Proč nekandiduji ve volbách do sněmovny

13. 09. 2013 | 15:00
Přečteno 3514 krát
Národní socialisté, strana LEV 21, podají příští týden v jednotlivých krajích kandidátky pro mimořádné volby do poslanecké sněmovny. Bude to statečný čin v situaci, kdy politická soutěž v naší zemi není ani rovná ani férová...

Od počátku existence strany LEV 21, tedy od závěru roku 2011, byl pro tuto stranu vlastně neřešitelný problém se dostat do veřejnoprávní televize ČT. Pro ČT jsme prostě nebyli se dvěma poslanci a bez poslaneckého klubu parlamentní stranou. V závěru předchozího volebního období nově vzniklá strana TOP 09 se čtyřmi poslanci a bez poslaneckého klubu dostávala ale v ČT prostor jako zavedené, tzv. demokratické parlamentní politické strany. V době, kdy TOP 09 vznikla, přitom již nikdo z jejích představitelů nebyl činitelem vlády. Prostě v případě TOP 09 zájem ČT tuto stranu zviditelňovat byl, v případě strany LEV 21 nebyl a není. Je to prostě jasný dvojí metr veřejnoprávní televize, jejíž vedení je poplatné zájmům velkých parlamentních stran a také určitých významných zájmových skupin.

Bylo až směšné, kolik dopisů jsem musel napsat generálnímu řediteli ČT, televizním Radám, abych dosáhl alespoň toho, že nám ČT24 přenášela některé tiskové konference ze sněmovny.

Do klíčového diskusního pořadu ČT jsem se jako poslanec a předseda parlamentní strany a bývalý český premiér, za jehož vlády Česká republika dosáhla prokazatelně nejlepších ekonomických výsledků za dobu existence ČR, nedostal po dlouhé dva roky. A v plnohodnotném formátu v hlavním vysílacím čase již tři roky.

A co tištěná česká média? Od doby, kdy jsem projevil jasně odmítavé stanovisko k umístění americké radarové základny nedaleko od Prahy (jsem hrdý na to, že se mi podařilo zamezit vzniku takové základny) se mezi mé „zásadní kritiky“ zařadili i někteří redaktoři Práva (Hanák, Mitrofanov). Tím nechci tvrdit, že Právo nebo jeho šéfredaktora řídí tiskový atašé americké ambasády. Bůh uchovej! To funguje pochopitelně zcela jinak. Poté, co jsem skončil jako předseda ČSSD, mně nebyl v Právu zveřejněn jediný článek (jen sem tam nějaká lež o mé osobě). První článek, co jsem nabídl po odchodu z pozice předsedy ČSSD již „jen“ jako poslanec v červnu 2010 Právu, mi byl vrácen s tím, že „o články poslance Paroubka již Právo nemá a nebude mít zájem“. U další řady článků, které jsem tam pravidelně zasílal, již reakce Práva nebyla vůbec žádná. To je prostě svoboda slova v naší zemi v praxi.

V Právu rádi lamentují, jak je Putinovo Rusko autoritářské a jak málo serverů a médií obecně je opozičních. Právo se v této argumentaci jen zesměšňuje, kalkuluje s neinformovaností lidí.

Když jsem hájil zájmy nájemníků bytů OKD, jimž uhlobaron Bakala nehodlal splnit svůj veřejný příslib, že zájemcům z jejich řad odprodá za výhodných podmínek byty, v nichž bydlí, „vysloužil“ jsem si jeho nekonečnou nenávist. Ta se projevovala v tiskovinách jeho vydavatelství Economia v psaní řady novinářských šmoků (Leschtina, Kamberský, Šídlo ad.). Teď se Bakalova podnikatelská sláva pomalu, ale jistě rozplývá, a jeho důlní společnost končí na konci tohoto roku se ztrátou 18 až 20 mld. Kč. V OKD ale Bakala vydělal v posledních letech miliardy, desítky miliard. Kdepak asi skončily… Nějaký ten milion skončil jen tak mimochodem před minulými volbami na účtech pravicových stran: ODS, TOP 09 a Věcí veřejných. A 44 tisíc již zmíněných bytů OKD má tržní hodnotu až 45 mld. Kč… Mou radost z blížícího se Bakalova podnikatelského konce kalí jen vědomí, že tisíce horníků a dalších zaměstnanců přijdou o práci. A na Ostravsku ji jen těžko seženou.

V ČR se pomalu ale jistě začalo vytvářet mediální impérium dalšího miliardáře - A. Babiše. Nejprve (zatím poněkud neúspěšný) týdeník 5+2 a od nedávné doby MF Dnes a Lidové noviny (včetně jejich serverů). K tomu v krátké době přibude ještě jedna televize a zřejmě i nějaké časopisy. ČR tak vykročila důsledně cestou berlusconizace významné části médií.

U médií vydavatelství MF Dnes to vlastně žádná změna ve směřování k horšímu není. To špatné bylo již předtím. Teď to není jen horší. Hodnota inzerce, kterou A. Babiš bude platit před volbami vlastně sám sobě, už nikoho nevzrušuje. O etickém rozměru celé věci se prostě psát nebude…

Samostatnou kapitolou české politiky jsou „zavedené agentury pro výzkum veřejného mínění“. Těmto zavedeným agenturám se jaksi vůbec nepodařilo odhadnout volební výsledky prakticky ve všech typech voleb v posledních čtyřech letech (volby sněmovní, krajské volby a první kolo prezidentské volby). Můžeme říci, že rozdíly mezi odhadem výsledků voleb a skutečností byly u naprosté většiny těchto agentur vesměs tragické. Prakticky s jedinou výjimkou, a tou je agentura SANEP. Mimochodem, u této agentury se odhady preferencí strany LEV 21 pohybovaly většinou kolem 3 až 4%. Ani to nikoho z ČT nezajímalo. Příležitost v debatách v ČT dostávali vcelku pravidelně politici Věcí veřejných a LIDEM, jejichž preference u žádné z agentur nepřesahovaly 1%. A nikdo z ČT se ani nezapýřil.

Agentury pro výzkum veřejného mínění jsou tak de facto součástí marketingu „zavedených“ parlamentních stran. Určují vlastně lidem, běžným voličům, koho volit v příštích volbách, a které hlasy naopak propadnou. To, že tento systém tvorby veřejného mínění občas vyprodukuje nějaký slepenec typu Věcí veřejných, nikdo neřeší. V těchto volbách budou roli Věcí veřejných hrát A. Babiš a duo politických klaunů Okamura-Bárta. Personální a programové vybavení těchto dvou „stran“ je více než ubohé.

Cílem je touto formou zabránit jakékoliv programové a personální politické nabídce, se kterou může přijít strana LEV 21 a možná i jiné menší politické strany.

Pokud ve sněmovních volbách bude mít tandem Babiš+Okamura (jištěný Bártou) v souhrnu 15% (spřátelená agentura Médea Research M. Soukupa již Babišovi predikuje 12%) a komunisté cca 20%, bude vlastně třetina hlasů protestních, nesystémových. Bez koaličního potenciálu. Připočteme-li nějakých 10 až 12% oslabené, kmotry prolezlé a koaličně nepoužitelné ODS, dostáváme se k tomu, o čem sní část zájmových skupin v pozadí, „velkých kluků“ českého hospodářství. Jde o to, že si ČSSD a TOP 09 vlastně zbydou k vládní spolupráci. K tomu strana LEV 21 opravdu není potřeba.

Již tehdy, kdy bylo jasné, že mimořádné volby do sněmovny jsou nevyhnutelné, jsem svým spolupracovníkům otevřeně řekl, kolik strana LEV 21 potřebuje na svou volební kampaň peněz. Tedy má-li být konkurenceschopná se zavedenými parlamentními stranami a A. Babišem. Tuto částku jsem vyjádřil sumou cca 15 mil. Kč. Věděl jsem, že zejména ČSSD, TOP 09 a A. Babiš vydají za volby hodně přes 100 milionů, každý z těchto subjektů. Ale stejně tak vím, že velká část z těchto nákladů je vlastně zbytečná. Nepochyboval jsem tedy, že 15 milionů by vlastně stačilo.

Nicméně se nám podařilo zajistit jen zhruba třetinu potřebné částky. Bez možnosti dostat se do veřejnoprávních médií, do řady médií soukromých (média vydavatelství Práva, MF Dnes a HN) a s velmi omezenými prostředky finančními, nemá moje osobní účast ve volbách do sněmovny smysl. Nicméně strana LEV 21 má dobře připravené kandidátky, bylo by škoda, aby lidé na nich umístění nezískali cennou zkušenost s vedením volební kampaně.

Co je velmi smutné, je to, že strana LEV 21 má také výtečné programové zázemí – seriózní a do detailů propracovaný volební program a také ideový program, ze kterého vychází. Tzv. seriózní česká média však skutečné debaty nad programem schopná nejsou. Anebo nejsou jen ochotná?

Strana LEV 21 má rovněž silné odborné zázemí. Vytvořila již v červnu svou stínovou vládu. Dovoluji si tvrdit, že je ve svém souhrnu kvalitnější, nežli současná Rusnokova vláda, ale také nežli stínová vláda ČSSD, nemluvě ani o předchozí ostudné Nečasově vládě. Členové stínové vlády mi velmi pomáhali v mé parlamentní práci. Mohl jsem i díky nim ve sněmovně vystupovat ke všem důležitým a důležitějším bodům jednání.

Suma sumárum. Předstírat ve volbách do sněmovny další hru na demokracii tentokrát nebudu. Svou stranu před volbami samozřejmě podpořím. Beru stranu LEV 21 jako dlouhodobý projekt. Ani říjnové sněmovní volby stávající společenský marasmus v zemi nevyřeší. Politika není totiž jen o vytváření parlamentních většin, ale mimo jiné také o schopnosti vládnout. Pravice tuto schopnost neprojevila. Obávám se, že půl roku po volbách bude i vláda vedená ČSSD v podobné situaci, jako ta předchozí Nečasova. Rád bych se v tomto svém odhadu mýlil. To jsou zhruba důvody, pro které jsem se rozhodl nekandidovat v těchto sněmovních volbách. Co přinese budoucnost, to se teprve uvidí.

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy