Archiv článků: květen 2011

31. 05.

Věcem veřejným zvoní hrana

Karel Hvížďala Přečteno 5487 krát

O tomto víkendu, tedy ve dnech 28. a 29. května 2011, proběhla v Hradci Králové 13. konference strany Věci veřejné, která byla založena v roce 2001 a po posledních volbách v květnu 2010 vstoupila do sněmovny s bezmála jedenácti procenty hlasů a s hesly o boji s korupcí a odstranění dinosaurů z politiky. Jinými slovy bez programu. I její podtitul strana přímé demokracie je jen heslem. Chybí ji to, co se někdy nazývá předpolitikou: to znamená politický myšlenkový základ, který je u starých stran postaven na koherentní soustavě mravních, ekonomických, sociálních a kulturních idejí, na které se mohou odvolávat, i když je nedodržují.

Více »

29. 05.

Umíme se bránit autoritářským praktikám?

Karel Hvížďala Přečteno 3859 krát

Staré pravidlo říká: Kde chybí občanská důvěra, tam nemůže vzniknout demokratická společnost. U nás ale důvěřuje vládě podle průzkumu CVVM z konce minulého měsíce jen 21 procent lidí. Před více než rokem Fischerově vládě důvěřovalo 70 procent lidí. Ještě menší důvěru má Poslanecká sněmovna, té důvěřuje jen 18 procent a Senátu důvěřuje jen o něco více, sice 25 procent dotázaných. A podle průzkumu agentury STEM, i když je to zatím jen jeden průzkum, už i prezidentovi důvěřuje něco málo pod padesát procent respondentů. Nebezpečná otázka proto zní: Jaká je za takovéto situace naše společnost a kam se transformuje, protože evidentně o demokratické společnosti již hovořit můžeme jen těžko? Demokracie je vždy podmíněna důvěrou většiny ve státní instituce. Nejprve si proto položme otázku: Jaká nebezpečí na nás číhají?

Více »

26. 05.

Arabské revoluce: Rozhodující není ekonomika, ale rodinné struktury a vzdělání

Karel Hvížďala Přečteno 4492 krát

… tvrdí šedesátiletý francouzský sociální vědec a statistik Emmanuel Todd, který od roku 1984 pracuje v Národním institutu pro demografické studie v Paříži. V poslední době se o něj zajímají médi na celém světě, protože kromě toho, že již v roce 2007 předpověděl arabské revoluce, tak již dříve se nemýlil, když ještě za časů Leonida Brežněva hovořil o pádu Sovětského svazu a o něco později i o konci jediné světové velmoci - Spojených státech či o neoliberální iluzi.

Více »

24. 05.

Kubice a jeho nová zpráva

Karel Hvížďala Přečteno 13650 krát

Po pěti letech od tzv. Kubiceho zprávy a po měsíci v úřadě ministr vnitra, osmapadesátiletý plukovník Jan Kubice, poskytl Hospodářským novinám, Mladé frontě Dnes, Lidovým novinám a Právu obsáhlé rozhovory, a tím vyslal veřejnosti o sobě novou cílenou zprávu.

Více »

22. 05.

O stále větší aroganci našich politiků

Karel Hvížďala Přečteno 12848 krát

Podle květnového průzkumu společnosti STEM jsou občané České republiky nejen nespokojení s politikou, ale také nevěří politickým stranám, že jsou schopné zaručit demokracii. To je nebezpečné zjištění. Za takové situace se otevírá velký prostor pro extrémní politické proudy zleva i zprava, které hledají nepřítele a nabízejí jednoduchá řešení a vládu silné ruky. Takové tendence již můžeme zaznamenávat nejen v Maďarsku, ale i u nás. Například Adam Bartoš na nedávné přednášce pořádané uskupením D.O.S.T. prohlásil: "Čelíme útoků na náš národ z řad světových elit finančníků, mezinárodních bankéřů, jejichž jsou politici jen pěšáci, kteří si vytkli za cíl zrušit národní státy." Michal Semín mezi takové nebezpečné kosmopolity u nás počítá pány Halíka a Havla. Podle politoložky Vladimíry Dvořákové "jazyk těchto lidí do značné míry vyvolává asociace s jazykem fašismu."

Více »

17. 05.

Diagnóza Víta Bárty a její důsledky

Karel Hvížďala Přečteno 9246 krát

Na nahrávce, která se objevila ve čtvrtek 12. května na You Tube, z interní březnové porady strany Věci veřejné v bytě u Víra Bárty, na které se sešli jejich ministři i přední činitelé parlamentu, stojí nehoráznosti typu: Klaus udělá, co budu chtít, o Babákovi, který nosí straně peníze v igelitových pytlích, o kamarádech na analytickém útvaru ministerstvu financí, o manipulaci s jejich internetovými referendy či o loutce Radku Johnovi. A to už nehovořím o tom, jak se pan Bárta holedbal, že má pozvánku od Obamy a Putina.

Více »

16. 05.

John, Bárta a Klaus rozkládají vládu

Karel Hvížďala Přečteno 9998 krát

V posledních dnech jsme byli svědky výroků pánů Johna a Bárty a chování prezidenta Klause, které bychom neměli přehlížet, protože o této straně a politické kultuře Česka vypovídají víc než jejich slova.

Více »

13. 05.

Trochu poopravený obraz bin Ládina

Karel Hvížďala Přečteno 5030 krát

Amal Ahmed Abdulfattah, tak se jmenuje třetí devětadvacetiletá jemenská manželka Usáma bin Ládina, kterou americké speciální komando našlo ze soboty na neděli, tedy 1. května 2011, v ložnici společně s nejhledanějším mužem světa ve městě Abbotabbádu. A protože ji američtí vojáci nechali na místě: měla jen spoutané ruce umělohmotnými páskami a v ústech roubík, nachází se dnes v nemocnici, kde ji ošetřují průstřel na noze. S největší pravděpodobností je přímo v Abbottabádu, kde měl bin Ládin sídlo a tam ji i vyslýchají tajné pakistánské služby. Američané zatím nemají přístup ke vdově, ani k dalším na místě zadrženým osobám: celkem se na místě nacházelo sedmnáct osob: z přímých příbuzných bin Ládina to byli kromě ženy ještě dva synové, jedna dcera, čtyři vnoučata, jejichž matka byla ale při zásahu zabita.

Více »

10. 05.

Bude kultura Besser ? II.

Karel Hvížďala Přečteno 5460 krát

Tuto otázku jsme si kladli po jmenování původně zubního lékaře a bývalého starosty Berouna Jiřího Bessera, tedy Jiřího Lepšího, na místo ministra kultury. Záhy po svém jmenování 17. srpna 2010 poskytl rozsáhlý rozhovor kulturnímu časopisu A2, kde se velmi jasně vyslovil k tehdy velmi živě diskutované otázce, do kdy má stát Milan Knížák v čele Národní galerie a jak bude volen jeho nástupce. Milan Knížák chtěl zůstat ve funkci do konce roku 2011 a pan ministr zcela zřetelně řekl, že žádné přání ředitelů příspěvkových organizací nemůže jeho rozhodnutí ovlivnit a oznámil, že jako samostatný ředitel Milan Knížák končí k 31. květnu 2011, přičemž plat mu poběží do 31. srpna 2011.

Více »

08. 05.

RFE: vojsko, které vyhrálo studenou válku slovem

Karel Hvížďala Přečteno 7244 krát

Pro tuto stanici jsou důležitá následující data: 1. červen 1949, kdy diplomaté George Kennan a Joseph Grew získali souhlas státního tajemníka Deana Achesona, pozdějších prezidentů Eisenhowera a Nixona, Allana W. Dullese, který později šéfoval CIA, newyorského kardinála Spellmana, ale i spisovatele Steinbecka a založili soukromou korporaci. Nesla název Národní výbor pro Svobodnou Evropu /NCFE/. V čele stál zkušený americký novinář a vydavatel, odborník na vedení psychologické války, C.D.Jackson. V dobách své největší slávy zaměstnávala dva tisíce lidí a působila de facto jako neoficiální ministerstvo pro vedení psychologické války.

Více »

06. 05.

Problém zeleno-rudé koalice ve Stuttgartu: nádraží

Karel Hvížďala Přečteno 3269 krát

V Baden-Würtembersku, jak jsme o tom již referovali, vyhráli Zelení, budou mít v této spolkové zemi premiéra a spolu se sociálními demokraty mají pohodlnou většinu. Hlavní problém, který ale musí v nejbližsích dnech vyřešit, se týká stavby tamějšího nádraží. Připomeňme, o co jde.

Více »

04. 05.

ČSSD: s komunisty, nebo s ODS

Karel Hvížďala Přečteno 11756 krát

Nejdůležitější domácí zprávy posledních dní pocházejí z agentur, které provádějí průzkumy veřejného mínění. Podle dubnových výsledků Faktum Invenio by ČSSD spolu s komunisty měla ve Sněmovně většinu se 107 hlasy a podle STEM by tam měla dokonce 120 hlasů, což už je ústavní většina a podle CVVM by rovněž levice zvítězila a počtem mandátů by se pohybovala někde mezi uvedenými údaji. Chyba při tomto způsobu měření představuje plus minus dva mandáty.

Více »

01. 05.

Ritualizace boje s korupcí korupci jen podporuje. Sobotka to dokazuje

Karel Hvížďala Přečteno 5033 krát

Prohlášení Bohuslava Sobotky v pátečních Hospodářských novinách o tom, že si dovede představit menšinovou vládu sociálních demokratů podporovanou komunisty, zcela zastínilo zřejmě ještě podstatnější prohlášení šéfa ČSSD, že individuální pochybení členů jeho strany, na které ho novináři upozornili, ho nezajímá, protože ta by měla řešit policie.

Více »

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy