Archiv článků: listopad 2011

27. 11.

Kolik lidí skutečně zabili v Německu neonacisté?

Karel Hvížďala Přečteno 3684 krát

To je otázka, kterou si tam v posledních dnech po objevení trojice, která založila tzv. národně socialistické podzemí, klade nejen justice, policisté a politici, ale i široká veřejnost. Zatím na ni ale neumí skoro nikdo odpovědět. Podle rešerší novin Tagesspiegel a týdeníku Die Zeit došlo od znovusjednocení Německa s největší pravděpodobností ke 138 útokům pravicových extrémistů, které skončily usmrcením obětí. Podle zprávy spolkové vlády a policie ze září 2011 jich bylo ale pouze 48. Po tom, co se v minulých dnech dostalo na veřejnost a o čem jsme již posluchače informovali, už i politici v Německu se domnívají, že toto číslo je velmi malé. Navíc se v tomto týdnu objevila zpráva, že při slyšení v bundestagu šéfa Spolkové informační služby, padla mimo jiné zmínka o tom, že i zavražděná policistka z 25. dubna 2007 Michaele Kiesewetter mohla být na pravicové extrémisty nějak napojená. A připočteme-li k tomu ještě poslední informaci o tom, že třeba sedm smrtelných případů ze Saska-Anhaltska, které novináři řádně zdokumentovali, se nevyskytuje v oficiálních statistikách o pravicovém extremismu, je zřejmé, že horečné aktivity politiků z posledních dnů, které hovoří o zcela nové organizaci policejních složek určených k boji s pravicovým extremismem i o registru podezřelých osob z pravicového extremismu, jsou zcela na místě.

Více »

25. 11.

Bémovo dědictví v ČSSD: Březina a Hulinský

Karel Hvížďala Přečteno 7796 krát

O poměrech na pražské radnici se mezi lidmi již od dob primátorování Pavla Béma z ODS léta vyprávěly horory a teprve v poslední době se pomalu ukazuje, jak si radní přivydělávali, řekneme-li to velice slušně. Jak známo Karel Březina z ČSSD byl obviněn a postaven před soud za zkreslování údajů o stavu hospodaření a mění, jenže když měl být zařazen do programu jednání zastupitelů hlavního města bod zabývající se jeho kauzou, o jehož odvolání usilovali zastupitelé TOP 09, ODS nebyla zajedno, jestli má tento bod programu podporovat a nakonec to odmítla. Skupina kolem pražského šéfa ODS Borise Šťastného vyhrála nad skupinou kolem spolustraníka a primátora Bohuslava Svobody.

Více »

24. 11.

Odposlouchávání novinářů je nezákonné, ale zamlčení zdroje je také chybné

Karel Hvížďala Přečteno 3347 krát

Demokracie není daný a pevný stav, ale nekonečný proces, v kterém o ni občané musí neustále bojovat a zkoumat, jestli v těch, co jim svěřili správu země, se nezrodilo pokušení porušit dělbu moci a uzurpovat si ji víc, než jim náleží. Střídání vlád a dělba moci mezi moc ústavodárnou, výkonnou, justiční a od druhé půlky minulého století mediální, přičemž justice a média vykonávají zároveň funkce kontrolní přes ostatní mocnosti, představují zatím nejúčinnější záruky pro demokratický vývoj země.

Více »

23. 11.

Proč národní zájmy ohrožují demokracii

Karel Hvížďala Přečteno 10312 krát

Co na nás prozrazuje slovník a jaká v sobě skrývá nebezpečí? To je otázka, na kterou se pokusím odpovědět v dnešním komentáři. Při bedlivém čtení jak zpravodajství, tak komentářů, totiž zjistíme, že náš vokabulář je plný pouhých emocionálních ejakulátů a vágních slovních vehiklů typu: obecně se soudí, původ je sporný, dvanáct miliard, to už je suma, strašné zklamání, peníze byly odkloněny, stát byl ošizen, kdo má konat nevíme, obludný případ váhání, zkoumání probíhá velice liknavě a tak bychom mohli pokračovat do nekonečna.

Více »

20. 11.

Chceme skutečně opět patřit k periferii Evropy

Karel Hvížďala Přečteno 6609 krát

Zatímco u nás se stále více hlavně mezi vládními politiky pochybuje o existenci eura a dokonce i o budoucnosti Evropské unie, a to přesto, že její podpora v České republice od vstupu do EU v roce 2004 stoupla ze 43 procent na letošních 59 procent, i když největší podporu měla EU za našeho předsednictví v roce 2009, a sice bezmála 80 procent, ve staré Evropě se část politiků snaží krizi využít k rychlejšímu vytvoření tvrdého jádra, které by nejen udrželo euro, ale rychle směřovalo i k vytvoření politické unie, tedy nějaké formy federace.

Více »

15. 11.

Martin Magor Jirous: Ďábělsky svobodný člověk

Karel Hvížďala Přečteno 7480 krát

Jako dnes si pamatuji, jak kdosi přiběhl do nakladatelství Albatros Na Perštýně, kde jsme na počátku sedmdesátých let, když jsme museli opustit redakce, pracovali s Vladimírem Kovaříkem a Ondřejem Neffem, a hlaholil: V hospodě U Plavců zatkli Magora. Zpíval Bolševiku, dej mi píku, já tě bodnu do pupíku! a pak zařval pojídaje noviny: Dnes jsem sežral Rudé právo a takhle jednou sežereme bolševiky!

Více »

13. 11.

Občane, uskromni se, aby politici mohli krást

Karel Hvížďala Přečteno 13462 krát

I takhle drsně bychom si mohli přeložit poslední zprávy od našich politiků, nehledě na to z jaké politické strany jsou.

Více »

11. 11.

Kaddáfí o ostatních hovořil jako o krysách a sám skončil jako krysa

Karel Hvížďala Přečteno 4554 krát

O posledních hodinách Mummara Kaddáfího vypověděl rebelům šéf bezpečnostních jednotek diktátora a bývalý generál jeho revoluční gardy Mansur Dhau, který přežil závěrečné boje. Jeho výpověď se dostala v posledních dnech na veřejnost. Od bojovníků ji získal francouzský reportér Alfred de Montesquiou z Paris Match.

Více »

08. 11.

Partokracie usmrcuje demokracii

Karel Hvížďala Přečteno 5561 krát

Partokracie, tedy vláda politických stran, usmrcuje demokracii, to je vzkaz, který do České republiky vyslal prestižní anglický časopis The Economist. V této souvislosti dokonce někteří zahraniční analytici hovoří o degeneraci našich politických stran, jež se brzy po listopadu 1989 zmocnily demokratického procesu, aby nový systém mohly zneužívat ve svůj prospěch. Proto se z partajních funkcionářů stali, podle The Economist, arogantní a zkorumpovaní lidé.

Více »

07. 11.

Jsou Rakušané Čechy, kteří hovoří německy?

Karel Hvížďala Přečteno 6875 krát

Podle prestižních rakouských novin Der Standard si tamější občané přejí, aby jejich politici byli čestní a neúplatní, ale jejich čelní politici se většinou chlubí jen sekundárními ctnostmi, jak ukázal nedávný průzkumy, který si toto médium nechalo vypracovat. Připomeňme, že v Rakousku hrají prim lidovci se sociálními demokraty.

Více »

03. 11.

BBC, nejprestižnější mediální instituce, slaví

Karel Hvížďala Přečteno 3361 krát

Ve středu 2. listopadu uběhlo 75 let od zahájení televizního vysílání. Jako první na světě začala vysílat v roce 1936 anglická British Brodcastig Corporatin. Pro srovnání: naše televize začala vysílat třikrát týdně od roku 1953 a až od roku 1958 každý den. A příští rok, 14. listopadu, to bude zase 90 let od zahájení rozhlasového vysílání v BBC, které začalo v roce 1922. Po pěti letech se BBC stala veřejnoprávní institucí, tedy company se změnila na corporation a je kvůli tomu doopravdy nejrespektovanějším vysílačem na světě: Zaměstnává i po krizi asi 20 000 lidí. Připomeňme opět, že tenkrát jsme velké zpoždění za Evropou ještě neměli. náš Radiožurnál začal vysílat 18. května 1923.

Více »

01. 11.

Radovan K. je podezřelý z vraždy

Karel Hvížďala Přečteno 3580 krát

V Německu se již dlouho spekuluje o tom, že za vraždou známého švábského handlíře s drahými auty Uwe Gemballa, u kterého nakupoval třeba i monacký princ Albert, stojí zřejmě Radovan K., jak tam tisk obezřetně tituluje jednoho z uprchlých šéfů pražského podsvětí, o němž se v českém tisku píše sice otevřeněji, ale zato méně důkladně.

Více »

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy