Dodává česká vláda zbraně syrským povstalcům?

29. 02. 2012 | 09:33
Přečteno 3033 krát
Vznesl jsem na premiéra Nečase interpelaci k tématu uvedenému v titulku. On je přitom znám svým malým zájmem o zahraniční politiku. Zabývá se jí jen tehdy, když odmítá důležité evropské dohody, jejichž přijetí je v zájmu země. Důvod, proč jsem na něj nyní vznesl písemnou interpelaci z této oblasti, je ten, že by šlo o porušení našich mezinárodních závazků - zbraňového embarga EU. Navíc by takové zbraňové dodávky vedly k dalšímu krveprolévání v zemi, ve které je ho v důsledku brutality postupu vládních jednotek i tak víc nežli dost.

Požádal jsem proto předsedu vlády Nečase ve stejné souvislosti o objasnění některých aktivit jeho ministra zahraničí. Zapadají totiž do stejné logiky, která mne vedla k interpelaci na premiéra. Konečně poslední příčinou interpelace je fakt, že jindy velmi pohotoví čeští „investigativní“ žurnalisté a jiní investigativci jsou tentokrát tak důsledně zticha jakoby skládali bobříka mlčení. Proč asi? Kde je teď nová mediální hvězda K. Randák?

Má interpelace vychází z následujících faktů:

Ve vojenské intervenci v Libyi hráli rozhodující roli David Cameron a Nicolas Sarkozy, nikoliv Spojené státy. Bez nich by to sice vojensky nešlo, ale prezident Obama nebyl iniciátorem. Sarkozy má dnes jiné starosti, k libyjské záležitosti se nerad vrací. I proto, že vidí, do jaké propasti se dnešní Libye propadá. O Sýrii se fakticky nezajímá, nechal to na svém ministru zahraničí. Ví, že prezidentské volby nevyhraje další válkou. Francie na ni ani nemá dost peněz. Prezident Obama do války v Sýrii nepůjde. Proč by jinak odcházel z Iráku a Afghánistánu? Ostatně, v USA jsme v roce prezidentských voleb. A nejlepší cesta, jak prohrát volby, je zabřednout do dalšího vojenského dobrodružství. Takže zůstává britský ministerský předseda. Proč právě Brit? Protože Sýrie hraničí s významnou britskou bývalou kolonií Irákem. A hraje mimořádně významnou úlohu v celé oblasti Blízkého východu. Ta je zájmovou sférou Londýna už od dob britského impéria.

A hlavně – Petr Nečas dnes Davida Camerona opravdu potřebuje. Bez něj by si netroufl bojkotovat fiskální kompakt EU. A i pro Camerona je o chlup lepší, že v protievropské lodi nejede proti proudu úplně sám.

ODS je kromě toho společně s Cameronovými konzervativci ve společné frakci v Evropském parlamentu. Tam byl gambit opačný – bez ODS by tato frakce před třemi lety nevznikla. K nevůli Angely Merkelové a dalších politiků Evropské lidové strany. Takže jsou si obě strany lecčíms navzájem zavázány.

Navíc Nečasův hradní guru – prezident Klaus – na sklonku roku 2009 při svých obstrukcích Lisabonské smlouvy kalkuloval s tím, že Cameron ještě před britskými parlamentními volbami na jaře 2010 slíbí, že vyhlásí k Lisabonské smlouvě referendum. A on tedy nebude muset smlouvu ratifikovat. Slyšel jsem tehdy, že snad na toto téma spolu i komunikovali.

Není také tajemstvím, že současný český předseda vlády létá společně v jednom letadle pouze a výlučně s britským premiérem. To je přece výborná příležitost neformálně projednat i takové věci jako např. konkrétní zapojení ČR do „boje za lidská práva“ v Sýrii. Takže „pomoci“ D. Cameronovi v Sýrii může být pro současného českého premiéra silné lákadlo.

Ví se, že v Sýrii bojuje proti režimu prezidenta Asáda tzv. Svobodná syrská armáda a další paravojenské útvary. Zdali jsou tyto formace složeny z dezertérů syrské armády, zda jsou ozbrojenými silami jednotlivých islámských směrů nebo milicemi jejích sekt, je pro českého občana velkou neznámou. Kdo je financuje a organizuje, to ví asi nejlépe cizí rozvědky. Nevím jak ty naše.

Zdá se, že podobně jako nedávno v Jemenu a částečně i v Libyi stojí dnes v Sýrii proti vládnoucímu režimu společně demokratické země Západu, část syrských sunnitů - a také Al Kaida. Tedy stojí společně proti režimu, který maximálně vycházel vstříc potřebám prezidenta G. W. Bushe a jeho „válce s terorismem“. Že si takové režimy (Mubarak, Ben Ali, Kaddáfí) přitom nevybíravými prostředky upevňovaly své vnitropolitické postavení, bylo známo všem a bylo známo dlouho. A že Bašír Al Asád byl po dlouhá léta zárukou relativního klidu na severních hranicích Izraele, ví nejlépe právě v Jeruzalémě.

George W. Bush a my s ním jsme léta vedli válku proti teroru, proti Al Kaidě a „radikálnímu“ islámu. Dnes Západ místy bojuje s Al Kaidou proti "společným nepřátelům". Jedná s "radikálním" islámem (Talibán), otevřel mu prostor k nástupu do vládních pozic (Egypt a Tunisko). Strachy polovyšinutí američtí vojáci močí v Afghánistánu na pobité Talibány nebo pálí Korán. Afgháncům se za to omlouvá prezident USA. Chaos v Iráku je těžko popsatelný. Do černého zmatku se propadá Libye. K tomu vlastně přes noc zjišťujeme, že islamisté jsou i „umírnění“. To je celkově situace, kdy by sládek v Havlově „Audienci“ mohl zopakovat svoje „to jsou paradoxy“.

Zpět k Sýrii - všechna protiasádovská uskupení jsou podle mediálních zdrojů vyzbrojována ze zahraničí. Dodávky zbraní mají financovat hlavně Saudská Arábie a Katar, zbraně se dopravují v prvé řadě přes Irák.

Má se též za to, že o těchto zbraňových dodávkách přinejmenším „vědí“ USA, V. Británie a Francie. Těžko se divit, že „v podezření“ jsou právě ony – vždyť takto (hlavně Francie a V. Británie) postupovaly už v Libyi. Bez ohledu na to, že Rada bezpečnosti OSN zavedla na Libyi zbraňové embargo. I když to samozřejmě popírají.

Také v případě Sýrie platí zbraňové embargo - nikoli OSN, ale EU. To však nemusí být větší potíž. Může se třeba najít ochotný prostředník, který ty zbraně rád vyveze. Že by právě česká vláda? A třeba i vlastní zboží. Saudská či katarská šeková knížka je pro tyto účely vždy k dispozici.

Dalším důvodem mé písemné interpelace jsou aktivity ministra zahraničí, zvláště jeho letošní lednová návštěva Kataru a Bahrajnu.

Katar je znám jako velký anglo-americký spojenec v prostoru Zálivu. Jako spojenec natolik spolehlivý, že klidně dodává zbraně do Libye v době embarga OSN - má mocné zastánce, může si to asi dovolit. Je to spojenec natolik sebejistý, že náčelník generálního štábu katarských ozbrojených sil se veřejně hlásí k dalšímu porušení rezoluce RB OSN o Libyi - k účasti několika stovek katarských vojáků v bojích proti Kaddáfímu. Katarská TV stanice Al Djazeera (řečená „arabská CNN“) byla původně „politicky zlobivá“. Dnes už ale je „alles in ordnung“, jak by řekl český ministr zahraničí. Al Djazeera referuje v souladu s politikou Washingtonu a Londýna.

Je na místě obava, že pospávající ministr zahraničí může snadno spolknout katarskou udičku. V lepším případě udělat naší zemi ostudu, v horším ji pak snad i zavléci do nepříjemného zahraničního politicko-vojenského dobrodružství. Jsem znepokojen jednou větou z oznámení MZV ČR o jeho cestě do Kataru: „Návštěva má velký význam i v kontextu aktuální role, kterou Katar sehrává na mezinárodní scéně, zejména při vyjednávání o řešení řady konfliktů.“ O vyřešení nějakého mezinárodního konfliktu Katarem nikdo ve světě nikdy nic neslyšel. Naopak se dobře ví, že Katar vždy podporuje jen jednu stranu v konfliktu a je „pokladníkem“ těch, kdož jsou ochotni „vyřešit“ konflikt vojenskou silou.

Katar sám vidí své mezinárodní postavení prakticky jako „velmocenské“. Tak velmocenské, že po ruském vetu v Radě bezpečnosti OSN k rezoluci o Sýrii katarští policisté a celníci fyzicky napadli ruského velvyslance na letišti v Dohá a zbili jej. Teď už tedy chybí nejen ruský velvyslanec v Kataru, ale i katarský v Moskvě.

Už jen „drobnou lapálií“ je okolnost, že K. Schwarzenberg navštívil též Bahrajn, který protivládní protesty svých obyvatel potlačil násilím, s využitím „bratrské pomoci“ saudských vojsk. O Schwarzenbergově zájmu o dohodu v konkrétní otázce (asi zejména s Katarem) svědčí i to, že v Kataru, ani Bahrajnu nemáme zastupitelský úřad. Do takových zemí jezdí ministři zahraničí jen tehdy, chtějí-li osobně a podrobně něco delikátního projednat. Většinou i na takové cesty však posílají své náměstky. A K. Schwarzenberg není právě ve věku, kdy by jej cestování těšilo.

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy