Kdo chce zničit Českou unii sportu a M. Janstu?

15. 06. 2020 | 09:36
Přečteno 4441 krát
JUDr. Jansta je nejen předním pražským advokátem, ale je také výjimečně schopným sportovním funkcionářem. Dlouhá léta vedl sportovní klub Basketball Nymburk.

Za dobu, kdy tento dlouhodobě nejlepší český basketbalový klub vedl, neobdržel žádnou dotaci od státu, od kraje či od města Nymburk. V posledních patnácti letech je klub jednoznačným lídrem tohoto sportu u nás a uznávaným klubem v rámci celé Evropy.

Před jedenácti lety se stal Jansta předsedou České basketbalové federace. Díky jeho praktickému působení vyřešil basketbalový svaz svou tehdejší vysokou zadluženost,  a to zcela bez pomoci státu. Svaz úspěšně uspořádal mistrovství světa žen v basketbalu za částku 150 milionů korun v roce 2010. Toto mistrovství světa skončilo vynikajícím sportovním úspěchem pro české basketbalistky, které na něm získaly stříbrnou medaili. Byl ale také finančním sukcesem, protože se podařilo udržet náklady na uzdě a svazu nevznikly žádné dluhy. To se nedá říct například o přibližně ve stejné době pořádaném mistrovství světa v lyžování v Liberci, kde se utratily více než 2 miliardy korun a zůstaly po něm dluhy a insolvence. Připomeňme také, že na basketbalovém mistrovství světa mužů v roce 2019 skončil český tým jako 6. nejlepší na světě, a to v druhém světově nejpopulárnějším kolektivním sportu hned po fotbale.

Do čela ČUS (České unie sportu) byl Jansta zvolen v roce 2012. ČUS byla v době zvolení Jansty předsedou v roce ohromně zadlužená, a to  v řádech set milionů korun. Jansta vše vyřešil, a to bez státní dotace.

Za připomenutí stojí také fakt, že Jansta chtěl v letech 2011-2012 zachránit pro český sport loterijní společnost Sazku, která byla do té  doby velkým zdrojem financování sportu u nás . Jansta byl, spolu s tehdejším šéfem fotbalové asociace JUDr. Obstem, jediný, kdo nešel na ruku tehdejšímu šéfovi Sazky Hušákovi. Oba se snažili zachovat Sazku pro české sportovce a jejich financování. Zajímavé bylo také to, že v ČUS se po Janstově příchodu, který znamenal uvedení finančních věcí unie do pořádku, podařilo zachovat nejcennější nemovitý majetek, hlavně pozemků a vleků, či sportovních areálů v českých horských střediscích Špindlerův Mlýn, Pec pod Sněžkou a Zadov na Šumavě. Existovaly přitom  silné zájmové skupiny, které chtěly využít tehdejší špatné situace ČUS k rozchvácení jejího majetku,  a to nejlépe za babku. Těmto zájmovým skupinám, kterým znemožnil krásný byznys, musí Jansta ležet v žaludku dodnes. Stejně tak chci připomenout věc, která nemusí být zcela bez souvislosti s jeho stíháním. Před sjezdem ČSSD na jaře 2017 Jansta v rozhovoru v Lidových novinách jako tehdejší člen širšího vedení ČSSD ostře kritizoval Sobotkovo vedení. I to mohlo vzbudit silnou nevoli a odvetu…

Dotace z ministerstva školství

V roce 2016 byl Jansta ustanoven ministryní školství Valachovou garantem jednoho z programů Ministerstva školství. A jeho pracovní skupina  byla pověřena předložit metodiku na rozdělování peněz v rámci tohoto programu. Z pracovní skupiny vzešel návrh Metodického pokynu programu III., jež obsahoval i tabulku kritérií s bodovými stupnicemi k jednotlivým kritériím včetně vzorového výpočtu. Na ministerstvu školství se ovšem  příslušný odborný garant rozdělení dotací programu III. naprosto vykašlal na metodický pokyn zpracovaný pracovní skupinou vedenou Janstou. Bylo tedy logické, když se Jansta jako předseda největšího sportovního svazu v Česku s více než 1 milionem členů a garant metodiky výpočtu ohradil proti způsobu stanovení výše dotace na ministerstvu školství pro rok 2017 v prvním kole rozdělení. A to telefonicky, když toto sdělil náměstkyni ministryně Valachové.

 Podle  návrhu zpracovaného úřednicí  ministerstva měl ČUS s milionem sto čtyřiceti tisíci členy a majetkem miliarda čtyřicet milionů Kč obdržet dotaci 48,5 mil Kč. ČOS se 159 tisíci členy a s majetkem 230 mil. Kč měla obdržet dotaci vlastně zcela souměřitelnou s ČUS, a to 46,5 mil. Kč. A konečně Český olympijský výbor (ČOV), bez členské základny s majetkem 274 mil. Kč měl v roce, kdy se nepořádají olympijské hry dostat dotaci  64,4 mil. Kč.

Každý jen trochu objektivní a nezaujatý pozorovatel musí přiznat, že takovéto rozdělení peněz je mírně řečeno nespravedlivé a objektivně řečeno zcela nekvalifikované.  Myslím, že Jansta u soudu, který v této věci proběhne, a kde je obžalován, že prý se snažil ovlivnit přidělování dotací z Ministerstva školství, bude jistě bazírovat na tom, aby příslušná pracovnice ministerstva předložila algoritmus, podle kterého došla k těmto číslům. Směle dodám, že cinknutým číslům...

Co stojí za pozdvihnutí obočí je to, jak byly zdůvodněny policejní odposlechy Jansty schválené soudem.
Jansta prý měl:
1) organizovat s tehdejší náměstkyní ministryně školství Kratochvílovou machinace se stavbou umělých trávníků na fotbalových stadionech a hřištích
2) měl usilovat o nadhodnocení státních dotací na subjekty jež vlastnil a nebo byl v jejich orgánech.
 První tvrzení je zcela nesmyslné, Jansta neměl nic společného s fotbalovým svazem a tedy také neměl žádný důvod se zabývat   trávníky na fotbalových stadionech a hřištích. Pokud jde o druhý důvod, je to také naprostá lež. Jak jsem výše uvedl, do profesionálního klubu basketbal Nymburk, který Jansta 23 let až do roku 2018 vlastnil, nešla ze státního či veřejných rozpočtů ani koruna.
A v ČUS Jansta nepobírá za výkon funkce předsedy také  ani korunu.
Základní otázka zní, co by měl tedy předseda sportovního svazu, federace či sportovního klubu dělat, než shánět pro veřejně prospěšnou činnost dostatečné financování. Jestli někdo očekává, že šéf obří organizace typu ČUS bude jen bařtipánem, který se nebude starat o členstvo, pak je to plně v rozporu se sportovní praxí.

Závěr:

Věnoval jsem  této podivně vykonstruované akci policie a státního zastupitelství za poslední roky již tři  články.
Celá akce proti Janstovi připomíná prefabrikaci politických procesů, a abych to nepřirovnával k časům Beriji, tak tedy jako za časů revolučního tribunálu a činnosti výboru pro veřejné blaho a veřejnou bezpečnost v době Francouzské revoluce. Také tehdy se na lavici obžalovaných sešly často podivně sesbírané osoby, které se mnohdy ani navzájem neznaly nebo spolu neměli nic společného. Doktor Jansta a jeho rodina žijí v posledních třech  letech pod velkým tlakem. Policie a stání zastupitelství několikrát nevyužily možnosti ukončit trestní stíhání tohoto předního a úspěšného sportovního funkcionáře. Nezbývá než upozornit na to, že  trestní stíhání M. Jansty je v přímém rozporu s hlavní zásadou trestního práva, podle které je trestným činem jen takový čin, který je nebezpečný pro společnost. A pokud má být někdo odsouzen, a to ještě člověk s vysokým morálním kreditem  pracující bezplatně  pro veřejnou věc, jestliže poukáže na podivný a nekorektní postup představitelů ministerstva, tak by to byl výsměch právu.

Ještě zbývá dodat, že příslušná pracovnice ministerstva, která sešmudlala dotace zjevně ve prospěch ČOS, byla zvána olympijským výborem často na zahraniční sportovní akce, v nichž figuroval ČOV. A pokud je mi známo, tak mezi obžalovanými tato osoba zcela chybí...

Jiří Paroubek

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy