Daňoví mystici, reformní kocovina

10. 08. 2007 | 18:13
Přečteno 13062 krát
O potřebě radikální reformy veřejných financí mluví všichni. Také bych rád snižoval daně a vyrovnával rozpočty jako hospodářský titán. Byl bych hrdina a intelektuální brunety by na mne shlížely s něžným obdivem. Čtenář Radek by o mně nemusel napsat, že jsem trouba. Jenže to není tak jednoduché, jak se to v blankytných šancích kreslí.

Evropské srovnání daňové kvóty

České daně včetně pojištění (složená kvóta podle Eurostatu) patří k nejnižším v evropské pětadvacítce. Z větších zemí se pohybujeme jen blízko úrovně Španělska a Polska. Průměr pětadvacítky je co do složené kvóty skoro 41 % HDP. My máme 34,4 %. Šest procent je už hluboká propast. V roce 2010 kolem 250 miliard Kč. S tím by byl rozpočet v slušném přebytku. Výrazněji nižší daně mají jen některé menší země. Zhruba představují jen 4 % obyvatel a necelá 3 % výkonu pětadvacítky. S ohledem na náš rekordní růst prokazatelně nepředstavují ani hrozbu, ani konkurenci. To se možná změní. Třeba za pět až deset let. Daňové a mzdové závětří Rakouska a Německa je naší monumentální výhodou. Daňová kvóta nám ale bude klesat samovolně bez sebemenších změn. Stačí si prohlédnout strukturu daní. Část daní se totiž nezvyšuje úměrně růstu a inflaci. Třeba daň z benzínu je určena pevnou sazbou za tisíc litrů. Poptávka po cigaretách je stabilní (téměř nepružná, neelastická) a nemění se proporcionálně ekonomickému růstu. Opačně působí přesun do vyšších pásem progrese u zdanění fyzických osob.

Čtenáři si složenou daňovou kvótu často pletou s jinými ukazateli. Principiálně jde o podíl všech daní a povinného pojistného na HDP. Ta kvóta z Eurostatu je ale snížena o platby pojistného za státní zaměstnance, protože jde jen o „platbu“ z jedné státní kapsy do druhé. Jiné metodiky ale tuto platbu nevylučují, takže pak kvóta vychází zhruba o tři procenta vyšší. Další údaj, který rádi užívají novináři, jsou celkové výdaje veřejného sektoru vůči HDP. V průměru o pár procent vyšší.

Konečně si čtenáři často pletou makroekonomický údaj daňové kvóty se zdaněním vlastním nebo častěji se zdaněním práce. Do zdanění práce se počítají i odvody, jde ale o průměr za všechny. Tento údaj u nás patří k vyšším (cca 42 %). Neliší se výrazně od okolních zemí, Německo má, tuším, kolem 39 %, Polsko a Maďarsko kolem 43 %, Rakousko 45 %. Ale i státy EU 15 s nižším zdaněním práce obvykle jen štědře kompenzují nižší pojištění výnosy jiných daní. Takže to vyjde nastejno. Třeba Dánové s vysoce výkonnou ekonomikou a nízkou nezaměstnaností prakticky nemají pojištění, ale opravdu drsnou složenou kvótu těsně pod padesát procent.

Kde jste, pane Laffere?

Zastánci daňových úlev argumentují Lafferovou křivkou. Laffer je spíš než teorií vtipnou žurnalistickou hříčkou. Sofistikované ekonometrické studie dělané pro Kongres efekt pro USA nepotvrdily. Daňoví optimisté Laffera navíc špatně interpretují. Daňové příjmy přece nerostou vždy, když klesnou daně. Má-li země rekordní růst na hranici potenciálu a nezaměstnanost kolem přirozené míry jako my, nemůže už být snížení daní lafferovsko optimální. Není kam růst. Pohybujeme se v té části křivky, která nemá pozitivní výnosový efekt. Naopak, zapůsobí jiná nezpochybnitelná makroekonomická zákonitost. Daňový multiplikátor je čistě matematicky méně účinný než výdajový. Co bohatí dostanou, totiž nutně (doma) neutratí. Převod zisků do zahraničí je už dnes problémem, a nižší daň ho jenom zvětší. Vládním snížením daní proto náš ekonomický výkon s ohledem na nižší poptávku klesne. Stejně jako výnos daní.

Daňoví mystici slibují hlavně snížení „odporně“ vysokých sociálních výdajů. Nejsem si jist, zdali mají nějakou představu o jejich výši. Průměrné sociální výdaje v EU 25 činí skoro 28 % HDP. Ty naše se pohybovaly kolem 20 %. To je mnohem větší propast než v daňové kvótě. Historky o razantním snížení těchto výdajů nerespektují jejich strukturu. Máme jeden z nejlevnějších sociálních států. Nikomu to, prosím, ale neříkejte, jinak vás neoliberální inkvizitoři ukřižují. Říci nahlas, že podle výsledků zdravotnictví a ohrožení chudobou je tento sociální stát dokonce efektivní, by bylo intelektuální sebevraždou. Přestože je to numericky pravda.

„Bohatí“ důchodci a pacienti

Polovinu našich sociálních výdajů, kolem 10 % HDP, tvoří důchody. Důchody a nemocenská jsou velmi nízké, ve střední hodnotě (mediánu) pár stovek nad hranicí ohrožení chudobou. Populační vývoj a důchodová reforma tyto výdaje spíše zvýší. Většina „progresivních“ variant důchodové reformy totiž požaduje, abyste zároveň platili současný ale i budoucí systém. V desítky let trvajícím přechodném období se tedy povinné odvody zvedají.

Asi 7 % HDP tvoří zdravotnictví. Tyto výdaje jsou hluboce poddimenzované. USA utrácí přes 14 %, vyspělá Evropa přes 8 %. Přitom náš je náš HDP na hlavu vůči USA poloviční. K udržení jen stávající, v mezinárodním srovnání vysoké české úrovně zdravotnictví, potřebujete i při mírných úsporách roční růst kolem 6 % ročně. Větší úspory jsou jednorázové a zastaví růst nákladů tak na rok. Pak jste znovu v pasti. Past je daná vzlínáním mezd, cen a výkonů, které se s brutální zákonitostí přibližují evropským standardům. Střednědobě si můžeme vybrat jen mezi zhoršením zdravotnictví a růstem nákladů. Zbytek je iluzionismus.

Slovensko vydává na zdravotnictví v paritě kupní síly o třetinu méně. Má dvojnásobnou dětskou úmrtnost, poloviční transplantační program a o dva roky kratší délku života. V porovnání se statistikou z roku 1989 je to vůči nám sešup. Víra, že ztržnění zdravotnictví přinese úspory, je lichá. Lék, za který na základě televizní reklamy nadšeně kupují masy za stovku, je ve skutečnosti desetikorunový paralen s trochou kofeinu. Podívejte se na složení…Nechci vás podceňovat, ale já sám se i v cenách operace mé prostaty vyznám hůř než ta nejhloupější pojišťovna.

Pro snížení sociálních nákladů tu zbývají necelá 4 % HDP. Procento jsou dětské přídavky. Další procento rodičovský příspěvek, který navzdory mým protestům nesystémově zvýšila současná „pravice“ a hlasovala pro něj v dojemném objetí s komunisty. Kromě Sobotky se nakonec k běsu přidali i oranžoví. Jenže ten nesmysl nezrušíte. Jednak by politici přiznali svůj populismus, a dále s tím příjmem voličské rodiny už pevně počítají. Dá se to nejvýš nominálně zafixovat a postupně znehodnocovat inflací. Národohospodářské chyby se snadněji dělají, než napravují.

Co ze sociálna zbývá? Postižení a chudáci. Podpora v nezaměstnanosti je krátká a malá, cca 0,2 % HDP. Tisíckrát komentátory meldované pastelkovné představuje směšnou cifru 0,002 % HDP. Klidně ho zrušte, nestál jsem o něj, je to pitomost. Fiskálně to nic neřeší, jakkoli nějaký spořivec mne jistě napomene, že se šetří od sirky. Souhlas, šetří. K dosažení 1 % HDP musíte ale pastelkovné zrušit pětsetkrát. Nebo ušetřit bilión sirek.

Komu chcete brát?

Chudinské dávky, se kterými bojuje pan Nečas, představují 1-2 % HDP. Většinu z nich paradoxně rozdělují pravicové radnice. Řada z těch dávek zcela nutně poroste. Liberalizace cen energií a nájmů bude akcelerovat příspěvek na bydlení, protože důchody na hranici chudoby to nepokryjí. Naše skvělá medicína zachrání více lidí a prodlouží jim život. Tím bude více lidí odkázáno na péči. To bude stát další peníze. Pohádky o razantním snížení sociálních výdajů jsou v rozporu s realitou.

Historka o tom, jak nutno bojovat proti obrovitému zneužívání dávek, je slabá v tom, že rozsah zneužívání nikdo nevyčíslil. Jen radikální řeči se vedou a teplé pivo pije. Pokud si v klidu vezmete reálné cifry a začnete uvažovat, kde je to zneužívání vůbec možné (většinou totiž jde o čisté transfery, kde není co zneužít), vyjde vám teoreticky maximální možný rozsah mezi 0,2 až 0,3 % HDP. Daňové úniky včetně švarcsystému stojí veřejnou kasu nejméně desetinásobek. Ty ovšem neprovokují. Řada mocných podržtašků to přece dělá také tak, a považují toto okrádání rozpočtu, penzí a zdravotnictví za své svaté právo.

Zneužívání je samozřejmě objektivní faktor všude na světě. Pomohla by buď nákladná stálá kontrola příjemců dávek nebo placené udavačství. Vyberte si. Obojí stojí pěkné peníze za aktivní špicly. Můžete nahradit adresné dávky plošnými, což navrhl pan Tlustý. Tak se ovšem zlegalizuje zneužívání dávek pro všechny. Prodělají ti, co dávky opravdu potřebují.

Konzervativnější než konzervativci

K bezpečné stabilizaci českých rozpočtů potřebujeme snížit schodek o 1,5 až 2 % HDP. To je splnitelný úkol. Vláda si však tento úkol ztížila tím, že zároveň snižuje daně o 2 % HDP. Dále musí najít 0,5 - 1 % HDP na kofinancování bruselských peněz. Snížit stávající veřejné výdaje o 4-5 % HDP (šestinu rozpočtu), nelze bez zářezů do živého. Premiér prohlašuje, že jeho reformu zaplatí černý pasažér. Není od věci si nalistovat kdo. Dle jasné dikce vládních materiálů se prostě škrtá důchodcům, pacientům, učitelům, policajtům, dětem a zdravotně postiženým. Žádný boj se zneužíváním se tu nekoná, ba ani nepředstírá, ty peníze se prostě berou.

Je zajímavé, že Topolánkův vzor, britský konzervativní lídr David Cameron, vyškrtl po namáhavém boji z programu své strany závazek snižování daní. Přestože jsou vyšší než u nás. Pro zkušené Brity to totiž dávno není volební téma. Cameron prohlásil, že dříve mluvili o daňových škrtech namísto toho, co lidé považují za skutečně důležité.

Je tedy česká pravice jen programově zpožděná proti svému konzervativnímu vzoru? Cameronův stínový ministr financí Osborne na posledním konzervativním sjezdu řekl, že nemůže slíbit žádné snižování daní bez rovnováhy veřejných financí. Přesně to chtějí čeští sociální demokraté…

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy