Projev k bodu návrhu na vyslovení nedůvěry vládě

26. 04. 2011 | 16:20
Přečteno 4637 krát
Vážená paní předsedkyně, vážená vládo, dámy a pánové,

když v srpnu minulého roku získal kabinet tří stran stoosmnácti hlasy důvěru sněmovny jako vláda „práva, rozpočtové odpovědnosti a boje proti korupci,“ média jásala. Ostatně, ona to byla, kdo nejvíce ovlivnil situaci před volbami do sněmovny. Dnes zní zmíněné krédo toto vlády o právu, rozpočtové odpovědnosti a boji proti korupci jako oxymoron, protimluv.


Užaslá česká veřejnost sleduje neustálé hádanice ve vládě, mezi ministry. Mezi stranami. Špiclování, práskání se navzájem médiím. „Držhubné“ jako argumentační nástroj v praxi jedné z vládních stran, předpotopní štěnice umístěná v ložnici vzbouřené předsedkyně poslaneckého klubu vládní strany, to jsou věci, které jakoby vypadly z nějaké absurdní hry našeho bývalého pana prezidenta.

Shrnu důvody, proč si myslím, že by Nečasova vláda měla odejít do dějin a většina národa by pro ni vůbec neplakala:

1. Vláda pravice vznikla na lži. Úspěch pravicových stran byl postaven na řecké lži a fikci dinosaurů. U této věci se trochu zastavím. Českým médiím se podařilo přesvědčit veřejnost o kompetentnosti ministra financí Kalouska a pravice v předchozích čtyřech letech. Připomeňme v této souvislosti, že se „podařilo“ pravicovému ministerstvu financí v letech 2007-10 zvýšit státní dluh o 430 miliard a ještě dokázalo zkonzumovat dalších 150 miliard rozpočtových rezerv vytvořených sociálně demokratickými vládami. Celkově tak pravicoví ministři financí dokázali za čtyři roky zvýšit dluh státu o téměř 580 miliard. A letos to bude dalších nejméně 130 miliard. Přesto média dokázala vystrašit naše spoluobčany např. třináctými důchody, záměrem podpory sportu a jinými důkazy údajné rozpočtové neodpovědnosti sociální demokracie.

Pokud jde o dinosaury, strana, která loni přinesla do předvolebního diskursu tuto svěží myšlenku, tento podařený skeč, ukázala české veřejnosti, čím lze opravdu obohatit českou politickou kulturu. Samozřejmě, že podstatou tohoto skeče je jen šalba a klam. Média musí být ze své sklizně vskutku spokojená. Problém je, že si to média vůbec nepřipouští.

Českým médiím se podařilo vytvořit mýtus o vysoké kompetentnosti pravicových stran a morální téměř neposkvrněnosti Nečase, Vondry, Schwarzenberga, Bárty ad. Dnes ovšem lidé vidí, že realita je s tou virtuálně vytvořenou v příkrém rozporu.

2. Některé ministry této vlády není možné vnímat ani jako druhou politickou ligu – je to divize. A tomuto ansámblu diletantů vévodí sám premiér, který nemá schopnost vést a vlastně nemá ani jedinou vynikající vlastnost. Je jen otázka, kam až Petr Nečas nechá poklesnout váhu premiérské funkce. Oznámí např. změny ve vládě, aby prezident pro tentokrát přepsal ústavu a změny dopadly jinak. A tak je tomu dnes a denně.

A k premiérovi je třeba uvést i jeho vicepremiéra a ministra zahraničí, usínajícího už i ve stoje. Další vicepremiér John, do minulého týdne zcela neschopný ministr vnitra, který dokázal to, co se nepodařilo ani Langerovi, on zcela rozvrátil Pecinou zklidněný rezort. Upřímně, 35 000 policistů a hasičů mu odhlasovalo nedůvěru už před pár týdny. Teď dostává jako cenu útěchy pozici místopředsedy vlády – jak se česky říká: titel ohne mittel. Na zabezpečení životní úrovně pana Johna, na to peníze jsou, hasičům a policistům přidat, na to není.

A toto jsou tři hlavní hvězdy koaliční vlády.

3. Každá vláda je tak silná, jak je silný její nejslabší článek. Tím nejslabším článkem vlády a koalice je politická odnož detektivní firmy ABL pod paradoxním názvem Věci veřejné. Zcela bezideová strana politických byznysmenů. O jejím nominálním předsedovi Johnovi už řeč byla. Další výtečný člen VV V. Bárta – to je již zcela nesporné – vyplácel cash své poslance. Je otázka, jak tyto částky – některými poslanci VV již přiznané, jinými nikoliv – charakterizovat. Zda jako „držhubné“, či např. jako podíly na hospodářském výsledku strany VV. Je otázka, kde na to p. posl. Bárta bral? Zlí jazykové tvrdí, že v rezortu dopravy zorganizoval takový systém úplatků, odírání stavebních firem, že všem pamětníkům vyrazil dech. A to vše v situaci, kdy má plná ústa kmotrů, kteří ovšem jsou proti němu úplná nevinná jehňátka. Zjištěnou korupční praxi ve straně VV nezakryjí ani zcela nevhodné a pokleslé komentáře (slečny) poslankyně Kočí, přetavené již snaživými rádobyumělci do velmi „hodnotné“ divadelní pahry: „Blonďatá bestie“. Přeji těmto quasiumělcům alespoň jednu reprízu u běžného publika.

Pan Bárta, jehož už nelze politicky očistit, ani kdyby se týden koupal v bazénu Sava, se patrně domnívá, že na jednu ostudu se může zapomenout jen tehdy, pokud ji z médií vytlačí jiná, ještě větší. No nevím, představu, že šestadvacetiletá mladá žena organizuje vnitrostranický převrat, může spolknout jen velký naiva.

4. Zmatenost a zcela nekompetentní charakter tzv. reforem. To, co široké vrstvy českých lidí už pochopily, je, že „to“ zaplatí právě oni. Pokud do sněmovny přišel velmi krotký návrh na progresivní zdanění těch příjmově nejsilnějších, byl vládní většinou nekompromisně zamítnut. Na příjmově nejsilnější se zkrátka útočit nebude. Podražily přece náhradní díly pro porsche a masserati, také letenky v business class, pobyty na Seychelách apod. Tahle vláda zkrátka chápe své reformy velmi třídně, chrání ty nejbohatší. Tedy jinak řečeno ty, co to nejméně potřebují.

Vláda neví, co dělá. Plošné škrty nepomáhají rozpočtu, ale podvazují ekonomiku státu. Stát by měl snižovat (alespoň relativně) svůj dluh, ale ten ještě naopak narůstá. Plošné rozpočtové škrty způsobují narůstání skrytého dluhu zanedbáním nezbytných potřeb v dopravě, zemědělství, výzkumu, školství, veřejné správě atd. Odkládají jen výdaje státu do budoucna.

Tři ze sedmi regionálních operačních fondů EU jsou pozastaveny. Také operační programy na podporu výzkumu nebo životního prostředí. Zastavení hrozí rovněž u šestnácti velkých dopravních projektů a dokonce i u zemědělských dotací vzhledem k svérázné české interpretaci směrnice EU o ochraně půdy.

Nápady na prudké zvýšení nižší sazby DPH budou těžkým zásahem do života lidí, ale třeba také ve zdravotnictví povedou k nárůstu výdajů o miliardy.

Vláda sleduje jen zájmy finančních a jiných zájmových skupin, které chtějí privatizovat veřejné služby, a to bez ohledu na to, jak se zvýší dostupnost těchto služeb pro většinu občanů a jak se zvýší náklady státu.

5. Strašlivé korupční skandály na ministerstvu životního prostředí a dále u ministra Vondry, kterého dohání kauza ProMoPro. Dámy a pánové, fantazírování představy reprezentantů vládní koalice o potřebě vyšetřit kauzu ProMoPro nemá žádnou souvislost s politickou odpovědností ministra Vondry. Na tu totiž nejsou žádné paragrafy. Zakázka byla zjevně předražená. Vyšetřování může odhalit maximálně ještě kriminální komplicitu pana ministra. Pana ministra Vondru však ke svému upřímnému překvapení v seznamu členů obnovené Nečasovy vlády i nadále vidím.

Mezi poslanci VV stále vidím také pana poslance Babáka, který uskutečnil podivné tahy ve financování této strany. Jednalo se o 6 milionů korun. A pan poslanec Babák chce splatit tuto částku – své dluhy – prodejem 15% akcií společnosti Bene Factum prý až za 35 milionů. Pan poslanec to řekl Právu. Ani Právu ovšem nechtěl ukázat smlouvu o prodeji akcií.

Nechci se tou kauzou zabývat příliš, zmíním se jen o dvou podezřelých věcech podle přílohy k účetní závěrce společnosti Bene Factum jsou majiteli této firmy pp. Šrámek a Havránek, o nějakém panu Babákovi ani vidu ani slechu pokud by pan poslanec Babák vlastnil 15% akcií a prodával je za 35 milionů, pak celá společnost Bene Factum má prodejní hodnotu 233 mil. Kč. Podotýkám, že firma má základní jmění 1,4 mil. Kč. Možná však, pane poslanče, že jste s touto firmou narazil někde na zlatou žílu. Snad v Jižní Africe či na Klondiku.

6. Ovšem zlatý hřeb se koalici povedl jmenováním Jana Kubiceho do funkce ministra vnitra. Pokud vím, důvodem odchodu p. plukovníka od policie bylo to, že nesplňoval pro funkci šéfa ÚOOZ požadované vzdělání. To bývalému ministru vnitra Langerovi pochopitelně vadilo více, nežli nezákonný zásah plk. Kubiceho do volební kampaně. Jmenováním Kubiceho ministrem dosvědčují ODS a R. John, potažmo VV, svou komplicitu s ním. Už nic nezakrývají.

Chci připomenout jen velmi stručně, jak p. plukovník a jím řízený útvar ÚOOZ ovlivnil situaci před volbami v roce 2006:

před sněmovními volbami v červnu 2006:

- pseudokauza Biolihu – Kubicem řízeným policejním útvarem ÚOOZ bylo vykonstruovaně obviněno sedm lidí, z toho tři členové ČSSD; jak se už v červenci 2006 ukázalo, tito lidé byli nevinní. Ale až do voleb byli podezřelí a s nimi i sociální demokracie (a o to šlo).

- tzv. Kubiceho zpráva, zprefabrikovaná zpráva, obsahovala lži, polopravdy a konstrukce, zaměřené jednostranně proti levici, byla zveřejněna čtyři dny před volbami do sněmovny a byla tedy těžkým zásahem do volební kampaně.

před senátními a komunálními volbami v říjnu 2006:

- nezákonné zatčení V. Jourové na základě vykonstruovaného obvinění, a to jen proto, že byla na MMR krátkou dobu mou náměstkyní; i v jejím případě se velmi záhy zjistilo, že je nevinná (dnes se soudí se státem o 8 mil. Kč – když vyhraje a u evropských soudních institucí o tom nepochybuji, bude pan plukovník nejdražším úředníkem tohoto státu)

- pseudokauza Budišov, kde skupina sociálních demokratů byla skandálně vláčena a obviněna policií na základě vykonstruovaných obvinění, aniž by se těmto lidem cokoliv dokázalo.

U všech těch „kauz“ figuroval Kubiceho útvar ÚOOZ.

Začali jste jako vláda práva, rozpočtové odpovědnosti a boje proti korupci. Mocenské boje mezi vámi překonávají vše, co jsme kdy předtím zažili. Uzavřeli jste jen několikatýdenní příměří a pokud dnes projdete hlasováním o nedůvěře, budete se ve sporech brzo potácet znovu.

Pokračujete jako vláda ostudy, šacování kapes potřebným a střední třídě a předstíraného boje s kmotry a šibaly všeho druhu.

A skončí dříve nebo později v troskách, jde jen o to, aby v troskách neskončila také ČR.

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy