17. listopad s odstupem 20 let

13. 10. 2009 | 16:33
Přečteno 15995 krát
Jsem přímým pamětníkem těchto událostí a snad mohu říci, že i jejich aktivním aktérem. Bylo mi tehdy 52 let a pomalu jsem se připravoval na to, že budu trávit svůj čas v klidu a bez stresů na své chalupě na svazích Králického Sněžníku, až dosáhnu důchodového věku. Důchodového věku jsem se v brzku dočkal, ale klidu se nedočkal a stresů se nezbavil. Ale nelituji toho.

V těch památných dnech jsem pracoval jako „černý“ stavbyvedoucí u Průmyslových staveb v Brně, já však trávil čas na vzdálených stavbách. Přesto již 17. listopadu jsem se stal šéfem Občanského fóra (OF) u tohoto podniku s desetitisíci zaměstnanci a dostal se tak i do popředí oněch revolučních událostí ve druhém největším městě v republice, tedy v Brně.

Už 1. ledna roku 90 mne OF nominovalo jako poslance do tehdejší České národní rady, která byla jedním ze tří parlamentních těles v tehdejší Československé federativní republice, vedle Slovenské národní rady a Federálního shromáždění. Při volbách do sněmoven v polovině roku 1990 jsem se stal řádným poslancem za OF a v parlamentech nás tehdy bylo 11 romských poslanců. V tom čase jsme ještě netušili, že je to v historii ČR poprvé a asi i naposledy, co se Romové tak houfně dostávají do parlamentních lavic. Už v příštích volbách, které byly v polovině roku 1992 se to jasně potvrdilo.
Ke konci roku 1989 a v dalších snad ještě ve dvou létech byla mezi lidmi úžasná atmosféra. Všichni jsme si mysleli, že konečně zvítězila pravda a láska a že teď už vše bude úplně jiné a jasné. Jak jsme se mýlili!

V rámci této obecné euforie i Romové byli vnímáni jako součást těchto procesů a nebylo proti nim cítit žádnou averzi. Vzpomínám, jak největší romští protagonisté té doby mluvili před davy desítek tisíc posluchačů na náměstích v Praze. Těmi protagonisty byli Dr. Emil Ščuka a Jan Rusenko. Byl jsem účasten zakládání ROI (Romská občanská iniciativa) někde v Edenu v Praze a bylo tam snad na tisíc Romů. Zakládací sjezd ROI navštívila Věra Čáslavská, jako vyslankyně prezidenta Václava Havla, aby jeho jménem sjezd Romů pozdravila. Tehdy nikdo z nás netušil, že jsme právě účastníky nejslavnějšího období historie Romů.

Romové měli i své poslance v parlamentech. Dnes se nic neví o tom, že tehdejší romští poslanci pracovali na zásadách angažovaného života Romů ve společnosti, které byly projednávány ve vládách a dodnes nic neztratily ze své platnosti. Bohužel, jejich realizace v pozdějších létech zaostávala daleko za prvotními úmysly. Pravda však je, že i v nejvyšších kruzích tehdejší československé společnosti bylo považováno rovnoprávné postavení Romů ve společnosti za jeden z prvořadých úkolů vyvíjející se nové demokracie, také jako jeden z prubířských kamenů fungování této demokracie. A bylo to tehdy míněno naprosto upřímně.

Že se později něco změnilo, je jiná věc.

Svoboda přišla pro všechny, měla však a má význam jen pro ty, kteří jsou na ni připraveni a kteří jejich výhod dovedou využít. To nebyl a není případ většiny Romů. Oni byli nejméně připraveni na svobodu, nedovedli ji využít a někdy i docela paradoxně se dokázali dostávat do zcela nečekaných potíží. Ukázalo se, že nová doba vyžaduje i dobře připravené lidi. To je proces, který Romy teprve čeká a mnozí jej ještě ani nezahájili.

Jakmile opadla vlna obecné euforie, začali se projevovat i problémy v soužití mezi Romy a většinovou společností. Ukázalo se, že řešení problematiky jedné proskribované menšiny skýtá mnoho otázek, na které se hledá odpověď těžko, zejména ve společnosti, prosáklé mnohými staletými předsudky a neochotou připustit, že řešení problémů je v zájmu společnosti celé. Populisté nejrůznějšího druhu dokázali těchto problémů využít ve svůj prospěch a získali prostřednictvím voličských hlasů i mocenské postavení. Posléze se přidali i extrémní živly, které s poukazem na „dělání“ pořádku místo neschopných státních institucí získávají otevřenou podporu veřejnosti.

Něco se změnilo v pojetí a názorech politiků na řešení společenských problémů. To situaci spíše komplikuje než by pomáhalo.

Během této doby role ROI se postupně umrtvovala, přes původní dobré kroky a pověst mezi lidmi, až skončila zcela. Romští vůdcové, kteří v ROI hráli svoji úlohu, nejsou v tomto směru zcela bez viny. Emil Ščuka zmařil své skvělé charisma mezi Romy, ať už neschopností politických analýz nebo špatným vedením politické romské strany pod tíhou jiných problémů. Ta šance je nenávratně pryč a stěží se někdy v takové excelentní formě nabídne.

Pokud by se někdo chtěl informovat o tom, zda se ROI někdy zajímala o romský holokaust, pak musím říci, že nikoliv. Snad to je možno omluvit tím, že tehdejší i současná generace Romů je slovenského původu a genocidu Romů v Osvětimi zažili v podstatě jen Romové opravdu čeští a moravští, kteří byly zlikvidováni v koncentračních táborech téměř v úplnosti. Není to případ slovenských Romů i když ti si také vytrpěli své.

Této práci, spočívající v uchování paměti Romů a jejich historii, se zhostilo dobře Muzeum romské kultury, které začínalo pracovat v jedné kanceláři s několika zoufalci, kteří pochopili, že hrdost Romů je možno budovat jen na základě historie tohoto rodu a sběru hmotné i duchovní památky na ně.
Dnešní státní muzeum Romů je vlastně výdobytkem 17. listopadu.

Právě uplynulé období však ukázalo i některá jiná pozitiva, spojená s procesem řešení problematiky Romů ve společnosti. Bylo už řečeno, že přístup k menšinám ukazuje, jak je daná společnost vyspělá či nikoliv. Ukazuje také na nedostatky fungování demokracie v takové společnosti, a pokud je uplatňována zpětná vazba, umožňuje i jejich nápravu. To by mohl být i případ České republiky a snad můžeme věřit tomu, že k nápravě nedostatků dojde, že naše společnost je zdravá a že posléze i politici dají přednost státotvorným způsobům řešení problémů, před populistickým hledáním a získáváním volebních hlasů.

Nepřipravenost Romů na svobodu měla snad jedinou kladnou stránku. Romové se nepodíleli na rozkrádání státního majetku při privatizaci. Není od věci ptát se daňových poplatníků, zda jim vadí více miliardové krádeže podivných podnikatelů, které je ochuzují daleko více než údajná kriminalita Romů, která může být sporná, protože ji vykazují i příslušníci většiny. Ostatně všechno má své hluboké příčiny.

Několikeré vlny exodů Romů do Anglie a Kanady ponejvíce, ukázali celému světu, že tu něco nesedí: jakmile Romové vycestovali ve větším množství do některé z těchto zemí, aby zde využili práva azylu, i ukázala se i tam absence demokratických principů v hodnocení stejných nároků a příležitostí pro každého. Náhle Romové vadili i tam, ačkoliv kritika vůči České republice právě odtud byla nesmiřitelná. Ke tříbení těchto názorů přispívají i Romové, byť nevědomky. S odstupem času bude i tento postup Romů vnímán jako přínosný pro celou evropskou i světovou kulturu.

Uzavřeno a zhodnoceno: dvacetiletý vývoj po revoluci je možno přijmout příznivě a s nadějí, že i pro Romy posléze přinese užitek, který nyní není z jejich strany zaznamenán. Ten užitek je ve víře, že demokratická společnost je dostatečně silná, aby dokázala zajistit důstojný a smysluplný živo pro všechny, pokud pro to, každý, kdo chce tohoto cíle dosáhnout, přiloží i svoje ruce.

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy