Archiv článků: listopad 2012

30. 11.

Blair varuje Brity před vystoupením z Evropské unie

Karel Hvížďala Přečteno 5193 krát

To není ale nic překvapivého, protože bývalý premiér Tony Blair již když odcházel z premiérské funkce, se pokoušel kandidovat na místo prvního prezidenta Evropské unie. To je také důvod, proč některá média v Německu, jako například prestižní týdeník Die Zeit, připomínají, že jeho současná podpora Evropské unie nemá na zřeteli jen zájmy Anglie, ale že mu jde i o způsob sebeprezentace, protože tento devětapadesátiletý politik se bude jistě brzy v Bruselu snažit ucházet o nějaký vysoký post.

Více »

27. 11.

Volba prezidenta jako Doku-Soap, tedy odpolední mýdlová dokumentární telenovela na pokračování

Karel Hvížďala Přečteno 3646 krát

Způsob diskursu o blížící se volbě prezidenta je nejviditelnějším důkazem krize naší politiky i mediální krajiny. Krizi politiky potvrzují nejen sami uchazeči o post prezidenta, za kterými často nestojí žádný mimořádný výkon, který by vzbuzoval úctu nejen doma, ale i v zahraničí, jejich chaotické a nepřesvědčivé rétorické výkony a někdy i zdůvodnění, proč o tuto funkci usilují, ale i přístup politiků k přípravě zákona. Krizi médií zase stvrzuje proměna transferu informací v transfer emocí za každou cenu, za kterou se fakta zcela ztrácejí: přednost má provokace. Výsledek je fraška, kterou předvádíme před očima, když ne celé Evropy, tak alespoň sousedů, kteří nás s úšklebkem sledují. Doma se tím cynici baví a ostatní to již nudí.

Více »

26. 11.

Přemluv bábu a akce Ztohoven

Karel Hvížďala Přečteno 6415 krát

O starých generálech se říkávalo, že stále vyhrávají v kasinu jen staré bitvy, protože nebyli schopní se zorientovat v nové technice i válečné strategii. O to překvapivější je, když se takhle chovají mladí studenti, a to dnes, když kvůli internetu mají snazší přístup ke všem informacím a vyhlašují válku soudružce Bavorové, která se má stát v jižních Čechách na základě výsledků voleb radní pro školství.

Více »

24. 11.

Německo ztratilo důvěru ve svou černo-žlutou vládu

Karel Hvížďala Přečteno 2693 krát

Pro politiky CDU/CSU, tedy křesťanských demokratů a FDP, liberálů, je to zničující rozsudek, napsal newsmagazín Der Spiegel. Současné vládě totiž věří, že jí jde o společně blaho země, už jen čtvrtina Němců. To vyplývá z výsledku tzv. vládního interního monitoringu výzkumné skupiny Wahlen hervor, který si nechal vypracovat tiskový spolkový úřad.

Více »

21. 11.

Vzpoury II

Karel Hvížďala Přečteno 3426 krát

20. 11.

Částečný autismus vlády a sociální nepokoje

Karel Hvížďala Přečteno 3477 krát

Připomeňme si základní fakta: Podle říjnového průzkumu CVVM důvěřuje vládě Petra Nečase a Miroslava Kalouska jen každý desátý člověk. Dne 17. listopadu 2012, kdy Česká republika slavila Den boje za svobodu a demokracii, se konaly protivládní demonstrace ve velkých městech. V Praze na Václavském náměstí se sešlo 10 až 20 tisíc lidí (odhady se různí), kteří pak vytvořili průvod a šli směrem k Národnímu divadlu, kde symbolicky svrhli nakreslené postavy vládních činitelů z balkonu na ulici. Premiér Petr Nečas shovívavě prohlásil, že ve svobodné zemi mají občané právo demonstrovat.

Více »

18. 11.

Klaus ve Vídni předvedl, že o demokracii mnoho neví

Karel Hvížďala Přečteno 9965 krát

Minulý týden při návštěvě prezidenta Václava Klause Rakouska (kde mimo jiné uváděl knihu, kterou vydalo nakladatelstžví Lit, Europa braucht Freiheit, Plädoyer eines Mitteleropäers, tedy Evropa potřebuje svobodu, Řeč jednoho Středoevropana) došlo ke konfliktu s novinářem prestižního liberálního deníku Der Standard. Klaus po čtvrté otázce, která se týkala prezidentova postoje k Evropské unii, bez odpovědi v půlce věty opustil místnost.

Více »

14. 11.

Němečtí zelení ohlásili změnu

Karel Hvížďala Přečteno 2722 krát

A to svým způsobem velmi radikální. Primární volby vynesly do čela kandidátky pro příští spolkové volby Katrin Göring-Eckardtovou a Jürgena Trittina, což komentátoři považují za třetí zásadní vývojovou etapu této strany, jejíž preference se pohybovaly v posledních celoněmeckých volbách nad deseti procenty. V Berlíně loni v zemských volbách tato strana dokonce získala 17,5 procenta hlasů a v dalších univerzitních a větších městech se dostala rovněž hodně přes deset procent, což signalizuje změnu sociálního složení jejich voličů. Do čela kandidátky tyto dva politiky zvolilo o víkendu 35 000 členů strany. Za první důležité datum pro zelené je možné považovat rok 1980, kdy byla strana založena, druhé období tvoří jejich účast ve spolkové vládě v letech 1998 až 2002, kdy se snažili hledat rovnováhu mezi volebním programem a vládní odpovědností a za třetí etapu považují analytici právě zmíněné současné primárky, které volbou vsadily evidentně na měšťanské hodnoty, čímž se zeleným otevřela možnost koalovat s křesťanskými demokraty CDU paní kancléřky Angely Merkelové. Toto rozhodnutí je logické vzhledem k proměně elektorátu zelených.

Více »

12. 11.

Vladimír Jiránek: vzdělaný kreslíř

Karel Hvížďala Přečteno 2650 krát

Původně kreslil Vladimír Jiránek vojáky, pak brzy figurky z bufetů, později úředníky s aktovkami a jézéďáky, intelektuály s partnerkami a Sigmunda Freuda. Když naše politika dostala po několik desetiletích po roce 1989 výraznější tvář, dostaly i Jiránkovy postavičky konkrétní podobu, staly se karikaturami politiků. Netrvalo to ale dlouho, již v půlce devadesátých let se z jeho kreseb zase postupně konkrétní postavy začaly vytrácet. Jiránek mi řekl: "Pokud měl někdo v této pozdější době předpoklady být výraznou osobností, jako byl za první republiky Švehla, tak v té atmosféře působil jako anachronismus. Spíš přišla doba velmi málo připravených lidí, kterým do osobností hodně chybělo."

Více »

08. 11.

O dvojí etice a estetické lži

Karel Hvížďala Přečteno 4291 krát

Ve středu minulý týden prohlásil poslanec Radek John, že kromě svého mandátu a funkce předsedy bezpečnostního výboru Poslanecké sněmovny nastupuje od 1. listopadu jako šéf publicistického oddělení vydavatelství Empresa Media, ve kterém má vlastnický podíl Jaromír Soukup. Tato skupina mimo jiné vydává zpravodajský týdeník Týden, společenský časopis Instinkt a před časem koupila i TV Barrandov, pro niž má John připravovat podle Mediáře.cz nový pořad (o jeho angažmá v printových akvizicích se už od čtvrtka zase nehovoří).

Více »

07. 11.

Vladimír Jiránek: Bilancování je dřina

Karel Hvížďala Přečteno 4615 krát

Galerie Smečky v centru Prahy pořádala v roce 2008 bilanční výstavu kreseb a karikatur Vladimníra Jiránka k jeho sedmdesátinám. Šlo zatím v této galerii nejnavštěvovanější výstavu, která kvůli obrovskému zájmu návštěvníků byla prodloužena o měsíc. Projekt retrospektivy spolu s autorem připravil Bohuslav Holý. Rozhovor publikuji v souvislosti s náhlým úmrtím: Vladimír Jiránek zemřel v noci na středu 7. listopadu 2012.

Více »

07. 11.

Volba prezidenta nebude dramatická, ale vítěz je nejistý

Karel Hvížďala Přečteno 3821 krát

Tak lze shrnout analýzu současného stavu příprav na první přímou volbu prezidenta, tedy den po termínu, kdy na ministerstvu vnitra skončilo přijímání kandidátských listin. Je to přesně 64 dnů před zahájením prvního kola hlasování ve dnech 11. a 12. ledna 2013, druhé kolo proběhne o dva týdny později 25. a 26. ledna 2013. Nový prezident pak usedne do úřadu 8. března. Ač se kolem zvláště sbírání podpisů a prováděcího zákona objevily spousty pochybností, zdá se, že konečný výsledek tím nejspíš nebude moci být nijak zásadně zpochybněn a úřad bude obsazen v řádném termínu. Pokusím se to zdůvodnit.

Více »

04. 11.

Kdo je Tomio Okamura?

Karel Hvížďala Přečteno 15596 krát

Aneb koho jsme si zvolili do Senátu za volební obvod Zlín a kdo chce taky kandidovat na post prezidenta České republiky. Tomio Okamura vítězil na Zlínsku velmi hladce: v prvním kole se objevil na první pozici se ziskem necelých 12 tisíc hlasů, což bylo něco přes 30 procent a v druhém kole získal něco přes 17 tisíc hlasů, což bylo něco přes 66 procent a lehce porazil sociálního demokrata Dr. Stanislava Mišáka. Pár hodin na to ohlásil kandidaturu na prezidenta a zdá se, že potřebných 50 000 podpisů dokáže do úterý 6. listopadu 16.00 hodin sehnat. Byl by to rekord.

Více »

02. 11.

Proč si Evropská unie neví rady s Rumunskem a Maďarskem

Karel Hvížďala Přečteno 6582 krát

Rumunsko a Maďarsko představují pro Evropskou unii čím dál tím větší problém. Rumunsko je z větší části chudé, schopní lidé ho hromadně opouštějí a ministerský předseda, krátce poté co byl zvolen, vyvinul silný tlak na státní instituce, justici a občanskou společnost. Zprávy z Rumunska potvrzují všechny předsudky, které o Rumunsku v Evropě panují. Dokazuje to i boj premiéra Victora Ponta s prezidentem Traianem Basescu, kterého považuje za hlavního viníka hospodářské krize: oba by zřejmě chtěli mít neomezenou moc. Premiér Ponta třeba nedávno vyměnil oba předsedy parlamentních komor a uspořádal neúspěšně referendum o odvolání prezidenta.

Více »

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy