní krize. Protesty smetly tehdejší politiky, ale lidé jsou i dnes stále nespokojení, i nadále se topí v dluzích a preference nové politické reprezentace klesají. Krize důvěry trvá. Polarizujícím tématem islandské politiky je také zahraniční orientace. Zatímco sociální demokracie prosazuje rychlý vstup do EU včetně přijetí eura, druhá strana to odmítá s tím, že národní zájmy budou nejlépe ochráněny mimo EU ve spolupráci se severskými zeměmi, USA, Ruskem a Čínou.

Islanďané také trpí zdražováním - .většinu průmyslového zboží totiž Island dováží. Od konce roku 2008 ceny na Islandu skočily o více jak 1/3 (v roce 2009 to bylo o 12%) a s tím se dostavil propad kupní síly obyvatel. Naopak výhodou je že s ohledem na pád islandské koruny vzrostly ceny ryb, na jejichž vývozu Island závisí. To zachraňuje bilanci zahraničního obchodu.

Island nyní plní tříletý záchranný program MMF včetně strukturálních reforem. Dluh domácností i korporátní dluh dvojnásobně převyšují hrubý domácí produkt země (ale veřejný dluh je dnes na 100% HDP, tedy hluboko pod Reckem či Itálií). Schodek běžného účtu platební bilance ovlivnily především odpisy ztrát bank. Ekonomika je stále pod úrovní roku 2008. Po poklesu národního hospodářství (v roce 2009 o -6,8% a v roce 2010 po přepočtu o -4%) vzrostla v roce 2011 HDP o +3% a i když v plusu být i letos, je stále pod úrovní vrcholu v roce 2008. Nezaměstnanost je na islandské poměry stále vysoká - v roce 2008 byla ještě 1,9 %, v roce 2009 vyskočila na 8%, v roce 2010 dosáhla 7,6% a nyní je kolem 7%. Co řeší Island na úseku hospodářské politiky ?
Rozhodnutí vlády prodloužit přísnou kontrolu kapitálu, omezuje klíčový průmysl, který by měl vyvést zemi z ekonomických problémů. V listopadu 2008 byly zavedeny přísné limity na zahraniční transakce a omezila kapitálový pohyb. Zákaz vyvážet peníze byl přitom logický - podle odhadů mají islanďané deponováno cca 500 mld. ISK (tj. 25% islandského HDP), což negativně působilo na volatilitu kurzu. To podle MMF deformuje ekonomické podmínky pro islandský export a komplikuje řešení strukturálních problémů.

Vláda proto přijala v březnu 2011 strategii k liberalizaci kapitálových účtů i když určité restrikce budou existovat až do roku 2015. Islandská vláda se ale vrátila na mezinárodní finanční trhy a to vydáním dlužních úpisů v hodnotě 1 miliardy US dolarů. Tento vývoj počátkem roku 2012 ocenila jedna ze tří ratingových agentur tím, že vytáhla rating Islandu do investičního pásma. Podmínka vyrovnaného rozpočtu byla odsunuta – jestli v roce 2009 činil deficit státního rozpočtu 9,9% HDP, po škrtech a zvýšení daní v roce 2010 činil už jen 6,3% HDP.

Loni v komunálních volbách vyhrál v hlavním městě Reykjaviku komik Jón Gnarr se svou recesistickou stranou. I češi mají smysl pro recesi, skutečné změny však recese nezajistí. Problém znehodnocení úspor, zvyšování daní, přežívající nedůvěra v politiku a závislost na mezinárodních programech činí obraz islandské inspirace poněkud jiný, než tradují někteří nadšenci. Kvalitativní přeměna společnosti je na malém Islandu stále otázkou. V každém případě uplatnění referenda a postavení viníků zavlečení země do krize před soud jsou samozřejmě prvky, ke kterým může vzhlížet i česká veřejnost.

Publikováno na www.vasevec.cz

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy