CESTA K „REÁLNÉ DEMOKRACII“ NA OBZORU? Chraňme právo na nezávislý internet!

06. 03. 2016 | 22:31
Přečteno 3374 krát
Jak plyne z otevřených zdrojů, byl uspořádán jakýsi seminář, řízený poslankyní TOP 09, Langšádlovou, na téma, jak zabránit šíření informací z nezávislých zdrojů. A to v situaci, kdy veškeré zdroje závislé, od tisku, rozhlasu až k televizi usilovně šíří pouze jeden typ informací. Držitele moci se obávají, že hloupý občan by si komparací veškerých masových sdělovacích prostředků a skromného internetu mohl snad tvořit pomýlený názor. Že to připomíná něco z časů před listopadem 1989 je jasně patrné.

Seminář je bezesporu pokusným balonkem, jak bude veřejnost reagovat. Zavírat se do klece mainstreamu je obdobou pronásledování všech režimem nelegalizovaných tiskovin v čase "reálného socialismu".

„Je to velmi vážný problém,“ říká docent Pavel Šaradín z olomoucké univerzity k šíření propagandy u nás. Silnější vlivy považuje za vcelku logické už s ohledem na to, že dříve byl svět unipolární. „Řada mocností objevuje svůj předchozí vliv. Teritorium, které v 90. letech existovalo, se znovu rozděluje. Pak je tu i psychologický důvod. Jedním ze symbolů politiky byl radar v Brdech. Myslím si, že to mohl být zlomový moment v obnovování zájmu o Českou republiku ze strany Ruska,“ popsal analytik Šaradín.

Analytik Jiří Mikeš na otázku ParlamentníchListů.cz v souvislosti s ruskou propagandou reagoval takto: „Poslouchám Radiožurnál, dívám se na Českou televizi a přes den si přečtu Právo, kde jde Mitrofanov po Rusácích a Putinovi nekompromisně, tak nevím, kde bych ji měl ještě najít. Sleduji naše veřejnoprávní média a většinou slyším jen o ruském nebezpečí,“ poznamenal Mikeš. „A proruské servery? Kdo se prosím vás na ně dívá?“ položil řečnickou otázku.

Sokol: „Prostřednictvím Facebooku lze šířit informace z nejrůznějších serverů.“
Jenže tak jednoduchá situace podle politologa Petra Sokola není. Naopak vidí velké otevřené hřiště právě pro šíření propagandy, a to ať už je odkudkoli. „Nejvíc jí prospívají sociální sítě. Prostřednictvím Facebooku lze šířit informace z nejrůznějších serverů, které nejsou třeba vůbec známé. Pak je možné si vybudovat poměrně vlivný zdroj informací tím, že sdílíte texty,“ vysvětluje. Připouští ale, že v mainstreamu, pokud jde konkrétně o ruský vliv, situace vážná není: „V hlavních našich médiích mainstreamových k manipulacím nedochází nebo je alespoň nevidím, druhá věc jsou proruské servery a tam se nic neskrývá,“ dodal Sokol.

Docent Šaradín zároveň upozorňuje na způsob, jak zjistit, zda člověk čte alespoň do jisté míry relevantní zdroj: „Některé případy jsou odhadnutelné. Například pokud zakrývá vydavatel svou identitu, tak už to by mělo člověka vést k určité ostražitosti,“ popsal.

Langšádlová se obává zpochybnění EU. Mikeš: Sama odvádí slušnou práci pro Rusko
V Praze proběhl seminář s názvem: „Jak porazit kremelskou dezinformační kampaň?“ Poslankyně Helena Langšádlová (TOP 09) tu vyjádřila obavu, že v souvislosti s děním na Ukrajině, migrací a válkami na Blízkém východě se začalo v našem prostoru šířit mnoho informací, o kterých se dá říct, že jde o součást propagandy. „Jde o fámy, mýty či konspirační teorie. Propaganda míří na zpochybnění EU, o kterou je opřena naše prosperita, ale i bezpečnost.“

A podobný názor sdílí i Šaradín: „Myslím si, že podobné zprávy najdeme i ve zprávách BIS, počet lidí na ruské ambasádě se zvýšil. To, co tvrdí poslankyně Langšádlová, je jedním z pravděpodobných důvodů zájmu. Čím slabší je EU, tím silnější je ruská moc.“

Ze zcela jiného úhlu vnímá aktuální dění analytik Mikeš: „Největší ruskou propagandu dělají Langšádlová a Štětina. Svým antikomunismem se stále dívají do zpětného zrcadla, a ne dopředu. Odvádějí slušnou práci pro Rusko, a proto lidé jsou webech.“

Poslanec Gabal má obavy ze svrhnutí vlády.
Poslanec Ivan Gabal se nebojí „jen“ o Evropskou unii jako celek, ale domnívá se, že zásadním způsobem může být ohrožena Ruskem i demokracie V4 a konkrétně i České republiky. „Rusko prohlubuje vnitropolitické napětí v zemích V4 a rozeštvává západní se střední a východní Evropou. Je tu snaha posílit proruskou pozici České republiky více či méně explicitní snahou o rozklad současné vládní koalice a jejím nahrazením nějakým hradním želé,“ uvedl Gabal na již zmíněné konferenci.

K pravděpodobnosti záměru svrhnutí vlády je už analytik Šaradín ale skeptický: „To už jsou spekulace. Poslanci sice mají určitě více informací, ale já bych se zaměřil spíš na jejich filtrování a odhalování jejich původu a způsobu případného zkreslení,“ konstatoval. A Jiří Mikeš si nebral servítky: „Oni snad stále bojují proti Gottwaldovi. To je to velké zpětné zrcadlo,“ doplnil.

Šaradín: „Informace, které k nám proudí ze zahraničí, by měly být více kriticky poměřovány.“

Jakub Janda z Evropských hodnot se domnívá, že tématu ruské propagandy by se měla věnovat nejvyšší pozornost: „Vnímáme velkou hrozbu ruské dezinformační kampaně, která zasahuje nejenom ČR a migrační debatu. Je zásadní, aby svobodné společnosti dokázaly této kampani rozumně čelit v rámci liberální demokracie,“ uvedl Janda.

I podle docenta Šaradína by se problematikou měli politici více zabývat: „V podstatě bych se s tím ztotožnil,“ reagoval na názor Jakuba Jandy. „Možná bych propagandu nevztahoval jen k Rusku. Obecně se domnívám, že informace, které k nám proudí ze zahraničí, by měly být více kriticky poměřovány. Výsledkem by mělo být, že se tím nebude zabývat jen jedna politická strana nebo jeden politický proud, ale mělo by dojít k širšímu konsensu,“ navrhuje.

Mazat, blokovat. Hlavně s nimi nediskutovat
Poslanec Ivan Gabal za důležité považuje justiční kroky proti ruské dezinformační aktivitě. Když někdo narušuje ústavní pořádek, je třeba ho začít trestně stíhat. „Je nutné, aby se ruské propagandě zvyšovaly náklady všemi prostředky – mazáním, blokováním a izolováním jejích webových serverů, e-mailových komunikací, Facebooku, aktivních exponentů a agentů až po policejní a justiční kroky. Proruské trolly mazat, vůbec žádnou diskusi nevést. Jestliže s nimi budeme diskutovat, účel jejich kampaně ještě znásobíme,“ zmínil také na konferenci Gabal.


Jakub Kalenský, expert EU na boj s ruskou propagandou, pak problém ještě specifikoval: „A pokud by to stále nebylo jasné, cituji slova ruského ministra obrany Sergeje Šojgu: Nadešel čas, kdy si musíme uvědomit, že článek, fotka a video, to všechno je jenom nový druh zbraně.“

Šaradín: „Všechny informace by měly být psány zodpovědně.“

Docent Šaradín se k názoru Gabala přidává: „V rozporu se svobodou slova to nevidím. Všechny informace by měly být psány zodpovědně, a pokud někdo záměrně zkresluje, pak by měla být reakce adekvátní. Pokud by existoval nějaký ruský server a byl čistě zpravodajský a předával zaručené informace, tak proti tomu nikdo nic nemá, ale pokud dochází ke zkreslování a k negativnímu ovlivňování veřejného mínění, na to by měla reagovat každá společnost.“

Sokol vnímá mazání a blokování v rozporu se svobodou slova
V této věci se už politologové názorově rozcházejí. „Naše země by měla zůstat součástí Západu a nepodlehnout nějakému ruskému vlivu. Jednou z hodnot Evropy střední i západní je svoboda slova a nedokážu si představit, že by se k něčemu takovému sahalo,“ reagoval v daném kontextu Sokol. „V momentě, kdy začneme omezovat média, tak to nikomu neprospěje,“ uvedl analytik a dodal: „Oprávněně kritizujeme, když jsou v některých zemích ovládána média. Nikdy bych nesáhl k vymazání zpráv na Facebooku. Kdo by to kontroloval? To by se nám vrátilo jako bumerang.“

Mikeš: „Média lžou zleva, zprava.“
Podle Mikeše jsou lidé médii znechucení a ztratili důvěru, ale informace hledají. „Každá velmoc si samozřejmě dělá nějakou propagandu. Dříve jsme poslouchali Hlas Ameriky a Svobodnou Evropu, protože tady nám lhali a dělali z nás pitomce. Teď se děje pravděpodobně to samé. Politici něco řeknou a pak se stane pravý opak. Obávám se stejně jako profesor Keller, že lidé začnou vyhledávat rádio Svobodná Moskva,“ zhodnotil situaci. „Kdysi jsem studoval tuto problematiku v Londýně a musím konstatovat, že teď média lžou zleva, zprava,“ dodal. Zároveň konstatuje i to, že lidé při svém hledání využívají sociální sítě a pak už nejsou odkázáni na oficiální pravdu.

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy