Kreml znovu hledá podporu u oligarchů

10. 06. 2011 | 11:00
Přečteno 6535 krát
Na blížících se parlamentních volbách Kreml plánuje využít pomoc ruských miliardářů.

Po neslavném konci kariéry Michaila Chodorkovského ruští oligarchové již nepokoušejí štěstí a politice se vyhýbají. Nemluvě už o podpoře opozičních či dokonce protirežimních stran.

Po příchodu k moci Vladimira Putina na začátku roku 2000 mezi ruskými miliardáři a Kremlem vznikla nepsaná smlouva: podnikatelé se budou věnovat svým ekonomickým zájmů a politiku přenechají nové vládě. Po několika exemplárních případech oligarchové pochopili, že nemá smysl hrát s novým režimem ruskou ruletu na jednu prázdnu komoru a poslušně se podvolili.

Tím skončila zlatá éra vlivných oligarchů, hýbajících politickými procesy v Rusku, a začala éra nová – poslušné, a nezřídka i vynucené, spolupráce businessu se státem.

Spravedlivá věc

Proto když se v polovině května objevila informace, že se oligarch Michail Prochorov, majitel investiční skupiny Onexim, plánuje postavit do čela opoziční strany Pravoje dělo (Spravedlivá věc), média začala ihned spekulovat, nakolik je toto rozhodnutí motivováno jeho vlastními politickými ambicemi a nakolik se jedná o další kremelský předvolební projekt.

Strana, na níž třetí nejbohatší Rus, vsadil, je na ruské politické scéně outsiderem. A to i nehledě na podporu, kterou jí Kreml poskytuje.

Pravoje dělo vzniklo před třemi roky sloučením tří stran – dvou prokremelských (Občanské síly a Demokratické strany Ruska) a jedné z opozičního tábora (Svazu pravicových sil). Mnozí komentátoři v této alianci viděli pokus odlákat liberálně naladěný elektorát dvou pravicových opozičních stran Jabloka a Svazu pravicových sil a konsolidovat jej okolo vládě loajálního uskupení.

Regionální volby však ukázaly, že o nějaké konsolidaci pravicových voličů zatím nemůže být ani řeč. Přestože Pravoje dělo samo sebe hrdě nazývá „pátou nejvýznamnější stranou v zemi,“ v posledních třech letech nezaznamenalo na volbách zásadní úspěch. V 38 ruských subjektech, kde probíhalo hlasování, se straně celkově v regionálních parlamentech podařilo získat pouze 13 mandátů.

Prochorov si z dosavadních neúspěchů Pravého děla těžkou hlavu nedělá. Naopak, věří ve skrytý potenciál strany. „Pokud by se mě zeptali, jaký cíl má strana, já bych odpověděl, že je třeba bojovat o to, aby byla druhou nejsilnější stranou v zemi,“ neskromně prohlásil oligarch.

Při pohledu na průzkum provedený, v do jisté míry liberálně naladěné, Moskvě, kde preference získané Pravým dělem nepřesahují jedno procento, se může zdát takový plán až nadmíru ambiciózní. Politické reálie ruské politické scény nicméně něco takového nevylučují.

Několik dní poté, co oznámil Prochorov svůj vstup do Pravého děla, Kreml s definitivní platností zavřel poslední dveře za svým sociálně demokratickým projektem – stranou Spravedlivé Rusko. Touto poslední tečkou se stalo nedávné odvolání z funkce předsedy horní komory ruského parlamentu Rady federace jejího někdejšího dlouholetého šéfa a zakladatele Sergeje Mironova.

Spravedlivé Rusko, založené v roce 2006, vzniklo jako reakce na rostoucí popularitu levicově orientovaných stran. Strana však místo toho, aby konkurovala ideologicky bližším ruským komunistům, začala přebírat voliče samotné státostraně – Jednotnému Rusku.

Proto se vší pravděpodobností bylo rozhodnuto, že se novou, Kremlem křtěnou, systémovou opoziční stranou se stane Pravoje dělo.

Strana nemusí přitom ani dosáhnout takového úspěchu, o kterém sní její lídr. V dvacetinásobný nárůst preferencí sotva Prochorov sám věří. Pravoje dělo se nicméně může spolehnout na nenahraditelnou pomoc státních struktur, tak zvaný administrativní zdroj, kterou se vší pravděpodobností dostane jako dědictví po Spravedlivém Rusku. Není tajemstvím, že v Rusku právě tato podpora často o výsledku voleb rozhoduje jen o něco méně, než hlasy voličů.

Pravoje dělo se proto pro začátek může spokojit třeba s překonáním 7 procentní volební klauzule či, podobně jako v nedávných volbách do dagestánského parlamentu, s jedním symbolickým mandátem za překonání 5 procentní hranice.

A že by za vstup do politiky hrozil oligarchu Prochorovovi stejný osud, jaký potkal Chodorkovského? To je prakticky vyloučeno. Jak sdělili deníku Vedomosti miliardářovi přátelé, Prochorovova kandidatura na šéfa Právého děla byla ještě koncem dubna schválena Dmitrijem Medveděvem i Vladimirem Putinem.

Návrat zbloudilého syna?

Parlamentních voleb se na straně Kremlu zúčastní ještě jeden ruský miliardář ze seznamu Forbes. Koncem května bývalý příslušník KGB a oligarch Alexandr Lebeděv, majitel Národní rezervní korporace a mediálního holdingu Novyje Media (jeho součástí jsou mimo jiné britské deníky The Evening Standard a The Independent, a také 39 procentní balík akcií ruských opozičních novin Novaja Gazeta), oznámil, že plánuje vstoupit do nového předvolebního projektu ruské vlády – Celoruské lidové fronty.

Politická organizace, tak trochu názvem i obsahem připomínající časy nedávno minulé, vznikla začátkem letošního května na popud Vladimira Putina, jako snaha sjednotit prorežimní část občanské společnosti a zvýšit předvolební potenciál Jednotného Ruska.

Členem Lidové fronty se může stát prakticky kdokoliv. Ať už prostý občan nebo politická organizace, „kteří sdílejí společné hodnoty, spojené s láskou k vlasti, růstem životní úrovně lidí, upevnění síly našeho (ruského) státu, hledání spravedlivého řešení v sociální sféře,“ slavnostně hlásají Cíle a úkoly hnutí.

Být v Putinově týmu však není jediné, co Lidová fronta nabízí. To je spíše malý vlastenecký bonus. Největším lákadlem je možnost kandidovat na společné kandidátce Jednotného Ruska. Dostat se na volební lístek této státostrany totiž automaticky znamená teplé místo v parlamentě.

Zdá se, že právě tato nabídka, s níž přišel samotný premiér Putin, motivovala Lebeděva ke vstupu do Lidové fronty. Nebyl by to totiž jeho první pokus dostat se do politiky. Mezi lety 2004-2007 působil ve Státní dumě jako poslanec Jednotného Ruska, odkud poté, na několik měsíců, přeběhl do konkurenčního Spravedlivého Ruska. V minulosti se taktéž neúspěšně pokoušel kandidovat na post starosty Moskvy a jihoruského letoviska Soči.

Novou kapitolu své politické kariéry ruský miliardář přitom prý otevřel z donucení. Jak sdělil online deníku Gazeta.ru, do politiky se rozhodl vrátit poté, co u něho vznikly problémy s ruskými bezpečnostními orgány.

Oligarch v polovině května na svém blogu zveřejnil patnáctiminutové video, v němž obvinil Centrální banku Ruska a bezpečnostní službu FSB z praní špinavých peněz. Podle jeho tvrzení se někteří vysocí důstojníci FSB měli, s tichým souhlasem centrální banky, dopustit legalizace černých finančních prostředků a jejich převodu do zahraničí. Lebeděv soudí, že na zahraniční konta bylo převedeno až o 100 miliard dolarů.

Whistleblowing však měl pro bankéře nepříjemnou dohru. Proto se prý rozhodl definitivně odejít z businessu a věnovat se politice, především boji proti korupci.

Lebeděv, podle svých slov, plánuje prodat prakticky všechna svá aktiva, včetně 30 procentního balíku akcií ruské letecké společnosti Aeroflot. Ponechat si chce pouze mediální holding, který chce naopak v blízké době rozšířit.

Miliardář plánuje spustit novou radiostanici Nora, jejíž frekvenci bude propůjčovat pozastavenému ruskému vysílání BBC a Radiu Svoboda, a více propojit své britské deníky s ruskou Novou gazetou.

Lebeděvovův politický comback je přesto poněkud zvláštní. Je krajně neobvyklé, aby člověk, který se považuje za opozičníka a rozhodl se bojovat s korupcí, začal spolupracovat se stranou, jež se v Rusku s tímto jevem asociuje.

Zveřejnění skandálního videa spíše napovídá, že miliardář může plnit určitý úkol Kremlu – přetáhnout na stranu Lidové fronty voliče, kterým jsou sympatické protikorupční iniciativy populárního právníka a bloggera Alexeje Navalného (Navalnyj proslul zveřejněním dokumentů o rozkradení 4 miliard dolarů při stavbě ropovodu z východní Sibiře k Tichému oceánu).

Bojovník s korupcí by Putinově Lidové frontě dodal větší legitimitu, což by se dozajista odrazilo i na volebních preferencí.

Neméně znepokojivé je i to, že bývalý příslušník KGB, který udržuje přátelské kontakty s ruskými mocenskými elitami pomalu, rozšiřuje svůj vliv na další opoziční média v Rusku. Zejména pokud zemi za několik měsíců čekají parlamentní a následně i prezidentské volby.

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy