Archiv článků: prosinec 2011

30. 12.

Německo a krize 2012

Karel Hvížďala Přečteno 4721 krát

O německém hospodářství na sklonku krizového roku 2011 si můžeme již dovolit říci, že ho Německo přežilo bez velkých škod. Otázka je, jak tato nejsilnější evropská ekonomika přežije rok 2012. Většina analytiků se domnívá, že růst ekonomiky bude velmi nízký. Vickancléř a ministr hospodářství Philipp Rösler si nějaké větší nebezpečí nepřipouští a hlavně varuje před tím, aby - jak my říkáme - blbá nálada krizi nevyvolala.

Více »

28. 12.

Čas po Václavu Havlovi aneb O účetnickém a státnickém přístupu k EU

Karel Hvížďala Přečteno 4076 krát

Těsně před tím, než se veřejnost v neděli v poledne 18. prosince 2011 dozvěděla, že zemřel bývalý prezident Václav Havel, interviewoval na Primě kolega Jan Punčochář současného prezidenta Václava Klause. Smrt Václava Havla zcela zastínila to, co nám prezident sdělil. Dnes bych rád smysl jeho slov připomněl právě v souvislosti s odkazem Václava Havla a s postoji, které o pár dnů dříve artikuloval náš bývalý polský kolega novinář a dnes ministr zahraničí Radek Sikorski.

Více »

26. 12.

Václav Havel a německá média: směska smutku a kritiky současných politiků

Karel Hvížďala Přečteno 6997 krát

Listoval-li člověk v posledním týdnu německými médii, která se rovněž soustavně věnovala reflexi života a díla Václava Havla, nemohl si všimnout odlišného akcentu: zatímco u nás se bývalý prezident skoro unisono adoroval, sousedé vnímali smuteční akty v Česku jako směsku vzpomínkových oslav a kritiky současných politických elit, jak napsal hned v perexu respektovaný týdeník Die Zeit. FAZ ho nazýval patriotem svobody, protože soustavně bojoval proti nadvládě lži a jakýchkoliv ideologií. A Süddeutsche Zeitung konstatoval, že jeho život byl životem přesvědčeného Evropana.

Více »

23. 12.

Vánoce jako úspěšné logo

Karel Hvížďala Přečteno 3785 krát

Určitě jste si toho na sobě také všimli, že blížící se Vánoce nás každý rok trochu změní: v uších mně zní pastorální Rybova mše a pociťuji cosi jako přívětivou sounáležitost. Vánoce jsou logem, návěštidlem, vůči němuž se ostatní dny vymezují. V čase blížící se slavnosti jako bychom ochutnávali kus věčnosti. Zřejmě tomu tak bylo v tento čas odpradávna.

Více »

21. 12.

Němečtí teroristé: žádná psychicky labilní individua

Karel Hvížďala Přečteno 3674 krát

Policie a Spolkový úřad na ochranu ústavy sledují při pátrání po teroristické trojici ze Zwickau zřejmě rozdílné cíle. Dá se tak usuzovat podle zpravodajství Berliner Zeitung. Úřad na ochranu ústavy, který sídlí v Thüringenu, klade při vyšetřování policii překážky a dokonce je v podezření, že vyzradil detailní informace ze sledování podezřelým osobám nebo alespoň jedné takové osobě.

Více »

19. 12.

Laudatio na Václava Havla

Karel Hvížďala Přečteno 11131 krát

Literární a žurnalistická generace, ke které patřím, je jen o pět či deset let mladší než byl Václav Havel. Není to tedy mnoho, ale přesto ji od Václava Havla dělila celá jedna podstatná zkušenost. Václav Havel, narozený v roce 1936, ještě částečně vyrostl ve světě před triumfem totalitarismu a Auschwitzem, kdežto ti nejstarší z nás začali svět kolem sebe vnímat až koncem války, a to už bylo všechno úplně jinak. Jedno jsme měli ale společné: Zkušenost s trpaslíky u moci.

Více »

16. 12.

Teroristů a jejich pomocníků v Německu je možná o 144 víc a nejsou jenom tři

Karel Hvížďala Přečteno 3107 krát

Pravicový terorismus je po krizi eurozóny druhé největší téma, které hýbe v současnosti Německem a zřejmě to není ani náhoda: každá krize vždy v historii podněcovala extrémisty k větší aktivitě. Podle posledních informací, které byly zveřejněny, bylo na boj s pravicovým extrémismem v Německu vyčleněno 420 kriminalistů a další stovka se má k nim v nejbližších dnech připojit. Zároveň s odhalováním lidí, kteří byli napojeni na trojici teroristů Beate Zschäpeovou, Uwe Mundlose a Uwe Böhnhardta, se uvažuje i o zákazu krajně pravicové strany NPD, tedy Národnědemokratické strany Německa, která se však ústy svého šéfa Holgera Apfela od všech teroristických akcí ostře distancuje.

Více »

13. 12.

Karel Hvížďala: Co odkryla kauza Besser?

Karel Hvížďala Přečteno 4668 krát

Ministr kultury Jiří Besser ze strany TOP 09 plus Starostů a nezávislých ve vládě končí. Až potud je zpráva, kterou přinesly noviny minulý týden, pro občany příznivá.

Více »

11. 12.

AKA, Jaroslav Soukup a účelová lež o USA

Karel Hvížďala Přečteno 3930 krát

aneb Jak se u nás financují předvolební kampaně

Více »

11. 12.

Grušova hlídka na Rýnu (rozhovory z let 1983 - 2011)

Karel Hvížďala Přečteno 3538 krát

Pozvánka na křest knihy

Více »

09. 12.

Spolkový ústavní soud versus politika

Karel Hvížďala Přečteno 2667 krát

V Německu se nedávno rozpoutala debata nad nominací Petera Müllera, který byl do srpna ministerským předsedou zemské vlády v Sársku, když ho jeho strana CDU navrhla jako soudce do Spolkového ústavního soudu. Formálně na tom sice není nic nenormálního, protože tato strana má právo soudce do tohoto nejvyššího soudního orgánu nominovat, ale analytici tvrdí, že tato nominace představuje bezpříkladný postup. Ještě nikdy žádný kandidát do tohoto soudního dvora, který sídlí v Karlsruhe, nebyl tak těsně svázán s berlínskou politikou, jinými slovy žádný soudce, který tam v poválečné historii seděl, neměl tak blízko k nějaké politické straně. A navíc ještě nikdy, jak připomínali komentátoři, nevzniklo podezření, že se na tak důležitý a vysoký soudní dvůr odkládá politik, který by měl brzy odejít do penze.

Více »

07. 12.

Blběnka aneb Čtyřicet let od založení torontského nakladatelství 68

Karel Hvížďala Přečteno 3942 krát

Sixty-Eight Publisher v Torontu, Index v Kolíně nad Rýnem, Rozmluvy v Londýně, Konfrontace v Curychu, Poezie mimo domov a edice Arkýř v Mnichově a řada dalších vydavatelství, která nepřežila víc než pár let, patřila po roce 1968 spolu se samizdatovými edicemi, jako byly například Petlice, Kvart či Expedice důležitou součástí literárního provozu v době vládnoucí nenormality, kdy řada význačných spisovatelů byla v exilu nebo nemohla doma publikovat. Tyto kulturní instituce udržovaly za velmi skromných podmínek na jedné straně povědomí mezi občany o tom, co se píše a jak skuteční čeští spisovatelé myslí a zároveň dodávaly sebedůvěru těm, kteří psali často jenom do šuplíku. Bezesporu nejdůležitější neoficiální kulturní institucí v letech 1971 až 1989 se z těchto vydavatelství stalo Sixty-Eight manželů Škvoreckých, které vydalo za bezmála dvacet let 224 knih, které nemohly v Československu vycházet a které se pašovaly domů, kde se přepisovaly nebo různě rozmnožovaly.

Více »

05. 12.

Lessy versus Kubice: zástupná válka

Karel Hvížďala Přečteno 6391 krát

Spor Petra Lessyho, tedy policejního prezidenta, s Janem Kubicem, ministrem vnitra, dostal během několika dní další rozměr a přesunul se na spor prezident versus premiér. Pokusme se odpovědět, o čem tato situace vypovídá nehledě na to, jestli Petr Lessy z funkce odejde, nebo ne, či jestli ministr přistoupí na jeho kompromisní řešení, které navrhl v neděli?

Více »

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy