Jak dezinformace (ne)vyhrály prezidentské volby

02. 02. 2018 | 09:00
Přečteno 3706 krát
V emocionálně vypjaté atmosféře panující po prezidentských volbách, roste poptávka po jednoduchých vysvětleních příčin jejich výsledku. Není proto divu, že je při rozličných analýzách (či pokusech o ně) často zmiňován pojem dezinformace. Zejména pro příznivce poraženého Jiřího Drahoše může být velmi lákavé poukazováním na tento fenomén vysvětlovat vítězství Miloše Zemana.

Pokud však bude toto zjednodušující vysvětlení přijato, znamená to vlastně vítězství dezinformátorů. Nejenže jim bude dána mnohem větší společenská relevance, než ve skutečnosti mají, ale také se jim podaří zabránit tomu, aby se debata soustředila na hlubší příčiny volebních výsledků.

Platformy šířící dezinformace sice (ve většině případů) přiznaně či nepřiznaně stranily Miloši Zemanovi a kritizovaly Jiřího Drahoše. Sám prezident Zeman se snažil narativy populární na platformách šířících dezinformace patřičně vytěžit (což ilustruje například skutečnost, že se v prezidentské debatě na České televizi dotazoval Jiřího Drahoše na jeho vztah s Miroslavem Kalouskem – tedy téma, kterému čeští konspirátoři věnovali relativně značnou pozornost). Klíčovou součástí kampaně Zemanových příznivců bylo také snaha vykreslit (například prostřednictvím bilboardů) Jiřího Drahoše jako člověka, který otevře Českou republiku migrantům.

Avšak skutečnost, že se v kampani objevilo neobjektivní informování, populismus či zjednodušující interpretace postojů protistrany, nedokazuje vliv dezinformací na volební výsledek. Dezinformace – tedy nepravdivé zprávy šířené s cílem manipulovat příjemce – jako takové se sice ve volební kampani vyskytly, avšak při pohledu na jejich šíření (které lze přibližně určit pomocí zmínek v článcích, twitterových a facebookových příspěvcích a komentářích pod články) je očividné, že nehrály příliš podstatnou roli a nepodařilo se jim nastolit témata, která už by ve volební kampani nebyla přítomná. Žádné „lithium“ - tedy nové téma, jež by výrazně změnilo dynamiku volebního klání, se během prezidentských voleb neobjevilo, což lze demonstrovat rozborem čtyř hlavních tématických okruhů, jimiž se dezinformace během prezidentských voleb inspirovaly.

Zřejmě mediálně nejdiskutovanější dezinformací bylo obvinění Jiřího Drahoše ze spolupráce s StB (v některých případech doplněné tvrzím, že má souvislost s Drahošovou pedofilií), které se objevila již v červenci 2017. Drahošův tým na tuto pomluvu záhy reagoval a doložením čistého lustračního osvědčení ji vyvrátil. Tato tvrzení objevovala i nadále, avšak pouze omezeně. Ve chvíli, kdy bylo jasné, že Drahoš postupuje do druhého kola prezidentské volby, jeho údajná spolupráce s StB začala být zmiňována znovu. Avšak zvýšení počtu zmínek o této záležitosti bylo pouze krátkodobé – mezi 14. a 21. lednem se denně objevovalo okolo tří stovek textů, které zmiňují Drahoše a StB, zatímco v týdnu následujícím již pouze přibližně stovka textů denně. Celkově byla Drahošova údajná spolupráce s StB mezi 14. a 26. lednem uvedena pouze v 0, 5 % textů, které zmiňovaly jeho jméno.

Podobný vývoj lze vysledovat u dezinformací, které stavěly na tezi, že Jiří Drahoš je slabým kandidátem, který bude ovládán různými zákulisními skupinami (ať už Římským klubem nebo Georgem Sorosem). Dezinformace pracující s tímto tématem se také začaly výrazněji objevovat po skončení prvního kola voleb, avšak v rámci několika dní počet případů, kdy byly zmíněny, začal klesat. Je možné se domnívat, že k úpadku jejich zmiňovanosti napomohla i to, že byly relativně rychle vyvráceny.

Dezinformace, dle níž existuje blízké spojenectví mezi Jiřím Drahošem a Miroslavem Kalouskem (který bude v případě Drahošova úspěchu jmenován premiérem), se objevila na webu Aeronet 16. ledna. Tato fáma se šířila relativně úspěšně – počet textů vydaných mezi 14. a 26. lednem, v nichž byl zmíněn Drahoš i Kalousek, se pohyboval okolo 500 denně (v posledních 3 dnech před volbami jejich počet stoupl na 700). Toto číslo se může zdát jako relativně vysoké, avšak pouze do té doby než bude zasazeno do patřičného kontextu. Kalousek byl totiž zmíněn pouze ve 2 % textů zmiňujících Jiřího Drahoše vydaných mezi 14. a 26. lednem. Navíc počítaje i texty, které s výše zmíněnou dezinformací nemusely mít vůbec nic společného či dokonce poukazovaly na její nepravdivost.

Jedním z nejdiskutovanějších témat voleb byla migrace. V rámci toho tématu byla často zmiňována údajná vstřícnost Jiřího Drahoše k přijímání utečenců (zmínka o migraci se objevila přibližně v 5 % textů vydaných mezi 14. a 26. lednem, v nichž byl zmíněn i Drahoš). Toto téma se stalo také inspirací pro několik dezinformací. Je však nutné vzít v potaz, že platformy šířící dezinformace nebyly zdaleka jediným (a rozhodně ne nejvlivnějším) aktérem, který toto téma živil. Zatímco Aeronet se jím zabýval poprvé 8. ledna (kdy se snažil velmi neuměle propojit vraždu spáchanou afgánským uprchlíkem v Německu s českou prezidentskou volbou), tým Mirka Topolánka označil Jiřího Drahoše za „vítače“ již 4. ledna. Ještě důležitější roli ve vnášení tohoto tématu do veřejné debaty sehrály (již zmíněné) billboardy spojující Drahoše s migrací – které sice lze označit za manipulovaní (v tom ohledu, že zveličovaly skutečné Drahošovo tvrzení o možném přijetí omezeného počtu uprchlíků), ale nikoli dezinformační (respektive naprosto smyšlené) – a zejména debata prezidentských kandidátů na TV Prima (kde bylo témat migrace prezentováno tendenčně již samotnými moderátory). Právě v den jejího konání a den následující se na internetu objevily dvě třetiny z přibližně 16 000 textů, které mezi 14. a 26. lednem zmiňovaly Drahoše i migraci.

Lze samozřejmě argumentovat, že volebním výsledek mohly platformy šířící dezinformace ovlivnit nepřímo pomocí systematického poukazování na rizika vyplývající z migrace, což vedlo k vytvoření společenské atmosféry výhodné pro kandidáty s proti-imigrační agendou. Je však na místě otázka, zda aktéry odpovědnými za vytvoření této atmosféry byly – primárně a zejména – tyto platformy, anebo zda významnější roli nesehrály jiní aktéři. Případ neobjektivního informování TV Prima o tématech spojených s migrací, totiž ukazuje, že vyvolávání strachu je strategií, která není vyhrazena pouze pro platformy běžně označované jako dezinformační.

Jak vyplývá z výše rozebraných případů, vliv jednotlivých dezinformací na výsledky prezidentských voleb není důvod přeceňovat. Všechny dezinformace (snad jen s výjimkou spolupráce Jiřího Drahoše s StB) se totiž opírala o témata, které ve společenské debatě rezonovala (v určité formě) již dříve. Prezidentské volby tak opět potvrzují, že dezinformace nálady ve společnosti mnohem spíše kopírují (a eventuálně posilují) než přímo vytvářejí. A právě z tohoto důvodu je nutné hledat příčiny výsledků prezidentských voleb 2018 nikoli v dezinformacích samotných, ale ve společenských náladách (a zejména jejich příčinách) na kterých dezinformátoři parazitují.

Data o počtu zmínek byla zjištěna pomocí nástroje >versus< vyvinutého International Republican Institute, který používáme v našich analýzách v rámci projektu České volby v éře dezinformací. Grafy zachycující výše popsané trend budou součástí závěrečné analýzy.

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy