Post mortem

27. 10. 2013 | 15:30
Přečteno 39118 krát
Již ve svém, necelý týden starém článku, jsem upozorňoval na měnící se trendy ve veřejném mínění. Na to, že Češi, jako snad jediný z národů demokratického světa, neprovádějí změny vlády po ose levice – pravice, ale jinak. Se zapojením spasitelských stran nového typu, respektive již v minulých volbách osvědčených Věcí veřejných (koneckonců, podobnou roli hrála zčásti TOP 09).

Pravý vítěz voleb

Co do počtu odevzdaných hlasů (18,65%) a získaných mandátů (47) skončilo hnutí ANO 2011 miliardáře A. Babiše sice ve volbách na druhém místě, ale dosáhnout za dva a půl měsíce z 1-2% preferencí téměř na pětinu voličů je obdivuhodné. To, že s tím jsou spojena obrovská rizika pro republiku a její příští vládu, musí být každému jasné. Hnutí nemá jasno v mnoha otázkách, včetně základních programových postupů. Program hnutí byl a je jakýmsi vedlejším produktem. Role ANO 2011 je, podle dosažených volebních výsledků, v budoucím politickém uspořádání zcela klíčová. Buď udělá vládu s ČSSD – za podmínek, které hnutí budou plně vyhovovat – anebo s tradiční pravicí (TOP 09, ODS a lidovci). A. Babiš je jediný – kromě T. Okamury – kdo není z politických lídrů z volebního výsledku ve zjevném šoku. A to také bude jeho výhoda v povolebním vyjednávání. Je politicky v nejkomfortnější situaci ze všech. Získá nejvíce. Sobotka s Haškem musí udělat koalici doslova za každou cenu. Babiš nikoliv.

První poražený voleb

Tím je nesporně s výsledkem 20,45% a padesáti mandáty sociální demokracie. Když jsem vedl tuto stranu v posledních sněmovních volbách, dosáhla s 22,08% hlasů volebního vítězství. Já jsem bezprostředně poté z funkce předsedy ČSSD odešel. Sobotka s Haškem v sobě tuto morální sílu nenašli. Je to zbabělé a v relativně krátké perspektivě pro stranu zničující.

Nechci být příliš jízlivý, ale vzpomínám si na ohromné kecy, které jsem byl nucen za poslední tři roky vyslechnout postupně vlastně od celé špičky sociální demokracie (čest výjimkám). Vzpomínám si, jak jeden můj starý „přítel“ srdceryvně sděloval veřejnosti, že jsem ČSSD připravil o 10% hlasů. Dobrá, teď je to už 12%. Kdo je vlastně viníkem této situace? Já už to být nemůžu...

Jak řekl včera odpoledne v televizi správně M. Štěch: „Paroubek už ani není ve straně.“ A vedení ČSSD je teď prý kolektivní. Z toho, jak se tento panák vyjádřil, logicky vyplývá, že odpovědnost vedení za výsledek je kolektivní. Zdá se ale, že se ke kolektivní sebevraždě nechystají.

Proti mně a mé rodině vystrojila snaživá média před minulými volbami přímo ohňostroj nenávisti. Různí ti Bakalové a „protagonisté“ americké radarové základny tento ohňostroj inspirovali i platili. Z tohoto hlediska měli nyní oba nelídři sociální demokracie situaci zcela komfortní. Nejen Právo, ale dokonce i Bakalův Respekt je dokonce podpořily… Upřímně, parlamentní volby nelze rozhodným způsobem vyhrát bez úsilí, jen čekáním a se svěšenýma rukama. Bez invence, originálního programu (za čtyři roky toho hoši mnoho nového nevymysleli), bez nových zajímavých personáží a s řadou korupčních kauz na krku.

Zkrátka političtí Einsteni v ČSSD, pokud byli schováni za mými širokými zády, anebo se na mě mohli vymlouvat, mohli dělat chytré. Teď jsou na hromadě a to i kdyby sestavili vládu s Babišem a lidovci. Bude to jen Nečasova vláda II. a podobně také dopadne.

Hlavní poražený voleb

Je jím, kdo jiný nežli prezident M. Zeman. Jeho privátní strana SPOZ investovala do voleb desítky milionů, podpořil ji v kampani masivně sám prezident. M. Zeman vlastně vedl osobní volební kampaň pro SPOZ. Zřejmě ale jako jediný člen této strany. Zbytek strany se hádal a vzájemně vylučoval. Programem se pánové nezabývali vůbec.
Prezident ztratil strategickou iniciativu, kterou si výtečně udržoval po řadu týdnů, na své cestě do Izraele. Aféra jeho dcery jej silně osobně zasáhla a změnila jeho trvalou iniciativu v pasivitu a zmar. Proto ostatně tato aféra také byla vyvolána. M. Zeman tedy přišel o cenný vehikl SPOZ a zanedlouho bude rozehnána i vláda jeho přátel a obdivovatelů.

M. Zeman vždy kašlal na zájmy levice

Po dlouhá léta M. Zeman naprosto promyšleně poškozoval ČSSD. Věděl, že pokud tato strana bude silná, nestane se prezidentem.

Díky superctižádostivému a neodpovědnému J. Dienstbierovi se prezidentským kandidátem ČSSD loni na jaře nestal J. Švejnar – který jediný byl schopen porazit J. Fischera, K. Schwarzenberga i M. Zemana – ale Dienstbier sám. Pak už bylo vítězství M. Zemana v prezidentské volbě neodvratné.

Pokud by se M. Zeman spokojil s pozicí ústavního prezidenta, žádné drama by se ani tak nekonalo. M. Zeman ale chce být ve svých téměř sedmdesáti letech hlavních hybatelem dění v zemi. Chce přetvořit systém parlamentní v poloprezidentský systém.

Pro tento účel si ovšem potřebuje ochočit ČSSD. M. Hašek s ním tuto hru v posledních měsících vděčně a hloupě hrál, protože s M. Zemanem spojoval svůj další kariérní postup. Výsledek voleb však politické lásce M. Zemana a M. Haška nepřeje. Myslím, že M. Hašek z toho pro sebe vyvodí rychlé závěry.

Sociální demokracie má teď šanci se M. Zemanovi ubránit. Pokud se jí to nepodaří, zničí jí to.

Debakl staré pravice

ODS zažila trapnou, potupnou, ale očekávatelnou porážku. Upřímně, může být po všech těch svých děsivých aférách a kolosální neschopnosti, kterou projevila ve vládě, ještě spokojena. Pokud ODS po očekávatelné „noci dlouhých nožů“ ve svém vedení do čela strany namísto druhořadých lídrů postaví lídry třetiřadé, nikdy se z nastalé situace již nevymaní. A bude ztrácet, až se ztratí úplně.

Strana TOP 09 může být se svým výsledkem za dané situace spokojena. Ztratila oproti minulým volbám do sněmovny citelně, ale není to taková katastrofa. K. Schwarzenberg už byl v této volební kampani jen maskotem této své strany. Už naposledy… Věk prostě nelze zastavit.

KSČM podle očekávání

Výsledek dosáhla KSČM lepší nežli minule a to je tak asi vše, co se o ní dá pozitivního říci. Čistě levicová vláda už s jistotou nevznikne. Vliv KSČM v české politice zůstane dále marginální.

Nové koně: lidovci a Úsvit

Vcelku podle očekávání budou v nové sněmovně zastoupeni lidovci i Úsvit. Lidovci mohou sehrát ještě velkou roli při sestavě nové vlády.

Úsvit bez politického klauna Bárty, kterého lidé překroužkovali z prvního místa plzeňské kandidátky, bude zajisté naplňovat v nové sněmovně očekávanou roli. Budou veřejnosti sloužit k obecnému obveselení. A dříve nebo později i voličům této strany.

Závěr

Volby do sněmovny skončily zdrcujícím úderem vůči zavedeným parlamentním politickým stranám, s výjimkou KSČM. Ta ovšem bude hrát v povolebním uspořádání zcela marginální roli.

Sociální demokracie je smutným vítězem voleb. Pokud udělá vládní koalici s A. Babišem, ponese všechny politické náklady této spolupráce. A pokud ve vhodném okamžiku A. Babiš usoudí, že jeho hnutí má dostatečnou podporu, aby dosáhlo volebního vítězství, vykročí k předčasným volbám.

Vedení sociální demokracie má „špidlovskou“ mentalitu, není v něm nikdo, kdo by zavelel v nastalé situaci k obratu. Z trvalého poklesu podpory občanů k obnově pozic z let 2006 – 2008. Pokud ČSSD půjde do koalice s ANO 2011 a lidovci, může tato strana již v evropských volbách být na polovině své současné voličské podpory.

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy