Ovládne Evropu populistická pravice?

16. 07. 2016 | 14:58
Přečteno 3793 krát
Krajní pravice se snaží vystupovat civilizovaně a zároveň prosazovat své tradiční cíle. Jedním z nich je i rozpad Unie Novodobá levice tak musí být k EU kritická i proevropská zároveň. A především se musí shodnout na pozitivní vizi.

null
null


Taktika krajní pravice pro jejich evropský nástup z opozice je oddělit se opticky od otevřeně fašistické minulosti do roku 1945 a nabídnout jakousi postfašistickou, legální softverzi svého tradičního programu. Staví i nadále na sympatiích k autoritářské vládě silných vůdců a sociálním egoismu, šovinistického vůči těm cizím. Ale prvky otevřeného etnického a kulturního rasismu jsou měkčí a pozorně si hlídají meze zákona (které ovšem mají tendenci rozšiřovat).
Antisemitismus a obdiv k metodám holocaustu je nahrazen provinciální xenofobií (zejm. islamofobií) a izolacionalistickou politikou ostnatého drátu, s voláním po vyzbrojování populace vůči vnějším „hrozbám“ (privatizací bezpečnostních funkcí státu). K tomu patří i legitimizace metod deportace problémových a dvojí etalon lidských práv. Často se tito postfašisté spojují s prvky militantního libertariánství až anarchokapitalismu, brojící proti regulaci a přerozdělování vůbec, líčí to jako cestu ke svobodě i když to lze chápat i jako nahrávání velkokapitálu.

EU verze 2.0

Také česká scéna je v této věci stále více rozštěpená. Kdeže jsou časy, kdy přesvědčený eurofederalista Miloš Zeman nekompromisně prohlašoval o svém protivníkovi: „Představte si Klause jak prohlašuje jsem pro evropskou sociální chartu. To je jako by Hitler říkal že má rád židy“ (jaro 1996). Klaus sám se svým euroskepticismem přitom dál posouvá. Když v lednu 1996 Václav Klaus jako premiér podal přihlášku do EU, užíval si ještě světla ramp. V listopadu 2009 už podepisoval ratifikaci Lisabonské smlouvy se zjevnou nechutí.
Nyní se Václav Klaus posouvá od pouhé konzervativní kritiky EU k eurofobním subjektům které chtějí projekt politické unie zcela opustit. Nedostal se sice na jednu tribunu s exoty typu Konvičky (jako prezident Zeman), ale spojování s Marie le Pen či Nigelem Farage se nebrání. Jeho opakované útoky na human-rihgtismus korunoval výrokem, že „je třeba vyměnit dnešní evropský akademický a intelektuální svět“. Naštěstí tato dříve tak výrazná postava Václava Klause už promlouvá jen z pozadí. Schizofrenie postoje omezování volného pohybu pracovní síly a požadavku sbližování standardů na trhu práce a v sociálním systému je o to viditelnější.
Euroskepse je v ČR silná, ale nemá zatím viditelného vůdce a navíc masově neústí do tvrdého požadavku na Czexit. Populisté ovšem mají inspiraci v zahraničí, kam se jezdí učit od jiných nacionalistů jak zakroutit společnému soužití Evropanů krkem. Internacionála nacionalistů zní jako paradox, ale různé jejich koordinační platformy již existují. Např. na jaře loňského roku se sjeli za kolegy z Ruska na mezinárodní konferenci do St. Petersburgu zástupci různých obskurních straniček (od německé NPD až po řecký Zlatý úsvit).
Letos v lednu zase proběhl kongres transevropského hnutí „Movement for a Europe Nations and Freedom“ v Miláně. O společném postupu se radili lidé jako vůdce holandských Svobodných Wilder či francouzská nacionalistka le Penová (z Čech dorazil poslanec Okamura). Tato platforma má i svou frakci v Evropském parlamentu a ambicí rozbít EU jako politickou unii se nikterak netají. Tímto směrem hledí i projekt Alternativa pro Evropu, o kterém hovořil i Václava Klaus a který se inspiroval německým populistickým novotvarem AfD.
Dezintegrační nabídka pravicových populistů pro Evropu vzniká a některé nadcházející mezinárodní události to mohou ještě ovlivnit. V říjnu 2016 se nebudou jen opakovat rakouské prezidentské volby (kandidát Svobodných Hofer asi z taktických důvodů o odchodu Rakouska z EU nemluví), ale také proběhne italské referendum, které ohlásil premiér Renzo ke změně ústavy. Ta dosud v předlužené a migranty zkoušené Itálii brání vyhlásit referendum o odchod z evropských struktur. A vítězství populistického „Cinque Stelle Movimento“ v bitvě o Řím naznačuje možnost posunu.
Co by s globálními poměry udělalo vítězství Donalda Trumpa, člověka který se proslavil svými ultrakonzervativními, někdy až manickými projevy a má k tomuto postfašistickému evropskému proudu relativně blízko, se můžeme jen domýšlet. Demokrat Sanders nakonec proto raději dal svou podporu Hillary Clinonové Skutečností je, že nezvládnuté procesy zmezinárodnění našeho života vyvolávají v různých koutech světa návrat animální touhy po vůdcovských autoritách a tuhé hierarchii. Společnost není bezpečná před návratem „dark side“ naší stále ještě mladé civilizace. Pokrok a vláda rozumu není něco automatického.

Slepá ulička lexitu

I na levici se ozývají občas hlasy proti myšlence politické unie v Evropě. Přestože integrace na starém kontinentě je logickou reakcí Evropy na proces globalizace, někteří vlevo zvažují učinit krok zpět od nadnárodních struktur k pouhé mezinárodní kooperaci. Stalinizující část levice klade rovnítko mezi EU a démona imperialismu, aniž by zohlednila, že rozbitím EU kapitalismu opravdu neubude. Fenomen tzv. lexitu, tedy podpory exitu zleva, je téma pro politickou analýzu. Osobně se obávám, že by to znamenalo dělat užitečné idioty konzervativní pravici, která touží skoncovat s „regulační unií“. A riziko upadnout do podobného rozkolu, jakým nyní po brexitu procházejí vyděšení toryové.
Místo společných evropských pravidel pouhá spolupráce národních byrokracií neznamená méně Evropy kapitálu, jen transnacionální predátoři by měly více prostoru. Myslím, že levice by neměla být proti evropské integraci jako takové, ale měla by v reakci na pokusy krajní pravice přijít se silnou vlastní odezvou. Slavoj Žižek v reakci na brexit votum varuje levici, že snaha o politickou investici do nacionálních vášní je v souboji s postfašisty marná. Solidární projekt a opozice vůči sociálním škrtům je tím pro ni správným bitevním polem.
Jde podle mne o dvě základní věci, kterým by racionálně uvažující evropský politik měl jít naproti. Za prvé prosazovat demokratizační změny. Netřeba atakovat subjektivitu EU, ale lépe nastavit kontrolní mechanismy a pojistky nad autisticky vládnoucí bruselskou exekutivou. Za druhé je to volba evropských priorit pro potřebné aquis. EU nemůže nadále řešit zásadně to, co nikdo nepotřebuje a nechávat ladem to, co lidi skutečně pálí. Dosud byl k těmto věcem zpohodlnělý politický mainstream rezistentní. A začal s populisty prohrávat I proto je povinností evropské autentické levice převážit situaci vlastním projektem.
Do září má státní tajemník Tomáš Prouza připravit pro českou vládu návrhy co po brexitu. Novodobá levice může být přitom eurokritická a proevropská zároveň. Na čem by měl být start nové EU verze 2.0 postaven? Např. německá die Linke upozorňuje že útěk do daňových rájů nás stojí víc než migranti z třetího světa, navrhuje přehodnotit „austerity measures“ v režii Trojky jako nefunkční řešení dluhové krize, také místo investic do vojenských výdajů chtějí více investovat do odvětví rozvoje člověka. Positivní alternativy mohou být snášeny různé. Bude levice napříč Evropou schopná najít základní shodu na nějaké pozitivní vizi?

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy