Archiv článků: leden 2014

31. 01.

Proč může být vláda, která má podporu 111 poslanců, křehká

Karel Hvížďala Přečteno 5973 krát

To je otázka, na kterou se pokusím dnes odpovědět. Pomineme-li nejčastěji probírané podezření, že Andrej Babiš spolupracoval se Státní bezpečností, což se snad vyřeší buď rozsudkem bratislavského soudu, nebo zákonem o státní službě či odchodem některých členů ANO z tohoto hnutí, pokud by jeho spolupráce byla prokázána. Další důvody možného rozpadu jsou ale zřejmě závažnější. Tato 13. vláda České republiky, která byla jmenována po 95 dnech, je totiž složena z nováčků, zkušenost s úřadováním ve vládě mají jen tři členové sedmnáctičlenného kabinetu: Sobotka, Mládek a asi 16 let starou zkušenost má i herec Stropnický. Ostatní se budou muset teprve seznamovat s řízením ministerstev. A zorientovat se v bludišti, kde fungují vlivové skupiny napojené na lobbisty, strany a podnikatele, je obtížné. A pokud se to ministrům nepodaří rychle, naopak klany ovládnou ministrovo okolí a on se bude pouze dovídat, proč něco nejde.

Více »

29. 01.

Česká televize jako simulakrum

Karel Hvížďala Přečteno 6645 krát

Média veřejné služby budeme mít, až budou vnitřně fungovat jako jejich vzory na Západě

Více »

28. 01.

Před dvěma lety zemřel Josef Škvorecký

Karel Hvížďala Přečteno 3262 krát

Před dvěma lety, 3. ledna 2012. zemřel v Torontu český spisovatel Josef Škvorecký a před pár dny vyšla v Praze kniha Otty Ulče s názvem Škvorečtí. Oba byli univerzitními profesory a literáty: Škvorecký v Torontu vyučoval anglickou literaturu a kurzy českého filmu a divadla a Ulč ve Binghamtonu, v USA, politologii. V roce 1969 za ním přišel jeden ze studentů a sdělil mu, že se v Torontu usadil český spisovatel. Když se Ulč dozvěděl, že jde o Škvoreckého, autora Zbabělců, neváhal a při nejbližší příležitosti se za Škvoreckým vydal. Do Toronta to bylo jen 500 kilometrů. Podle tvrzení Škvoreckého byl Ulč prvním exulantem, se kterým se setkal, a hned si padli do oka. Škvorecký, ročník 1924, byl jen o šest roků starší. Rozdíl byl pouze v tom, že Ulč odešel z Československa v 29 letech, kdežto Škvoreckému bylo 44 let. Jejich přátelství trvalo až do jeho smrti. Poslední dopis Škvoreckého, který je v knize otištěn, má datum 25. srpna 2011. Potom již spisovatel nebyl schopen psát, jeho nemoc se zhoršovala, z čehož onemocněla i jeho žena Zdena Salivarová, rovněž spisovatelka a hlavně zakladatelka exilového nakladatelství Sixty Eight Publishers, které existovalo od roku 1971. Oba skončili v nemocnici a už se nikdy neviděli. O Josefa Škvoreckého se starala jeho neteř Zuzana a přítel Michal Schönberg.

Více »

24. 01.

Seehofer se chová jako neřízená střela

Karel Hvížďala Přečteno 3067 krát

Horst Seehofer jako předseda křesťanských demokratů v Německu se rozhodl vést permanentní volební kampaň. A z toho, na čem se usnese spolková vláda v Berlíně, ho zajímá pouze to, co je prospěšné pro Bavorsko, napsal zpravodajský týdeník Der Spiegel.

Více »

20. 01.

Remek je zase v Moskvě

Karel Hvížďala Přečteno 5057 krát

Pětašedesátiletý komunista a bývalá kosmonaut Vladimír Remek, syn generálporučíka Jozefa Remka, dlouholetého velitele letectva Československé lidové armády, se vrátil opět do Ruska jako český velvyslanec. Celkem tam strávil 15 let nejprve jako jako student, později jako kosmonaut či zástupce různých firem a obchodní rada. V listopadu roku 2013 ho prezident Zeman jmenoval a 16. ledna 2014 jeho pověřovací listinu přijal po velmi vznešeném ceremoniálu, který připomíná starou carskou tradici, prezident Vladimír Putin. Do Alexandrovského sálu, jak to popsal jeho předchůdce Petr Kolář, se vstupuje špalírem stráží v historických uniformách za zvuku fanfár a člověk vchází do zářivě zlatého prostoru ozářeného křišťálovými lustry a připadá si jak v pohádce.

Více »

16. 01.

Jan Palach jako výčitka

Karel Hvížďala Přečteno 10531 krát

Jan Palach a jeho smrt upálením v roce 1969, 45. výročí si připomínáme právě dnes, znamená pro část mé generace výčitku, ale bohužel ji často z pohodlnosti vytěsňujeme z paměti, i když tenkrát nás donutila si položit základní existenciální otázku: Za co má smysl položit život a jaký život má vlastně smysl? Naši výčitku zdůrazňuje i ten fakt, že nikdo z naší generace nedokázal natočit jeho příběh: musela ho zfilmovat polská Židovka žijící v Paříži Agnieszka Holland. Opominul jsem jen dokument tehdejších studentů FAMU natočený v režii Milana Peera v roce 1969 a hned po premiéře v Semaforu zakázaný a dokument Kristiny Vlachové Poselství Jana Palacha odvysílaný poprvé ke 40. výročí jeho smrti (kvůli kterému po vysílání v roce 2009 se pokusili zažalovat autorku spolupracovníci StB, kteří s ním natočili na smrtelné posteli rozhovor). Mladší generace pak vydala v roce 2009 k jeho předešlému kulatému výročí knihu Jan Palach 69 a ještě bychom našli pár méně známých tisků či akcí, ale s třídílným filmem Hořící keř se to nedá srovnávat. My jako Češi a Moraváci jsme se s tímto handicapem vyrovnali jen tím, že jsme filmu paní Holland přiřkli nejvíc nominací na Cenu české filmové kritiky, tedy zbaběle.

Více »

14. 01.

Permanentní krizi ve vedení Policie ČR způsobili ministři

Karel Hvížďala Přečteno 3268 krát

Krize ve vedení České policie je de facto permanentní, trvá od doby, kdy byl v červenci 2010 jmenován ministrem vnitra Radek John z Věcí veřejných. Z toho lze oprávněně usuzovat na to, že jde o systémovou chybu. Problémy s jmenováním nové vlády to jen upozadily.

Více »

11. 01.

Sáhněte mu na peníze

Karel Hvížďala Přečteno 7499 krát

Zeman tvrdí, že Bohuslava Sobotku jmenuje premiérem do několika dnů, jeho kabinet do konce ledna. „Konečně,“ nabízí se zvolání – od voleb uplynulo čtvrt roku. Filozof Jiří Přibáň v chování Zemana vidí nebezpečnou hru a tvrdí, že Sněmovna s ním může bojovat spíše než žalobami škrty v rozpočtu hradní kanceláře.

Více »

07. 01.

Zeman představuje nebezpečí autoritářského systému

Karel Hvížďala Přečteno 5997 krát

V posledních dnech zažíváme velmi neobvyklou situaci: Na Hradě sedí levicový prezident a podíváme-li se třeba do sobotního Práva, které je považováno spíše za levicový deník, najdeme tam tři komentáře, které mají k chování prezidenta výhrady, protože ho považují za ústavně nestandardní. Důvod je zřejmý: Prezident má největší výhrady k ministrům navrženým právě levicovou sociální demokracií a uměle protahuje jmenování Bohuslava Sobotky premiérem.

Více »

03. 01.

Lidovci za Bělobrádka: šance a rizika

Karel Hvížďala Přečteno 5500 krát

KDU-ČSL, tedy Křesťanská a demokratická unie-Československá strana lidová, je druhou naší nejstarší stranou. Sociální demokraté si založili svou stranu v roce 1878 a lidovci v roce 1919. Tehdy sbírali většinou ve volbách 8 až 10 procent hlasů a v jejich čele stáli lidé, jako byli Adolf Procházka, Helena Koželuhová, Pavel Tigrid a Felix Uhl, kteří po únoru 1948 odešli do exilu. Od devadesátých let minulého století se její preference většinou pohybovaly mezi 6 až 9 procenty. Jen v předposledních volbách se do parlamentu nedostali.

Více »

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy