Pravda o čerpání evropských fondů

17. 12. 2010 | 10:50
Přečteno 3443 krát
Neuplyne měsíc, aniž by se MMR jako koordinátor čerpání fondů EU nepochlubilo, o kolik nových miliard Kč se zlepšilo čerpání fondů EU a jak čerpání alokace pro ČR pro období let 2007-2013 pokračuje bez problémů ke svému úspěšnému konci v roce 2015.

Bohužel jsou tyto údaje vytržené z kontextu a skutečný stav po čtyřech letech čerpání fondů EU na toto období je více než tristní. Celkové prostředky z fondů EU včetně domácího spolufinancování podle kurzu koruny k euru v říjnu 2010 představují částku 765 miliard Kč. V této částce nejsou započítány prostředky na Program rozvoje venkova, což je dalších cca 90 miliard Kč. Z celkové částky bylo proplaceno příjemcům dotací k 3. 11. 2010 cca 174 miliard Kč a to je ona hodnota, kterou se optimisticky chlubí MMR. Nicméně, částka, která byla proplacena Evropskou komisí ČR, představuje cca 66 miliard Kč, tedy necelých 9% po čtyřech letech čerpání z devíti. To by stále nemusel být až tak neřešitelný problém, kdyby neplatilo tzv. pravidlo N+3 (čerpání za daný rok se hodnotí na konci tří let po jeho uplynutí, když se do té doby nevyčerpají prostředky za daný rok, vrací se do rozpočtu EU) a bylo možné vyhodnocovat čerpání jako celek a nikoliv podle úspěšnosti jednotlivých operačních programů, kterých je v ČR celkem 17 (bez započtení programů příhraniční spolupráce a již zmíněného Programu rozvoje venkova, který má také své problémy).

První vážné nebezpečí vracení prostředků z fondů EU čeká ČR na konci roku 2011. Evropská komise pod tlakem členských států zejména Španělska a Portugalska, ale také díky našemu efektivnímu jednání při projednávání evropské finanční perspektivy v závěru roku 2005, změnila pravidlo N+3 pro roky 2007-2010 a rozhodla, že je bude uplatňovat až počínaje rokem 2008. Prostředky na rok 2007 se rozpočtou do následujících 6 let. Pro alokace na roky 2011-2013 se uplatní dokonce pravidlo N+2. Proto je posledním rokem, kdy se hodnotí stav čerpání rok 2015, přestože poslední projekty je možno schválit pouze do konce roku 2013. Na konci roku 2011 se tak poprvé vyhodnotí vyčerpání prostředků na rok 2008 a jedné šestiny prostředků na rok 2007 nicméně u každého ze sedmnácti operačních programů zvlášť. V tomto roce se započte do čerpání tzv. záloha, kterou obdržela ČR od Evropské komise při podpisu jednotlivých operačních programů a která tvoří přibližně 9% celkových prostředků na sedmileté období.

I přes pomocnou berličku 9% zálohy by podle současného stavu čerpání, pokud se nezlepší, musely na konci roku 2011 vracet prostředky tyto operační programy- OP Výzkum a vývoj pro inovace, OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost (oba pod správou MŠMT), Integrovaný OP (pod správou MMR) a OP Lidské zdroje a zaměstnanost v gesci MPSV. Tyto operační programy mají totiž dosud proplaceno od Evropské komise pouze 0%, 0,3%, 3%, respektive 5,1% což opravdu není mnoho. Do konce roku 2011 bez použití záloh musí mít proplaceno cca 16%. A to je zřejmě nad síly správců těchto programů.

Daleko větší problémy ovšem čekají ČR při současném přístupu k čerpání fondů EU v roce 2012 a zejména v roce 2013. Na konci roku 2012 musí mít operační programy proplaceno od Evropské komise cca 32% celkové alokace a již nepomohou žádné zálohy. Jako rizikové pro tento rok hodnotí MMR všechny operační programy, u nichž hodnota proplacených prostředků EK nedosáhla k 3. 11. 2010 10% celkové alokace (celkem 10 operačních programů ze 17, kromě výše uvedených také ROP Jihozápad-3,7%, OP Technická pomoc-5%, OP Životní prostředí - 5,6%, ROP Severozápad – 5,7%, OP Podnikání a inovace – 7,1% a ROP Moravskoslezsko -9,7%). Rok 2013 je nejrizikovější, protože na jeho konci dojde k souběhu pravidla N+3 a N+2, takže bude nutno získat z EU do jednotlivých operačních programů prostředky z roku 2010, 2011 a navíc šestinu prostředků roku 2007. Při současném stavu čerpání je nemožné projekty v takovém rozsahu profinancovat. Přinejmenším na konci roku 2012 a dále bude vracet ČR do rozpočtu EU prostředky v řádu desítek miliard Kč. Především podle úspěšnosti čerpání v daném rozpočtovém období se navíc rozdělují prostředky pro období následující. Když se tedy zásadně nezlepší postup čerpání fondů EU, doplatí na to ČR i v alokaci pro roky 2014-2020.

Jaké je řešení této neradostné situace, která nastává navíc v době, kdy v důsledku hospodářské krize trpí veřejné rozpočty a rozpočty podnikatelských subjektů zásadním nedostatkem prostředků a právě fondy EU by měly být klíčovým zdrojem růstu ekonomiky ČR a tedy i růstu životní úrovně obyvatelstva. Bohužel na nalezení řešení, aby ČR nemusela vracet žádné prostředky je již nyní pozdě. Je pouze možné minimalizovat škody. Vláda ČR může rozhodnout o přesunutí prostředků mezi operačními programy do těch, které dobře čerpají. Bohužel tak může něco udělat pouze pro daný rok a pro rok následující. To jinými slovy znamená, že se již nic nedá dělat s prostředky na roky 2007 (jedná se o polovinu těchto zdrojů), 2008, 2009 a 2010. Tedy přesně polovina prostředků na roky 2007-2013 se již nedá optimalizovat a přesunout tam, kde je naopak převis žádostí a nedaří se je uspokojit (zejména většina ROPů-Regionálních operačních programů v gesci krajů a OP Doprava). Vláda promarnila tuto možnost v roce 2010, kdy již signály o pravděpodobném propadnutí peněz byly a jsou více než zřetelné. Vláda by tedy co nejdříve v roce 2011 měla rozhodnout o přealokaci části prostředků na roky 2011-2013 z hůře do lépe fungujících oblastí rozhodnout. Dalším nutným krokem je přesunout prostředky v rámci špatně fungujících operačních programů do oblastí, kde je poptávka vysoká a nenamlouvat si, že v oblastech, kde se nedařilo čtyři roky, se najednou stane zázrak. Zázrak se ale konat nebude. Takový přesun může být často učiněn pouze se souhlasem Evropské komise, ale není možné jej odkládat.

Kromě výše uvedených opatření existuje řada kroků na úrovni správců fondů EU, kterými lze čerpání fondů EU urychlit. Mezi ta hlavní opatření patří urychlení frekvence výzev pro předkládání žádostí, zkrácení termínů pro hodnocení žádostí o dotace, zkrácení termínů pro posuzování žádostí o platby u schválených projektů, proplácení prostředků u všech operačních programů ve lhůtě splatnosti faktur a nikoliv následně, což nutí žadatele platit zbytečné úroky za úvěry od bank, intenzivní proškolování žadatelů jak vyplňovat žádosti o platby či realizovat výběrová řízení, kde dochází k četným chybám, zrychlení činnost stavebních úřadů při udělování stavebních povolení k projektům financovaných z fondů EU, zrychlení činnost ÚOHSu při rozhodování o napadených výběrových řízeních u projektů z fondů EU atd. Projekty v oblastech, kde jich není dostatek, je třeba vyhledávat, aktivně pomáhat žadatelům a nikoliv pasivně čekat na předložení žádostí. Zároveň si různé úrovně státní správy a samosprávy nesmí dělat naschvály, jak jsme tomu byli svědky při diskriminačním rozhodnutí vlády o zrušení spolufinancování ze státního rozpočtu pro Regionální operační programy v gesci krajů a ponechání této částky pro programy v gesci vlády (ministerstev). Hlavní město Praha ostatně zažívá ještě tvrdší řešení, má nahradit peníze za spoluúčast státu dokonce zpětně.

Skutečností nicméně zůstává, že je nutno konat okamžitě. Nemalovat věci na růžovo a přiznat si reálný stav věcí. Nedoufat v zázraky, vždyť jde o miliardy korun, které mohou zásadně zlepšit kvalitu života občanů ČR. Chovat se pragmaticky, pružně a rychle. Situace ve správě a čerpání fondů EU je u řady operačních programů kritická a zralá pro razantní a rychlé řešení.

(spoluautorem článku je Tomáš Novotný - ekonom a právník, ředitel Úřadu Regionální rady regionu soudržnosti Střední Čechy)

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy