Když Hřib řádí…

15. 01. 2020 | 14:55
Přečteno 3039 krát
Pražský primátor Hřib je vlastně hlavní tváří Pirátské strany. Zatím jeho nejviditelnějšími politickými činy jsou  zcela nekvalifikované vstupy do zahraniční politiky.

Pracoval jsem na pražské radnici jako zastupitel v letech 1990 – 2005. Jako náměstek primátora pro finance v letech 1998 – 2004. Vím proto, o čem hovořím. Praha měla vždy mnohočetné zahraniční styky s celou řadou metropolitních měst, zejména v Evropě. Začátkem 90. let, myslím, že jsem tehdy byl předsedou zahraničního výboru zastupitelstva, jsem dělal  revizi mnoha smluv o spolupráci s celou řadou světových metropolí. Samozřejmě, že smlouvy o spolupráci,  zejména s městy z bývalého sovětského bloku, byly v zásadě nepoužitelné, protože byly poplatné situaci za bývalého režimu. Musely být všechny  postupně  v průběhu let revidovány. Pro zajímavost uvedu jeden příklad. A to smlouvu o spolupráci s Ulánbátarem, s hlavním městem Mongolska. Jedno z ustanovení této smlouvy spočívalo v tom, že Ulánbátar posílal do Prahy transsibiřskou magistrálou české autobusy k repasi v pražském Dopravním podniku (DP) a DP je posílal po opravě zase zpět do Mongolska. Ale proto, že projížděly ve vlaku celé Rusko, Střední Asii až se po řadě týdnů dostaly do Mongolska, byly po zásazích zlodějů a ničitelů v takovém stavu, že je bylo možné dát buď hned do sběru anebo poslat obratem do Prahy k nové repasi. Taková smlouva v zásadě neměla žádný přínos ani pro Prahu, ani pro Ulánbátar. Praha si postupně vytvořila začátkem 90. let systém bližší politické  spolupráce s asi šesti či sedmi metropolitními  městy, zejména z Evropy, a také s Chicagem. A s těmito městy spolupracovala poměrně pilně. Začátkem 90. let především s Norimberkem a také s Vídní. S Vídní myslím, že velmi úzká spolupráce probíhala nejméně dvě dekády. Prostě proto, že Vídeň je jedno z nejlépe řízených měst v Evropě a že se bylo co učit. Ale Praha nezanedbávala spolupráci ani s jinými městy mimo okruh těch šesti či sedmi měst. Vzpomínám si na své cesty s pražskými primátory například do Moskvy, Petrohradu, Stockholmu, Londýna  atd.. Praha také chtěla hrát velmi aktivní roli v Bruselu, kde zakoupila svůj dům. O těchto aktivitách není dnes vůbec nic slyšet.

Primátor Hřib je zcela nekvalifikovaný k tomu, aby řídil tak složitý mechanismus, jako je hlavní město Praha. Nikdy nepracoval v podniku řízeném městem, ani v zastupitelstvu nějaké městské části. Nikdy neřídil větší kolektiv lidí anebo nějaký podnik. Prostě přišel do funkce primátora před rokem bez jakýchkoliv předchozích zkušeností z komunální politiky. Vůbec nepochopil a není v tom v pražské koalici vůbec sám, roli, kterou by současná městská rada měla při budoucím rozvoji města sehrát. Ta spočívá především v tom, že by měla připravit zatím chybějící projekty, včetně návrhu způsobu jejich financování pro budoucí rozvoj města. V první řadě se jedná o výstavbu trasy D metra. Dále o dokončení vnitřního městského okruhu.

 Když premiér Babiš nabídl Praze za pozemky na severu města k výstavbě vládní čtvrti, že by vláda  kompenzovala Praze tento deal tím, že by zajistila financování dokončení výstavby vnitřního městského okruhu v rámci kapitoly ministerstva dopravy metodou projektu PPP, Hřib to velkopansky odmítl. Hovořil velmi vágně o tom, že Praha pozemky, o něž A. Babiš usiluje, použije někdy v budoucnu na bytovou výstavbu. A já se ptám, kde Hřib sežene 40 či 50 mld. Kč na dokončení výstavby vnitřního městského okruhu, alternativně s řešením, se kterým přišel premiér. Co je ovšem zajímavější, že v médiích se o tom vůbec nepíše.

 Rada města vlastně neví, jak má zajistit co nejracionálnější výstavbu trasy D metra a jak má dokončit a z čeho financovat vnitřní městský okruh. Přišla s kuriózním nápadem, na kterém se ovšem rozhádala, jak začít v Praze dělat výstavbu družstevních bytů. Zatím kde nic tu nic o rekonstrukci řady pražských mostů, které se blíží havarijnímu stavu. Hřib a spol. už nemluví vůbec o výstavbě nového mostu či mostů přes Vltavu. V městské kase je možná 15 či 20 mld. Kč, které by bylo možné použít na nové investice, ale město nemá vesměs projekty na nové investiční akce.

Za to se však Hřib míchá do zahraniční politiky. Republika má již pár let smlouvu o strategické spolupráci s Čínou. Tato smlouva obsahuje určité principy. Jedním z těch principů, axiomů, je, že republika uznává politiku jedné Číny. A pokud někdo z politiků mimo vládu vystupuje s jinými představami, tak pochopitelně komplikuje spolupráci s Čínou. Tak například v současné době mezi Českem a Čínou jsou tři letecká spojení. Z toho jedno do Pekingu a druhé se Šanghají. Všechna metropolitní města ve střední Evropě usilují o to, získat s metropolitními čínskými městy přímá letecká spojení. Je to dobré pro turismus, obchod, kulturní výměnu apod..  Může se stát, že v určitém okamžiku Číňané dojdou k názoru, že stačí třeba jedno přímé spojení s Českem, a to existující spojení Prahy s Čen-tou, hlavním městem provincie S´-čchuan (Sečuán). Je to sice hezké město, ale neoplývá tolik turisty a byznysmeny jako třicetimilionové aglomerace v Pekingu a v Šanghaji. Hřibovo blábolení o tom, že v Praze je hodně turistů a že tedy ti čínští nejsou  potřeba, by mělo být zaznamenáno a rozesláno všem pražským hoteliérům a personálu těchto hotelů. Ostatně Vídeň či Budapešť anebo také Mnichov či Berlín rádi čínské turisty, o které může Praha v budoucnu přijít zrušení dvou přímých linek, přijmou rádi  ve svých hotelech, obchodech a restauracích. Primátor Hřib ani další výtečníci z pražské městské rady, by se měli vrátit do normálního života. Čína je už dnes hospodářsky téměř tak silná, jako Spojené státy. Tím, že tu a tam Číňané  vycení na někoho zuby a zruší například koncerty pražských hudebních těles v Číně, Hřib zdůvodňuje údajnou nespolehlivost a neserióznost čínských partnerů. Ale pane primátore, tyto „sankce“ Číny kvůli hřiboviské politice, jsou jen malým odvárkem proti sankcím, které provádějí například Spojené státy zcela plošně. Tak naposledy proti švýcarské a německým firmám, které staví v Baltském moři plynovod Nord Stream II. Přitom jde jen o to, aby se Američané zbavili konkurence ruských dodavatelů plynu na evropském trhu a mohli tam dodávat velká množství plynu, která produkují. Američané za Trumpa zcela přizpůsobili svou zahraniční politiku svým obchodním zájmům. Ale nevšiml jsem si, že by primátor Hřib označoval Američany za neseriózního partnera. Prostě velmoci mají své zájmy, ať se nám to líbí či nelíbí a bylo by dobré je ve vlastním zájmu, pokud se to úplně nepříčí našemu národnímu zájmu, respektovat.

Na Hřibovi je vidět celková nevyzrálost politiky a politiků Pirátské strany. Jsou schopni udělat, pokud jsou v opravdu výkonných funkcí,  republice tolik problémů, jako málokdo jiný. Komunální politici, typu Hřiba by se ale především měli zabývat skutečnými zájmy svého města a jeho obyvatel. Tedy řešením problémů dopravy, zdravotnictví, školství atd. 

A soukromě bych primátoru Hřibovi doporučil, aby se jel podívat do kteréhokoli čínského metropolitního města na kvalitu tamních komunikací. Metropolitními městy v Číně mám na mysli taková, která mají více, nežli 10 mil. obyvatel. Stačí ale, když vyjede v Šanghaji či v Pekingu z letiště do hotelu a jinou cestou zamíří zpět na letiště. Zjistí, že komunikace jsou rovné, bez rigolů, kvalitní, prostě úplně jiné než v Praze. Kdo cestuje po Praze autem (zácpy jsou úplně stejné jako v čínských městech), ale kvalita komunikací v Praze je tak nízká, že pokud cestujete na zadním sedadle, můžete si přivodit mořskou nemoc. A s tím by něco Hřib  měl udělat. 
 

Jiří Paroubek

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy