Archiv článků: květen 2012

30. 05.

Proč jsou naše vlády nedůvěryhodné? A bude důvěra v tuto vládu ještě klesat?

Karel Hvížďala Přečteno 7933 krát

Na tyto otázky neexistuje snadná odpověď, ale musíme se pokusit ji hledat, protože nespokojenost občanů enormě roste. Právě současná Nečasova vláda nám totiž předvádí velmi transparentně, do jaké pasti jsme se dostali. Provádět značné škrty, které sníží životní úroveň všech obyvatel včetně penzistů, kterých valem přibývá a tudíž jejich hlasy ve volbách hrají velmi důležitou roli a přitom se nazývat vládou rozpočtové odpovědnosti, pakliže ve společnosti a priori vládě nedůvěřuje přes osmdesát procent obyvatelstva a s politickou situací je nespokojeno 92 procent dotázaných, je velmi složité. Podle průzkumu společnosti STEM ze středy 9. května 2012 preference vládních stran klesly na absolutní minimum: ODS dostala 11,9 procent a TOP 09 6,8 procenta, ČSSD má 26,1 procenta a KSČM 14 procent. Svádět vše na úsporná opatření nelze, nedůvěra v politiku jako řádné řemeslo klesá prakticky od půlky devadesátých let.

Více »

27. 05.

Proč bezmála šedesátileté ženy porážejí v médiích muže aneb The New York Times i Newsweek vedou šéfredaktorky

Karel Hvížďala Přečteno 3539 krát

V posledních dvou letech došlo ke dvěma zásadním změnám ve vedení dvou nejprestižnějších médiích ve Spojených státech. V čele The New York Times, které mají za sebou 160 letou existenci a nyní zaměstnávají 1200 redaktorů stojí od letošního roku žena: sedmapadesátiletá Jill Abramsonová, investigativní novinářku, která na sebe v posledních letech asi nejvíc upozornila tím, jak rozpletla aféru prezidenta Billa Clintona se stážistkou Monicou Lewinskou. Byla to totiž ona, která ukázala na to, že tuto aféru rozmazal na internetu Kenneth Starr, což byl ve skutečnosti prokurátor, který měl vyšetřit, jak to bylo. Podle některých odborníků paní Abramsonová jen přistoupila na teorii manželů Clintonových. Zároveň je ale pravda, že tento příběh je pro ni typický: vždy ji zajímal vztah mezi mocí advokátů a lobbistů, politikou a sexem.

Více »

25. 05.

O čem jsou zemské volby v SRN?

Karel Hvížďala Přečteno 2310 krát

To je otázka, na kterou se snaží najít odpověď analytici a komentátoři v sousedním Německu po překvapivých výsledcích zemských volbách v Severním Porýní - Vestfálsku. Hlavní postava sociálních demokratů Hannelore Kraftová v této zemi dostala o třináct procentních bodů více než má SPD v celoněmeckých průzkumech. A naopak Norbert Röttgen od křesťanských demokratů dostal skoro o deset procent méně procentních bodů než je průměr CDU na spolkové úrovni. Christian Lindner z liberální strany FDP si rovněž polepšil v porovnání s šéfem strany Philippem Röslerem o tři procentní body. Tedy, kdyby už nyní byly celostátní volby, ztratila by koalice CDU a FDP většinu, protože CDU získala jen 26,3 procenta a FDP 7,8 procenta. Ale jisté je, že ani sociální demokraté se zelenými, kteří dostali 39,1 procenta a 11,3 procenta, by nedali dohromady většinu, museli by se leda spojit ještě s piráty, kteří se dostali rovněž do zemského parlamentu, když získali 7,8 procent hlasů. Žádná jiná strana už nepřekročila potřebných pět procent.

Více »

22. 05.

Nejde o kauzu dr. Ratha, ale o rozhodnost dr. Baxy

Karel Hvížďala Přečteno 5891 krát

Takhle jednoduše by se dala shrnout jinak velice rozbouřená situace na naší politické krajině. Zatčení hejtmana dr. Davida Ratha, o jehož vině nepochybuje už ani místopředseda sociálních demokratů Lubomír Zaorálek, jak řekl Lidovým novinám, je totiž jen věcí důkladné práce jednoho policejního útvaru a jednoho státního zastupitelství, ale to, jak dopadne řízení na Nejvyšším správním soudu v Brně, který vede dr. Josef Baxa, ve věci odvolání vrchního státního zástupce v Praze dr. Vlastimila Rampuly, je věcí mnohem důležitější, protože se týká funkčnosti celé soustavy státního zastupitelství.

Více »

20. 05.

Proč Němci už nechtějí Řeky v EU aneb Jak bude vypadat přechod na drachmu

Karel Hvížďala Přečteno 10002 krát

Odpověď na první otázku je bohužel jednoduchá, protože proti mase politiků a úředníků, která s restrukturalizací řeckého hospodářství a úspornými opatřeními nesouhlasí, nelze v důsledku vůbec nic prosadit. Nezbývá nic jiného než doufat, že návrat k drachmě, která učiní veškerý dovoz velmi drahý a naopak zlevní domácí produkci, se místní hospodářství během dvou či tří let zase postaví na nohy a stane se opět konkurenceschopné. Odborníci odhadují, že hodnota drachmy bude o padesát i více procent nižší než má dnes euro. Zároveň takový krok bude důležitým signálem pro ostatní země, že Evropská unie se nenechá od nikoho dlouho vydírat.

Více »

17. 05.

Merkosark nahradí Merkolland

Karel Hvížďala Přečteno 2402 krát

Takhle vesele nazývají německá média změnu v Evropě, ke které musí dojít po odchodu ze scény francouzského republikánského prezidenta Nicolase Sarkozyho a nástupu socialisty Francoise Hollanda. Jak známo bez domluvy Německa a Francie jako dvou nejsilnějších států Evropské unie se tam nic podstatného nemůže udát.

Více »

16. 05.

Co je a co není privatizační zločin?

Karel Hvížďala Přečteno 5601 krát

Tak zní základní otázka, kterou musí nyní řešit státní zástupci poté, co šéf pražského vrchního státního zastupitelství dr. Vlastimil Rampula předal kauzu Mostecké uhelné společnosti do Brna a Nejvyšší státní zastupitelství ji postoupilo Vrchnímu státnímu zastupitelství v Olomouci. Připomeňme jen, že Švýcaři v této souvislosti zablokovali na kontech 12 miliard korun, ke kterým se náš stát nehlásil: nikomu nechyběly. Ve Švýcarsku jsou majitelé podezřelí z praní špinavých peněz. Dr. Rampula majitele v čele s Antonínem Koláčkem nestíhal, protože tvrdil, že nelze v tomto případě hovořit o privatizaci. Podle něj šlo jen o prodej 46 procent akcií, jenže ty akcie byly zakoupeny za peníze firmy. Navíc dr. Rampula říkal, že kauza je po deseti letech promlčená. Kdyby ovšem šlo o privatizační zločin, je promlčecí lhůta dvacetiletá. Proto jsem se Nejvyššího státního zástupce dr. Pavla Zemana zeptal: Co to je privatizační zločin?

Více »

13. 05.

O šuplíku v nás

Karel Hvížďala Přečteno 3301 krát

Rozhovor s rabínem Efraimem Karolem Sidonem

Více »

11. 05.

Evropané již nechtějí dál spořit

Karel Hvížďala Přečteno 6907 krát

Podle zahraničních komentátorů lze usuzovat na to, že nálada v Evropě se začíná zásadně proměňovat. Experti čím dál tím častěji říkají, že spořivé programy situaci zadlužených zemí ještě více zhoršují a naopak nabízejí velmi bohaté investiční programy. A tyto změny mohou velmi rychle podpořit i výsledky víkendových voleb v Řecku a ve Francii, kde strany a jejich představitelé, kteří podporovali úsporná opatření, přestávají hrát rozhodující roli. To znamená v Řecku strany Pasok, což jsou socialisté a Nea Demokratia, které již nemají v parlamentu většinu, a ve Francii republikáni. Kandidát socialistů Francois Hollande nabízí, že bude tlačit na Centrální banku, aby kromě finanční stability podporovala výrazně i hospodářský růst. Něco takového by v Evropě znamenalo změnu základních paradigmat, i když ještě před nedávnem se všude hovořilo o tom, že spoření nemá alternativu, a to hlavně kvůli vysokým dluhům v jižních zemích Evropské unie. Vyžadovala se opatření, která by zajistila minimální státní výdaje nebo vysoké daně, či nejlépe oboje najednou.

Více »

09. 05.

Odpověď dr. Zdeňku Koudelkovi aneb Proč je dobře, že přičinlivý a úslužný právník není soudcem Ústavního soudu

Karel Hvížďala Přečteno 6215 krát

Minulý týden jsem na stanici Český rozhlas 6 odvysílal (a ve svém blogu zde zveřejnil) komentář s názvem Senát versus prezident Klaus 2 : 0, který na svém blogu okomentoval dr. Zdeněk Koudelka, jeden ze dvou kandidátů na ústavního soudce, který neprošel (viz text Hvížďala a novinářský šunt).

Více »

06. 05.

Murdoch, Janoušek a Bém aneb Nečas by se měl opět poučit od Camerona

Karel Hvížďala Přečteno 7325 krát

Dne 1. května 2012 vydala francouzská tisková agentura AFP (Agence France-Presse) zprávu, v níž stojí, že britská parlamentní komise, jež prověřovala nekalé aktivity médií magnáta Ruperta Murdocha ve Velké Británii, ukončila svou činnost. Murdochova média totiž mimo jiné odposlouchávala telefony příbuzných obětí teroristického útoku v Londýně v roce 2005 či vojáků padlých ve válce v Afghánistánu a Iráku a asi dva tisíce dalších lidí, včetně prominentů, hvězd a celebrit. Výsledky vyšetřování komise, která byla zřízena z podnětu premiéra Davida Camerona, byly tentýž den zveřejněny. Komise měla za úkol prověřit etickou stránku fungování médií.

Více »

01. 05.

Senát versus prezident Klaus: 2 : 0

Karel Hvížďala Přečteno 5221 krát

Senát zamítl prezidentu Václavu Klausovi druhou nominaci na ústavního soudce, a to už je dobrý důvod se zamyslet nad tím, jaké lidi pan prezident do této instituce, která má bdít na dodržování Ústavy, navrhuje a nespokojit se jen s jeho vyjádřením, že jde o politický boj.

Více »

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy