Archiv článků: březen 2011

29. 03.

Hrozí Libyi rozdělení a dlouhá občanská válka?

Karel Hvížďala Přečteno 6617 krát

Zatímco zpravodajství z Libye jsou plná aktualit o vítězných bojích protivníků Muammara Kaddáfího s jeho armádou, odborníci na tuto oblast, jako například Jochen Hippler z Institutu pro vývoj a mír na Univerzitě v Duisburgu, který se specializuje na islámské země, se bojí i přes možné vojenské vítězství nebezpečí na politické úrovni. Největší obavu má hlavně z toho, kdyby došlo v této oblasti k nasazení vojenských pozemních sil NATO, že by se proti nim velmi rychle mohly spojit nejrůznější skupiny, které nyní bojují mezi sebou a boje by se mohly protáhnout na dlouhou dobu.

Více »

27. 03.

Milan Kundera v Pleiádě aneb Francouzská Nobelova cena za literaturu

Karel Hvížďala Přečteno 3997 krát

Dvaaosmdesátiletý v Brně narozený romanciér Milan Kundera, který žije od roku 1975 v Paříži, kam odjel v době, kdy nesměl v Československu publikovat (a kde mu v roce 1981 prezident Mitterrand daroval občanství), se dožil nejvyššího francouzského literárního ocenění. Dne 24. března 2011 vyšel výběr z jeho díla v prestižní řadě Pleiáda, v nakladatelství Gallimard, v níž od roku 1931 vyšlo 560 výborů nejvýznamnějších světových autorů. Proto se někdy o tomto ocenění hovoří jako o francouzské Nobelově ceně.

Více »

25. 03.

Financování stran v Rakousku

Karel Hvížďala Přečteno 3743 krát

Jakoby země ležící podél toku řeky Dunaje měly tradičně větší problémy s korupcí než země protestantské, a to se týká stejně Bavorska, Slovenska, Rakouska i nás, i když už Dunaj netvoří naši hranici. Potvrzují to i současné dohady v Rakousku, které jsou spojené s předkládáním nového zákona o financování politických stran, s kterým je tradičně spojeno nejvíce korupčních skandálů.

Více »

22. 03.

ČSSD: strana na odstřel

Karel Hvížďala Přečteno 13083 krát

Stará moudrost praví, že všechno nové se ohlašuje v jazyce. Podíváme-li se tímto rastrem na projevy dvou hlavních protagonistů pátečního a sobotního sjezdu sociálních demokratů pánů Bohuslava Sobotky a Michala Haška v Brně, můžeme konstatovat, že sice definitivně skončila paroubkovská nabubřele agresivní éra, hlavní protagonisté nového vedení jsou mnohem věcnější, ale jejich jazyk přesto nic nového neprozrazuje.

Více »

20. 03.

Nebagatelizujme přepadení ČT: šlo o útok na demokracii

Karel Hvížďala Přečteno 8818 krát

Politici tvrdí: Přepadením České televize nebyl porušen zákon, ale nefungoval zdravý rozum. Toto prohlášení by mělo být alarmující, protože v civilizaci, ke které jsme se po roce 1989 připojili, platí ochrana redakčních zdrojů a půda redakcí a univerzit je i před policií nedotknutelná. Pokud takový zákrok naše zákony připouštějí, je třeba neustále opakovat, že jsou špatné a v očích staré Evropy nás přiřazují automaticky k Ukrajině či ještě dál na východ. Přepadení mediální instituce je v naší civilizaci považováno za útok na demokracii, v níž média mají povinnost kontrolovat ostatní mocnosti: moc ústavodárnou, výkonnou a soudní.

Více »

16. 03.

Německo, Japonsko a atomové elektrárny

Karel Hvížďala Přečteno 5281 krát

Havárie atomových elektráren v Japonsku po tamním zemětřesení vyvolaly novou debatu o využití atomové energie v Německu. I současný ministr životního prostředí Norbert Röttgen ve vládě křesťanských demokratů CDU/CSU s liberály FDP přemýšlí nahlas o možnosti vystoupit z programu výstavby atomových elektráren a zastavení těch, které jsou již v provozu.

Více »

14. 03.

Přepadení televize: V Německu kvůli tomu padla vláda (a odstoupil kancléř Adenauer)

Karel Hvížďala Přečteno 4894 krát

Ve čtvrtek 10. března 2011 se dostavili v Praze na Kavčí Hory do budovy zpravodajství České televize tři členové Vojenské policie a žádali vydání dokumentu, který měl k dispozici redaktor Karel Rožánek, v němž se hovořilo o tom, že bývalý šéf Vojenského zpravodajství Miroslav Krejčík konspiroval proti tehdejší ministryni obrany Vlastě Parkanové.

Více »

12. 03.

Kalousek: Duša kochmesová

Karel Hvížďala Přečteno 4611 krát

Ještě bych se rád vrátil k případu, který je zastíněn vpádem vojenské policie do České televize, ač jde o podobné selhání politiků vůči médiím a nemělo by se na něj tak snadno zapomenout. Jde o Miroslava Kalouska, který nejprve vyhrožoval dvěma šéfredaktorům, že má nahrávku z jejich porady o tom, jak budou reagovat na zvýšení DPH a že ji v sestřihu zveřejní v televizi. Ale den na to tentýž ministr vydal prohlášení, v kterém říkal, že žádnou nahrávkou nedisponuje a že žádná nahrávka neexistuje.

Více »

10. 03.

Odchod Guttenberga oslabuje Merkelovou

Karel Hvížďala Přečteno 2435 krát

Odstoupení nejpopulárnějšího německého politika Karl-Theodora zu Guttenberga z funkce ministra obrany, kvůli tomu, že opsal část své doktorské práce, oslabuje pozici paní kancléřky Angely Merkelové. Němečtí novináři píší, že internet v Německu ukázal poprvé svou moc i v politice. A zároveň ale předvedl něco, na co nejsou naši politici zvyklí, a sice že ten, kdo vstoupí do politiky, je vždy pod mnohem větší kontrolou veřejnosti než ostatní občané.

Více »

08. 03.

Kupčení s Palachem a ztráta paměti (či studu)

Karel Hvížďala Přečteno 3400 krát

Loni u příležitosti nedožitých dvaašedesátin odvysílal ČRo6 mou vzpomínku na Jana Palacha a přitom připomněl dokument Kristiny Vlachové Poselství Jana Palacha, který Česká televize uvedla ke čtyřicátému výročí jeho smrti. A zároveň jsem v komentáři upozornil na kupčení s poslední nahrávkou rozhovoru s Janem Palachem, který uskutečnil s velkou pravděpodobností v režii Státní bezpečnosti kameraman tehdejší Československé televize Vladimír Tůma spolu s lékařkou Zdenkou Kmuníčkovou.

Více »

06. 03.

Vražda knížek je nová cenzura

Karel Hvížďala Přečteno 4268 krát

Řada našich čelních politiků s prezidentem v čele se často odvolává na ekonomy a filozofy tzv. rakouské školy a především na von Hayeka a jeho žáky. Ale byli to právě tito lidé, kteří ukázali, že svoboda je nedělitelná. Tvrdili, že soukromé vlastnictví není jen jedna ze svobod, ale rámec všech svobod vůbec.

Více »

05. 03.

Arnošt Lustig: ten, který vypráví

Karel Hvížďala Přečteno 4387 krát

Simon Wiesentahl kdesi vzpomínal, že ho vodili jako chlapce kolem domu, za jehož okny seděl muž, který po léta nepromluvil ani slovo a jedl jen to nejnutnější. Říkali mu "ten, co mlčí". Kdysi měl se svou ženou spor, který zakončil zvoláním: "Ať shoříš!" V noci mu shořel dům - aniž na tom nesl jakoukoliv vinu - a jeho manželka přitom uhořela. Muž se odebral se svým obtěžkaným svědomím k rabínovi. Rabín rozhodl, že nesmí promluvit do konce svého života jediné slovo a musí se neustále modlit a prosit za odpuštění.

Více »

02. 03.

Po Hamburku hrozí pravici volební propad i v Bádensku-Würtenbersku

Karel Hvížďala Přečteno 3814 krát

Jak známo CDU v zemských volbách v Hamburku před pár dny, 20. února 2011, propadla. Křesťanští demokraté získali jen 21,9 procenta hlasů, zatímco sociální demokraté dostali 48,3 procenta hlasů. CDU tam ztratila vládu po deseti letech.

Více »

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy