Která naše vysoká škola je nejlepší?

20. 03. 2008 | 12:39
Přečteno 25954 krát
Téma sestavování žebříčků vysokých škol se našim deníkům v poslední době zalíbilo. Nejprve s nimi vyrukovala Mladá fronta Dnes a nedávno se připojily i Hospodářské noviny. Pojetí bylo v obou případech odlišné. Mf Dnes se spolehla na prof. Bergera z Českých Budějovic, který pro ní sestavil žebříček na základě publikačních výsledků jednotlivých fakult ve vědeckých impaktovaných časopisech v roce 2006.

Údaje nalezl ve všeobecně uznávané světové databázi Web of Science, při sestavování žebříčku zohlednil počet studentů, které fakulta vyučuje. Také přihlédl specifickým způsobem k publikacím, které pracovníci fakult uveřejnili ve dvou prestižních vědeckých časopisech Nature a Science. Hospodářské noviny se vydaly jinou cestou. Použily kritéria zahraničních žebříčků, sestavovaných americkým týdeníkem US News & World Report a britským deníkem The Guardian.

Čtení žebříčků mne však podnítilo k tomu, že jsem se pokusil vědeckou kvalitu jednotlivých fakult ohodnotit jiným způsobem. Ve skutečnosti můj přístup by si mohl zopakovat každý zájemce o takové hodnocení, protože jsem vycházel z databáze všeobecně přístupné na webovských stránkách Grantové agentury České republiky (www.gacr.cz). Grantová agentura České republiky (GA ČR) existuje od r. 1993 a rozděluje státní prostředky na projekty základního výzkumu. V letošním roce se jedná o částku 1,5 miliardy korun, která je přidělována na základě objektivních kritérií více než dvěma tisícům řešitelů grantových projektů. Téměř 60% prostředků směřuje na vysoké školy. Počet grantů, které řešitelé z jednotlivých fakult vysoké školy získali v určitém období z GA ČR, může sloužit jako jeden z ukazatelů vědecké kvality této fakulty, samozřejmě ne jako jediný. Zjistil jsem si tedy z uvedené databáze kolik grantů jednotlivé fakulty získaly za období šesti let (2001-2006) z prostředků GA ČR a pokusil se výsledky porovnat s těmi, které uvedli redaktoři Hospodářských novin (HN). Porovnával jsem údaje o počtu grantů s údaji ve sloupci Věda žebříčku HN a v některých případech i ve výsledném pořadí fakult pro jednotlivé obory v žebříčku HN.

Největší potíže nastaly při definování oborů a příslušných fakult, které se jimi zabývají. Například v oboru informatika se umístila na prvním místě žebříčku Matematicko-fyzikální fakulta Univerzity Karlovy (UK). To je podle mého názoru dnes jedna z nejproduktivnějších fakult UK ve vědě, ale její oborový profil lze jen obtížně charakterizovat pouze jako informatika. Podobný problém jsem měl s druhým místem v žebříčku HN pro informatiku, které zaujala Fakulta chemicko-inženýrská Vysoké školy chemicko-technologické v Praze. Není zjevné z názvu fakulty jak souvisí její profil s informatikou.V žebříčku pro informatiku jsem zabloudil a proto jej raději opustil. Stejně beznadějná situace nastala při snaze porovnat vědeckou výkonnost v oboru architektura podle počtu grantů GA ČR s žebříčkem HN. Za období posledních 6 let byly řešitelům projektů z fakult uvedených v oboru architektura, tj. fakulty architektury Vysokého učení technického (VUT) Brno, Českého vysokého učení technického (ČVUT) Praha, Technické univerzity (TU) Liberec, Akademie výtvarných umění a Vysoké školy umělecko-průmyslové uděleny celkem 3 granty GA ČR (z toho dva do Brna). Neměl jsem tedy na čem svůj žebříček postavit a porovnat jej s žebříčkem HN. Jen mne napadlo, že s vědou se spíše setkají studenti na stavebních fakultách příslušných univerzit, například za posledních šest let získala stavební fakulta ČVUT v Praze 114 grantů a stavební fakulta VUT v Brně 66 grantů GA ČR.

HN se v jednom případě zaměřily na velmi úzký obor, na psychologii. Psychologie nepatří u nás k příliš rozšířeným oborům (ve srovnání například se situací ve Spojených státech či v Holandsku) a proto v žebříčku figurovaly jen čtyři fakulty: tři filosofické fakulty a to z Brna, Prahy a Olomouce a Fakulta sociálních studií Masarykovy univerzity (MU) v Brně. HN se v tomto případě při oceňování vědecké kvality fakult zaměřily na získání prostředků z výzkumných záměrů (nikoliv grantů jak je v celém žebříčkovém materiálu HN mylně uváděno), které jsou podkladem hodnocení výzkumných institucí Radou pro výzkum a vývoj. Počty grantů získaných v GA ČR mne vedly k pořadí jinému než pořadí HN: podle počtu získaných grantů GA ČR byla na prvním místě Filosofická fakulta UK, v těsném závěsu Filozofická fakulta MU, pak Fakulta sociálních studií MU a nakonec Filosofická fakulta University Palackého (UP) v Olomouci. Je však otázkou jak objektivní mohou být závěry o vědeckých výsledcích celé fakulty pro studium jednoho poměrně úzkého oboru. Tady bych doporučil HN, aby se zaměřily na porovnání kvality filosofických fakult a nikoliv jen dílčího oboru.

Nejlepší shodu jsem nalezl mezi hodnocením HN a hodnocením založeným na získání grantů v GA ČR v případě strojírenství, tam bylo pořadí v obou žebříčcích prakticky identické. Strojní fakulty byly seřazeny takto (první je nejvyšší pořadí, poslední nejnižší) : VUT Brno, ČVUT Praha, TU Liberec, Vysoká škola báňská (VŠB)– Technická univerzita Ostrava a Západočeská univerzita (ZČU) v Plzni. Podobně dobrá shoda panovala i v oboru chemie, na špici byla Přírodovědecká fakulta UK, pak Přírodovědecká fakulta MU a Vysoká škola chemicko-technologická v Praze. Snad jen Chemická fakulta VUT se v počtu získaných grantů GA ČR neumístila tak dobře jako v tabulce HN.

V případě lékařských fakult byly rozdíly mezi vědeckou výkonností fakult z hlediska počtu grantů získaných v GA ČR jen relativně malé, ale je nutno přihlédnout ke skutečnosti, že GA ČR financuje jen výzkum prováděný na teoretických oborech těchto fakult. V absolutním počtu řešených grantových projektů se umístila na prvním místě podle počtu získaných grantů GA ČR pražská 1. lékařská fakulta UK následována Lékařskou fakultou MU. Pak následovaly 2. a 3. lékařská fakulta UK, olomoucká lékařská fakulta UP, hradecká fakulta UK a poslední místo patřilo plzeňské fakultě UK. Žebříček HN měl na prvním místě brněnskou fakultu MU, ale rozdíly nebyly veliké (zvláště když uvážíme, že vědecký výkon byl podle HN měřen na základě výzkumných záměrů). Trochu jiné pořadí by přineslo zohlednění velikosti fakult podle počtu studentů (a tudíž nepřímo i učitelů) jak je použila dříve Mf DNES. Tam by se podle počtu získaných grantů GA ČR nejlépe umístila 2. lékařská fakulta UK, v těsném závěsu za ní 1. lékařská fakulta UK a 3. lékařská fakulta UK, pak Brno, Hradec Králové, Olomouc a Plzeň.

Další porovnání žebříčků již nebylo tak ideální a vedlo k větším neshodám. Například v HN se umístily právnické fakulty v pořadí UK Praha, MU Brno, UP Olomouc a ZČU Plzeň a to jak v pořadí podle kritéria věda tak v celkovém pořadí. Podle počtu získaných grantů GA ČR tomu bylo jinak: první pořadí patřilo MU Brno, druhé UP Olomouc, třetí UK Praha a čtvrté bylo shodné s HN , tj. ZČU Plzeň. Kritérium vědeckého výkonu měřené podle úspěchu v GA ČR však asi není správné aplikovat na právnické fakulty neboť i ta nejúspěšnjší fakulta z MU Brno získal za 6 let jen 9 grantů. Podobně nepříliš velký zájem o granty GA ČR projevují pedagogické fakulty. Proto z hlediska GA ČR je pořadí osmi pedagogických fakult velmi vyrovnané, na špici je v každém případě Pedagogická fakulta Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích s 20 získanými granty (ta se umístila v žebříčku HN na druhém místě), ty další získaly za 6 let mezi 8 a 12 granty, nejméně úspěšná byla fakulta Ostravské univerzity se 4 granty. Pořadí z hlediska GA ČR je proto obtížné sestavit, vědychtiví zájemci o studium na pedagogických fakultách se musí při výběru řídit jinými kritérii (s výjimkou Českých Budějovic, kde na vědu drží). Stejně obtížné je sestavit pořadí v případě studia sociologie, i když zájem o získání grantů GA ČR je zde větší. Žebříček HN zde začlenil pro obor sociologie také Filozofickou fakultu UK v Praze, resp. její katedru sociologie a stejně tak katedru sociologie na Filozofické fakultě ZČU v Plzni. Na úroveň kateder jsme v členění GA ČR grantů nešli, proto se jimi nezabývám. Na základě počtu získaných grantů GA ČR jsou Fakulta sociálních věd UK a Fakulta sociálních studií MU v rovnocenném postavení, každá z nich získala za 6 let 26 grantů GA ČR.

V oboru ekonomika má zájemce o studium k dispozici velmi bohatý počet fakult , a to neberu v úvahu fakulty soukromých univerzit. Nejvíc grantů GA ČR za období 6 let (celkem 32) získala Fakulta informatiky a statistiky Vysoké školy ekonomické (VŠE) v Praze (tu však uvádějí HN v žebříčku fakult v oboru informatika), pak Fakulta financí a účetnictví VŠE, v těsném závěsu za ní Fakulta sociálních věd UK (jejíž součástí je Institut ekonomických studií, uvedený na prvním místě v žebříčku HN). Pak následuje pořadí podle počtu získaných grantů (nejvíce 20, nejméně 7) následující: Fakulta podnikohospodářská VŠE, Fakulta národohospodářská VŠE, Fakulta ekonomicko-správní MU Brno, Fakulta mezinárodních vztahů VŠE, Fakulta ekonomická ZČU Plzeň, Provozně-ekonomická fakulta Mendelovy zemědělské a lesnické univerzity v Brně, Fakulta informatiky a managementu Univerzity Hradec Králové, Obchodně podnikatelská fakulta Slezské univerzity v Opavě, Provozně ekonomická fakulta České zemědělské univerzity v Praze, Fakulta podnikatelská VUT Brno a Ekonomická fakulta VŠB – TU Ostrava. Nejméně grantů a to 4 získaly Fakulta sociálně-ekonomická Univerzity J.E. Purkyně v Ústí n.L., Fakulta ekonomicko-správní Univerzity Pardubice a Fakulta ekonomiky a managementu Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně.

Co vyplývá z celkového pohledu na žebříček fakult vysokých škol z hlediska vědecké výkonnosti viděno prismatem počtu získaných grantů GA ČR za období 2001-2006?

Některé fakulty jsou v tomto směru velmi úspěšné (v závorce počet získaných grantů): Přírodovědecká fakulta UK v Praze (183), Matematicko-fyzikální fakulta UK v Praze (174), Stavební fakulta ČVUT v Praze (114), Přírodovědecká fakulta MU v Brně (109), Filozofická fakulta UK v Praze (91), Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií VUT v Brně (90), Filozofická fakulta MU v Brně (84), Fakulta strojního inženýrství VUT v Brně (68), Fakulta stavební VUT v Brně (66), Fakulta elektrotechnická ČVUT v Praze (64), Fakulta metalurgie a materiálového inženýrství VŠB Ostrava (57), Přírodovědecká fakulta UP Olomouc (55) a Fakulta chemické technologie Vysoké školy chemicko-technologické v Praze (50). Pochopitelně početně velké fakulty získávají velké množství grantů. Ale kupodivu i když počet získaných grantů vydělíme počtem studentů (za předpokladu, že počet studentů je přímo úměrný počtu akademických pracovníků fakulty) zůstávají uvedené fakulty stále na předních místech žebříčku. V seznamu velmi úspěšných fakult chybí lékařské fakulty: jak již bylo výše řečeno GA ČR je otevřen v současné době jen pro základní výzkum prováděný na teoretických oborech lékařských fakult, klinicky zaměřený výzkum je financován z Interní grantové agentury Ministerstva zdravotnictví. I přes toto omezení získala značné množství grantů GA ČR za uvedené období 6ti let 1. lékařská fakulta UK v Praze (41).

Ještě ke shodě nebo k neshodě se žebříčkem HN. Prakticky shodné závěry co do kvality fakult existují v případě oborů strojírenství a chemie, do značné míry i v ekonomii a lékařství (s uvedeným omezením). V ostatních případech se závěry obou způsobů hodnocení rozcházejí. Je však nutno vzít v úvahu, že žebříček HN byl budován ve snaze pomoci budoucím studentům s výběrem fakulty v určitém oboru. Výše uvedený rozbor je zaměřen především na vědeckou výkonnost fakult. I v tomto směru je však nutné jej brát jen jako orientační, neboť pouze informuje o úspěšnosti v získání grantů GA ČR, nikoliv o kvalitě vědeckých výstupů. Jestliže však grantová agentura funguje správně, pak by tyto dvě veličiny – počet získaných grantů a kvalita vědeckých výstupů - neměly být příliš odlišné.

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy