10 nejdůležitějších návrhů zákonů za rok 2015

29. 12. 2015 | 18:11
Přečteno 3199 krát
Rok 2015 je téměř za námi, pojďme se proto podívat, jaké nejdůležitější změny legislativy se odehrály v předchozích dvanácti měsících. Pomocí vizualizace deseti zásadních hlasování ze Sněmovny přitom snadno uvidíte, jak rozhodovali jednotliví poslanci i celé politické strany.

1. Zavedení povinné evidence tržeb (EET)

Návrh na zavedení povinné evidence tržeb patří mezi nejkontroverznější legislativní změny, o nichž se nyní rozhoduje. Přišel s ním ministr financí Andrej Babiš a nyní je ve Sněmovně ve druhém čtení.

Vizualizace níže ukazuje výsledek hlasování o zamítnutí návrhu v prvním čtení. Poslanci, kteří hlasovali proti zamítnutí nebo se zdrželi, tedy podpořili zavedení evidence (zdržení se je totožné s hlasováním proti, protože zvyšuje kvorum hlasování, ale nepomáhá k jeho překonání).


Vizualizace je interaktivní - při najetí myší na ikonu poslance se zobrazí jeho jméno, příslušnost ke klubu v době hlasování, volební kraj a zvolená hlasovací možnost.
Výsledek hlasování, informace o sněmovním tisku na webu Sněmovny

Babišův návrh ukládám osobám a firmám vydávajícím účtenky (např. živnostníkům) povinnost odesílat elektronické údaje o každé transakci veřejné správě. Podle zastánců návrh zvýší příjmy státního rozpočtu a pomůže v boji proti šedé ekonomice. Podle odpůrců zvýší náklady firem a živnostníků a vytvoří možnost pro zneužití zasílaných dat.

2. Omezení povinného očkování

Tento návrh patří mezi ty, které ve Sněmovně neprošly, i přesto je ale zásadní, a to pro zastánce i odpůrce povinného očkování. Podle dosavadní úpravy nesmí do školky docházet neočkované dítě (pokud není imunní nebo mu očkování škodí).

Během projednávání novely zákona o veřejném zdraví byl nicméně v Poslanecké sněmovně a následně i v Senátu podán pozměňovací návrh, který měl tento zákaz zrušit. Rodiče by místo toho pouze museli školku informovat, jaká očkování dítě absolvovalo. Reálně tedy šlo o snahu povinné očkování omezit. Podle zastánců povinné očkování chrání zdraví dětí, podle odpůrců jde o zásah do svobody rodičů.


Výsledek hlasování, informace o sněmovním tisku na webu Sněmovny

V Poslanecké sněmovně byl pozměňovák zamítnut, v Senátu byl ale schválen. Vizualizace výše ukazuje následné hlasování o novele zákona ve Sněmovně, kdy poslanci zamítli pozměněnou senátní verzi obsahující oslabení povinnosti očkovat a setrvali na té původní sněmovní, která očkování jako podmínku přijetí do školky zachovává.

3. Zaměstnávání učitelů na celý rok

Novela zákona o pedagogických pracovnících z dílny ministerstva školství zakazuje zaměstnávat učitele jen na deset měsíců v roce, tzn. před prázdninami je propustit a opět je přijmout až na začátku školního roku. Podle zastánců návrh zlepší životní podmínky učitelů, podle odpůrců zvýší výdaje škol.


Výsledek hlasování, informace o sněmovním tisku na webu Sněmovny

4. Zvýšení důchodu o 600 Kč

Jednorázové zvýšení starobních důchodů navrhla ministryně práce a sociálních věcí a i přes kritiku opozice měl nakonec podporu napříč celým politickým spektrem. Mediánový starobní důchod nyní činí asi 10 700 korun (tzn. že polovina důchodců pobírá nižší částku).


Výsledek hlasování, informace o sněmovním tisku na webu Sněmovny

Návrh podle zastánců pomůže zvýšit životní úroveň starobních důchodů, podle odpůrců je nesystémový a zvyšuje výdaje státního rozpočtu.

5. Zavedení povinného zveřejňování smluv

Příslušný návrh ukládá většině organizací veřejné správy povinnost uveřejňovat plné znění všech smluv v elektronickém registru. Na smlouvy nezveřejněné v určené lhůtě se pohlíží jako na neplatné. Podle zastánců zvyšuje návrh transparentnost a pomáhá v boji proti korupci. Podle odpůrců povede ke zvýšení byrokracie.


Výsledek hlasování, informace o sněmovním tisku na webu Sněmovny

Zavedení povinnosti zveřejňování smluv v registru bylo navrženo už v minulém volebním období, překazily ho ale předčasné volby. Po nich byl návrh téměř okamžitě podán znovu skupinou předkladatelů napříč politickým spektrem vedenou poslancem Janem Farským z TOP 09. Prosazení zákona bylo oslavováno jako velký úspěch protikorupční iniciativy Rekonstrukce státu.

6. Schválení asociační dohody EU s Ukrajinou

Zákonodárci v roce 2015 rovněž schválili znění asociační dohody EU s Ukrajinou, jež mimo jiné sbližuje legislativu Ukrajiny a EU, stanovuje pravidla pro výměnu informací v oblasti justice, umožňuje Ukrajině přístup k financím Evropské investiční banky či zakládá zónu volného obchodu.


Výsledek hlasování, informace o sněmovním tisku na webu Sněmovny

Podle zastánců dohoda pomůže modernizovat zemi, podle odpůrců zhorší vztahy EU s Ruskem. V každém případě je zásadní zejména vzhledem k pokračující povstalecké válce na východě země, kterou Rusko vojensky podporuje. Asociační dohoda může být předstupněm členství v EU, nemusí tomu ale nutně tak být.

7. Zdražení cigaret

Nejen pro kuřáky je jistě důležitý návrh zákona o spotřebních daních z dílny ministra financí. Příslušný návrh zvyšuje spotřební daň tabákových výrobků, což může podle odhadů zdražit cigarety o tři až čtyři koruny za krabičku.


Výsledek hlasování, informace o sněmovním tisku na webu Sněmovny

Na spotřebních daních se ročně vybere asi 140-150 miliard korun, přičemž návrh má zvýšit výběr v roce 2016 o 3-4 miliardy. Podle zastánců vyšší ceny cigaret zvyšují příjmy státního rozpočtu, podle odpůrců snižují životní úroveň lidí, kteří jsou na cigaretách závislí.

8. Zvýšení transparentnosti financování stran

Mezi další protikorupční návrhy patří novela zákona o sdružování v politických stranách a hnutích. Mimo jiné zřizuje nový úřad, který má mít na starosti kontrolu hospodaření stran, a ukládá stranám limity na výši hotovostních transakcí či povinnost používat transparentní účty. Návrh prošel v prvním čtení a nyní je ve výborech.

Vizualizace níže ukazuje hlasování o zamítnutí návrhu v prvním čtení. Podobně jako u hlasování o elektronické evidenci tržeb (nahoře) tedy platí, že poslanci, kteří hlasovali pro zamítnutí, byli proti návrhu.


Výsledek hlasování, informace o sněmovním tisku na webu Sněmovny

Podle zastánců pomůže omezit korupci, podle odpůrců zvyšuje byrokracii a výdaje státního rozpočtu. I tento tisk je podporován iniciativou Rekonstrukce státu, jež sdružuje protikorupční neziskové organizace v Česku.

9. Zvýšení pravomocí zpravodajských služeb

Naopak korupci může potenciálně rozšířit novela zákona o zpravodajských službách. Ty by podle ní nově měly mít možnost např. zjistit majitele telefonního čísla. Omezí se rovněž ochrana údajů bankovním tajemstvím.


Výsledek hlasování, informace o sněmovním tisku na webu Sněmovny

Podle zastánců návrh pomůže v boji proti kriminalitě, podle odpůrců povede k omezení soukromí občanů.

10. Snížení limitů pro pojišťovací provize

Poslední vybranou změnou legislativy je pozměňovací návrh k novele zákona o pojišťovnictví, který snižuje maximální možné provize, jež získávají zprostředkovatelé při prodeji finančních produktů, např. životního pojištění.


Výsledek hlasování, informace o sněmovním tisku na webu Sněmovny

Podle zastánců návrhu jsou provize, které platí klient, příliš vysoké. Podle odpůrců návrh omezuje svobodu podnikání. Nutno podotknout, že tento pozměňovák neprošel, což nakonec vedlo k rozkolu ve vládě, kdy ČSSD odmítla podpořit příslušnou novelu jako takovou.

Psáno pro HlídacíPes.org. Autor je datový analytik a politolog, působí v občanském sdružení KohoVolit.eu a na Katedře politologie Masarykovy univerzity v Brně.

Pokud se vám tento článek líbí, podpořte nás pomocí DMS na číslo 87777 s textem: DMS ROK KOHOVOLIT (cena 30 Kč, z toho 27 Kč pro KohoVolit.eu).

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy